
Foto credit: Marius Baragan
Luxul pe piața imobiliară din București și împrejurimi îmbracă multe forme. De la vile spațioase în zone aerisite și foarte frumoase, cu o suprafață de teren suficient de mare cât să-ți permită să amenajezi un iaz, sau pe care să-l poți personaliza în funcție de stilul tău de viață, la penthouse-uri dispuse pe două etaje și o terasă care acoperă toată suprafața locuinței, cu lift propriu, intrări separate și spații dedicate pentru bonă, menajeră sau șofer.
Prețurile pentru acest tip de proprietăți încep de la 5.000-5.500 euro și pot ajunge până la 10.000 de euro pe metru pătrat. Banii nu reprezintă însă singura condiție pe care trebuie să o îndeplinești pentru a avea acces la astfel de locuințe. Unii dezvoltatori impun anumite standarde pentru cumpărători, iar unele proprietăți sunt “offline”, ceea ce înseamnă că nu sunt listate și că nu sunt arătate decât unei anumite categorii de clienți. Iar asta înseamnă cu adevărat „luxury”.
Ce înseamnă o proprietate de lux?
În funcție de tipul de locuință – vilă, penthouse sau apartament – atributele luxului diferă sau se materializează diferit. Condițiile de bază le reprezintă însă localizarea și unicitatea proprietății, care în timp nu fac decât să crească valoarea acesteia, care în cazul unei crize, în cel mai rău caz, rămâne aceeași.
„O proprietate de lux înseamnă că are locație și că nu există nimic în comparație cu acesta, că nu există proprietăți similare în zonă, motiv pentru care este și foarte vânată. În afară de asta, vorbim de suprafețe de teren mari, de case cât mai spațioase și cât se poate de moderne, cu detalii și finisaje de foarte bună calitate și sisteme de smart home integrate (...) Când vine vorba de penthouse-uri, clienții dispuși să plătească 1-2 milioane de euro vor un upgrade semnificativ, adică să treacă de la 200 la cel puțin 400 de metri pătrați, să aibă o terasă, nu un balcon de 12 metri. Apoi, luxury înseamnă intimitate. Adică să stai la ultimul etaj, să urci cu liftul tău, să ai spații de depozitare suficient de multe, iar layout-ul casei să permită, în cazul în care ai o bonă internă sau o persoană care îți face menajul, să intre în casă fără să o vezi și care să dispună de propriul ei spațiu. În prezent, în București sunt trei astfel de penthouse-uri, iar cel mai scump este cotat la 10 milioane de euro”, spune Nicoleta Manea, fondatoarea ANG Luxury Properties.
Cea mai scumpă proprietate vândută de compania de consultanță imobiliară anul trecut a fost o casă de 4,5 milioane de euro și un penthouse de 2,5 milioane de euro. Piața imobiliarelor de lux nu pare să fi fost afectată nici de contextul de incertitudine generat de războiul din Ucraina, și nici de problemele economice. Iar anul acesta cu atât mai puțin.
„Nouă ne sună telefonul și clienții sunt interesanți. Există interes mare pentru ansamblurile noi, în curs de finalizare, unde prețurile încep de la 6.500 euro/mp, și nu li se pare scump. Elie Saab, de exemplu, vinde de la 5.500 de euro/mp în sus. Și sunt multe proiecte în dezvoltare care au început construcția sau sunt pe cale să înceapă, astfel că în următorii 2 ani o să livrăm foarte multe apartamente în nișa de luxury. Chiar dacă terenurile sunt tot mai puține, sunt câteva proiecte frumoase. Numai în Șoseaua Nordului vor fi 260 de apartamente, pe Fabrica de Glucoză se construiește, de asemenea, mult. Nu simțim o destabilizare. Din contră, prețurile sunt în creștere, trend pe care l-am observat chiar din vară și care se explică prin faptul că nu sunt prea multe variante pe acest segment”, a explicat Manea, care este foarte aproape de finalizarea tranzacției pentru un penthouse de 5 milioane de euro și a unei vile în Pipera de 3,5 milioane de euro.
Cine cumpără proprietăți de lux?
Clienții proprietăților de lux se împart în două categorii. Pe de o parte este vorba de oameni cu afaceri mature în România, care au peste 40 de ani, sau persoane care fac parte din top managementul unor companii mari, iar pe altă parte este categoria celor de până în 35 de ani, care vin mai ales din zona IT și care au lucrat în Londra sau SUA, iar în contextul pandemiei s-au întors acasă.
„Acești tineri pot lucra de oriunde și pun mare accent pe spații mari, vor apartamente bine izolate, cu o priveliște frumoasă, în care să-și poată amenaja un birou, dar unde să-și poată pregăti și un mic dejun să aibă varianta de a-l comanda din interiorul ansamblului. Clienții din cealaltă categorie vor să facă un upgrade pentru ei sau le cumpără copiilor lor. Sunt mulți care se mută, de exemplu, ca să fie mai aproape de școala copiilor. Majoritatea cumpără proprietăți pentru a locui în ele, deși sunt și clienți care cumpără proprietăți de lux în fază de proiect, ca investiție care poate aduce un câștig de până la 30%”, spune Nicoleta Manea.
Însă faptul că își permit din punct de vedere financiar astfel de locuințe nu este suficient. Cel puțin pentru anumite ansambluri sau în cazul așa-numitelor “proprietăți offline”, care sunt prezentate în sistem de circuit închis.
„Categoria « new rich people» nu se potrivește în imobilele pe care le avem în portofoliu. De exemplu în Dorobanți - Capitale sau în Kiseleff 16 dezvoltatorul, fără excepție, voia o descriere completă a clientului, cu ce se ocupă, dacă e listat la bursă, unde a apărut în presă și ce se scrie despre el. Selecția este făcută de dezvoltator, dar și de noi pentru ne menține imaginea și relația cu dezvoltatorii (...) Sunt anumiți clienți interesați să cumpere o proprietate cărora după ce le prezentăm oferta de locuințe finalizate, le prezentăm și proprietățile cu circuit închis, care sunt « offline », pe care le avem numai pentru o anumită categorie de clienți. Pentru că asta înseamnă, de fapt, luxury”, a explicat Manea, care va dezvolta în cadrul companiei pe care a fondat-o un department special care să se ocupe de astfel de proprietăți, tocmai pentru că a observat că cererea e mare și vine atât din partea proprietarilor, cât și a celor interesați să cumpere.
De ce să investești în imobiliare de lux în Dubai?
Dubai are o piață imobiliară de lux în plină dezvoltare și care în ultimii ani a început să devină atractivă inclusiv pentru investitorii români. În prezent, legislația este permisivă și nu există prea multe taxe, iar estimările arată că în următorii ani populația se va tripla, iar asta înseamnă cerere mare de locuințe.
„Real estate-ul este un domeniu investițional cu un risc foarte mic în Dubai. Toate achizițiile se fac în stadiul de proiect și poți câștiga 30-40%. În plus e aproape de România și e important, pentru că investitorii români vor să-și controleze investițiile. Dincolo de turism, e un pol de business foarte bun. În ceea ce privește calitatea proiectelor, dezvoltatorii care au început să construiască acum 5-6 ani, nu au folosit finisaje extraordinare, comparabile cu ce se folosea la noi prin 2008, dar de 2-3 ani au început să fie mai atenți din acest punct de vedere.
Chiar dacă e poate greu de crezut, eu am văzut proprietăți de 10.000 de euro/mp în Los Angeles și Miami care nu se compară cu ce avem în Kiseleff, de exemplu. Dezvoltatorii din România sunt atât de perfecționiști, încât multe proiecte le depășesc pe cele din afară în ceea ce privește detaliile și finisajele”, a explicat Nicoleta Manea, care se pregătește să deschidă un birou în Dubai, după ce anul trecut a intermediat vânzarea primelor proprietăți acolo.
De asemenea, în planurile de dezvoltare ale companiei se numără și deschiderea unui birou pe o piață din Europa, în condițiile în care sunt mulți români interesați să cumpere proprietăți în special în țări cu climă caldă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.