Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Atac terorist la Barcelona. O furgonetă a intrat în plin în mulţimea de oameni. Printre răniți se află doi români

Atac terorist la Barcelona

(Foto: Twitter)

O furgonetă a intrat joi în plin în oamenii aflați într-o zonă turistică din Barcelona, pe unul dintre cele mai populare bulevarde - Las Ramblas. Cel mai recent bilanț făcut public de poliție arată că în urma atacului terorist 14 persoane au murit, iar peste 100 sunt rănite. Trei români se află printre răniți, potrivit MAE. Poliția locală a informat că trei persoane au fost reținute. Principalul suspect este Moussa Oukabir, în vârstă de 17 ani, care s-ar fi aflat la volanul furgonetei ce a intrat în mulțime. Un al doilea atac, de data aceasta în orașul Cambrils, la 120 de kilometri de Barcelona, s-a soldat cu șapte răniți. Cinci presupuși teroriști au fost uciși. Scenariul a fost similar: o altă furgonetă a intrat în oameni.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că printre persoanele rănite se află doi cetățeni români. 

UPDATE Un român în vârstă de 35 de ani s-ar afla printre răniți. (surse Digi24)

UPDATE Gruparea Stat Islamic a revendicat atentatul terorist, potrivit agenției de presă Group's Amaq.

UPDATE Autoritățile locale au actualizat bilanțul victimelor: 13 morți și peste 80 de răniți, 15 fiind în stare gravă.

UPDATE Bilanț oficial al Ministerului de Interne din Spania: 13 morți și peste 50 de răniți.

UPDATE El Pais: „Poliția din Barcelona: «Autorul este un individ de 1,70 metri cu cămașă albă »”. El Pais scrie că cel care ar fi închiriat furgoneta este Driss Oukabir Soprano și publică și o fotografie:

UPDATE Poliția l-a reținut pe unul dintre suspecți. Presa anunță că sunt 64 de răniți în urma atentatului.

Cristian Tudor Popescu: „Acesta nu e un atentat. Este un asasinat în masă”

UPDATE. Cristian Tudor Popescu, la Digi24: „Acesta nu e un atentat. Este un asasinat în masă. Un atentat, așa cum s-a definit acest cuvânt de-a lungul vremii în ultimii 50 de ani, presupune o componentă politică, ideologică, religioasă, revendicări, așa cum s-a întâmplat cu atentatele din Gara Atocha din 2004. Atunci era vorba de retragerea trupelor spaniole din Irak. Acela a fost un atentat cu un scop politic. Acesta e un asasinat în masă. Rambla e probabil cel mai cosmopolit loc din lume, acolo se poate găsi orice cetățean al planetei, din America, până în România, Indonezia sau Japonia. Printre morți pot foarte bine să fie niște musulmani practicanți cât se poate de liniștiți și onești”.

„Acest asasinat în masă arată faptul că în Europa nu mai există în clipa de față niciun colțișor sigur. Până acum atentatele se produceau în cercul statelor tari ale Europei – Franța, Germania, Anglia, Belgia. Acum, iată că Spania, care se considera sigură, un paradis al turismului fără griji, e și ea atinsă”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Digi24. 

UPDATE Un prim bilanț făcut public de poliție: un mort și 32 de răniți, dintre care zece în stare gravă. Poliția a precizat la o conferință de presă că este în căutarea unui singur suspect.

UPDATE Un turist care se afla pe bulevardul Las Ramblas, unde a avut loc atentatul, a povestit că zona era plină de turiști.

„Dintr-o dată am auzit un zgomot și toată strada a început să alerge, țipând. Am văzut o femeie chiar lângă mine țipând cu copiii ei. Poliția a fost foarte, foarte repede acolo, ofițeri de poliție cu arme, bastoane, peste tot”, a declarat pentru Sky News un martor la atentat, citat de BBC.

Florin Negruțiu: „Barcelona, acest oraș frumos, a căzut azi victimă a agresiunii unor descreierați care vor să ne omoare zâmbetul”

Florin Negruțiu: „Barcelona este cel mai zâmbitor oraș în care eu am fost. Este deschis pietonilor, este prietenos cu copiii, are parcuri, locuri de joacă, restaurante, cafenele, muzee, străzi cu piatră cubică... o destinație minunată de vacanță pentru milioane de familii cu copii care iau cu asalt an de an orașul. Spre comparație, Bucureștiul, cu miriadele lui de mașini, cu șoferii lui veșnic nervoși și politicienii lui emanați direct din gipane, cu gărdulețele, stâlpișorii, bordurile și dalele care sar din trotuar, semn al jafului generalizat, cu pistele sale de bicicletă lipsă, cu parcurile sale tăiate, cu casele lui mutilate de construcții din termopan și sticlă, este un oraș urât, agresiv și ostil vieții. Barcelona, acest oraș frumos, a căzut azi victimă a agresiunii unor descreierați care vor să ne omoare zâmbetul. În urma lor au rămas morți, răniți și cărucioare de copii răsturnate pe La Rambla.”


UPDATE Un nou bilanț: cel puțin 13 morți (El Mundo)

(sursa: El Mundo)

UPDATE. În furgoneta închiriată implicată în atentat au fost două persoane care au fugit imediat după ce mașina s-a lovit de un chioșc. Într-o înregistrare video care circulă pe internet apar mai multe persoane rănite, unele întinse pe jos, între care și copii. Cineva se aude spunând că poliția „îl caută pe acel om cu tricou albastru”. Autoritățile au anunțat că în atacul terorist au fost rănite 20 de persoane.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ori ii terminam noi pe ei prin deportari masive ale tuturor islamistilor, indiferent de nationalitate, ori ne termina ei pe noi prin asasinate in masa.
    • Like 1
  • Tragic... nu-mi vine să cred că Barcelona & La Rambla, o zonă atât de vivace pe care o cunosc atât de bine, au căzut pradă unui astfel de genocid... dar unde erau poliția, garda civilă & "los mossos d'esquadra" in timpul atentatului ?... 3 tipuri de forțe de ordine, ale căror reprezentanți se concentrează de obicei în Piața Catalunya - de ce nu și pe Rambla, arteră supraaglomerată de turiști ??... în Istanbul, pe Istiklal Caddesi, este staționată o mașină a poliției la fiecare 100 m (încă din 2007), la fel ca și în Berlin Alexanderplatz sau Piața San Pietro, la Vatican (iar exemplele pot continua)... de ce nu și pe Rambla ??... este vorba de locații tradiționalmente turistice, prezența poliției (măcar acolo !!) este o condiție sine qua non... din acest moment Spania va lua cu siguranță măsuri de securitate mult mai serioase - o deșteptare tardivă, totuși...
    • Like 0
  • Anon check icon
    Van of peace?
    • Like 1
    • @ Anon
      Si iar, si iar, o sa vina cate unul sa ne explice ca Islamul este "religia pacii"...

      Mi se pare interesant ca se cristalizeaza ideea de redefinire a acestor actiuni. Nu mai este vorba de terorism ci de aplicarea unor metode (arme) de ucidere in masa, in maniera nediscriminata. Sper ca astfel se va ajunge la cristalizarea unei metode de raspuns coerente si concordante, dar mai e pana acolo, Europa n-a suferit destul si are inca atarnata de gat piatra de moara a "corectitudinii politice".
      • Like 3
    • @ Adrian Andrei
      Anon check icon
      Cu cat autoritatile dau dovada de mai multa incompetenta, cu atat cei de la varf pierd mai mult capital politic. Sa vedem cat o sa mai tina status quo-ul si daca la sfarsit o sa mai avem UE sau daca toata lumea o sa faca un *-exit.
      • Like 0
  • Vorbim sa ne aflam in treaba!
    Pot atacaoriunde oricand si nu numai cei din Isis ci orice frustrat nelluat in seama si care se radicalizeaza.E prea multa nemultumire in lume,e ca o bomba mondiala care are o multime de fitile si poate fi detonata oricand de oriunde cand cineva are chef.
    • Like 0
  • Poate este mina vre-unui nemultumit de invazia turistilor in Barcelona.
    • Like 0
    • @ Iulian Neagu
      check icon
      Nu cred asa ceva si chiar nu e motiv de banc omorarea unor oameni...
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult