Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Atenție la Italia: în câteva săptămâni, această doamnă ar putea fi noul coșmar al Europei

Giorgia Meloni - Pasquale Gargano/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Pasquale Gargano/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Naționaliștii și extremiștii cu dragoste pentru iliberalism strâng rândurile: Lidera extremei drepte italiene, Giorgia Meloni, considerată favorită în alegerile legislative din 25 septembrie în ţara sa, a criticat propunerea Bruxelles-ului de a suspenda o parte din finanţările pentru Ungaria din cauza riscurilor legate de corupţie.

„Adevăraţii antieuropeni sunt cei care, în timp ce suntem atacaţi şi UE trebuie să fie mai puternică decât oricând, spun că trebuie o Europă în prima divizie şi o alta în divizia a doua, şi care fac totul pentru a arunca Ungaria în braţele lui Putin”, a declarat Giorgia Meloni într-un interviu acordat ziarului ultraconservator Il Giornale.

- În interviul său, Meloni a mai pledat pentru „o apropiere între naţiunile europene în loc de îndepărtarea şi divizarea lor prin utilizarea problemei statului de drept ca armă ideologică pentru a le lovi pe cele care nu sunt considerate fiind pe linie”.

Foto: Pasquale Gargano/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Într-o premieră la nivelul Uniunii Europene, executivul european a anunțat duminică că propune Consiliului UE (format din reprezentanții statelor membre) blocarea a 65% din fondurile europene pe care le primește Ungaria prin trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, echivalentul a 7,5 milioane de euro, din cauza corupției și a declinului democrației înregistrat sub guvernul de la Budapesta.

- Pe lângă suspendarea fondurilor, Comisia Europeană a propus și interdicția ca vreun ban din bugetul UE să meargă spre fundații de interes public controlate de apropiați ai premierului Viktor Orbán. Executivul comunitar a făcut referire în special la „neregulile” şi „carenţele” din Ungaria în cadrul procedurilor de achiziţii publice şi proporţia „anormal” de ridicată a candidaturilor unice pentru aceste contracte.

- Într-o declaraţie făcută duminică, ministrul ungar al dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil de negocierile cu UE, şi-a exprimat speranţa că măsurile luate de Ungaria vor fi suficiente pentru a convinge Comisia Europeană că vor fi implementate dispozițiile necesare pentru protejarea fondurilor comunitare.

- Tibor Navracsics a spus că Ungaria va respecta toate cele 17 angajamente asumate față de Comisia Europeană pentru a evita pierderea finanțării. „Ungaria nu și-a luat niște angajamente pentru a păcăli Comisia”, a declarat Navracsics într-o conferință de presă. „Ne-am asumat niște angajamente despre care știm că pot fi puse în aplicare, prin urmare, nu ne vom confrunta cu o pierdere de fonduri”, a mai declarat ministrul dezvoltării de la Budapesta.

- Într-un alt interviu acordat duminică, Giorgia Meloni a criticat politica Bruxelles-ului faţă de Polonia, aceasta făcând, de asemenea, obiectul criticilor UE pentru atingeri aduse statului de drept, în timp ce ea primeşte numeroşi refugiaţi din Ucraina.

- De altfel, Polonia a anunțat prin vocea premierului Mateusz Morawiecki că „se va opune cu toată forţa oricărui demers al instituţiilor europene care ar urmări să priveze de fonduri o ţară membră, în acest caz Ungaria, într-un mod complet neautorizat”.

- La patru ani de la raportul care a început procesul prevăzut la articolul 7, eurodeputaţii sunt în continuare preocupaţi de mai multe aspecte privind democraţia şi drepturile fundamentale în Ungaria. Principalele aspecte care îngrijorează sunt legate de: funcţionarea sistemului constituţional şi electoral; independenţa sistemului judiciar; corupţia şi conflictele de interese; libertatea de exprimare, inclusiv pluralismul mass-media; libertatea academică, libertatea religioasă, libertatea de asociere; dreptul la egalitate de tratament, inclusiv drepturile persoanelor LGBTIQ, drepturile minorităţilor, precum şi cele ale migranţilor, solicitanţilor de azil şi refugiaţilor.

- Partidul Giorgiei Meloni, Fratelli d'Italia, care are legături strânse cu premierul ungar Viktor Orban, face campanie electorală cu un program naţionalist, prin care cere în special „o Europă diferită” cu mai multe puteri pentru statele membre.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Imigratia ilegala este si motivul pentru care aceste partide se fac auzite , si mai nou votate in masa.Simpatizez cu italienii , miile de migranti care intra si fac prapad.
  Un alt exemplu, in USA, intra ilegal ( Thank you Mr Biden ) 10.000 de migranti ilegali pe zi , va dati seama ? In Canada prin Roxham ( F.. Y Mr Trudeau ) intra 10 000 pe luna. Da , taticu , numai te prezinti la granita cu boarfele si intri.
  Este doar inceputul: politica corecta si imbecial plus bagarea pe gat a populatiei a sutelor de mii de migranti , needucati , prosti si fara viitor vor aduce la putere dreapta peste tot.
  • Like 2
  • @ Mike Hector
   Valentin check icon
   Păi America a apărut prin emigrație din câte știu...
   • Like 0
 • IraM check icon
  Tot ce nu e "progresist" / marxist cultural e numit iliberal. De parca ar fi ceva in neregula cu a fi conservator de exemplu.
  Orice nu e de stanga e considerat rau. Doamna din Italia mi se pare f rezonabila in ce zice. Dar nu, daca e moda sa fim progresisti pana la absurd, atunci e o persoana rea. Numai ca peste tot in lume, oamenilor li s-a luat de nebunia progresista si au inceput sa o rejecteze. Nu mai ramane decat sa suspendam democratia si alegerile libere in numele progresismului ...
  • Like 0
 • Nume check icon
  Vin vremuri interesante. In afara de simpatiile politice populiste sunt curios cum aceasta doamna va trata imigratia din Europa. Va avea aceeasi pozitie ca partizanii Brexit-ului sau va fi mai toleranta?
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult