Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Plecați din România din 2010, am ajuns în Brazilia, unde acum ne construim două vile. Am vândut garsoniera din București și am luat două terenuri pe malul oceanului

casa I Amfamily

Foto captura youtube I Am family

Se zice că ai trăit degeaba dacă nu ai sădit un pom, nu ai făcut un copil, n-ai construit o casă și n-ai scris o carte.

În cazul în care nu știți cine suntem, vă spun acum. Noi suntem I Am family, o familie ce călătorește încet prin lume. Suntem doi adulți, trei copii ( 11, 14, 17 ani), trei căței, o pisică neagră și mai nou doi șoricei Camundongus. 

Foto Facebook I Am family

Am părăsit țara în anul 2010 și de atunci suntem pe drumuri, în continuare în Brazilia unde viața curge în papuci de plajă, sub palmieri și nuci de cocos. Dacă mai țineți minte din articolele anterioare țineam un jurnal de călătorie zilnic pe blogul nostru www.iamfamily.eu. Între timp jurnalul zilnic l-am transformat în format video și urcăm bucăți din viața noastră de familie pe canalul nostru de YouTube.  

Ultimul articol pe care l-am scris pentru Republica.ro a fost în perioada pandemiei când reușisem să închiriem o casă în apropiere de plajă, în satul de pescari Sargi din Bahia. Această perioadă aș putea spune că a fost o provocare, dar una departe de lumea dezlănțuită, având libertatea să ne plimbăm pe plajă sau să mergem la pescuit și la surf.

În plus oamenii din zona aceasta sunt oameni simpli și veseli, cu o filozofie de viață de tip “não esquenta a cabeça”, un fel de miserupism elevat pe care-l emană în aer și te influențează.

Foto Facebook I Am family

Sfârșitul pandemiei a dat startul unui mic boom imobiliar în zonă, interesul celor de la orașe față de proprietățile din zona de coastă a crescut.

Atunci am realizat că practic avem posibilitatea de a beneficia de moment. Așa am ajuns să mă întorc în Bucureșți, să vând o garsonieră în Iancului și apoi să mă întorc în Brazilia și să achiziționăm două terenuri, unul pe strada principală din Sargi, la 250 de metri de plajă și altul într-o zonă mai puțin frecventată, în mijlocul unei oaze de verdeață și palmieri, la vreo 200 de metri de ocean.

Foto Facebook I Am family

Procesul de achiziționare nu ne-a dat bătăi de cap, dar a necesitat multă răbdare. Procedura de lucru este foarte greoaie, de când găsești terenul până când este intabulat pe numele tău, durează între 3 și 6 luni.

Din punct de vedere al actelor, nici aici lucrurile nu sunt mai ușoare. Majoritatea terenurilor din zonele rurale ale Braziliei provin de la foste ferme care s-au dezmembrat și care nu au la bază decât un contract simplu de vânzare-cumpărare, scris de mână.

Actele se pot aduce în actualitate, dar iarăși, durează.

După ce ne-am cumpărat primul teren, deja ne gândeam la casă, așa a apărut primul proiect “Vila Sergiu Brazilescu”. -Escu este terminația care vorbește despre tine mai mult decât pașaportul, așa că Sergiu Brazilescu nu poate fi decât vila românilor din Sargi.

Construcția unei case este precum un maraton, iar primii pași sunt făcuți către un arhitect. După multe zeci de ore de întâlniri și zeci de schițe mototolite s-a născut Sergiu, Sergiu Brazilescu,

Nu intră în obligațiile arhitectului, dar el te poate ajuta cu depunerea documentației și obținerea autorizației de construire. Noi am ales această variantă. Autorizația de construire a ieșit la o săptămână după ce au fost depuse actele la primărie.

Pentru proiectul arhitectural simplu, am plătit în jur de 10 euro/mp.

Cu proiectul cald în mână am dat fuga la o firmă de construcții, ne frigeau degetele de nerăbdare să auzim un buget referitor la mâna de lucru!

După ce l-am auzit, degetele încălzite s-au răcit instant și au scos sfârâit puternic, de parcă ai fi băgat un cui înroșit într-o găleată cu apă.

Țin minte că ne-au dat un tarif estimat de 500 euro/mp construit la roșu, doar manopera.

Am zis pas și așa a început aventura.

Să găsești oameni cu experiență și să-ți formezi o echipă unită este o mare aventură. Noi am avut noroc și în primele două luni am schimbat doar trei echipe, dar în final am ales sa lucrăm cu niște băieți cu care am ajuns să construim și ce-a de-a doua casă.

Diferențele în construcții între Brazilia și România sunt enorme. 

Primul lucru care ne-a uimit a fost dimensiunea pereților care sunt foarte subțiri comparativ cu România. Din discuțiile cu ingineri cu experiență în construcții în Bahia, am aflat că Brazilia este situată în centrul plăcii tectonice sud-americane, iar mișcarea acestei plăci tectonice nu generează mișcare convergentă pe acest teritoriu, astfel că nu pot exista cutremure puternice. Din acest motiv și adăugând faptul că temperatura este constantă tot timpul anului chiar nu există necesitatea construirii unor pereți și a unei structuri mai groase decât cea indicată.

Foto Facebook I Am family

Pereții interiori au aceeași grosime ca și pereții exteriori, 10 centimetri!

Totuși, o problemă pe care am observat-o în anii trăiți în această zonă a fost cea a inundațiilor în perioada cu precipitații abundente.

Noi am rezolvat această problemă ridicând nivelul terenului peste nivelul străzii, dar ne-a adus un cost adițional semnificativ.

Brazilescu are aproximativ 130 mp cu 3 camere, 3 băi, bucătărie cu living și o zonă de relaxare la etaj, un fel de mansardă deschisă care poate fi transformată ușor în funcție de interese în atelier de creație, sală fitness sau o mulțime de alte variante în funcție de preferințe. Vila are curtea amenajată cu plante tropicale și o mică piscină la care să stai să te relaxezi, atunci când nu vrei să te deplasezi câțiva pași până la ocean.

Cealaltă vilă, care acum este la roșu și pe care am ridicat-o în parteneriat cu un prieten, are o suprafață totală de 140 mp, 3 camere, 4 bai, living, bucătărie și terasă. Pentru ambele vile am folosit în structură lemn de massaranduba, un lemn de esența tare, dar foarte scump. Nici nu ai altă variantă, dacă te gândeșți că este singurul pe care termitele nu-l atacă.

Considerăm că materialele de calitate sunt în directă proporționalitate cu durabilitatea clădirii și considerăm că mai ieftin ajunge în realitate să fie mai scump, așa că alegerile pe care le facem în achiziționarea materialelor urmează acest principiu. 

Între timp imaginea micului sat de pescari s-a schimbat. În ultimii doi ani, străzile principale care erau de pământ au fost înlocuite cu străzi pietruite, s-au construit pensiuni turistice și multe altele sunt în construcție. În plus, șoseaua principală care leagă aeroportul din Ilhéus de Itacaré a fost reasfaltată.

Să construiești cu succes în această zonă implică în mod decisiv o acțiune socială și se bazează pe calitatea relațiilor pe care le stabilești. Nu mai vorbim despre faptul că onorarea plăților la timp, corectitudinea, fermitatea în luarea deciziilor sunt câțiva dintre factorii definitorii în construirea unor relații de succes.

Dacă doriți să urmăriți tot procesul de construcție a celor două vile vă invităm să intrați pe canalul nostru de YouTube “I Am Family”. Acolo am documentat toată perioada, de la achiziționarea terenului până la momentul de față.

Între timp noi ne bucurăm de Carnavalul din Brazilia, festival ce ține o săptămână, în care străzile sunt pline cu turiști, petreceri, muzică tradițională și voie bună.

Dacă ai reușit să sădești un pom, nu te opri aici! Sădește în continuare chiar dacă poate nu vei ajunge să-i culegi roadele! Dacă ai făcut un copil, trebuie să te implici activ în educația lui, să-i oferi afecțiune și timp de calitate. Dacă ai construit o casă, asigură-te că o transformi într-un cămin plin cu bucurie, iar dacă ai scris o carte, împărtășește-o cu alții, întrucât cărțile sunt oglinzi, vezi în ele ceea ce deja există în universul interiorului tău!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult