Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Comisia Europeană propune suspendarea a 65% din fondurile UE destinate Ungariei

Viktor Orban - Getty

Comisia Europeană a propus duminică suspendarea a 65% din fondurile UE destinate Ungariei, aproximativ 7,5 miliarde de euro, din cauza corupției și a nerespectării normelor statului de drept. „Decizia de astăzi este o demonstrație clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE și de a utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura acest obiectiv important”, a declarat comisarul pentru Buget Johannes Hahn.

Este pentru prima dată când UE folosește mecanismul introdus în urmă cu doi ani care condiționează acordarea banilor europeni de respectarea regulilor democratice.

Cele 27 de state membre au la dispoziție trei luni pentru a lua o hotărâre în acest sens. Pentru adoptarea propunerii Comisie Europene este nevoie în Consiliul European de o majoritate calificată. Aceasta presupune voturile a cel puțin 55% din cele 27 de țări, reprezentând minimum 65% din întreaga populație a UE.

Ungaria s-a angajat duminică să-şi îndeplinească toate angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană pentru a evita blocarea celor 7,5 miliarde de euro, bani ce reprezintă 5% din PIB-ul său estimat pentru 2022. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult