Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Bampirii de Bruxelles

În seara asta parcă s-a rupt o vrajă neagră care sufocă România de doi ani. Românii au putut să-i vadă aici, în Ateneu, la noi, pe bampirii de la Bruxelles, care sug sângele poporului, care ne calcă în picioare, care ne tratează ca pe o colonie, cum ne-au tot zbierat în ureche Dragnea, Tăriceanu și banda lor.

Și au văzut niște oameni câtuși de puțin aroganți, care n-au venit să ne ia de sus și să ne dea ordine. Sau să ne livreze niște texte nepăsătoare și uscate, în langue de bois, căci există și o limbă de lemn europeană.

Dacia 1300, prima mașină a familiei Tusk, cum a mărturisit în românește Donald Tusk, președintele Consiliului European, s-a dus până în satele cele mai îndepărtate ale României. Tajani, Juncker, Tusk au citat din mari personalități românești, Grigore Gafencu, Emil Cioran, Nichita Stănescu, George Enescu, Brâncuși..., au pomenit momente marcante ale istoriei noastre – a putut astfel să înțeleagă orice român că pe liderii europeni chiar îi interesează țara asta. Mai mult, că vor să ne câștige de partea lor, că au nevoie de noi în această perioadă plină de dificultăți pentru Uniunea Europeană. Asta m-a făcut să mă simt mândru că sunt român, ceea ce rar am prilejul. 

Îți recomandăm

De la primele vorbe în limba română ale lui Tusk, a apărut evident ridicolul discursului lui Tăriceanu, care a vorbit în engleză ca să se dea „european”, încercând totodată să păstreze voturile celor care îi aplaudă antieuropenismul de atâtea ori dezgustător.

Iar Dragnea a devenit grotesc chiar prin absență. Nu cred că este cineva care să nu se fi gândit că locul individului pur și simplu nu era acolo (poate doar lângă Adrian Severin) și că viața României poate să se apropie de normal fără aiurelile antioccidentale scelerate ale baobabului din Scornicești, pardon, Teleorman.

În lunga sa vorbire căreia, ca să zic așa, i-a dat citire, premierul a tot declamat că România se află ireversibil pe calea europeană, că nu e de conceput o Românie în afara Europei, cu toate eforturile Excelenței Sale Dăncilă de a suprapune Constituția românească Uniunii Europene, pentru a justifica ticăloșii ulterioare. 

Care ticăloșii, cu siguranță vor veni. T. Toader, Teodorovici, Iordache, Leș și ceilalți adunați sub cupola Ateneului vor continua să-și facă fiecare treaba lui murdară.

Dar refuz să cred că sunt puțini românii care au priceput acum pe ce baliverne mărginașe se ține măgăoaia politică PSD-ALDE... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult