Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Așa arată un stat în disoluție

atentie cade democratia

Foto Inquam Photos / Marian Calestru

1. Curtea Constituțională, Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Interne, MInisterul de Externe și Guvernul României țin cu tot dinadinsul să le dovedească celor care vor să dea de pământ cu „sistemul” cât de debile sunt instituțiile statului român.

2. CCR a intervenit nepermis în alegeri. Scoaterea Dianei Șoșoacă din cursă și decizia bazată pe nimic de renumărare a voturilor de la turul 1 al prezidențialelor au influențat rezultatul alegerilor. CCR a inflamat o societate în prag de explozie și a dat un ultim argument pentru votul furiei, care ne-a adus „soluția anti-sistem” Călin Georgescu și extremiștii la o treime din Parlament.

3. BEC infirmă o declarație a șefului AEP (care anunțase că nu există diferențe semnificative după renumărarea voturilor din țară) și trimite la CCR niște tabele cu o numărătoare parțială care nu fac altceva decât să sporească confuzia. Faptul că Ciolacu e pe locul 2 când mai sunt de numărat peste 600.000 de voturi are fix valoarea unei probleme de matematică nerezolvate de un elev care speră să fie punctat pentru că a scris ipoteza.

4. Că niște saci cu voturi au nevoie de peste o săptămână ca să ajungă în țară din diaspora asta arată că nimeni nu se gândește la consecințele deciziilor sale și că, de fapt, nimeni nu răspunde pentru nimic în acest stat.

5. Așa arată un stat aflat în disoluție. Multe amenințări la adresa statului au fost legiferate de-a lungul timpului, mai puțin prostia, pe care nimeni acolo sus nu a conștientizat-o.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Referitor la pct. 2, scoaterea Șoșoacei din cursă de către CCR mi s-a părut și mie o manevră antidemocratică, cu toate că simpla apariție a acestui personaj îmi provoacă o stare de coșmar. CTP m-a corectat, argumentând că CCR ar fi acționat corect, pentru protejarea democrației, atunci când indivizii nu sunt în stare să o protejeze.
    Domnule Negruțiu, măcar membrii fondatori ai Republicii să cadă de acord pe tema asta. Pentru că democrația înseamnă, până una alta, acceptarea alegerii majorității. Suntem pregătiți să acceptăm o eventuală victorie, Doamne ferește, a lui CG în turul 2?
    • Like 0
  • Maron_S check icon
    Se pare ca democratia a "cazut" atunci cand o candidata a fost exclusa de CCR dintre candidatii la presedentie, asa cum bine se arata la pct.2 de catre dl Negrutiu. Altfel ar fi aratat rezultatele turului 1 cand votul 'suveranist" s-ar fi impartit intre mai multi candidati , asa cum s-a impartit votul de dreapta.
    Nu a iesit nimeni in strada cand au scos-o pe Sosoaca, era convenabil. Ce-i drept presa si d-na Lasconi au condamnat aceasta manevra.
    Se pare ca democratie ori ai , ori nu ai / nu poti avea doar pe jumatate, cand iti "convin" candidatii.

    • Like 2
  • O porcarie lugubra facuta de CCR fara nici o explicatie, care a taiat o saptamana din campania lui Lasconi , a taiat o saptamana din bugetul partidelor normale la cap sa negocieze, in timp ce postacii lu' Georgescu au zburdat pe social media pe sub radarul legalitatii. N-am vazut atatea mizerii si minciuni grosiere, de pe vremea mineriadelor lui Iliescu . Nu poate lumea sa dezminta cat pot voluntarii lui Georgescu sa minta , de la suportul lui Trump sau al republicanilor pentru Georgescu , la afinitatile lui Georgescu cu Iorga , cu Brancusi, cu cine stie cine .... Eu am incercat sa-l caut pe Google, pe Georgescu sa ma informez si de atunci imi apar la fiecare cateva minute, toate minunile lumii cu Georgescu in buric. Flori cu burtiera Georgescu , Hagi cu burtiera Georgescu , Musk cu un votati Georgescu pe fundal. Georgescu asta este saorma cu de toate pentru toti . Admirator al lui Putin , Codreanu si Antonescu ( nimic rau, fiecare cu placerile lui) , dar in acelasi timp sa te declari admiratorul lui Iorga , al americanilor , al europenilor , al pacii , pai si un cameleon ar fi invidios. Spune-mi tu cine esti ca sa-ti spun eu dupa aia ce bine ne potrivim. Targetat pe cap de prostanac.
    • Like 3
  • mg check icon
    ..toată treaba asta cu renumărarea e o fumigenă.. Ar trebui să se constate fraude. E doar pentru frăgezirea USR-ului, înainte de negocieri..

    Alegerile au fost influențate de manevra de pe Tiktok, dar CCR a respins cea de-a doua sesizare, care vorbea fix de asta (cu amănunte..). Nu vrea nimeni să dea de urma banilor plătiți pentru manevra aia..

    Ciolacu vrea să rămână prim-minstru și șef la PSD, recurgând la același șantaj ca-n 2021, după retragerea USR de la guvernare.
    Și atunci, ca și acum, s-a pus pe masă funcția de Președinte și s-a cerut intrarea PSD la guvernare.

    În 2021 Iohannis a acceptat, altfel îl păștea demiterea fluturată de AUR.
    I se reproșează și acum această cedare de dragul fotoliului de Președinte. A devenit cauza tuturor relelor, bașca zboruri de lux, plus 3 găuri în curtea vilei..
    USR (și nu numai..) nu încetează să-l înjure pe tema asta, deși ei sunt cei care l-au lăsat atunci în offside (pe el și PNL-ul..)

    Să vedem ce va face acum dna.Lasconi (ce zice de fapt Băsescu..).
    Pentru că ea va ieși Președinte după turul doi, chiar dacă fuge "democratic", precum dracul de tămâie de dezbaterea aia cu musiu(Sic !) CG, de la Tvr..

    Aș fi votat-o pe Maia Sandu, dar nu poți să le ai pe toate..
    • Like 1
  • andrei andrei check icon
    psdpnl s-a obisnuit sa castige doar pentru ca participa. cei 3-3,5 mil de oameni care nu doresc reforme erau de ajuns pentru a avea 50% daca prezenta la vot era mai mica. cand nu te forteaza nimeni sa te schimbi nu o faci. cand nu exista concurenta te complaci in mizerie. asa a facut psdpnl crezand ca le merge la nesfarsit. probabil ca acum e prea tarziu sa faca ceva din moment ce baronii locali sunt cei care decid cu adevarat cum se implementeaza deciziile si pot sa plece usor de la psdpnl la aur daca vad ca aur incepe sa castige teren.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult