Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ați privit vreodată ochii unui copil a cărui mamă murit de covid?

Umbre de copii

Foto: Getty Images

Ați privit vreodată ochii unui copil a cărui mamă murit de covid? Sau ați privit vreodată ochii unui părinte care și-a pierdut copilul în lupta aceasta inegală și nedreaptă? Și, dacă da, ați văzut câtă disperare și neputință se ascund în nemărginita lor tristețe? Sunt destine care se frâng într-o clipă, sunt vieți care se termină brusc, iar cei care rămân, trebuie să învețe să trăiască cu un gol infinit!

Este greu să decidem dacă vaccinul este bun sau nu, discuții pot fi infinite, însă acesta șansă, a vaccinului, nu a avut-o mama unor elevi dintre elevii mei, băieți, de 8, respectiv 13 ani, deși își dorea. A murit înainte să îi vină rândul, la doar 42 de ani, în aprilie, lăsând în urmă durerea de nedescris a unor copii care vor crește cu aceasta pierdere. S-au trezit singuri, doar cu tatăl lor, deși iubirea aproape idolatră a mamei i-a înconjurat permanent. Băiatul cel mic are și astăzi, după aproape șase luni, lacrimi în ochi, și uneori întreabă, neputincios: „De ce a murit mama? Nu voiam să moara!” sau „Doamna, mi-e așa dor de mama mea, încât mă doare inima! Ce credeți, a ajuns în rai?” Ce i-ați spune unui astfel de copil? Aveți vreun răspuns la întrebările lui? Eu mă uit fără nicio putere la el, fără a avea măcar vreo idee despre ce aș putea să îi spun, să îi alin suferința! Cel mare nici măcar nu vorbește, nu zâmbește, parcă nu trăiește! Însă ochii lui, deasupra măștii, spun totul!

Un alt caz, mai dramatic, este al unei fetițe de 10 ani, o fetiță sensibilă și delicată, care, din păcate, părăsită de tatăl ei, era crescută doar de mamă și bunici. Acum sunt doar bunicii, bătrâni și gârboviți de povara mult prea grea pe care o duc, a pierderii copilului lor și a creșterii nepoatei lor, singuri! Mama a murit de covid, la 44 de ani, deși era programată la vaccin, tot la începutul lunii aprilie. Fetița nu mai vorbește, nu spune nimic, însă ochii ei, de o tristețe infinită, spun totul!

Sunt convinsă că fiecare are dreptul de a avea o opinie, fie aprobatoare, fie una „ster” ilă, șoșocistă, dar câți dintre voi ați privit ochii unui copil care și-a pierdut mama? Teoriile conspiraționiste ne fac să credem că suntem speciali, dar nu ar fi mai bine să fim speciali, pentru că suntem? Pentru că ne putem îmbrățișa copiii? Pentru că îi putem sfătui, îmbrățișa? Nu pentru că urlăm unii la ceilalți, nu pentru că ne jignim, ci speciali pentru minunea că suntem!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Inlocuiți cuvântul "covid" cu "cancer" (unde suferința fizică pentru bolnav si cea sufletească pentru familie nu cred că e cu nimic mai puțin traumatizantă decât în cazul decesului de covid). Sau înlocuiți cuvântul "covid" cu "accident auto" (unde destinele chiar se frâng într-o clipă, mai mult decât în cazul covidului unde mulți au șansa tratamentului bolii și vindecării). Credeți că postarea ar fi atunci mai puțin dramatică? Orice moarte a unui părinte e pentru copil sfîșietoare! Orice moarte! Dar ce faceți d-vs, folosind registrul psihologic pentru a sugera că moartea adusă de covid e mai cruntă decăt orice altă moarte, aduce a manipulare. Dacă părinții copiilor amintiți ar fi agonizat și apoi ar fi murit de cancer osos, nu de covid, credeți că urmările în pan sufletesc ar fi fost mai puțin dramatice? Că asta insinuați. Chiar sunteți de rea credință, doamnă!
  • Like 0
  • @ Marcel Marginean
   Diferenta dintre accidentul auto si crima, la noi, este in general inexistenta. Trec cu masina peste un grup de copii, asta e. Ca in Miorita.
   Exista multe tipuri de cancer care "se dau", fie viral ,fie prin multe alte forme . Dar asta e, ca la radio Erevan.
   Apropo de rea credinta! Fiindca insinuati ca asta e. Si la cancer si la accident.
   • Like 0
  • @ Marcel Marginean
   Drame si tragedii se intampla in fiecare zi, dar accidentele si cancerul nu sunt contagioase, si nu se raspandesc ca molima Covid. Avem o boala ce se replica foarte rapid pentru care acum avem un mod de preventie prin vaccinare.... Unii nici macar nu au avut sansa vaccinului, poate ar fi trait (vaccinati), in timp ce altii refuza categoric vaccinul.... Asta a vrut sa zica autoarea, nu mai comparati mere cu pere.
   • Like 3
  • @ Marcel Marginean
   Filbert check icon
   Hai sa inlocuim cuvintele astea. 'Astazi peste 16700 de romani s-au imbolnavit de cancer si 442 au murit in accidente auto'. Da, suna absolut firesc...
   • Like 1
  • @ Marcel Marginean
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu e mai cruntă. Diferența e că putea fi prevenită.
   • Like 2
 • Corina check icon
  Ne-ați adus la esențial. Ce să mai fie de spus?
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult