Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Așa ne place să ne mințim singuri! Nimeni nu știe câți turiști au fost, în realitate, pe litoral și nici câți bani au cheltuit

Plajă în sezon

Foto: Funky Travel

Recunosc că și eu am căzut în această capcană de a estima numărul de turiști și cheltuielile făcute de aceștia pe litoral. Cu ajutorul unor factori de decizie cu experiență în turism, alături de datele oficiale de furnizate de INS și, până nu de mult, de Inspectoratul Județean de Poliție Constanța, reușeam să fac o estimare a numărului de turiști și a cheltuielilor făcute de aceștia pe litoral.

Cine și ce raportează la Institutul Național de Statistică (INS)

De raportat, raportează doar anumite hoteluri. De ce? Pentru că se poate, pentru că nu există nicio măsură de a-i sancționa pe cei care nu trimit informațiile, pentru că nu se vrea (de teamă să nu se afle adevăratele încasări) Să spunem că folosești datele primite de INS de la unitățile clasificate oficial și apoi, folosind metode statistice, faci o medie. Problema este că vei ști câți turiști au fost în vacanța de Sf. Maria pe litoral de abia prin septembrie-noiembrie!  

Și atunci de unde tot vedem cifrele anunțate de mass-media? Păi, asociațiile și patronatele din turism au în ograda lor zeci de hoteluri și așa stabilesc care a fost gradul de ocupare și tariful mediu. Dar oare poți să spui că acesta este adevărul pe întreg litoralul? Eu cred că nu.

De ce nu există un sistem oficial pentru raportarea turiștilor?

Pentru că sunt multe unități de cazare care nu există în registrele Ministerului Turismului, adică funcționează la negru. Vezi doar zecile de mii de apartamente întinse pe tot litoralul, nu doar în Mamaia și Năvodari.

Pentru că anumiți hotelieri, cu unități clasificate, nu vor să raporteze oficial numărul de turiști. Aici cred că vă răspundeți singuri de ce!

Pentru că autoritățile statului nu au introdus obligativitatea ca hotelierii să folosească un sistem integrat de raportare a numărului de turiști.

Pentru că la INS, în tot anul 2023, comuna Limanu, din care fac parte trei stațiuni (Vama Veche, 2 Mai și Limanu), a raportat puțin peste 41.000 de turiști, în condițiile în care numărul acesta este atins într-o singură zi de weekend.

Statul ar trebui să fie primul care să vrea să afle numărul real al celor care își petrec vacanțele pe litoral. La ce îl ajută? Iată o listă de motive/

  1. Planificare și dezvoltare infrastructurii: Înțelegerea fluxului de turiști permite planificarea și dezvoltării infrastructurii necesare: drumuri, rețele de transport, servicii publice, locuri de parcare și facilități turistice. Astfel, se poate evita suprasolicitarea infrastructurii și se asigură un nivel optim de servicii pentru toți vizitatorii și locuitorii.
  2. Gestionarea eficientă a resurselor - inclusiv apă, energie și deșeuri și alocarea adecvată a serviciilor de urgență, cum ar fi poliția, ambulanțele și pompierii, în perioadele de vârf turistic.
  3. Stabilirea politicilor de turism și marketing: Datele precise ajută la formularea de strategii eficiente de promovare turistică. Autoritățile pot identifica piețele țintă și pot adapta campaniile de marketing pentru a atrage mai mulți turiști sau pentru a diversifica țările de proveniență a acestora.
  4. Planificare economică: Încasările din turism, cum ar fi taxele de ședere și alte impozite locale, sunt importante pentru bugetele locale. Înțelegerea numărului de vizitatorii ajută la estimarea corectă a veniturilor și la alocarea bugetară corespunzătoare pentru întreținerea și dezvoltarea destinațiilor turistice.
  5. Protejarea patrimoniului și a mediului: Cunoașterea fluxului de turiști permite autorităților să implementeze măsuri de protecție a patrimoniului cultural și a mediului înconjurător. Acestea pot include limitarea accesului în anumite zone sensibile, implementarea de politici de conservare sau educarea turiștilor cu privire la impactul lor asupra mediului.
  6. Siguranța publică: În cazul unor situații de urgență (dezastre naturale, epidemii etc.), cunoașterea numărului real de turiști permite autorităților să răspundă mai rapid și mai eficient, pentru siguranța și evacuarea acestora, dacă este necesar.
  7. Feedback și îmbunătățirea serviciilor: Prin monitorizarea numărului de turiști și a comportamentului acestora, autoritățile pot colecta feedback valoros, care poate fi folosit pentru îmbunătățirea serviciilor și a experienței turistice generale.

În concluzie o evidență exactă a celor care ajung pe litoral este esențială pentru a gestiona eficient turismul, a proteja resursele și a maximiza beneficiile economice și sociale pentru comunitate.

Articol publicat inițial pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu vă faceți probleme, guvernul PSDNL are soluție și pentru aceasta activitate nefiscalizata. Taxe noi și majorate pentru cei care plătesc deja. E o soluție verificată, merge în România.
    • Like 0
  • E ca la stirile despre economie, despre constructii etc. De exemplu: zona de retail, ba e in descrestere, ca apoi sa afli ca de fatpt e in crestere, ca sectorul „X” e in criza, ca apoi sa descoperi ca nu-i asa. Ca imobiliarele stagneaza, ca apoi sa afli ca au explodat. Presa se joaca cu cifre, stiri lansate pe niste date subrede, neverificate in piata, furnizate de Institutul de Statistica ce la randul lui bajbaie prin tot felul de date si cifre ce-l duc la concluzii ireale.

    De ce se intampla asta? Pentru ca aproape totul in Romania e atins de incompetenta, iresponsabilitate, delasare, lipsa de profesionalism.

    „De ce nu mai ies românii în stradă să protesteze. O cercetare în premieră a Statisticii are o concluzie dezarmantă” - https://hotnews.ro/de-ce-nu-mai-ies-romnii-n-strada-sa-protesteze-o-cercetare-n-premiera-a-statisticii-are-o-concluzie-dezarmanta-44123

    Poate pe baze sociologice, INS are mai multe date si mai multa dreptate. Acuratetea o pun pe seama observarii cu ochil liber a unor tendinte. Nu trebuie sa studiezi prea mult ca sa ajungi la aceste concluzii.
    • Like 2
  • Radsub Radsub check icon
    care e problema lui "funky"? nu stie de unde sa ia bani pentru vizite? vreti moca pentru stele? din cate stiu de 2 ani e obligatoriu sa te certifici la minister.
    :) alti terminati care vor sa plateasca pe republica un articol.
    • Like 1
    • @ Radsub
      Daniel00 check icon
      Nenea, nu-i asa ca lucrezi in sitem? Poate ca tie iti convine ca iti bati joc de prosti. Dar nu toata lumea-i prosta, cum crezi tu...
      • Like 0
  • Francisc check icon
    Că nu știm prea exact câți turiști ajung pe litoralul românesc nu ar fi prea mare bai. Mai grav e că nu știm câți mai suntem în țară și câți în diaspora, și asta după ce am făcut un recensământ cu vreo trei ani în urmă...

    Ne așteaptă încă două rânduri de alegeri (că pe primele două le-am „comasat” ca să „economisim” finanțele țării, căci suntem prea săraci să mergem toată ziua-bună ziua la urne!) și guvernanții sunt direct interesați ca numărul de alegători înscriși pe liste să poată fi manipulat.

    Credeți că actualilor guvernanți (de fapt sunt tot cei care ne „guvernează” în diverse alianțe de 34 de ani!) le pasă de viitorul țării și de bunăstarea cetățenilor? Eu nu...

    Dacă le-ar păsa, atunci în vârful ierarhiei n-ar ajunge niște nulități. Paradoxul e că o majoritate dintre noi i-am tot votat, deci putem trage concluzia că ne plac „aleșii” care ne reprezintă.

    Unde s-au dus 35 de ani, ce mai contează încă 4, mai ales că acum, în prag de alegeri, avem pensiile (cei care sunt pensionari!) gata recalculate? Ăștia mai „decreței” (ca mine, sunt născut în 1966!) o să luăm o pensie babană peste vreo 7 ani, că ne dă statu' confiscat de Ciolacu și Ciucă (recte PSD și PNL) puncte de stabilitate. Trebuie doar să avem puțintică răbdare (vorba lu' Trahanache)...

    O să moară toți vecinii de ciudă când o să afle ce pensie voi avea după 44 de ani de roboteală. Ion, colegul meu de generație (care s-a pensionat cu 4.500 de lei în urmă cu vreo 13 ani din funcția de șef de post al poliției din comună după 20 de ani de „muncă la greu” în Poliție) o să mă invideze...

    Concluzia? Să nu cumva să alegem altceva decât răul mai mic ce ni se tot oferă de atâtea decenii. Mai ales acum, când un ostaș își dezgolește pieptul și se pune în slujba țării după ce a făcut „rotativa” cu brutarul care nu găsește destui câini cărora să le agațe covrigii în coadă...

    Refuz să cred că Simion ar putea ajunge în repriza a doua a prezidențialelor, da' mai știi? Când Șoșoacă a ajuns în Parlamentul European, e posibil ca Georgică să fie agreat de „bobor”, c-așa suntem noi: ne place de cei cu gura mare!

    Și ne mai și supărăm când vine câte unul să ne spună cât suntem de proști...




    • Like 0
  • Daniel00 check icon
    Eu stau in Constanta și cunosc situația de ani de zile. În fiecare vară și la sfârșitul fiecărei săptămâni din cadrul sezonului auzi aceleași bazaconii la știri, cum că s-au înregistrat cifre record de turiști 150-200 de mii de fiecare dată. Sunt sigur că astfel de declarații (precum și altele gen că apa mării e caldă când de fapt e rece sau că plaja sau apa e curata când de fapt sunt murdare, etc) la știri sunt plătite de cei interesați pentru a crea o psihoză și să se bulucească lumea. Nu mai zic de preturi ridicate până în tavan side tot felul de fraude ale hotelierilor pentru că nu-i controlează nici dracu - intrucat sunt în cârdășie cu cei care se fac că îi controlează. La sfârșit cine plătește? Prostul plătește... de fiecare data. Iar statul și mafioții câștigă milioane de euro - făcuți doar în câteva zile - în fiecare vară. Trăiască prostul!
    • Like 3
    • @ Daniel00
      ove check icon
      Mama si tatal mafiotilor din Romania este insusi statul roman.Banii de care noi "prostii" suntem jecmaniti sunt furati in doua feluri: zeci de miilarde de lei care ajung la primarii de unde dispar rapid prin contracte frauduloase si doi- salariile multor turme de bugetari foarte bine platiti si care nu fac , nu produc ,nu muncesc absolut nimic.De ce credeti ca un post de asistenta ,de exemplu,a ajuns la 15000 de euro?De ce este prin primarii nici nu mai are rost sa vorbim.Asa ca cine sa ii controleze pe smecherii de pe litoral?Ar insemna ca niste bugetari sa isi faca treaba.EXCLUS.
      • Like 4
    • @ Daniel00
      Francisc check icon
      Când prea mulți bibani se înghesuie la momeală, de ce să ne mirăm de „recolta” pescuitorilor în apele tulburi ale bălții în care înotăm, domnule Danieloo?

      • Like 2
    • @ ove
      Francisc check icon
      Nu am argumente să te contrazic, ove. Am doar o întrebare: cine girează acest stat mafiot?

      Hai că se fac două: presupunând că „democrația” funcționează, cine ne împiedică să schimbăm mafioții?

      Dacă-s două, hai să fie trei: dincolo de candidații la președinție (numele lor nu are relevanță!) chiar crezi că alianța dintre PSD și PNL e benefică? Știm cu toții cum se sifonează banii scoși din buzunarul contribuabililor...

      A patra o pun fără rost: de ce alegem mereu răul mai mic când putem alege binele?

      A cincea vine de la sine: mai știe cineva ce e binele?
      • Like 2
    • @ Francisc
      ove check icon
      Bune intrebari.Statul mafiot este girat de noi ,bineinteles.Am scris mereu aici in comentarii ca suntem un popor fara coloana vertebrala.prea pasivi si prea amortiti.Imensa majoritate a politicienilor nostri sunt doar niste hoti care intra in politica doar ca sa fure mai usor.De ce naiba ii votam in loc sa ii luam la pumni?Pai poate pentru ceva privilegii,salarii bune in sectorul bugetar ,sistem unde sute de mii de oameni nu fac nimic si toti suntem de acord,iesirea multora la pensie cand inca sunt tineri,pensii marite fara nici o logica,doar pentru voturi,zeci de mii locuri in companii de stat pentru pile,nepoti si amante (vezi Tarom) etc.Aici ticalosii au o masa de votanti de 6 milioane de oameni.Trebuie educatie,dar cine sa o faca ?Cu sistemul de invatamant si cu actualii dascali nu o sa vedem asta.PNL=PSD .Este cel mai mare rau posibil pentru tara si asta i-o datoram lui Fritz de la Cotroceni.Eu am de ales,sa merg in continuare pe USR desi este clar ca sunt o mare dezamagire si ei.Da, este raul cel mai mic.Sau nu o sa mai merg deloc la vot.Sansele sunt egale.Si da, nu prea vad binele la orizont.Asa ca o utopie as sugera miscari uriase de strada contra intregii clase politice, luati toti la intrebari si aruncat cu rosii si oua in ei.Sa nu mai aiba curaj sa isi arate fata nici unul din ei.Constitutia schimbata prin referendum-fara pensionari speciali,fara numiri politice in functii publice etc.Cred ca in timp o sa apara si oameni capabili daca li se permite,dar trebuie sustinuti,de noi,bineinteles
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult