Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Comisia Europeană propune suspendarea a 65% din fondurile UE destinate Ungariei

Viktor Orban - Getty

Comisia Europeană a propus duminică suspendarea a 65% din fondurile UE destinate Ungariei, aproximativ 7,5 miliarde de euro, din cauza corupției și a nerespectării normelor statului de drept. „Decizia de astăzi este o demonstrație clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE și de a utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura acest obiectiv important”, a declarat comisarul pentru Buget Johannes Hahn.

Este pentru prima dată când UE folosește mecanismul introdus în urmă cu doi ani care condiționează acordarea banilor europeni de respectarea regulilor democratice.

Cele 27 de state membre au la dispoziție trei luni pentru a lua o hotărâre în acest sens. Pentru adoptarea propunerii Comisie Europene este nevoie în Consiliul European de o majoritate calificată. Aceasta presupune voturile a cel puțin 55% din cele 27 de țări, reprezentând minimum 65% din întreaga populație a UE.

Ungaria s-a angajat duminică să-şi îndeplinească toate angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană pentru a evita blocarea celor 7,5 miliarde de euro, bani ce reprezintă 5% din PIB-ul său estimat pentru 2022. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult