Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Atenție! Verificați sub mașină! S-ar putea să aveți un pinguin. O aventură la Capul Bunei Speranțe

Capul Bunei Speranțe

Am hoinărit mai bine de o săptămână prin Africa de Sud și parcă, în fiecare zi, am fost din ce în ce mai uimiți de frumusețea acestei țări aride. Un amestec între sentimentul de nesiguranță pe timp de noapte, teama de rechini atunci când aluneci cu placa pe valurile oceanului, frumusețea apusului surprins pe terase înalte de zeci de metri, plaje cu un nisip aproape alb și apa de un turcoaz amețitor fac din această țară o adevărată experiență, cu bune și rele.

Atenție! Verificați sub mașină! S-ar putea să aveți un pinguin.

Mesajul de avertizare l-am descoperit pe străzile care duc spre Boulders Beach, locul care adăpostește rezervația de pinguin.


Deși la școală am învățat că pinguinii iubesc zonele reci, iată că specia, care poartă numele continentului care i-a adoptat, s-a aclimatizat cu soarele arzător african.

Pinguinul African a reușit să îmbine răcoarea apelor reci ale Atlanticului cu sesiunile de bronz pe stâncile rotunde aflate în zona Boulders Beach. Aflată în declin, specia este protejată, iar zona Boulders Beach este integrată în parcurile naturale africane. Vizitatorii sunt obligați să achite o taxă pentru a avea acces în zona populată de pinguini, dar și pe plajă. Locuitorii din Africa de Sud și cetățenii care fac parte din uniunea economică SADC (Angola, Botswana, Comoros, Congo, Eswatini, Lesotho, Madagascar, Malawi, Mauritius, Mozambique, Namibia, Seychelles, Tanzania, Zambia și Zimbabwe) au tarife speciale, iar turiștii achită 190 de ZAR ( 0,24 lei – 1 ZAR) pentru adulți și 95 ZAR pentru copii.  

PONT- ca să nu stați la coadă, vă recomand să vă achiziționați biletele online de pe site-ul oficial al parcurilor naturale din Africa de Sud.


În cazul în care călătoriți din decembrie până în iunie, nu ar fi rău să aveți la voi și costumele de baie. Nu în fiecare zi ai ocazia să stai la soare sau să faci baie alături de pinguini.

Simons Town, locul în care timpul parcă stă pe loc

Nu știu dacă noi, europenii, ne-am pierdut răbdarea și nu mai știm să ne bucurăm de momentele în care socializăm cu familia și prietenii la restaurant, în așteptarea preparatelor culinare. Ne-am obișnuit ca totul să fie în viteză! Iată că în Africa de Sud a trebuit să reînvățăm să fim mai răbdători. Totul merge cu viteza melcului. Pe șosele ai limite de viteză mult mai drastice decât în Europa, la restaurante și cafenele timpul mediu de așteptare este de 40-60 de minute, uneori chiar și pentru un cappuccino. Iar testul suprem l-am avut de trecut în Simons Town. Am ales să ne oprim pentru cină în satul pitoresc, cu vedere spectaculoasă la Oceanul Atlantic.

Charlies Garage, Craft Brewery, a fost alegerea noastră.

Recomandat pentru preparatele din carne de vită, dar și pentru berea produsă chiar în restaurant, localul are un aer britanic. Bucătăria deschisă îți oferă șansa să observi cum angajații prepară totul în sobe și grătare încinse de focul de lemne. Doar că cei cinci angajați din bucătărie chiar lucrează cu viteza melcului. Nu vreau să vă influențez și tocmai de aceea vă spun că preparatele alese de noi au fost foarte bune ( coastă de vită, cârnați Texani, pulled pork). Doar că am avut de așteptat mai bine de o oră!

Capul Bunei Speranțe și tot vântul care biciuie Africa

Pentru cei care au citit romanul “Toate pânzele sus!”, scris de Radu Tudoran și apărut în 1954, sau au văzut serialul de televiziune cu același nume, produs în 1977, Capul Bunei Speranțe are o rezonanță anume. De mici ne-am dorit să călătorim alături de echipajul corabiei “Speranța”. Iată că am reușit la finalul anului 2023 să ajungem în cel mai sudic punct al Africii de Sud.

Chiar la intrarea în parcul natural, un babuin a vrut să ne atragă atenția asupra limitei de viteză.

Întinsă pe sute de hectare, rezervația naturală Capul Bunei Speranțe este o destinație de cel puțin patru ore. Pe lângă traseul spre cel mai înalt punct al muntelui, pe care îl poți face pe jos sau cu funicularul, ai la dispoziție zone întregi de explorat. Atenție: ești pe teritoriul babuinilor, iar aceștia sunt recunoscuți pentru abilitatea de a fura mâncare sau obiecte de la turiști.

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult