Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ați privit vreodată ochii unui copil a cărui mamă murit de covid?

Umbre de copii

Foto: Getty Images

Ați privit vreodată ochii unui copil a cărui mamă murit de covid? Sau ați privit vreodată ochii unui părinte care și-a pierdut copilul în lupta aceasta inegală și nedreaptă? Și, dacă da, ați văzut câtă disperare și neputință se ascund în nemărginita lor tristețe? Sunt destine care se frâng într-o clipă, sunt vieți care se termină brusc, iar cei care rămân, trebuie să învețe să trăiască cu un gol infinit!

Este greu să decidem dacă vaccinul este bun sau nu, discuții pot fi infinite, însă acesta șansă, a vaccinului, nu a avut-o mama unor elevi dintre elevii mei, băieți, de 8, respectiv 13 ani, deși își dorea. A murit înainte să îi vină rândul, la doar 42 de ani, în aprilie, lăsând în urmă durerea de nedescris a unor copii care vor crește cu aceasta pierdere. S-au trezit singuri, doar cu tatăl lor, deși iubirea aproape idolatră a mamei i-a înconjurat permanent. Băiatul cel mic are și astăzi, după aproape șase luni, lacrimi în ochi, și uneori întreabă, neputincios: „De ce a murit mama? Nu voiam să moara!” sau „Doamna, mi-e așa dor de mama mea, încât mă doare inima! Ce credeți, a ajuns în rai?” Ce i-ați spune unui astfel de copil? Aveți vreun răspuns la întrebările lui? Eu mă uit fără nicio putere la el, fără a avea măcar vreo idee despre ce aș putea să îi spun, să îi alin suferința! Cel mare nici măcar nu vorbește, nu zâmbește, parcă nu trăiește! Însă ochii lui, deasupra măștii, spun totul!

Un alt caz, mai dramatic, este al unei fetițe de 10 ani, o fetiță sensibilă și delicată, care, din păcate, părăsită de tatăl ei, era crescută doar de mamă și bunici. Acum sunt doar bunicii, bătrâni și gârboviți de povara mult prea grea pe care o duc, a pierderii copilului lor și a creșterii nepoatei lor, singuri! Mama a murit de covid, la 44 de ani, deși era programată la vaccin, tot la începutul lunii aprilie. Fetița nu mai vorbește, nu spune nimic, însă ochii ei, de o tristețe infinită, spun totul!

Sunt convinsă că fiecare are dreptul de a avea o opinie, fie aprobatoare, fie una „ster” ilă, șoșocistă, dar câți dintre voi ați privit ochii unui copil care și-a pierdut mama? Teoriile conspiraționiste ne fac să credem că suntem speciali, dar nu ar fi mai bine să fim speciali, pentru că suntem? Pentru că ne putem îmbrățișa copiii? Pentru că îi putem sfătui, îmbrățișa? Nu pentru că urlăm unii la ceilalți, nu pentru că ne jignim, ci speciali pentru minunea că suntem!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mr.Oh check icon
  Fratele meu a murit la 14 ani de leucemie. Dupa 3 luni de spitalizare. Ultimele lui cuvinte au fost " ce s-a ales de viata mea mama?"

  Lasa-ti oameni buni visele naive. Oamenii se imbolnavesc si mor. Sa cautati vinovati pentru asta e o tampenie. Sunt medicii vinovati ca nu se pricep? Sunt oamenii vinovati ca nu le stiu pe toate si fac greseli? E Dumnezeu sau viata de vina ca ne imbolnavim si murim? Lucrurile au mersul lor si fixatia oamenilor ca lucrurile sa evolueze cum isi doresc ei e sursa suferintei lor.

  Fiecare sa-si poarte de grija si sa traiasca astfel incat atunci cand moartea bate la usa sa poata spune " sunt impacat, mi-am trait viata."

  Isteria asta cu CoVid o sa distruga societatea umana.  • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Filbert check icon
   Boala si moartea nu sint egale, nu poate fiecare sa-si poarte de grija ca dac-ar putea, n-ar mai fi nimeni in ATI acum.
   'Nu-mi pasa de cei din jur, eu fac doar ce vreau, imi port singur de grija ca eu stiu cel mai bine' ne-a adus pe locul 2 in lume la numar absolut de decese, in fata unor tari cu populatii de zeci de ori mai numeroase,
   • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Dorin check icon
   Uite din cauza unor miserupiseme balcanice pe care văd că le susții am ajuns ciumații Europei.
   • Like 0
 • Inlocuiți cuvântul "covid" cu "cancer" (unde suferința fizică pentru bolnav si cea sufletească pentru familie nu cred că e cu nimic mai puțin traumatizantă decât în cazul decesului de covid). Sau înlocuiți cuvântul "covid" cu "accident auto" (unde destinele chiar se frâng într-o clipă, mai mult decât în cazul covidului unde mulți au șansa tratamentului bolii și vindecării). Credeți că postarea ar fi atunci mai puțin dramatică? Orice moarte a unui părinte e pentru copil sfîșietoare! Orice moarte! Dar ce faceți d-vs, folosind registrul psihologic pentru a sugera că moartea adusă de covid e mai cruntă decăt orice altă moarte, aduce a manipulare. Dacă părinții copiilor amintiți ar fi agonizat și apoi ar fi murit de cancer osos, nu de covid, credeți că urmările în pan sufletesc ar fi fost mai puțin dramatice? Că asta insinuați. Chiar sunteți de rea credință, doamnă!
  • Like 0
  • @ Marcel Marginean
   Diferenta dintre accidentul auto si crima, la noi, este in general inexistenta. Trec cu masina peste un grup de copii, asta e. Ca in Miorita.
   Exista multe tipuri de cancer care "se dau", fie viral ,fie prin multe alte forme . Dar asta e, ca la radio Erevan.
   Apropo de rea credinta! Fiindca insinuati ca asta e. Si la cancer si la accident.
   • Like 0
  • @ Marcel Marginean
   Drame si tragedii se intampla in fiecare zi, dar accidentele si cancerul nu sunt contagioase, si nu se raspandesc ca molima Covid. Avem o boala ce se replica foarte rapid pentru care acum avem un mod de preventie prin vaccinare.... Unii nici macar nu au avut sansa vaccinului, poate ar fi trait (vaccinati), in timp ce altii refuza categoric vaccinul.... Asta a vrut sa zica autoarea, nu mai comparati mere cu pere.
   • Like 3
  • @ Marcel Marginean
   Filbert check icon
   Hai sa inlocuim cuvintele astea. 'Astazi peste 16700 de romani s-au imbolnavit de cancer si 442 au murit in accidente auto'. Da, suna absolut firesc...
   • Like 1
  • @ Marcel Marginean
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu e mai cruntă. Diferența e că putea fi prevenită.
   • Like 2
 • Corina check icon
  Ne-ați adus la esențial. Ce să mai fie de spus?
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult