Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Au fost, totuși, secții unde candidata PSD Viorica Dăncilă a fost votată în unanimitate

Deținuți penitenciar Rahova

Foto: Alexandru Bușcă/Inquam Photos

În seara în care românii își alegeau președintele, într-un oraș din țară, doi interlopi luau cu forța de pe stradă o fetiță de zece ani, în văzul trecătorilor, pe care aveau s-o ducă într-un apartament unde au bătut-o cu pumnii și picioarele, au violat-o și supus-o la perversiuni sexuale timp de aproximativ două ore, după care au abandonat-o în stradă desfigurată, aflată  în strare de șoc, plină de sânge și de vânătăi. Aici a fost găsită de un trecător, care a dus-o acasă. Dă serios de gândit faptul că părinții nu au alertat imediat poliția. În schimb, la cinci ore de la producerea evenimentului, mama fetei s-a prezentat cu aceasta la spital pentru a cere ajutor. Conform medicilor, minora prezenta răni importante la nivelul capului și al feței, inclusiv fracturi, dar și evidențele unei molestări sexuale. La scurt timp după acest moment, cei doi violatori au fost prinși.

Cu această ocazie aflăm că unul dintre cei doi agresori ieșise recent din penitenciar, dar și că cei doi interlopi sunt suspectaţi de participarea la activităţi infracţionale extinse, de la furt şi tâlhărie până la taxe de protecţie şi trafic de substanţe interzise şi de carne vie.

O săptămână mai târziu, pe 1 decembrie, chiar înainte de începerea festivităților ocazionate de ziua națională, undeva în Bihor, un alt recidivist care grație recursului compensatoriu a ieșit cu patru ani mai devreme din închisoare, s-a predat la poliție după ce și-a ucis concubina. A doua, pentru că în urmă cu ceva vreme și-a ucis și precedenta concubină, acesta fiind motivul pentru care în 2010 fusese condamnat definitiv la 15 ani de detenție. Astfel, un individ ce și-a înjunghiat de mai multe ori concubina, după care i-a zdrobit capul cu un topor, a fost iertat de executarea aproape a unui sfert din pedeapsă, probabil pentru că era igrasie în baia penitenciarului în care era deținut.

Iar un al treilea caz, în urmă cu câteva săptămâni, un pensionar, 64 ani, s-a trezit într-o noapte cu doi indivizi în casă, veniți la furat. Printr-o mare șansă, pentru că probabilitatea să fi căzut el victimă era mult mai mare, pensionarul reușește să-l răpună cu un cuțit pe unul dintre jefuitori, timp în care celălalt pungaș se face nevăzut. Ulterior evenimentului, suntem informați printr-un comunicat, că organele de anchetă încearcă să stabilească acum dacă nu cumva bătrânul a depășit limitele legitimei apărări. 

Ce au în comun toate aceste cazuri și multe altele asemănătoare? Toate trei au în comun niște circumstanțe legale ce pun victimele într-o situație nefavorabilă în raport cu agresorii lor, circumstanțe create de curentul de favorizare a infractorului practicat de legislativul și executivul ultimilor trei ani. Fie că vorbim despre legea recursului compensatoriu, care nu doar că a condus la eliberarea anticipată a peste 20.000 de deținuți, dar i-a și despăgubit pe unii dintre aceștia, sau despre prevederea legală ce îi dă posibilitatea infractorului de a scăpa de consecințele penale ale faptei lui dacă victima consimte la împăcare, ori, în al treilea caz, despre anchetarea victimei unei spargeri pentru a se stabili dacă a depășit sau nu limitele legitimei apărări atunci când și-a răpus agresorul, toate acestea sunt măsuri legale care timorează victimele și care îi determină și pe martorii infracțiunilor să se gândească de două ori dacă este înțelept să intervină, sau măcar să anunțe autoritățile, încurajându-i în mod implicit pe infractori să-și continue parcursul antisocial cel puțin la aceeași intensitate. 

Între timp, cu ocazia zilei naționale, având cugetul liber pe Facebook, în contrast cu trupul, care îi este prizonier, Liviu Dragnea, cel care îmbinând, posturile de președinte al partidului de guvernământ și cea de al treilea om în stat, cu calitatea de multiplu condamnat penal, a fost creierul acestei favorizări prin lege a infractorului, se victimizează invocând dragostea sa de țară, ca fiind de fapt motivul real pentru care este acum „chinuit” în detenție.

Dacă pe 24 noiembrie ai pus ștampila pe Klaus Iohannis și încă nu te-ai dumirit dacă ai făcut, sau nu, alegerea potrivită, îți recomand să folosești următorul indicator pentru evaluare. Candidatul PSD la prezidențiale l-a învins categoric pe actualul președinte în penitenciare, acolo unde, în unele secții la care au votat deținuții, a avut chiar unanimitate de voturi. Dacă, însă, te afli printre cei care au votat Viorica Dăncilă, îți recomand să meditezi asupra faptului că opțiunea ta este împărtășită de majoritatea infractorilor. Este un moment bun să te confrunți cu această realitate, poate reușești să descoperi cum de s-a putut ajunge la această asociere gravă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Roxana B check icon
  Ce sa mai zici?
  Aveti dreptate.Dar se pare ca puscariasii stiu f bine regula "serviciu contra serviciu".Asa functioneaza societatea , si nu numai in Ro.
  • Like 1
 • Dorin check icon
  În patria democrației indivizi de felul acesta ajungeau pe ,culoarul morții,nu pe stradă lângă noi.Dar așa a vrut PSDragnea și votanții lui.
  • Like 2
  • @ Dorin
   Dan check icon
   Oricum va fi ,istoria ii va pune ,,pe trepta care merita fiecare ,,,Concluzia este ,una sigura,,
   --Ca ,ce au cautat ,aceea au gasit ,psd-istii !!
   • Like 0
  • @ Dorin
   Fără a fi părtinitor, dar așa a vrut și ue. Vedeți zilnic cum bestiile analfabete pesediste și nu numai invocă mereu cerințele ue. Când le convine nu se abat de la "cerințele ue". Ue și guvernul tehnocrat au gândit legea, dar uită mereu să spună cum au masacrat-o Iordache, nicolicea, s nicolae, toată șleahtă de penali din " comisia juridică "??? aserviți unuia dintre " marii" staroști ai tâlharilor, alături de năstase și vechii pesedisti, n dragnea. O fi "peste tot la fel", dar parcă, ca în romania ultimilor 30 de ani, nu e nicăieri. Poate doar în țările lumii a trei-a, printre care, mulțumită derbedeilor și borfașilor , pripășiți la conducere, ne număram cu brio. Și asta și mulțumită unui popor ignorant, laș, dedat hoției și lenei căruia nu-i pasă dacă și ce votează. Totul este să-i iasă suta de lei în plus.
   • Like 0
  • @ Zugravu Mircea
   Delia MC Delia MC check icon
   Psd invocă prevederile UE numai atunci când le convine. Altfel foc și pară, UE dușmanul nr.1, ne poruncesc cum vor ei, ne otrăvesc, ne sug sângele, ne bagă gheii pe gât, etc, etc.
   • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult