Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

L-a înfruntat pe Putin, a fost asasinat. Ultimul interviu al lui Boris Nemțov: „Sunt împotriva războiului. Nu vreau să vină pungi de cadavre la Moscova, Yaroslavl sau St. Petersburg. Nu vreau ca mamele, soțiile sau copiii noștri să plângă. Vrea Putin ca Ucraina să ne fie inamic?!…”

Boris Nemtov

Omagiu adus lui Boris Nemțov //Foto Getty Images

Pe 27 februarie 2015, Boris Nemţov, cel despre care toată presa internațională a spus că a îndrăznit să-l înfrunte pe Putin, a fost asasinat. A doua zi urma să organizeze un mare miting al opoziției ruse.

Un politician reformist și fost vicepremier al Federației Ruse, Nemţov a fost probabil cel mai dur critic al lui Vladimir Putin după Aleksandr Litvinenko (ofițer al serviciilor secrete ruse FSB, omorât în noiembrie 2006 prin otrăvire cu poloniu) până la apariția în viața politică a societății ruse a lui Aleksei Navalnîi.

Pe 27 februarie 2015, într-o noapte friguroasă de vineri spre sâmbătă, Boris Nemţov, însoţit de tânăra sa prietenă ucraineană, tocmai se întorcea acasă de la un restaurant, traversând podul Bolșoi Moskvoretski din apropiere de Kremlin. O maşină în care se aflau patru persoane a oprit chiar în vecinătatea lor. Asasinul l-a împuşcat în spate cu câteva focuri de armă pe politicianul de opoziţie.  

Şocul declanşat în rândul societăţii ruse de acest asasinat demonstrativ asupra unui lider politic a fost puternic. Ancheta menită să elucideze asasinatul comis asupra lui Nemţov a ajuns rapid la concluzia că autorii faptei ar fi fost ceceni. După ce prezumtivii făptaşi au fost arestaţi, unul s-a sinucis cu o grenadă. Ulterior, Zaur Dadaiev, ofiţer în cadrul serviciilor de securitate cecene, a recunoscut că l-a ucis pe Nemţov, fiind condamnat, în 2017, la 20 de ani de detenţie. Complicii săi au primit pedepse între 11 şi 19 ani de închisoare. Cu toate acestea, procuratura din Moscova nu a reușit nici până în ziua de azi să-i identifice pe cei care au comandat crima și le-ar fi promis asasinilor cel puţin 15 milioane de ruble pentru execuție, adică echivalentul a peste 210.000 de euro la acel moment.

Vladimir Putin a încercat să elimine subiectul definitiv de pe agenda publică, declarând la sfârșitul lui 2020 că „totul este clar în ceea ce privește uciderea lui Nemțov". „Atât făptașii cât și cei care au organizat crima au fost găsiți", a spus Putin la acea vreme. Numai că președintele rus nu a dat însă și numele celor care au comandat asasinarea lui Boris Nemțov. Probabil ar fi trebuit să se uite în oglindă.

Cu 17 zile înainte să fie asasinat, Boris Nemțov și-a anticipat moartea într-un interviu pentru cotidianul Sobesednik, citat de BBC, precizând că îi e teamă că Putin îl va ucide pentru opoziția sa, mai ales față de anexarea ilegală a Crimeei și față de faptul că a spus în repetate rânduri că războiul din estul Ucrainei reprezintă o agresiune a Rusiei la adresa ţării vecine.

„Sunt împotriva războiului. Nu vreau să vină pungi de cadavre la Moscova, Yaroslavl sau Sankt Petersburg. Nu vreau ca mamele, soțiile sau copiii noștri să plângă. Ce vrea să realizeze Putin? Ucraina să ne fie inamic, vrea o nouă cortină de fier, sancțiuni? Poporul rus nu câștigă nimic din toate astea”, spunea Boris Nemțov în 2014. 

În 2021, cu un an înainte de invazia Rusiei lui Putin în Ucraina, la șase ani distanță de la asasinat, aproximativ 700 de persoane, inclusiv mai mulţi ambasadori ai ţărilor din UE acreditați la Moscova, s-au adunat la ora prânzului lângă podul unde a fost comis asasinatul pentru a-l comemora pe fostul politician de opoziție.

Marș de comemorare a liderului opoziției ruse, Boris Nemțov, Moscova, martie 2015 //Foto Alexander Aksakov/Getty Images

Boris Nemţov a încurajat actorii civici din Federația Rusă, a crezut în societatea deschisă, a apărat valorile liberale, a îndrăznit să țină piept abordărilor totalitare ale FSB-ului (fostul KBG), s-a opus agresiunii imperialiste împotriva Ucrainei și a plătit cu viaţa. Nemțov a încercat să își asume rolul unui reformator, nu al unui profitor, numind regimul condus de Vladimir Putin drept „o tiranie cleptocratică”.

De personalitatea fostului politician rus amintesc în prezent pieţe din Washington, Vilnius sau Kiev. Asta înseamnă că, deși Putin a reușit să-l omoare fizic pe Nemţov, l-a făcut mai viu ca niciodată în conștiința oamenilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult