Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Austria nu ne vrea în Schengen, foarte bine, mergem la schi în altă parte. Unde?

ski in Austria

Foto: Neil Emmerson / robertharding / Profimedia

- Este dreptul Austriei să nu ne placă, să nu ne dorească, să fie arogantă și „imperială” cu noi, să ne trateze de sus. La fel de bine cum este și dreptul nostru să mergem la schi acolo unde suntem bine primiți. Dacă ar trage linie și ar judeca în termeni de profit, deschiderea granițelor pentru români ar însemna și mai mulți bani lăsați în Austria. Turiștii români, cu toate metehnele lor, sunt turiști buni, care lasă mulți bani și care nu fac rabat de la calitate în alea 7 zile de concediu pe an.

- Anunțul cancelarului și ministrului de Interne din Austria referitor la opoziția față de aderarea României și Bulgariei la Schengen are același grad de arbitrar cum avea gestul umilitor și primitiv al vameșilor austrieci care, acum 20 de ani, noaptea la ora 2, au coborât în ploaie un autocar plin de elevi din România, pe care i-a încolonat ca pe deținuții, punându-i să-și desfacă bagajele și controlându-i corporal ca la penitenciar. Dacă nu s-ar fi întâmplat asta sub ochii mei, aș fi spus că e o invenție.

- Cei 100.000 de imigranți ilegali care au ajuns anul acesta în Austria - și care ar justifica refuzul cancelarului Nehammer de a accepta România în Schengen - este o cifră care pare scoasă din burtă. Dacă ar fi trecut pe aici atâta puhoi de lume cu siguranță i-am fi văzut și noi. Dar nu i-am văzut nici noi și nici ungurii, asta dacă nu cumva au sărit de la Nădlac direct la Viena peste Ungaria. Iar dacă austriecii ar fi fost de bună credință, n-ar fi semnalat această problemă atunci când ea a apărut?! Au scos-o acum, cu 5 zile înainte de decizie, tocmai ca să nu poată să mai facă nimeni nimic? Cifrele oficiale FRONTEX de ce arată altfel decât cifrele austriecilor? Cine mai are acum timp să le confrunte?

- Dincolo de câștigurile mari pe care le-ar avea asupra economiei această aderare, majoritatea românilor privesc problema Schengen strict ca pe o chestiune turistică. Lipsa controlului la granițe, să te urci în mașină și să te mai oprești la Paris sau în Halkidiki reprezintă un confort psihic pentru niște oameni care prea multă vreme au fost tratați ca europeni de mâna a doua. Singurul răspuns pe care eu l-aș da dacă aș fi în poziția de a decide ceva în țara asta ar fi să construim o stațiune nouă de schi cu 100 de kilometri de pârtie „ca-n Austria”. Și atunci ar veni austriecii la noi. Iar noi i-am primi bine și cu ospitalitate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Provoc autoritățile române să justifice un răspuns la întrebarea : DE CE ?

    Cui mai vinde Lukoil combustibil în România. Lista instituț.iilor care au cumpărat și în timpul războiului.
    Eu nu am idee decât că rămân NO COMMENT.!

    https://romania.europalibera.org/a/combustibil-romania/32004286.html
    • Like 0
  • MĂ SIMT OFENSATĂ INTELECTUAL!
    D-l Karl Nehammer jignește inteligența cetățenilor români. România nu are graniță comună cu Austria. Austria ''... se învecinează cu Cehia (362 km) și Germania (784 km) la nord, Ungaria (366 km) și Slovacia (91 km) la est, Slovenia (330 km) și Italia (430 km) la sud, Elveția (164 km) și Liechtenstein (35 km) la vest.''.(Wikipedia) Dacă are 75 mii de refugiați clanestini, acestia puteau să intre în Austria prin orice țara venină cu ea. În toate țările posibil să existe mai mulți ori mai puțini transfugi clandestini.
    Dar Austria este o țară Schenger și se presupune că are granițe puternic securizate ca să apere teritoriul UE. Totuși Austria recunoaște că 75 mii transfugi clandestini au trecut prin vămile austriece.
    Cum explică d-l Karl Nehammer această breșă de securitate a granițelor sale? Are domnia sa altă dovadă decât că refugiații posibil să fi trecut granița Ungarie? Ungaria este parte a spațiului Schengen și nici ea nu are granițe suficient de sigure pentru a opri transfugii din Serbia și Romănia?
    Atunci ne întrebăm de ce i se pretinde României ceea ce nici state membre ale spațiului Schengen nu îndeplinesc ?

    Greșesc cumva în raționamentul meu?
    • Like 0
  • AUSTRIA ACCEPTĂ CROAȚIA CA URMARE A UNEI ÎNȚELEGERI ?

    Citim pe Profit.ro și începem să ne luminăm ușor-ușor!
    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/vecini/croatia-austria-si-germania-au-convenit-o-initiativa-pentru-transportul-gazului-natural-printr-un-nou-gazoduct-20930651

    Aflăm că trei țări vecine, Croația, Austria și Germania, au convenit în comun o inițiativă energetică prin care Croația va face un gazoduct care să ducă în Austria și Germania gazele din insula croată Krk.
    Acest gazoduct va fi cofinanțat de cele 3 țări amintite mai sus din fonduri europene. (relatează agențiile HINA și EFE).

    Ce sunt fondurile europene, cine le crează?
    Pe site-ul oficial al Comisiei Europene scrie:
    '' Bugetul UE
    este finanțat în proporție de 98 % din resursele proprii ale UE, la care se adaugă alte surse de venituri... ''. și ''Resursa proprie bazată pe venitul național brut (VNB), numită și „contribuțiile naționale”, a fost instituită ca o componentă-cheie „reziduală” a sistemului de resurse proprii, pentru a garanta că veniturile totale de la bugetul UE acoperă suficient toate cheltuielile convenite în bugetul anual. Astfel, bugetul UE este întotdeauna inițial echilibrat, adică echilibrat în etapa adoptării sale.''
    Se înțelege că inclusiv România contribuie, alături de toate țările membre, la cofinanțarea acestui gazoduct destinat strict interesului Austriei și Germaniei. Personal consider profund imoral votul cancelarului austriac Karl Nehammer în JAI cu privire la România. Cu atât mai mult cu cât observăm că BCR a publicat la nivelul lui oct. 2020, situația cu stocurile totale de investiții a țărilor, ca invrestotor final, prezente cu investiții în România:

    Germania 13,8 mld euro
    Austria 10,0 mld euro
    Franța 8,3 mld euro
    Italia 7,5 mld euro
    ............
    De ce Austria nu ne respectă dar investește și obține profituri din România?
    Câți bani a investit în asigurări și care sunt profiturile obținute?
    ESTE RUSIA ÎN SPATELE AUSTRIEI ?
    No comment!


    • Like 0
  • Nu e vorba doar de turism sau de schi e vorba de economii colosale pentru transportatorii români dar și din alte țări care tranzitează România. Eu zic să nu mai punem botu la harneala cancelarului austriac și să trecem la fapte :
    1. Interzicerea exportului de bușteni și cherestea
    2. Ordonanță de urgență de Interzicere a exportului de gaze și petrol , să extragă de la Viena nu din România sau Marea Neagră.
    3. Boicotarea OMW Raiffeisen și Erste
    4. Excluderea din comenzile de stat ale Heidelberg Cement. Cred că ar fi un bun început să ne protejam și noi de cacealmaua austriacă.
    • Like 0
  • "Dacă ar fi trecut pe aici atâta puhoi de lume cu siguranță i-am fi văzut și noi."

    Initial asa am crezut si eu, insa dupa niste cautari pe net dau de urmatoarele:

    "Cifrele orferite de Poliţia de Frontieră Timişoara vorbesc de la sine: în jur de 74.000 de tentative de trecere a frontierei au fost inregistrate în 2021, faţă de aproximativ 34.000 în 2020. Aproape 8.000 de persoane au şi ajuns în Timişoara, care au depus cereri de azil."

    https://adevarul.ro/stiri-locale/timisoara/fenomenul-migratiei-in-2021-in-timisoara-au-ajuns-2143506.html

    Iar asta este doar ce a reusit politia de frontiera sa prinda. Este intr-adevar un aspect de luat in considerare, daca acum cand nu suntem in Schengen se intampla asta, cum ar arata lucrurile dupa. Si daca chiar merita.

    • Like 2
  • D check icon
    Până să vină austriecii la ski, vin la lemn.
    • Like 0
    • @ D
      Și la petrol și gaze și în general vin la ce vor ei, că noi suntem ”băieți buni” și îi lăsăm. Până la urmă ei își urmăresc interesele. Nu sunt ei vinovați că profită de proști ca noi. Cine-i prost și slugarnic și-o merită din plin.
      • Like 0
    • @ D
      Cei de la Schweighofer au venit în România deoarece din Austria au fost alungați. Niște bandiți, spun austriecii. Nu-i bai! Bandiții lor se înțeleg foarte bine cu bandiții noștri. Bine, bine, dar asta nu înseamnă că vă putem primi în Schengen, spun aplicat austriecii.
      • Like 0
  • Mihai67 check icon
    Am putea noi, oamenii de rand, sa “penalizam” cumva Austria pentru obiectiile ridicate acum, in al doisprezecelea ceas? Am putea, dincolo de a nu mai merge la schi in Austria, sa boicotam Raiffeisen Bank si sa ne mutam conturile si cardurile la alte banci? Am putea sa nu mai facem plinul la OMV sau Petrom, ci la alte benzinarii? Am putea sa ne schimbam un pic obiceiurile si sa ocolim in supermarket-uri brand-urile austriece?
    Altii pot (acum vreo 2-3 ani, oamenii de rand din Coreea de Sud au boicotat serios produsele japoneze, tot din motive legate de politica externa).
    Dar noi am putea? Probabil ca nu… Cata vreme atatia romani continua sa isi faca plinul la benzinariile Lukoil, dupa mai mult de noua luni de razboi in tara vecina de la nord, la fel de multi romani, daca nu mai multi, vor continua sa isi foloseasca conturile si cardurile de la Raiffeisen, vor continua sa isi faca plinul la OMV si Petrom si vor continua sa cumpere brand-uri austriece…
    • Like 0
  • Asta înseamnă să trebuiască luate decizii cu UNANIMITATE, așa cum e cazul aderării la Schengen. Acum nu mult timp doar Olanda se opunea intrării noastre, apoi a fost și Suedia, apoi și Austria. S-a rezolvat cu Olanda și Suedia, dar a rămas Austria, care cred că ne forțează mâna pentru ceva anume, nu știm ce. Dar oricum ideea e că ne pasează dintr-o parte în alta, ca să fie umilința completă și să obțină tot ce vor de la noi, pe ultima sută de metri. Să mai zică cineva, așa cum se tot comenta până acum recent, că vina e doar a noastră, că noi nu îndeplinim nu știu ce criterii, că ar trebui să ne recunoaștem problemele etc. Acum se vede că totul e strict o decizie politică a țărilor memebre Schengen. E bine să ne știm și noi, cu realism, lipsurile și nerealizările, dar hai să nu ne obișnuim cu felul ăsta de a ne pune mereu și mereu cenușă în cap ca milogii și când e cazul și când nu e. Mai deșteaptă-te, române, și tu odată! Și fii și mai demn!
    • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Austria se razbuna pe noi pentru ca nu pompeaza si ei gaz din Marea Neagra la preturile astea astronomice. Statul austriac tine cu firmele lor nu ca romanul care zice sa moara si capra vecinului roman dar nu sufla in fata companiilor straine. Cei de la OMW s-au pacalit, au crezut ca legea off-shore nu se schimba. E... iata ca s-a schimbat tocmai cand aia carora le-a convenit spaima ce o crease vechea lege, au inceput sa pompeze gaz. In fapt firma Black Sea Oil and Gas ar fi vrut sa ia si celelalte concesiuni, acestea expirand in curand. Oricum, SUA ne-a bagat in UE si tot ei ne pot baga si-n Schengen cu sau fara voia altora. Conteaza daca ai nostrii decidenti stiu sa puna problema categoric, ceva de genul ''unchiule Sam, fratii mei asteapta cu orele la granita sa intre in propria tara dupa luni de munca pentru astia, europenii p.... . Daca ne tineti tot asa, poate ca trupele voastre vor astepta si ele la granita mult si bine, ce naiba, mai suntem prieteni sau nu?''
      Conteaza daca decidentii nostrii ne considera macar 1% frati, nu au nevoie nici de cine stie ce c... , suntem pe linia a doua a frontului! Ai nostrii decidenti au pasaport diplomatic, trec prin aeroport ca-n branza, ajung mai repede la Berlin, de exemplu, decat in Rahova sau Berceni, ca stau cu totii in jurul aeroportului de la Snagov pana-n Primaverii. E... poate au si ei prieteni vechi, neajunsi si se plang de cozile infernale de la granita, doar-doar...
      • Like 0
  • mhm check icon
    Dacă aș fi în poziția de a decide ceva în țara asta ar fi să construim o stațiune nouă de schi cu 100 de kilometri de pârtie „ca-n Austria”.
    Cred că e cea mai bună glumă din sezonul ăsta. Păi au tot decis să facă spitale și tot la AKH la Viena se tratează.
    • Like 1
  • La Bistrița, pe Pârtia Cocoș.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult