Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Azi am trecut la ora de vară și ceasul s-a dat cu o oră înainte; aș fi preferat să se dea timpul cu un an înainte: unde vom fi în 2021 pe vremea asta?

Chinezoaică trandafir

Foto: Guliver Getty Images

Astăzi am trecut la ora de vară și s-a dat ceasul cu o oră înainte. Aș fi preferat, totuși, să se dea timpul cu un an înainte. Să ne culcăm în decembrie 2019 și să ne trezim în ianuarie 2021. Îmbrățișați, fericiți, liniștiți. Fără grija zilei de mâine, fără frică de moarte.

Pentru că 2020 miroase a moarte. De oameni, de familii, de afaceri. Toți și toate - doar niște cifre acum. Statistici. Sunt prea mulți, prea multe ca să le mai aflăm, simțim, înțelege poveștile.

2020 miroase a ură și dezbinare. A frică, a necunoscut. Ne hulim între noi, popoarele. Ne hulim conducătorii, hulim bisericile. Ne numim frații criminali și ne ucidem cu bună știință bătrânii.

2020 miroase a depărtare. Hăul dintre noi se adâncește pe zi ce trece, în timp ce încrederea devine o umbră. Ne simțim singuri și neajutorați. Abandonați în brațele unui haos generalizat, în care nu se întrevede nicio lumină, nicio rază.

2020 miroase crunt a îngrijorare. Adormim cu grijă și ne trezim cu ea. Ne facem griji pentru părinți, pentru copii, chiar și pentru noi, cei ce până mai ieri ne credeam invincibili. Ne facem griji pentru ziua de mâine și ce ne poate aduce. E greu să privești mai departe de ea. Să îți mai faci planuri. Să te organizezi.

A venit iarăși timpul să fim responsabili. Așa cum ar fi trebuit, de altfel, la fiecare tur de scrutin. Sunt curioasă câți dintre noi realizează că haosul de acum din spitale este efectul statului în casă, în locul mersului la vot. Responsabilitatea, însă, nu înseamnă panică! Responsabilitatea este atitudine! E respect față de sănătate și viață! Căci părinții și bunicii noștri se bazează pe noi să le fim sprijin, nu gropari.

Timpul nu a mai avut răbdare și ne-a luat-o înainte - și la propriu, și la figurat. A sosit clipa să ne pese mai mult de cei din jurul nostru. E perioada în care trebuie să dăm dovadă de maturitate intelectuală, dar mai ales socială. Acum, poate mai mult decât oricând, trebuie să ne gândim la noi ca un întreg, și nu la mine, ca persoană. E OK să ne pese de noi, ca indivizi. Dar e și mai OK să ne pese de cei din jur. Nu trebuie să lăsam frica să ne domine, dar nici inconştiența să ne ucidă.

Suntem în fața a probabil celei mai mari provocări din epoca modernă a omenirii. E cel mai mare test la care generația noastră a fost supus până acum. Tu ești pregătit să îl treci? Ține minte: respectând regulile, respecți viața. Pe a ta, dar mai ales pe a celor de lângă tine.

Eram fericiți și nu știam, spunea cineva. Acum simțim doar mirosul.

Articol publicat și pe blogul autoarei 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E bine si e OK ( mai OK !! ) si maro la chiloței ! Cea mai mare provocare din epoca modernă a omenirii ??! Poate, dacă tu consideri epoca modernă de când te.ai născut tu ; eu zic să mai citești câte o carte ( altele decât cele de dezv. personală ) chiar și cu poze ( vezi Istoria ilustrată a omenirii- vol. Epoca Modernă) Eu unul m.am saturat de tot felul de blogeri, vlogeri, influenceri, ...care suferă de o crasă lipsă de cultură generală dar au opinii planetar valabile(vezi ultimul interviu al lui Umberto Eco )
  • Like 0
 • check icon
  Apai trebuie musai sa retraga numerarul de pe piata si sa existe doar cardul. Asta-i scopul covidului. Daca nu ma crezi, tine minte, vei vedea asta in maxim 5 ani.
  • Like 0
 • mike mike check icon
  Asemenea parfumului care ramane in urma cuiva, intr-un lift sau intr-o camera, la minute bune dupa ce a fost acolo.
  • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult