Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Avem suporteri de Champions League, avem stadioane tot mai cochete, dar ne lipsesc jucătorii de valoare

echipa nationala -  Foto:  Maurice van Steen/ AFP/ Profimedia

Foto: Maurice van Steen/ AFP / Profimedia

Dumnezeu nu este microbist, poate reușim să înțelegem odată pentru totdeauna treaba asta.

Reportajul cu selecționerul la biserică înaintea meciului cu Olanda vine dintr-o meteahnă mai veche.

Nu ne-a ajutat. Dacă ar fi să adjudecăm o astfel de logică, Dumnezeu s-a uitat la meciul cu Olanda îmbrăcat în portocaliu și puțin i-a păsat de moaștele noastre.

Mesajele pline de miere ale selecționerului de pe rețelele de socializare înaintea meciului, dulcegăriile mioritice cu influențe moderne din texte, cu felicitări peste felicitări, tot a meteahnă veche de-a noastră miroase, aceea de a bate toba excesiv înainte să sărim pârleazul. Nici măcar nu am sărit, nu am încercat, practic a doua repriză cu olandezii nu am ajuns la poarta olandezilor. Peste tot erau doar felicitări, parcă erau vecinii cu bormașina când ațipești.

Vor mai veni felicitări pentru această națională, se va vorbi o vară despre așa-zisa conexiune dintre suporteri și jucători, despre „echipa de suflet". Adevărul e că, da, avem suporteri de Champions League, avem stadioane tot mai cochete, dar ne lipsesc jucătorii de valoare. Cât despre conexiune, e doar un lucru normal, dar cum noi aplaudăm în avioane la aterizare, acum am aplaudat la decolare.

Mai vorbim de conexiune, dacă încă un deceniu nu va mai veni nicio calificare.

Am ieșit primii, cu noroc, dintr-o grupă care a plecat toată acasă în optimi. Diferența cu Belgia putea fi mai mare, la fel diferența cu Olanda.

Ucraina nu a avut suporteri mai mulți la meciul cu România, pentru că ai lor mor pe front. Asta dacă cumva am uitat de ce românii au fost atât de mulți la meciul ăla și comentatorii erau atât de extaziați de această constatare.

Revenind la jucători: fotbalul mare începe la juniori, acolo unde antrenorii cu educație nu urlă ca disperații la copii, așa cum se întâmplă în multe din școlile noastre de fotbal. Dacă mai adăugăm și faptul că avem un campionat câștigat de un patron care face pe antrenorul, atunci înfrângerea cu 0-3 cu Olanda e doar borna corectă a valorii noastre.

De acum, oricât am alerga, oricât suflet am pune, tot aici ne vom opri. Nu vom ajunge niciodată în finală, dând la pilă. Acolo sus, în aerul rarefiat al fotbalului, viteza e de polizor. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De aceea nu avem nicio șansă să progresam în fotbal, pentru că ne îmbatam cu apă rece. Povestim de un mare succes, când de fapt din 4 meciuri avem unul câștigat, unul terminat la egalitate și două pierdute. Golaverajul este negativ. E un succes din categoria "merge și așa ". Un fel de "creștere negativă" cum spun analistii economici ocolind adevarul. După focul de paie de la început am revenit repede la obiectivul principal: să pierdem la scor mic sau să facem un egal, că e bun și ăla.
    Hai că trec cele trei zile tradiționale și rămânem cu vechea zicală: "am jucat ca niciodată și am pierdut ca de fiecare dată".
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Daca te uitai la emisiunile de stiri care au cea mai mare audienta, aveai impresia ca nationala a obtinut un rezultat bun. De abia la emisiunile specializate au explicat expertii cat de mare este diferenta intre jucatori, ce greseli au fost facute si cum a fost subapreciata Olanda pe baza meciurilor din grupe. Mi se pare ca media continua cu aceiasi abureala ca si in cazul politicii si alegerilor pe de o parte pentru ca este bine platita de partide din banii contribuabililor si pe de alta parte sa nu dea apa la moara "extremistilor" asa ca se asterne pacea lui Iliescu peste tara.
    • Like 2
  • Valentin check icon
    *** "Revenind la jucători: fotbalul mare începe la juniori, acolo unde antrenorii CU EDUCAȚIE nu urlă ca disperații la copii, așa cum se întâmplă în multe din școlile noastre de fotbal." ***
    ====================
    Corect, facem ce facem și ne întoarcem tot la noțiunea de pedagogie, la școala și mentalitatea sovietică, izvorâtă din mintea bolnavă a unui director de penitenciar de minorI, pre numele lui de arhitect suprem Anton Makarenko. Tot Makarenko a fost inventatorul reeducării, aplicată cu succes în frumoasa noastră Românie, la Pitești.

    Educația românească, școala cu bățul, cu urletul, cu frica, cu amenințarea notei, cu palma peste ceafă. Rezultatul acestei pedagogii sovietice, care a supraviețuit uimitor de bine și după 89: traume, ezitări - vizibile și în teren la meciul cu Olanda - o imagine de sine artificial umflată (ca mecanism de supraviețuire), incapabili să colaborăm (pentru că ne aflăm continuu în competiție), să construim, să ducem la bun sfârșit. Cum să ceri unor fobaliști să devină o echipă când școala i-a învățat să se lupte fiecare pe felia lui, cu parcela lui, cu nota lui? Când școala nu i-a învățat să colaboreze, ci doar să-și sufle în ceafă? Credea cineva că se va întâmpla o minune și se vor transforma brusc într-un tot unitar, coerent și eficient, după ce școala le-a servit lecții aspre de individualism?
    Educația românească, singura uzină socialistă care a rămas în picioare. Ruginită, prăfuită, înțesată până la refuz de profesori, supradimensionată.

    Prin contrast, vesticii, naturali, colaborativi, sudați, sincronizați, eficienți, fără traume, fără rețineri, cu mintea limpede (când nu ai traume ai mintea limpede), cu un sistem de educație BAZAT PE STUDII DE SPECIALITATE, transaparent, lipsit de corupție, cu antrenori care nu țipă la copii, care nu îi ating cu palma peste ceafă, CARE CUNOSC PRINCIPII PEDAGOGICE.

    Cât vrem să o mai ducem așa? O societate disfuncțională, traumatizată, umilă.

    CÂT DE GREU E SĂ REALIZĂM CĂ SISTEMUL ÎN CARE NE-AM NĂSCUT ȘI ÎN CARE AM FOST EDUCAȚI A FOST O ABERAȚIE COMUNISTĂ, IZVORÂTĂ DIN MINTEA UNEI PERSOANE BOLNAVE ȘI EXPORTATĂ ÎN TOT BLOCUL SOVIETIC? Cât de greu e să ne dăm seama că un sistem corect este unul colaborativ, natural, adaptat vârstei, bazat pe studii de specialitate și nu pe cetățeni care decid ei, de la ei putere, ce anume trebuie să învețe copii noștri?

    - Băi, a lucrat cu copii?
    - Nu, dar e doctor docent internațional, intergalatic și interplanetar, honoris și altele.
    - Bun, foarte bine și frumos pentru el, toată stima și lauda, dar eu te întreb altceva: a lucrat vreodată cu copii?
    - Nu. Nici nu are copii. N-a văzut copii decât în poze.

    Cum ar fi să te duci la un medic care n-a lucrat niciodată cu pacienții?

    Cât de greu e să realizăm că avem un sistem de educație monstruos, un cancer care roade societatea?
    • Like 2
    • @ Valentin
      Marina check icon
      "Corect, facem ce facem și ne întoarcem tot la noțiunea de pedagogie." - haideți, domnule Valentin, că e prea mult! Într-adevăr, faceți cum faceți și ajungeți la exact același discurs ca la articolele despre școală. Și aici vorbim despre fotbal. Am o rudă apropiată fotbalist, mai știu câte ceva din domeniu și vă spun că sunteți departe de a ști cauzele stării proaste a fotbalului românesc. Lăsați cărțile de pedagogie și vorbiți cu niște oameni din fotbal, apoi veți putea avea o opinie pertinentă.
      • Like 0
    • @ Marina
      Valentin check icon
      Dacă citiți cu atenție articolul veți vedea că noțiunea de pedagogie sportivă apare foarte clar. Sportul se învață, și în predarea lui se folosesc principii pedagogice. Și da, am vorbit și cu oameni de fobal, antrenori. Au facultate și module pedagogice, grade didactice, unii chiar doctorate.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Cum arată un "doctor în fotbal"? Există așa ceva în România? La nivelul la care suntem este o nesimțire dacă avem chiar și unul singur.
      • Like 1
    • @ Dan Filip
      Valentin check icon
      În cadrul Facultății de Fizică și Sport se dau doctorate. Ca în orice facultate. Nu văd care ar fi problema.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult