Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Azi am trecut la ora de vară și ceasul s-a dat cu o oră înainte; aș fi preferat să se dea timpul cu un an înainte: unde vom fi în 2021 pe vremea asta?

Chinezoaică trandafir

Foto: Guliver Getty Images

Astăzi am trecut la ora de vară și s-a dat ceasul cu o oră înainte. Aș fi preferat, totuși, să se dea timpul cu un an înainte. Să ne culcăm în decembrie 2019 și să ne trezim în ianuarie 2021. Îmbrățișați, fericiți, liniștiți. Fără grija zilei de mâine, fără frică de moarte.

Pentru că 2020 miroase a moarte. De oameni, de familii, de afaceri. Toți și toate - doar niște cifre acum. Statistici. Sunt prea mulți, prea multe ca să le mai aflăm, simțim, înțelege poveștile.

2020 miroase a ură și dezbinare. A frică, a necunoscut. Ne hulim între noi, popoarele. Ne hulim conducătorii, hulim bisericile. Ne numim frații criminali și ne ucidem cu bună știință bătrânii.

2020 miroase a depărtare. Hăul dintre noi se adâncește pe zi ce trece, în timp ce încrederea devine o umbră. Ne simțim singuri și neajutorați. Abandonați în brațele unui haos generalizat, în care nu se întrevede nicio lumină, nicio rază.

2020 miroase crunt a îngrijorare. Adormim cu grijă și ne trezim cu ea. Ne facem griji pentru părinți, pentru copii, chiar și pentru noi, cei ce până mai ieri ne credeam invincibili. Ne facem griji pentru ziua de mâine și ce ne poate aduce. E greu să privești mai departe de ea. Să îți mai faci planuri. Să te organizezi.

A venit iarăși timpul să fim responsabili. Așa cum ar fi trebuit, de altfel, la fiecare tur de scrutin. Sunt curioasă câți dintre noi realizează că haosul de acum din spitale este efectul statului în casă, în locul mersului la vot. Responsabilitatea, însă, nu înseamnă panică! Responsabilitatea este atitudine! E respect față de sănătate și viață! Căci părinții și bunicii noștri se bazează pe noi să le fim sprijin, nu gropari.

Timpul nu a mai avut răbdare și ne-a luat-o înainte - și la propriu, și la figurat. A sosit clipa să ne pese mai mult de cei din jurul nostru. E perioada în care trebuie să dăm dovadă de maturitate intelectuală, dar mai ales socială. Acum, poate mai mult decât oricând, trebuie să ne gândim la noi ca un întreg, și nu la mine, ca persoană. E OK să ne pese de noi, ca indivizi. Dar e și mai OK să ne pese de cei din jur. Nu trebuie să lăsam frica să ne domine, dar nici inconştiența să ne ucidă.

Suntem în fața a probabil celei mai mari provocări din epoca modernă a omenirii. E cel mai mare test la care generația noastră a fost supus până acum. Tu ești pregătit să îl treci? Ține minte: respectând regulile, respecți viața. Pe a ta, dar mai ales pe a celor de lângă tine.

Eram fericiți și nu știam, spunea cineva. Acum simțim doar mirosul.

Articol publicat și pe blogul autoarei 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E bine si e OK ( mai OK !! ) si maro la chiloței ! Cea mai mare provocare din epoca modernă a omenirii ??! Poate, dacă tu consideri epoca modernă de când te.ai născut tu ; eu zic să mai citești câte o carte ( altele decât cele de dezv. personală ) chiar și cu poze ( vezi Istoria ilustrată a omenirii- vol. Epoca Modernă) Eu unul m.am saturat de tot felul de blogeri, vlogeri, influenceri, ...care suferă de o crasă lipsă de cultură generală dar au opinii planetar valabile(vezi ultimul interviu al lui Umberto Eco )
  • Like 0
 • Apai trebuie musai sa retraga numerarul de pe piata si sa existe doar cardul. Asta-i scopul covidului. Daca nu ma crezi, tine minte, vei vedea asta in maxim 5 ani.
  • Like 0
 • mike mike check icon
  Asemenea parfumului care ramane in urma cuiva, intr-un lift sau intr-o camera, la minute bune dupa ce a fost acolo.
  • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult