Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Autostrăzile promise prin PNRR, în impas: blocaj total pe șantierele lui Umbrărescu, fonduri UE înghețate. Schimbarea e în mâinile tale

autostradă A8

foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Prin PNRR, România a pornit un amplu și ambițios proiect de construire de autostrăzi. În toate direcțiile, s-au deschis șantiere. Este plin de utilaje, este plin de muncitori.

Decontarea lucrărilor trebuia să se facă prin PNRR, pe măsură ce se finalizau lucrările sau părți din lucrare. Băncile au finanțat statul și companiile implicate pentru capitalul de lucru și pentru investițiile în utilaje, bazându-se că banii europeni vor fi absorbiți, că reformele se vor face, că nu vor fi întârzieri.

Au fost! Mari! În 2024 nu s-a absorbit nimic. PNRR este complet blocat. Banii aceia nu au venit. Guvernul, pentru a nu bloca lucrările, a pus banii de la noi, pe deficit și datorie. Fără banii europeni care trebuiau absorbiți, cu bani de la buget (nu puțini), proiectele au putut continua, lucrările au putut fi decontate, autostrăzile au înaintat. De asta se lăuda premierul cu record în materie de investiții publice și că deficitul îl făcea pentru investiții, deși banii nu trebuiau să vină de la guvern, în bună măsură, pentru ele. 

De câteva zile, este blocaj general pe zona autostrăzilor. O spun cei care lucrează pentru Umbrărescu, o spune Umbrărescu, investitor și constructor român. Totul s-a oprit. Se așteaptă rezultatul alegerilor. În funcție de ele, totul va fi blocat sau totul va merge mai departe. Pe model suveranist ungar, probabilitatea ca banii europeni să fie tăiați este imensă. O simt și constructorii, o simt și angajații. Plutește în aer ceva nasol. Aerul este tot mai apăsat. Un blocaj pe care l-am mai avut, pe care nu ar trebui să îl mai repetăm.

Între timp, unul dintre candidați, cel suveranist și iubitor de țară, se bucură tâmp și cu toți dinții că americanii ne-au izolat din nou. Cel mai probabil, se va bucura la fel când agențiile de rating, creditorii internaționali, investitorii străini vor pune România la loc în colțul său, departe de globalizare și de Bruxelles. Sunt sigur însă că cel mai tare va râde de bucurie când banii europeni vor fi tăiați definitiv și va trebui să căutăm bani pe la ruși sau chinezi. Pe model ungar, desigur!

Bate un vânt tot mai nasol. Miroase a furtună.

Hai la vot! Nu sta acasă!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • " În 2024 nu s-a absorbit nimic. PNRR este complet blocat. Banii aceia nu au venit. Guvernul, pentru a nu bloca lucrările, a pus banii de la noi, pe deficit și datorie." si se deblocegeaza banii dupa alegeri? fara reforme? oare lucrarile nu s-au oprit pentru ca nu mai au de unde sa se imprumute la dobanzi decente? nu faci reforme, nu iei bani europeni (ca sunt paziti) si te plangi ca din cauza altcuiva care POATE va veni, te-ai imprumutat?
    • Like 0
  • Imi place ca subiectul e tratat transant: ori e alb, ori e negru. Nu e loc pentru nuante!
    • Like 0
  • OK, sigur merg la vot :-)
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult