Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Aura Woodward, fost director al Fundației Prințul de Wales: Sighișoara este sufocată de corupție. În frumoasa cetate medievală nu se folosește termenul de interlop, ci mai degrabă de „om de afaceri”

Aura Woodward

 Foto Facebook/Aura Woodward

Aura Woodward, fost director al Fundației Prințul de Wales, scrie pe Facebook despre problemele pe care le are în Sighișoara, unde locuiește de aproape trei ani. Ea reclamă gălăgia provocată de un club de noapte despre care susține că ar funcționa ilegal din 2017 și depre care a informat autoritățile, însă nici primăria, nici poliția nu au luat nicio măsură. „Orașul este însă sufocat de corupție”, scrie Aura Woodward.

Postarea Aurei Woodward:

„Despre Sighișoara se spune adesea ca ar fi cel mai frumos oraș din Romania. Este singurul pe lista UNESCO și este un motor de dezvoltare pentru întreaga zonă.

Orașul este însă sufocat de corupție.

De câțiva ani, locuiesc temporar în Sighișoara în funcție de diferite proiecte la care lucrez în zonă. Am o casă în centrul vechi. Atunci când sunt la Sighișoara de multe ori dorm pe jos în bucătărie. Nu că ar fi cel mai comod loc din casă, dar acolo zgomotul de la un club de noapte ilegal din apropiere este suportabil.

Coșmarul – și este un coșmar – a început în primăvara anului 2017. După un an de reparații la casă am reușit să ne mutăm. În a doua noapte petrecută în casă, pe la 2.00 dimineața am fost trezită de zgomotele unui grup de bărbați ce încercau să spargă ușa. Spaimă?! Da, foarte multă spaimă. Poliția a venit după două ore și s-a scuzat că nu are resurse, că sunt doar doi polițiști pentru tura de noapte patru zile pe săptămână, și că fuseseră reținuți de un alt incident. Cei care încercaseră să spargă ușa erau clienții unui club din apropiere.

Am scris o scrisoare primarului Ovidiu Mălăncrăvean să cer detalii. Primarul mi-a raspuns că Clubul Vintage, care este chiar vis-a-vis de casa noastră, este ilegal. Un detaliu nesemnificativ întrucât clubul a continuat să își vadă de treabă.

În vara aceluiași an, într-o sâmbătă dimineața eram epuizată întrucât nu dormisem aproape deloc, scandalul se terminase la 5 dimineața. M-am dus la Poliția Locală. La intrare m-a întâmpinat un polițist căruia i-am spus despre club, și care mi-a răspuns foarte natural ca proprietarii „au protecție”. M-a sfătuit totuși să merg înăuntru să vorbesc cu șefu’. Era un anume dl Albu, un om supraponderal pe care înțeleg că PSD l-a readus din pensie. I-am spus povestea și am insistat că acest club este ilegal cerându-i să intervină. Polițisul Albu mi-a răspuns că Clubul Vintage „este în curs de autorizare”. Am insistat că asta înseamnă că clubul este ilegal și poliția trebuie să intervină. „Doamnă, nu înțelegi că este în curs de autorizare, vă rog să părăsiți sediul Poliției”.

Și polițistul de la intrare, și dl Albu au avut dreptate. Clubul pare să aibă protecție întrucât nimeni nu a fost curios să vadă cum a funcționat ilegal luni întregi. Între timp însă, clubul a primit toate aprobările de la autoritățile locale din Sighișoara. Legea ordinii publice spune că zgomotul excesiv trebuie să înceteze la ora 23.00. Consiliul Local a dat însă o hotărâre specială, în afara legii, care dă dreptul Clubului Vintage să termine larma la ora 1.00 dimineața sâmbăta și la ora 4.00 dimineața duminica, sau cand vor ei, cum se întâmplă de fapt în realitate. Dacă oamenii din club fac scandal sau încearcă să spargă casele oamenilor, ghinion! Asta e problema lor, a oamenilor din case, nu a clubului sau a Primăriei.

Eu si vecinii mei am facut petiții, am chemat poliția iar eu am continuat să scriu autorităților.

Clubul Vintage functioneaza într-o fostă croitorie cu o singură ieșire, într-o clădire din centru situată chiar la limita zonei UNESCO. Anul trecut am scris și ISU să mă asigure că acest club întrunește cerințele de siguranță, mai ales dupa drama din Colectiv. ISU mi-a spus că totul este în regulă. În aceste zile însă Clubul Vintage forțează construcția unei scări secundare de acces, mutilând fațada clădirii, ca să poată obține de fapt autorizație ISU. Desigur că vecinii nu au fost consultați despre construcția acestei scări, care va genera și mai mult scandal (de regulă sunt consultați proprietarii a două magazine care noaptea nu sunt acolo).

Îmi aduc aminte cât de șocată am fost de tragedia de la Caracal. Suferința de nedescris a familiilor celor două tinere ucise și neputința autorităților care au apelat la interlopi. „Modelul" Caracal mi-a amintit însă de Sighișoara. Dar în frumoasa cetate medievală nu se folosește termenul de interlop, ci mai degrabă de „om de afaceri”. În esență însă, modelul este același, este vorba de oameni care au făcut bani cum au știut ei, care au intrat în partide politice și care acum au influență și putere pe care le folosesc în dauna comunității cu complicitatea autorităților.

Povestea acestui club ilustrează o stare de fapt care se aplică la scară mult mai largă. Sunt mulți oameni în Sighișoara care probabil au probleme mult mai mari decât mine din cauza corupției, dar cărora le este teamă să vorbească. Sunt prea puternici și prea de neatins cei care le fac viața grea. În plus se pot trezi cu un control inopinat a vreunei instituții publice și o amendă care le va da și mai mult viața peste cap.

Corupția, știm deja, lucrează mână-n mână cu incompetența, sunt prietene de-o veșnicie. O secțiune din zidul medieval al Sighișoarei s-a prăbușit, iar autoritățile au fost avertizate de asta. Orologiul de pe Turnul cu Ceas din anii 1400 nu mai merge de multă vreme, dar autoritățile locale au alte priorități. În zona istorică, aleile dintre cladirile vechi de sute de ani sunt inundate de suveniruri de plastic din China și de nelipsitele căni și tricouri cu Dracula, ca turiștii să aibă o amintire autentică despre o cetate de 800 de ani.

Asta este viziunea de dezvoltare și povestea celui mai spectaculos oraș din România.

***

Am scris acest text cu foarte mult regret după multe luni de reflecție. Mai bine de 15 ani am lucrat la proiecte caritabile în zona de sud a Transilvaniei, am strâns milioane de euro pentru restaurări de clădiri istorice, pentru pregătirea meșterilor și susținerea comunităților locale. După ani de zile de nopți dormite pe jos în bucătărie și scrisori politicoase trimise Primăriei Sighișoara, îmi este clar însă că nimic nu se va schimba în bine dacă oamenii obișnuiti, cei care plătesc taxe și sunt buni cetățeni, tac în fața abuzurilor.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Depuneti o noua solicitare la primarie pentru a va prezenta actele in baza carora functioneaza aia de tin clubul deschis noaptea, inclusiv treaba cu scara. Fiind in zona de protectie a munumentelor istorice din oras au nevoie de aviz de la ministerul culturii pentru orice modificare. Dupa expirarea termenului de raspuns (nu veti primi vreunul) cereti instantei amendarea primarului si inchiderea clubului. Evident cereti si stramutarea in recurs, sa nu va judece tot vecinii alora! Succes!
  • Like 1
  • @ Cristian Dogar
   Corina check icon
   ...Și suntem nevoiți să cerem lupta asta cuiva străin de zonă, în tranzit, care deja a făcut atât de mult. Asta spune tot despre atmosfera de acolo, despre teamă, înnămolire în corupție și speranță moartă printre localnici. Nu se poate să rămână așa!
   • Like 2
 • Corina check icon
  Revoltător! Câtă suferință și nedreptate în locul acela frumos, pe care l-ai fi crezut liniștit. E clar că forțele Poliției trebuie întărite și împrospătate acolo, iar Consiliul Local să fie obligat să respecte legislația referitoare la ordinea publică. Am încredere că semnalul de alarmă va declanșa măsuri de la centru.
  • Like 0
  • @ Corina
   Nume check icon
   Revoltator? Deloc. Nu cred ca este un caz izolat, ci dimpotriva.
   De fapt foarte mult abuzuri, acte de coruptie mici si medii care deranjeaza viata de zi cu zi, precum si musamalizari de orice fel se intampla mult mai mult in orase mici/comune/sate decat in orasele mari. De ce? Pentru ca este mult mai usor de controlat si influentat populatia in comunitatile mici decat in orasele mari unde ai o "dizidenta" mult mai puternica impotriva tuturor "statelor paralele" din sistemul public.
   P.S. Ce s-a intamplat in mult prea linistitul oras Caracal nu cred ca este exceptia de la regula
   • Like 1
  • @ Nume
   Corina check icon
   Revoltător poate fi și ceva care se întâmplă des. Nu trebuie să ne împăcăm cu abuzurile sau fărădelegile numai pentru că ar fi obișnuite în anumite comunități.
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult