Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Banca Transilvania cumpără BRD Pensii

Semnarea acordului între BT și BRD pentru achiziția BRD Pensii

Grupul Financiar BT, prin Banca Transilvania și BT Investments, a anunțat că a ajuns la un acord cu BRD-Groupe Societe Generale și Societe Generale Assurances pentru achiziția BRD Pensii, companie care activează în domeniul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) și al celor facultative (Pilonul III).

„Achiziția este un pas strategic al Grupului Financiar Banca Transilvania, prin care dezvoltăm fondurile de pensii facultative - Pilon III, existente deja în oferta noastră, și ajungem pe o piață nouă, fondurile de pensii administrate privat - Pilon II, creând sinergii între companiile Grupului Banca Transilvania. După depozitele bancare, pensiile private sunt al doilea cel mai important activ financiar al populației, o acumulare istorică de capital pentru România. De aceea sistemul de pensii private reprezintă o sursă stabilă de capital care contribuie la finanțarea statului, dar și a mediului privat, având o perspectivă investițională pe termen lung. Credem că, prin capabilitățile noastre, putem să contribuim accelerat la dezvoltarea acestui pilon fundamental al economiei noastre, oferind clienților o gamă diversificată de produse de economisire”. a declarat Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania, potrivit unui comunicat de presă. 

Pentru achiziție este nevoie în România de aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară.

Sistemul de pensii private din România, incluzând fondurile de pensii obligatorii și cele facultative, înseamnă active totale de peste 131 miliarde de lei, la finalul anului 2023, iar raportat la PIB, acesta reprezenta 8,48% din PIB-ul anual, înregistrând randamente nominale nete pozitive în ultimii 15 ani. Fondurile de pensii private au peste 8,8 milioane de participanți, iar obiectivul principal al acestora este investirea prudentă în active de calitate pentru a obține valoare suplimentară pentru aceștia după vârsta pensionării.

BRD Pensii:
  • Administrează atât fondul din Pilon II (FPAP BRD), cât și fondul din Pilonul III (FPF BRD Medio).
  • Peste 560.000 de participanți contribuie la fondul de pensii administrat privat BRD Pensii.
  • Fondul de pensii facultative BRD Medio are peste 37.500 de participanți și înregistrează una dintre cele mai ridicate contribuții medii per participant.
  • Valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat BRD Pensii era de peste 5,4 miliarde de lei, iar valoarea activelor totale ale fondului de pensii facultative BRD Medio înregistra peste 232 milioane lei, la 31 decembrie 2023. Randamentul anualizat de la înființare și până la finalul anului 2023 este de 6,65% pentru fondul de pensii administrat privat al BRD Pensii, fiind de 4,7% pentru fondul de pensii facultative BRD Medio.

Grupul Banca Transilvania, prin fondul Pensia Mea, gestionat de BT Pensii, este pe piața pensiilor facultative din 2019, odată cu achiziția Certinvest Pensii. 

De la finalizarea tranzacției, BT Pensii și-a dublat numărul de participanți la fondul de pensii facultative Pensia Mea. În prezent, Pensia Mea are aproape 57.000 de participanți, iar activele în administrare au crescut cu 7,4% în primele trei luni din acest an, se arată într-un comunicat al companiei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cand pensionarii nu-si mai permit pensii generate occidental ci numai in regim nationalist ... # din categoria la cheremul " unora "
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult