Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Azi am trecut la ora de vară și ceasul s-a dat cu o oră înainte; aș fi preferat să se dea timpul cu un an înainte: unde vom fi în 2021 pe vremea asta?

Chinezoaică trandafir

Foto: Guliver Getty Images

Astăzi am trecut la ora de vară și s-a dat ceasul cu o oră înainte. Aș fi preferat, totuși, să se dea timpul cu un an înainte. Să ne culcăm în decembrie 2019 și să ne trezim în ianuarie 2021. Îmbrățișați, fericiți, liniștiți. Fără grija zilei de mâine, fără frică de moarte.

Pentru că 2020 miroase a moarte. De oameni, de familii, de afaceri. Toți și toate - doar niște cifre acum. Statistici. Sunt prea mulți, prea multe ca să le mai aflăm, simțim, înțelege poveștile.

2020 miroase a ură și dezbinare. A frică, a necunoscut. Ne hulim între noi, popoarele. Ne hulim conducătorii, hulim bisericile. Ne numim frații criminali și ne ucidem cu bună știință bătrânii.

2020 miroase a depărtare. Hăul dintre noi se adâncește pe zi ce trece, în timp ce încrederea devine o umbră. Ne simțim singuri și neajutorați. Abandonați în brațele unui haos generalizat, în care nu se întrevede nicio lumină, nicio rază.

2020 miroase crunt a îngrijorare. Adormim cu grijă și ne trezim cu ea. Ne facem griji pentru părinți, pentru copii, chiar și pentru noi, cei ce până mai ieri ne credeam invincibili. Ne facem griji pentru ziua de mâine și ce ne poate aduce. E greu să privești mai departe de ea. Să îți mai faci planuri. Să te organizezi.

A venit iarăși timpul să fim responsabili. Așa cum ar fi trebuit, de altfel, la fiecare tur de scrutin. Sunt curioasă câți dintre noi realizează că haosul de acum din spitale este efectul statului în casă, în locul mersului la vot. Responsabilitatea, însă, nu înseamnă panică! Responsabilitatea este atitudine! E respect față de sănătate și viață! Căci părinții și bunicii noștri se bazează pe noi să le fim sprijin, nu gropari.

Timpul nu a mai avut răbdare și ne-a luat-o înainte - și la propriu, și la figurat. A sosit clipa să ne pese mai mult de cei din jurul nostru. E perioada în care trebuie să dăm dovadă de maturitate intelectuală, dar mai ales socială. Acum, poate mai mult decât oricând, trebuie să ne gândim la noi ca un întreg, și nu la mine, ca persoană. E OK să ne pese de noi, ca indivizi. Dar e și mai OK să ne pese de cei din jur. Nu trebuie să lăsam frica să ne domine, dar nici inconştiența să ne ucidă.

Suntem în fața a probabil celei mai mari provocări din epoca modernă a omenirii. E cel mai mare test la care generația noastră a fost supus până acum. Tu ești pregătit să îl treci? Ține minte: respectând regulile, respecți viața. Pe a ta, dar mai ales pe a celor de lângă tine.

Eram fericiți și nu știam, spunea cineva. Acum simțim doar mirosul.

Articol publicat și pe blogul autoarei 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E bine si e OK ( mai OK !! ) si maro la chiloței ! Cea mai mare provocare din epoca modernă a omenirii ??! Poate, dacă tu consideri epoca modernă de când te.ai născut tu ; eu zic să mai citești câte o carte ( altele decât cele de dezv. personală ) chiar și cu poze ( vezi Istoria ilustrată a omenirii- vol. Epoca Modernă) Eu unul m.am saturat de tot felul de blogeri, vlogeri, influenceri, ...care suferă de o crasă lipsă de cultură generală dar au opinii planetar valabile(vezi ultimul interviu al lui Umberto Eco )
    • Like 0
  • check icon
    Apai trebuie musai sa retraga numerarul de pe piata si sa existe doar cardul. Asta-i scopul covidului. Daca nu ma crezi, tine minte, vei vedea asta in maxim 5 ani.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Asemenea parfumului care ramane in urma cuiva, intr-un lift sau intr-o camera, la minute bune dupa ce a fost acolo.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult