Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Autorul atacului de la Londra este Khalid Masood. Statul Islamic a revendicat atentatul în care au murit patru persoane, iar alte 40 au fost rănite

Teroristul care a ucis miercuri trei persoane și a rănit alte 40 - dintre care doi români - în Westminster, avea 52 de ani, era căsătorit și a locuit cu familia sa într-o suburbie a orașului Birmingham, notează The Guardian, care citează informații făcute publice de poliția britanică.

Khalid Masood era născut în Kent și a fost descris de un vecin al său ca fiind „foarte calm“ și făcând parte dintr-o „familie foarte discretă“. El obișnuia să poarte haine islamice tradiționale albe, a mai spus vecinul acestuia.

De fapt, bărbatul care a intrat cu o mașină de teren închiriată în zeci de oameni pe Podul Westminster și apoi a înjunghiat mortal un polițist avusese mai multe condamnări între anii 1983 și 2003 pentru o serie de infracțiuni, între care tâlhărie, vătămare corporală gravă, posesia de arme albe.

Atacatorul din Londra nu a fost niciodată condamnat pentru terorism şi nu era inclus în lista de 3.000 de suspecţi de jihadism din Marea Britanie.

Statul Islamic a revendicat joi atentatul terorist din faţa legislativului britanic.

„Un soldat al Statului Islamic a comis acest atentat, răspunzând unui apel cu privire la atacarea cetăţenilor din ţările coaliţiei”, se arată în mesajul transmis de Amaq, afiliată grupării jihadiste.

Opt persoane suspectate că pregăteau „acţiuni teroriste” au fost arestate în legătură cu atacul de miercuri, de la Westminster, a anunţat poliţia britanică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Hm a mai fost condamnat pt.diverse...uite şă se demonstrează că recidiviştii nu mai au ce căuta în societate sub nici o formă, cel mult în mine, de uraniu dacă se poate.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult