Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Asasinată de ziua lui Putin

Anna Politkovskaia

Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin a împlinit ieri 71 de ani. Dar nu despre el e vorba atunci când ne uităm în istorie la ziua de 7 octombrie, ci despre Anna Politkovskaia, jurnalista care a văzut limpede viitorul și a tras nenumărate semnale de alarmă pe care poporul rus și liderii occidentali de la începutul anilor 2000 le-au ignorat. În prezent, toate avertismentele ei din urmă cu aproape două decenii, de la violența sângeroasă la războiul la care lucra Putin, s-au adeverit.

În cartea sa „Rusia lui Putin”, Anna Politkovskaia a denunțat modul autoritar de conducere al liderului de la Kremlin. Știa ce avea să urmeze sub guvernarea lui Putin, pentru că văzuse în călătoriile sale în Caucazul de Nord și războiul din Cecenia ceea ce era în stare să facă autocratul de la Moscova.

„Nu se poate să stăm liniștiți și să urmărim cum deasupra Rusiei coboară o nouă iarnă politică, pentru alte câteva decenii. Le dorim din toată inima libertate copiilor și nepoților noștri, de aceea tânjim după un dezgheț în viitorul apropiat, dar noi și numai noi putem schimba climatul politic în Rusia. Ar fi absurd și nerealist să așteptăm ca un alt dezgheț să vină dinspre Kremlin, ca pe timpul lui Gorbaciov, iar Vestul nu ne ajută nici el. Reacțiile față de metodele „,antiteroriste" ale lui Putin sunt destul de modeste, iar Rusia se dovedește a fi, în cea mai mare parte, pe placul Occidentului: caviarul, vodka, gazele naturale, petrolul, urșii care dansează pe sârmă, practicantele unei anumite meserii... Exotica piață rusească se comportă conform așteptărilor Vestului, iar Europa și restul lumii sunt foarte satisfăcute de felul în care evoluează lucrurile pe a șasea parte a globului. De la lumea din afară nu auzim decât „Al-Qaeda, Al-Qaeda" - o mantră jalnică, menită să transfere într-o singură direcție întreaga responsabilitate pentru toate tragediile viitoare, o incantație primitivă pentru liniștirea unei societăți care nu-și dorește nimic mai mult decât un cântec de leagăn ca să poată adormi mai ușor”, scria Anna Politkovskaia în 2004.

La fel ca ea, mulți alți opozanți ai regimului autoritar de la Kremlin au sfârșit asasinați. În tot acest timp, Putin și-a sporit dominația internă, comportamentul agresiv și legăturile financiare cu Occidentul.

Invitat în 2007 la conferinţa de securitate de la Munchen, Putin anunța atunci ce planuri are şi cum vede el relaţiile cu Occidentul și mai ales cu SUA. Apoi, în primăvara lui 2008, Putin a fost invitat la București să stea la masă cu liderii NATO de la acea vreme. La acel summit, Ucraina și Georgia nu au fost primite în NATO, mai ales din cauza obiecțiilor formulate de cancelarul german de la acea vreme Angela Merkel și de președintele francez de atunci Nicolas Sarkozy. La câteva luni distanță de la acel moment, Putin a ordonat ca armata rusă să invadeze Georgia. În 2014, Putin a anexat în mod ilegal Crimeea. Cu toate acestea, liderul de la Kremlin a reușit să mențină legăturile cu occidentul (mai ales cu Germania) tocmai datorită dependenței pe care o avea Europa de gazul rusesc.

Incontestabil, Vladimir Putin este vinovat în mod direct pentru ce se întâmplă acum în Ucraina, iar unitatea occidentală coordonată de SUA este motivul pentru care Ucraina încă rezistă în fața armatei ruse, care continuă să comită crime de război în numele propagandei moscovite.

Însă războiul din Ucraina, trebuie să fim sinceri, este și o consecință a mai multor ani de decizii luate în Vest mai mult pentru prosperitatea financiară decât pentru consolidarea democrației, un principiu pentru care Anna Politkovskaia a luptat până în ultima secundă a vieții sale.

Jurnalista rusă a fost asasinată într-o zi de sâmbătă, puţin după ora 16:00. Tocmai se întorcea de la cumpărături, când a fost secerată de gloanţe în fața ascensorului din blocul în care locuia la Moscova. Anna Politkovskaia, în vârstă de 48 de ani la momentul asasinării, a fost ţintită de foarte aproape, iar unul dintre gloanţe i-a nimerit capul. Era 7 octombrie 2006.

Alături de cadavrul ei a fost găsit un pistol Makarov și patru gloanțe. Asasinarea Annei Politkovskaia a provocat o undă de şoc în Rusia şi în toată lumea. Însă doar executanţii crimei au fost condamnaţi. La 17 ani de la asasinat, încă nu se cunoaște oficial cine a ordonat crima, deși există foarte multe speculații care au ca subiect o singură persoană: Vladimir Putin.

„Oricine a proclamat violența ca metodă inexorabil trebuie să aleagă minciuna ca principiu al său”, asta este ceea ce scriitorul disident rus, Aleksandr Soljenițîn, a scris odată despre Uniunea Sovietică. Realitatea din spatele frazei încă se aplică și astăzi în societatea din Federația Rusă. Oricine îndrăznește să scrie adevărul despre condițiile din Rusia „flirtează” cu pericolul și riscă să dezlănțuie asupra sa furia lui Putin și a cercului său de apropiați. Acesta este motivul pentru care majoritatea vocilor democratice din Rusia evită sau se confruntă cu probleme când vorbesc despre corupția din Rusia, scăderea nivelului de trai, alegerile parlamentare și prezidențiale fraudate, exodul rural, infrastructura slabă sau fuga din țară a sute de mii de oameni, adesea bine educați.

Presa rusă controlată de stat ajunsese să o eticheteze pe Anna Politkovskaia drept „o trădătoare” pentru țara ei și „o forță subversivă care lucrează pentru puteri străine”.

Totuși, jurnalistul Deutsche Welle, Miodrag Soric, scria în urmă cu doi ani că Anna Politkovskaia a respectat însăși definiția unui patriot, pentru că a fost o persoană dispusă să facă sacrificii pentru binele comun. Cu alte cuvinte, opusul propagandiștilor de la Kremlin, care se îmbogățesc în detrimentul poporului rus. Anna Politkovskaia a primit mai multe amenințări cu moartea, dar nu a lăsat asta să o intimideze. Ar fi putut duce o viață confortabilă în Occident. Dar a fost o tentație căreia i-a rezistat și a ajuns să plătească în final cu moartea.

Sacrificiul a fost în zadar?

În general, sacrificiile făcute de activiștii pentru drepturile omului din Rusia, precum Soljenițîn, Saharov și sute de alte voci publice, au fost în zadar? Doar cinicii și materialiștii absoluți vor răspunde afirmativ la această întrebare.

Persoanele care încă au conștiință știu că modelele morale precum Anna Politkovskaia sunt cele care fac viața mai umană, mai dreaptă și, prin urmare, mai demnă de trăit. De aceea, lumea va continua să-și amintească de Anna Politkovskaia, în ciuda tuturor campaniilor de propagandă ale Kremlinului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • „Anna Politkovskaia a respectat însăși definiția unui patriot”
    Da. Anna Politkovskaia este un patriot adevarat.
    „Sacrificiul a fost în zadar? Doar cinicii și materialiștii absoluți vor răspunde afirmativ la această întrebare”.
    Si realistii, as spune eu.
    „Persoanele care încă au conștiință știu că modelele morale precum Anna Politkovskaia ...”
    Cati dintre rusi isi amintesc? Cati au reactionat la momentul declansarii razboiului din Ucraina? Cati au protestat? 143 de milioane de rusi sunt in Rusia. Anna a fost ucisa, multi altii au fost ucisi atat in Rusia cat si in strainatate. Au luat rusii pozitie? Nu.

    „Curtea de la Moscova a condamnat-o pe jurnalista Marina Ovsianikova, care a protestat în direct pe postul național de televiziune din Rusia împotriva invaziei rusești în Ucraina, la opt ani și jumătate de închisoare.
    În timpul procesului, mai mulți membri ai familiei sale, inclusiv fostul ei soț și fiu, s-au exprimat de partea acuzării, potrivit site-ului rus Mediazone.
    Zeci de persoane au fost condamnate la închisoare sau amendate pentru „discreditarea” armatei ruse”. - https://romania.europalibera.org/a/marina-ovsianikova-condamnare-jurnalista-rusia/32623200.html

    Marina Ovsianikova traieste pentru ca a fugit din Rusia, nu se stie cat va mai fi in viata, poate va fi otravita sau altceva.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult