Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Așa trecea rușinea lumii. O veste rea și una bună

Tăriceanu - Ciorbea

Foto: George Călin/ Inquam Photos

„Avocatul Poporului e al celor de la ALDE”, a anunțat astăzi doamna premier Viorica Dăncilă. De data asta nu este o gafă, deși naturalețea cu care doamna scoate porumbei pe gură ar califica-o pentru un post la Circul Globus. Doamna Dăncilă a dorit să ne comunice că, potrivit algoritmului de guvernare, funcția de Avocat al Poporului îi revine ALDE. Eroarea de exprimare e de fapt un act ratat: oricine și-a putut face până acum o părere despre ce fel de popor slujește, de pildă, dl. Ciorbea. E vorba despre poporul infractorilor, despre poporul îmbuibaților cu pensii speciale, despre poporul pilelor de partid, despre poporul nomenclaturii postcomuniste - dl. Ciorbea i-a servit pe toți. O minoritate, desigur, ilustrată perfect de faptul că acum „Avocatul Poporului e al celor de la ALDE”, adică al celor care au făcut 4 la sută la ultimele alegeri.

Am trecut ieri pe lângă instituția aflată acum în împărțeala dintre PSD și ALDE. Oricine vine pe post va lucra într-o clădire minunată, proaspăt renovată, ultramodernă, sticlă și beton, cu lumini calde și odihnitoare, ultracentrală, deservit de un foarte consistent aparat bugetar, desfășurat în birouri ca la multinațională. După barieră, au și locuri de parcare. Trai, neneacă, pe banii poporului. Ce-ți atrage însă atenția este contrastul cu clădirile delabrate din jur, jupuite de ciuma timpului și a timpurilor. Clădiri vechi, boierești, istorice zac la tot pasul pe una dintre cele mai pitorești străzi din centrul Bucureștilor.

Distanța dintre Avocatul Poporului și popor este de câțiva metri, cât să traversezi strada, dar în realitate e mult mai mare. Distanța dintre acest Superbugetar de lux și „clienții” săi mai amărâți, care ar avea nevoie de serviciile lui, este uriașă. Ea a tot crescut în ultimii ani, pe măsură ce Partidul a pus straturi peste straturi de osânză peste rotunjimile corpului său administrativ. Aflați teoretic în serviciul public, acești șefi ai instituțiilor desemnați pe bază de algoritm politic sunt în realitate servitori pe bani publici ai unor patroni din Partid.

Nonșalanța cu care doamna Dăncilă a expediat la ALDE Avocatul Poporului vorbește despre cea mai gravă boală a statului român: politizarea în metastaze. Instituții precum Poliția, Jandarmeria, Protecția Copilului, Inspectoratele școlare crapă la intervale de timp pentru că sunt conduse de oameni fără libertate, fără putere reală de decizie. Regulile și procedurile care organizează, pe hârtie, viața internă a organizațiilor publice sunt abandonate când intervine telefonul scurt de la PSD sau ALDE.

Instituția Avocatului Poporului a fost creată ca să-i apere pe cetățeni de eventualele abuzuri ale statului. Singura veste bună a zilei e că Victor Ciorbea, această rușine a lumii, personaj a cărui singură preocupare a fost pensia lui și libertatea lui Liviu Dragnea, va ieși din peisaj. Probabil însă că doar pentru o perioadă scurtă de timp, pentru că vocea și talentul său îl recomandă pentru alte și alte posturi de răspundere.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am scăpat de dracu' și ne-am pricopsit cu soră-sa. Aferim!
  • Like 0
 • Chiar sa nu mai fie nici o speranță pentru România......????
  Se pare ca suntem pierduți.... Trist.
  • Like 0
 • Ciorbea este o ciorba acra nu numai la mutra ci la mintea lui redusa si nesimtirea cu ,care reactioneaza cand este intrebat despre orice problema ce tine de persoana lui de inapt si needucat.Acest individ trece si peste mama si tata lui care se rascolesc acolo unde sunt ca ei precis nu l au invatat obrazniciile din comportamentul lui de slugarnic.Cand te gandesti ca a plecat in viata furisindu se la sindicat,primar a capitalei,prim ministru,si avocat a infractorilor din gasca celui care sta la odihna acum la Rahova,unde ar trebui sa se afle mult mai multi din cei pe care ciorbistul i a salvat prin neatacarea OUG urilor.
  • Like 0
 • Da* oare toate malversațiunile astea și altele nu se pot eradica prin voința cetațenilor ? Nu se poate semna o petiție prin care sa li se ceara politrucilor sa modifice Constituția adaugand (sau scoțand) niște lucruri foarte clare și concrete ?
  • Like 0
 • dl ciorbeasiciorminca, in mandatul sau, a reprezentat doar interesele infractorilor de la butoane, am trimes o solicitare pt incalcarea dreptului la proprietate de catre primaria voluntari (gashka Pandele), si dinsul a sprijinit "boborul lui pandele" .... bravos ciorbea, meriti pensia speciala !
  • Like 1
 • cromium check icon
  Isi mai aminteste cineva cui datoram ascensiunea PSD-USL, PSD +ALDE? https://www.causes.com/causes/644377-spuneti-nu-desfintarii-serviciului-public-de-urgenta-smurd?fbclid=IwAR23nK5aiQ_HYPhq0p0bfS3lIZO8YNY3IvQwhfXCcbXJM2qpQ9QbU8H6hy4&hc_ref=ARTW589rWh0E0ihGKQNWUGJEoWiw-uDlQ4tC5xdHhCx56_Fg1MyWESScurKShQqJDLo
  Dar de asta isi mai aminteste cineva:
  http://www.ziare.com/stiri/ancheta/tariceanu-a-concesionat-resurse-din-insula-serpilor-inainte-de-verdictul-de-la-haga-video-657376
  Poporul Roman e cam scurt la minte...
  • Like 0
 • Și totuși Obergruppenführer-ul Negruțiu nu ne explică deloc de ce e mai bun Eckstein-Pizdoș, fostul consilier al Băsăului față de doamna Weber...
  • Like 0
  • @ Secula Mihai Raul
   Sper că ai copii și că se delectează cu scrierile tale.
   • Like 0
 • dan check icon
  Dupa alegeri credeam ca scapam de Weber Norica Melescanu Tariceanu cu ai lor 4% , dar nu , asta se intampla daca aveau bun simt.
  Dupa cum vedem se metamorfozeaza in ceva mai rau se vor razbuna fara pic de nerusinare .pentru ca nu au i nrat la europarlamentare
  Singura solutie sa scapam de ei este sa iesim masiv la vot la parlamentare pentru a reduce aceste formatiuni la un scor de unde nu mai pot coordona tara asta.
  • Like 6
 • Dan Dinu Dan Dinu check icon
  "...cea mai gravă boală a statului român: politizarea în metastaze. Instituții precum Poliția, Jandarmeria, Protecția Copilului, Inspectoratele școlare crapă la intervale de timp pentru că sunt conduse de oameni fără libertate, fără putere reală de decizie. Regulile și procedurile care organizează, pe hârtie, viața internă a organizațiilor publice sunt abandonate când intervine telefonul scurt de la PSD sau ALDE".

  Diagnostic corect. Ar trebui ceva, un pact al partidelor de opoziţie. Pentru asigurararea şi respectarea neutralităţii politice a funcţionarului public. PSD-ul nu intră în discuţie, nu va respecta niciodată aşa ceva. Dar e posibil ca PSD-ul să dispară în forma lui canceroasă de azi, o dată ce funcţionarul public nu se va mai căciuli partidului de la putere.
  • Like 4
  • @ Dan Dinu
   check icon
   După votul din decembrie 2016, așa mi-am zis: acești viitori 4 ani pierduți din viața noastră (pentru că simțeam că acești ani vor fi pierduți și nu-mi imaginam că de fapt vor fi mai mulți - ca să reparăm stricăciunile) vor avea măcar folosul de a face dispărut acest partid-mamut.
   Sunt foarte mulțumit de poziția avută de USR cu privire la fosta moțiune e cenzură asupra guvernului. E absolut corect să-ți dorești guvernarea atunci cînd POȚI (adică cu o majoritate parlamentară!).
   În rest, da, așa cum am strîns din dinți 2 ani jumate, om mai strînge și încă un an jumate, dac-o fi cazul (mai ales dacă asta va duce către disoluția PSD)!
   Problema e că o disoluție a PSD nu rezolvă mare lucru căci șobolanii și gîndacii vor migra spre alte partide. OK, ProRomania va înghiți pe cei mai mulți dintre ei, însă ce te faci cu ceilalți? Căci ceilalți nu se vor liniști ci se vor infiltra în alte partide!
   Din punctul meu de vedere, USR a dat un prim test de integritate prin refuzul de a ”achiziționa” parlamentari de la PSD sau ALDE pentru a favoriza moțiunea de cenzură.
   Ba chiar ar trebui să adopte un fel de ”pct. 8 de la Timișoara” extins (adică să nu fie acceptați în partid decît oameni care n-au fost VREODATĂ membri ai unui ALT partid, indiferent de valoarea lor - problema acestei țări nu e că n-are valori, ci că acestea nu vor să se implice în politică!).
   Dacă, pe lîngă asta, ar mai susține și întroducerea în Constituție a regulilor de organizare a alegerilor electorale și a referenumului, m-aș înscrie eu însumi în partid (cu consimțămînt scris, dacă e nevoie, că never ever nu voi pretinde nici măcar cea mai mică poziție)! Nu c-aș fi vreo somitate, caut doar un mod un mijloc prin care, prin cotizație, prin lipit afișe etc să pot ajuta aceste idei ESENȚIALE pentru o democrație reală.
   Degeaba ai drept de vot dacă ALȚII pot DECIDE în ce măsură și în ce mod va fi folosit votul tău!!
   • Like 5
  • @
   Dan Dinu Dan Dinu check icon
   Foarte lucid! Da, ceva asemănător punctului 8 de la Timişoara, aşa ceva ar trebui. Altfel, USR-ul s-ar infesta rapid.
   • Like 0
 • Domnule Negrutiu, va citesc de ceva vreme, dar spre rusinea mea nu mi-a trecut inca prin cap sa va asigur de deplinul meu respect pentru activitatea dumneavoastra.
  Drept pentru care o fac acum!
  • Like 3
  • @ Ilarion Irondel
   check icon
   Subscriu!
   • Like 0
  • @
   suprasubscriu ! :)
   • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult