Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Băsescu spune că Moldova trebuie să renunțe la neutralitate și să candideze la NATO pentru ca România să o poată ajuta în cazul unei invazii rusești

Imagine cu Traian Băsescu la Chișinău. Foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Dacă Republica Moldova ar fi invadată de Rusia, așa cum s-a întâmplat cu Ucraina, România ar trebui să reacționeze în vreun fel? Poate face acest lucru? Sunt întrebări din ce în ce mai des puse la București, iar Traian Băsescu, un susținător al drumului pro-european al Chișinăului, nu se ferește să răspundă la ele. În cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, fostul președinte al României a declarat că în eventualitatea în care Rusia atacă Republica Moldova, statul român „nu poate să reacționeze și ca atare, degeaba trebuie să reacționeze”.

Republica Moldova nu-i obligată de nimeni să se declare stat neutru, spune Traian Băsescu. „Republica Moldova poate să-și modifice Constituția. Dacă vor să le scrie în Constituție că sunt stat neutru, trebuie să știe că România nu-i poate ajuta cu trupe, putem să-i ajutăm cu muniții, cu materialul militar. Dar în niciun caz România nu poate intra cu trupe pe teritoriul Republicii Moldova ca să o sprijine, pentru că asta prevede doar Tratatul Atlanticului de Nord”, spune fostul președinte.

Întrebat ce ar trebui să scrie în Constituția Republicii Moldova, acesta a declarat că guvernul de la Chișinău „ar trebui să renunțe la neutralitate și să ceară oficial intrarea în NATO”.

Traian Băsescu mai spune că Republica Moldova mai are o variantă, care e mult mai soft, anume „unirea cu România”. Și atunci, spune fostul președinte al României, moldovenii „ar fi bine mersi NATO și în Uniunea Europeană, cu toate avantajele și dezavantajele”. „Sunt și dezavantaje la aceste apartenențe, cum ar fi celebra suveranitate este diminuată”, a mai spus Băsescu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Desi Basescu mai da dovada din cand in cand de luciditate, acum a luat-o razna rau. Ce trupe sa trimiti intr-o tara ca nu are cu ce se apara si la ce risc te expui cand faci asta?
    • Like 0
  • Francisc check icon
    Fără supărare, domnule Badea: ce-i cu "Băsesciada" asta de weekend.

    Am numărat vreo cinci articole cu "ce spune Băsescu" despre una sau alta, de parcă cititorii Republica ar muri de drag citind părerile lui...

    Nu credeți că exagerați publicând asemenea articole?
    • Like 1
    • @ Francisc
      Radsub Radsub check icon
      nu a mai avut despre ce sa isi dea cu parerea. e sfarsit de luna si trebuie sa ii iasa cuvintele publicate la numar.
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult