Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Au aflat și ei că nu au bani. Salariile nu mai cresc de la 1 iulie 2017

Salariile bugetarilor nu vor crește conform calendarului avansat până acum de guvernanți. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a lăsat să se înțeleagă că primele măriri de salarii vor fi acordate de la 1 ianuarie 2018 și vor fi de doar 25%, diferența urmând să fie dată de la 1 martie 2018. În varianta asumată de PSD, primele majorări urmau să se acorde de la 1 iulie 2017.

„De la 1 ianuarie 2018, toți bugetarii vor avea o creștere a salariului brut de 25%. De la 1 martie 2018, încă 25% pentru profesori, care, adăugat la creșterea de 25%, înseamnă de fapt o creștere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii și asistentele au creșteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra în comisie. Ar fi trebuit să intrăm de la 1 ianuarie (2018 - n.r.), dar au fost foarte multe amendamente pe care noi le-am acceptat la Senat și la Camera Deputaților”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3, potrivit Digi24. Din afirmația sa reiese că, până atunci, nu vor fi acordate alte majorări.

În plus, de la 1 ianuarie 2018, medicilor ar fi trebuit să li se dubleze salariile, iar profesorii ar fi trebui să primească un spor de 50%. Pe lista primelor majorări, ce ar fi trebuit să fie făcute chiar din luna iulie a acestui an se număra cresterea cu 20% a soldelor militarilor și cu 5% a salariilor polițiștilor. Tot de atunci, ar fi trebuit să fie majorat salariul de bază pentru personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale și  pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene.

„E nevoie de muuuuult mai puțin pentru a da peste cap întreaga țară”

Jurnaliști, analiști economici, experți în politici publice atrăgeau atenția, încă de la primele discuții despre mărirea spectaculoasă a salariilor bugetarilor, că aceasta este complet nesustenabilă. Într-o analiză publicată în Republica.ro, Andreea Roșca făcea un calcul la rece: „Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, vorbește cu imensă lejeritate despre creșterea cu 25% a “absolut tuturor salariilor” de anul viitor și pronunță cifra de 63,5 miliarde lei, cât costă acum să plătim toți angajații din sistemul public, ca și cum ar vorbi despre banii de borș.

O mică precizare: e vorba despre aproape 30% din veniturile bugetului consolidat al acestei țări, totuși... Și, nota bene, cheltuiala asta va crește cu peste 50% în următorii trei ani și va înghiți 8% din PIB-ul României.

E, evident, o problemă tehnică. Indiferent ce se întâmplă în economie, cam 2 milioane de oameni trebuie plătiți la nivelul acesta, în fiecare lună. O cheltuială certă, față în față cu venituri nu la fel de certe. Un indiciu: în 2018 economia va crește, cel mai probabil, cu 3,3%, mult sub procentul de 5,5% pe care sunt făcute toate calculele. Nu e glumă: diferența e de 18 miliarde de lei și e nevoie de muuuuult mai puțin pentru a da peste cap întreaga țară”, scria aceasta. 

„Nimic nu e gratis pe lumea asta, nu poate să câștige toată lumea într-o țară care nu produce altceva decât gargară”

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, atrăgea la rândul său atenția că legea salarizării unice ar duce la o creștere medie a salariilor bugetarilor cu 40-50% anul viitor, iar deficitul public va atinge aproape 6%. El adăuga că în aceste condiții Guvernul nu mai are ce măsuri de compensare a creșterilor de cheltuieli să ia. „E deja game over”.

În România salariile în administrația publică sunt mai mari decât în administrația publică din Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Slovacia și Grecia, relativ la salariile medii pe economie, mai spunea Dumitru, citând studiul „Anvelopa salarială în sectorul bugetar – evoluții și comparații cu alte țări membre UE”, publicat de Consiliul Fiscal.

Florin Negruțiu comenta, în luna aprilie, pe marginea „resurselor bugetare” găsite de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, pentru a susține majorarea salariilor. „Într-o zi a zis că „din PIB”, în altă zi a zis că din impozitul pe salariile mărite. Ptiu, ptiu, isteață foc, așa ceva n-a văzut nici ONU! Rămâne un mister cum nu s-au gândit alții înainte, în alte părți ale lumii, că dacă mărești salariile colectezi mai mult la buget. Acest perpetuum mobile oltenesc trebuie patentat urgent până nu se prind elvețienii cât de ușor se fac banii.

Când acest miraj al generozității pesediste se va fi risipit și schema doamnei Vasilescu își va fi arătat neputincioasă limitele, cineva va plăti. Nimic nu e gratis pe lumea asta, nu poate să câștige toată lumea într-o țară care nu produce altceva decât gargară, cineva în cele din urmă va pierde”, a scris jurnalistul.

Cristian Tudor Popescu: Șpăgile se vor reduce la jumătate?

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu lansa, în articolul „PSD – Partidul Salariilor Duble sau Poker Servit la Dublu?”, o serie de întrebări, după anunțul majorării salariilor.

„Odată cu dublarea salariilor bugetarilor de către dna ministru PSD al muncii noastre, Olguța Vasilescu, credeți că:

1. Se va dubla și munca depusă de respectivii?

2. Sau bugetarul va gândi așa: dacă până acum am muncit pe jumătate din banii pe care, de fapt, îi meritam, de acum încolo n-ar trebui să muncesc, în compensație, jumătate din cât munceam?

3. Nesimțirea bugetarilor la care ești nevoit să apelezi ca cetățean se va dubla și ea?

4. Șpăgile se vor reduce la jumătate?”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Voi ati aflat ca era mai bine sa iesim la vot, intr-un procent care arata ca ne pasa de soarta noastra?
  • Like 2
 • check icon
  Râsul-plânsul, mai rău ca pe vremea lui Nenea Iancu. Cu ce lejeritate toți incompetenții din PSD se joacă dea economia, numai ca să dea bine la electorat,mai rău decât grecii.De abia acum au realizat că promisiunile lor sunt fantasmagorice, după mai mult de jumătate de an,dacă pui la socoteală și lunile de „pregătiri„ intense de dinaintea alegerilor.Hoții se pricep doar să legifereze pe ascuns hoția și atât.Săraca țară, popor fraier.
  • Like 1
 • Grindeanu e de vina ca n-a aplicat Programul PCR din scoarta in scoarta, a mai pus cu botul pe labe cerberii ayatollahului si n-a mai continua cu gratierea si amnistia. Pacate capitale! Nu-i nimic, vor gasi o sluga mai fidela, patruped sa fie. Ar fi rusinos pt. tara noastra ca Sluguta sa fie noul prim-ministru, ar trebui sa intram in pamant de rusine la asa ceva.
  • Like 1
  • @ Marian Cristescu
   Dee Dee check icon
   Sluguța e Codruța?
   • Like 0
 • John check icon
  Un salariu majorat la 1.01.2018 cu 25 %, apoi la 01.03.2018 cu încă 25 % înseamnă a majorare totală de 56,25 % nu de 50 % ( cum matematiciana ministru afirmă ). Femeia aceasta are o icompatibilitate înnăscută cu aritmetica. Sper că restul cifrelor sunt mai aproape de realitate, cu toate că nu văd de ce ar fi mai fezabilă toată tărășenia cu 6 luni mai târziu.
  • Like 2
  • @ John
   La asta m-am gandit si eu, dar cred ca se refera ca face (a doua oara) 25% din salariul intial si asa e corect sa zici ca in final ai o marire de 50% raportandu-te la salariul initial
   • Like 0
 • Bun.Până amu' (acum ) a fost programul de guvernare cel mai bengos din istoria daco-romanilor. Ce va fi d'acilea încolo?!
  • Like 2
 • aha...deci mai incearca o data cascadoria cu eliberarea penalilor la iarna, de craciun
  • Like 4


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult