Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Republica Moldova a intrat într-o perioadă critică pentru existența ei ca stat suveran, iar Bucureștiul e confuz. Iulian Fota: „Dacă rușii nu vor reuși să câștige puterea politică la Chișinău, cred că e posibil să folosească ca scenariu alternativ ruperea în bucăți a Republicii Moldova”

Steag cu Republica Moldova. Foto: Elena Covalenco/ AFP/ Profimedia

Foto: Elena Covalenco/ AFP/ Profimedia

Sunt probleme mari peste Prut, în Republica Moldova. Mai mulți experți avertizează că Rusia încearcă să facă din Găgăuzia o nouă „Transnistrie” pe același scenariu ca în anii ‘90, iar un bloc politic electoral pro-rus care îl are drept lider pe fugarul și șeful grupului criminal organizat, Ilan Șor, anunță că are ca obiectiv să câștige alegerile prezidențiale și parlamentare. Dacă vor reuși acest lucru, Republicii Moldova i s-ar bloca drumul către aderarea la UE. Iulian Fota, fost consilier prezidențial și fost secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe, declară într-un interviu pentru Republica că apropierea guvernului de la Chișinău de Bruxelles enervează Moscova. 

„Dacă rușii nu vor reuși să capete rolul cel mai important din punct de vedere politic printr-o victorie atât în alegerile prezidențiale de anul acesta, cât și în alegerile parlamentare de anul viitor, cred că e posibil să folosească ca scenariu alternativ ruperea în bucăți a Republicii Moldova”, crede Iulian Fota. 

Iulian Fota. Foto: Inquam Photos / George Călin

- Ce se întâmplă în Republica Moldova și unde e România la nivel european, dar și în relația regională cu Republica Moldova?

Soarta Republicii Moldova e legată de soarta Ucrainei. Dacă pică Ucraina, va pica și Republica Moldova. Văd deja început acolo un război politic major. Se lucrează pentru supraviețuirea Republicii Moldova ca stat liber și cu opțiune pro-europeană. Dar rușii se mobilizează, încep să folosească soluții pe care nu le-au folosit niciodată. Zilele trecute chiar au fost invitate mai multe partide pro-rusești la Moscova pentru a se crea o platformă unică comună sub denumirea „Victorie”. În fruntea ei a fost pus Ilan Șor, un infractor de de drept comun din Republica Moldova, care a fost dat în urmărire internațională.

Mai mult, a existat o întâlnire extrem de îngrijorătoare între bășcănița Găgăuziei și Vladimir Putin. Deci e clar că rușii se mobilizează și nu vor să piardă Republica Moldova, iar elementul care îi pepelește și pe ei și îi îngrijează foarte tare este această opțiune europeană pe care Moldova o are tot mai bine conturată.

Foto: Mikhail Metzel/Kremlin Pool/ Zuma Press/ Profimedia

Dacă m-ați fi întrebat, nu știu, cu o săptămână înainte de agresiunea din februarie 2022, care e perspectiva europeană a Republicii Moldova sau Ucrainei, aș fi spus că teoretic există, dar practic după 2035-2040 mai discutăm. Ei bine, astăzi, și Ucraina, și Republica Moldova au statutul de țări candidate la UE. iar asta e consecința războiului.

În egală măsură, această apropiere de UE a Ucrainei și Republicii Moldova enervează Moscova, iar frica mea este că rușii deja s-a hotărât să facă tot ce pot, cel puțin pentru faza asta pașnică, ne-militară, ca să împiedice Republica Moldova să se apropie de UE.

Dacă nu vor reuși să capete rolul cel mai important din punct de vedere politic printr-o victorie atât în alegerile prezidențiale de anul acesta, cât și în alegerile parlamentare de anul viitor, cred că e posibil să folosească ca scenariu alternativ ruperea în bucăți a Republicii Moldova.

Vedem cu ochiul liber că, pe lângă Transnistria, au mai creat o platformă secesionistă, Găguzia. De asemenea, au posibilitatea și resursele să transforme și zona Bălți, unde iarăși populația majoritară are afinități pro-ruse, într-o altă bucată de Republica Moldova care se poate rupe. Deci, dacă nu vor reuși să preia puterea la Chișinău și să oprească apropierea de Uniunea Europeană printr-o decizie politică, vor frâna sau vor încetini și mai mult apropierea Chișinăului de Bruxelles prin aceste platforme secesioniste tot mai mai multe și mai vizibile. Republica Moldova a intrat, prin urmare, într-o perioadă critică pentru existența ei ca stat suveran și pentru europenizarea ei.

Bucureștiul s-a implic mult în sprijinirea cauzei europene. Întrebarea e dacă Bucureștiul e pregătit să se implice dacă războiul ăsta hibrid și politic pe care-l duc rușii în continuare în Republica Moldova se intensifică. 

Și ce poate să facă Bucureștiul? Că aici, după câte văd, lumea e un pic confuză. Pe de o parte, știm foarte bine că Rusia e cel mai mare pericol pentru Republica Moldova. Pe de altă parte, îi văd pe unii politicieni la noi, și unii dintre oameni importanți, chiar cu funcții, cochetând și dezvoltând tot felul de relații din asta intime cu tot felul de oameni ai rușilor din Republica Moldova. Bucureștiul are multe lucruri de analizat la rece, de clarificat și de stabilit ca practică viitoare, pentru că în Moldova a început și deja se derulează sub ochii noștri poate cea mai cea mai importantă bătălie pentru viitorul ei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Republica Moldova a încetat să mai fie de facto un stat suveran și independent din momentul în care a devenit stat-marionetă al Americii imperialiste. Nimeni, nici măcar Rusia, nu a avut vreodată nimic cu aderarea ei la UE, ci cu apropierea ei de nato și de America imperialistă. Și în cazul Ucrainei a fost aceeași problemă. Republica Moldova ar trebui să își învețe lecția din asta și să nu mai susțină fățiș America imperialistă, nato și ucraina fascistă!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult