Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Băsescu spune că Moldova trebuie să renunțe la neutralitate și să candideze la NATO pentru ca România să o poată ajuta în cazul unei invazii rusești

Imagine cu Traian Băsescu la Chișinău. Foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Dacă Republica Moldova ar fi invadată de Rusia, așa cum s-a întâmplat cu Ucraina, România ar trebui să reacționeze în vreun fel? Poate face acest lucru? Sunt întrebări din ce în ce mai des puse la București, iar Traian Băsescu, un susținător al drumului pro-european al Chișinăului, nu se ferește să răspundă la ele. În cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, fostul președinte al României a declarat că în eventualitatea în care Rusia atacă Republica Moldova, statul român „nu poate să reacționeze și ca atare, degeaba trebuie să reacționeze”.

Republica Moldova nu-i obligată de nimeni să se declare stat neutru, spune Traian Băsescu. „Republica Moldova poate să-și modifice Constituția. Dacă vor să le scrie în Constituție că sunt stat neutru, trebuie să știe că România nu-i poate ajuta cu trupe, putem să-i ajutăm cu muniții, cu materialul militar. Dar în niciun caz România nu poate intra cu trupe pe teritoriul Republicii Moldova ca să o sprijine, pentru că asta prevede doar Tratatul Atlanticului de Nord”, spune fostul președinte.

Întrebat ce ar trebui să scrie în Constituția Republicii Moldova, acesta a declarat că guvernul de la Chișinău „ar trebui să renunțe la neutralitate și să ceară oficial intrarea în NATO”.

Traian Băsescu mai spune că Republica Moldova mai are o variantă, care e mult mai soft, anume „unirea cu România”. Și atunci, spune fostul președinte al României, moldovenii „ar fi bine mersi NATO și în Uniunea Europeană, cu toate avantajele și dezavantajele”. „Sunt și dezavantaje la aceste apartenențe, cum ar fi celebra suveranitate este diminuată”, a mai spus Băsescu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Desi Basescu mai da dovada din cand in cand de luciditate, acum a luat-o razna rau. Ce trupe sa trimiti intr-o tara ca nu are cu ce se apara si la ce risc te expui cand faci asta?
    • Like 0
  • Francisc check icon
    Fără supărare, domnule Badea: ce-i cu "Băsesciada" asta de weekend.

    Am numărat vreo cinci articole cu "ce spune Băsescu" despre una sau alta, de parcă cititorii Republica ar muri de drag citind părerile lui...

    Nu credeți că exagerați publicând asemenea articole?
    • Like 1
    • @ Francisc
      Radsub Radsub check icon
      nu a mai avut despre ce sa isi dea cu parerea. e sfarsit de luna si trebuie sa ii iasa cuvintele publicate la numar.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult