Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Averea primilor 20 de miliardari ruși, topită cu 92 de miliarde de dolari. Șeful Lukoil, Vagit Alekperov, a pierdut 17,5 miliarde de dolari

Vagit Alekperov

Foto: Getty Images

Averea primilor 20 de miliardari ruși a scăzut cu 92 de miliarde de dolari, în acest an, potrivit cifrelor actualizate ale indicelui calculat de Bloomberg al celor mai bogați oameni din lume.

Atacul armat al Rusiei asupra Ucrainei nu numai că a făcut ravagii în Ucraina, ci a destabilizat piețele din întreaga lume și a lovit în avuția chiar și a celor mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin. Zeci de miliarde de dolari au fost șterse din averea celor mai bogați oameni din Rusia, pe măsură ce bursa rusească și rubla s-au prăbușit, iar SUA și UE au impus sancțiuni oligarhilor ruși.

Cea mai mare scădere a averii în acest an a înregistrat-o șeful Lukoil, Vagit Alekperov, care a pierdut nu mai puțin de 17,5 miliarde de dolari, potrivit datelor actualizate marți ale indicelui Bloomberg, în contextul scăderiii acţiunilor producătorului rus de petrol. Averea sa netă este acum de 5,2 miliarde de dolari, conform sursei menționate.

Foto: Vagit Alekperov  (stânga), președintele Lukoil, și președintele Vladimir Putin / Foto Mikhail Svetlov/Getty Image

O altă mare scădere a averii în acest an s-a înregistrat în cazul miliardarului rus Gennady Timchenko, un apropiat al liderului rus Vladimir Putin. Averea netă a lui Timchenko este în prezent de 9,2 miliarde de dolari, după o prăbușire cu 13,2 miliarde de dolari, potrivit Indicelui Bloomberg Billionaires, actualizat zilnic.

Gennady Timchenko // Foto Getty Images

Timchenko deține participații în diverse afaceri rusești, inclusiv la compania de gaze Novatek și producătorul petrochimic Sibur Holding.

Unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia, Timchenko, are legături strânse cu președintele Vladimir Putin și, în consecință, s-a confruntat cu sancțiunile SUA în 2014. Este fondator al Volga Group, vehicul privat de investiții, prin care administrează participațiile la companiile pe care le deține.

Omul de afaceri rus Leonid Mikhelson, CEO, președinte și acționar majoritar al companiei ruse de gaze Novatek, al doilea mare producător de gaze naturale din Rusia, după Gazprom, și-a văzut avuția scăzând cu 12,5 miliarde de dolari, la 19,9 miliarde dolari.

Leonid Mikhelson / Foto getty Images

El este un partener de afaceri al miliardarului rus Ghenadi Timcenko. Spre comparație, în octombrie 2021, Mikhelson avea o avere netă de 34,5 miliarde dolari, fiind la acea vreme a 35-a cea mai bogată persoană din lume și cea mai bogată persoană din Rusia, potrivit datelor Bloomberg.

Pe lista oligarhilor ale căror averi s-au diminuat simțitor în această perioadă se află și miliardarul rus Vladimir Lisin, care controlează grupului siderurgic NLMK. El a pierdut 9,3 miliarde de dolari, având acum o avere de 18,7 miliarde dolari, în urma declinului de la bursă al acţiunilor companiei.

Vladimir Lisin/ Foto: Getty Images

Într-o scrisoare adresată angajaților NLMK, Lisin spune că viețile pierdute în Ucraina reprezintă o tragedie greu de justificat și cere o soluționare diplomatică pașnică a conflictului, notează Reuters.

Vladimir Potanin, fost prim-vicepremier al Rusiei, al doilea cel mai bogat om al Rusiei, este președintele celei mai mari companii producătoare de nichel din Rusia, are o avere de 22,3 miliarde dolari, în scădere cu 8,5 miliarde dolari, conform indicelui Bloomberg.

 Vladimir Potanin //Foto Getty Images

Presa din Marea Britanie scrie că există îngrijorări că oligarhii acuzați de corupție au încercat să-și spele reputația, donând sume mari instituțiilor culturale de top din Marea Britanie. Universitatea Oxford a acceptat donații de peste 3 milioane de lire sterline de la Vladimir Potanin, acuzat recent în Parlamentul britanic că „jefuiește” poporul rus, scrie Daily Mail.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Averi crescute prin furt, coruptie, fabrici primite de la stat, fabrici cumparate si distruse in alte tari ca sa elimine competitia - vedeti experienta cu fabricile cumparate de oligarhii rusi in Romania - toate numai pentru a sustine expansiunile nazistilor rusi. Sa le stea in gat si sa piarda pana cand ajung in strada. Imi este mila - pana la un punct - de rusii de rand, dar despre acesti oligarhi nu imi este mila deloc, dimpotriva - chiar daca nu este uman si crestinesc- ma bucur de fiecare data cand o iau in freza. Si sper de data aceasta sa o ia cat mai mult.
    • Like 1
    • @ Nume
      Averi cresacute prin furt , coruptie , fabrici primite de la stat ,,etc,, woau ,parca-mi suna cunoscut de undeva ?
      ---Este exact ,,tabloul sinistru de pe la noi ! Dinu Patrici cu Petromidia ?/ Hmm Suna cumva cunoscut ? Apoi fost intrep ,CRESCENT etc , etc ,a fost doar un inceput al unui sfarsit tregic al industriei romanesti .
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult