Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Asta-nseamnă să fii mafiot

Restaurant. Ora prânzului. În diagonala mea, masă mare de 10 persoane în capul căreia stă un bătrân în costum și papion. Păr dat pe spate, nas coroiat, colțurile gurii lăsate. Lângă el o doamnă în vârstă, probabil soția, de cealaltă parte două locuri goale. Invitații, peste șaizeci de ani, oameni cu bani și stil - nu aud ce vorbesc, îmi sunt de-ajuns privirile și hainele pe care le poartă. Upper class.

Mi s-a adus ciorba. Fierbinte, gustoasă, puțină. Ardeiul e foc și înjur in gând. Nu știu de ce insist să-l termin, cred că e ceva genetic. Bunicul meu mânca ardei iute până plângea. Gustul îi ardea tot, limbă, papile, buze. Mușca din el, îl punea pe marginea farfuriei, nu pe masă ca să nu ardă cuvertura și-i dădea-nainte.

- Dar ce simți? îl întrebam.

- Nimic, îmi răspundea, nu mai simt nimic.

Mai târziu, în adolescență, la capătul unor iubiri, întrebam aceeași chestie. Și mi se răspundea la fel. Și tot cu lacrimi.

Iar eu nu credeam o iotă pentru că-mi aduceam aminte de bunicul.

E ziua lui de naștere - câți să fi făcut oare, 90 și cât? Mișcările-i sunt lente, se întinde după solniță apoi se răzgândește sau uită, își retrage mâna și ciugulește așa nesărat. Primește cadouri după care urmează îmbrățișarea apoi bătaia aia ușoară peste obraz cum fac capo di tutti capi cu cineva înainte să se întâmple ceva rău.

Acum zâmbește, colțurile gurii i se ridică, ochii devin linii blânde - a venit nepoata, toată o gropiță și o eșarfă în culori calde. Îi face cunoștință cu tipul cu care era, înalt și inofensiv. Patriarhul îi face semn să se așeze lângă el, pe locurile goale, ținute special. După cum o privește e limpede că ea va moșteni aproape tot; celor de la masă probabil le vor rămâne resturi, ceva Galle-uri și niște poze sepia pe care oricum le aveau și ei.

Muzica de fond e veselă, nu neaparat vioaie, genul cu care aș ilustra o filmare cu Bulevardul Magheru în anii 70. Am terminat ciorba și aștept felul doi care poate fi orice, gura îmi e amorțită. Chiar așa…de ce mai stau, pentru ce?… Chem ospătarul și-i zic că renunț. Cu cardul, da, îi zic și mă scotocesc după cash pentru cele 10% atenție.

Soția domnului scoate dintr-o pungă o altă pungă, IKEA, din cele care se pot sigila. Înăuntru, niște șervețele făcute ghem. Vreo zece. Se face liniște. Ia fiecare ghem, îl desface și pune niște mingiuțe crem într-un bol pe care-l așază între sărbătorit și nepoată apoi îi citesc pe buze ”Nu poate trăi fără” și apoi chicoteli. Plătesc. În trecere pe lângă masa lor, văd cum Godfather mușcă dintr-o gălușcă cu prune. Mâna este peste cea a nepoatei in timp ce ochii îl fixează pe logodnic. Papionul i se mișcă lent, dintr-o parte în alta, ca dansul unei cobre.

Să vii de-acasă cu găluștele cu prune, la restaurant, la ziua ta, cu invitați… Ajuns în mașină zic asta cu voce tare și continui să mă mir. Încerc să-mi aduc aminte cine a zis “asta-nseamnă să fii mafiot” de parcă asta ar conta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Giovanni Becali a zis-o primul. Omul e o inepuizabila sursa de inspiratie, vad. :-)))
    • Like 3
  • Cristi check icon
    Epopeic! Asteptam continuarea
    • Like 1
  • Frumos, un „tablou“ pe care il voi transforma cu ajutorul imaginatiei, in film. Multumesc!
    • Like 0
  • Dana Budeanu, in filmuletele ei de pe Youtube, foloseste foarte des expresia de la finalul postarii de mai sus. :-)
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult