Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Bătrânul și marea hoție

Traian Băsescu

Amendamentele fostului președinte Traian Băsescu la legea grațierii îi umplu de invidie chiar și pe vestiții Iordache altă întrebare și parlamentarul Șerban Nicolae, de curând dat afară de justiție din clubul îmbuibaților care ocupau ilegal imobilele RAPPS. Înconjurat de oameni cu dosare, de la rude apropiate, până la prieteni, analiști, consultanți și pedeliști care i-au finanțat campaniile, Traian Băsescu dă dovadă de o milostivenie incompatibilă nu numai cu bunul simț, dar și cu statutul de fost șef de stat (de drept).

„A luat o dată o mită, acum nu îi distrugem toată viaţa. Aşa a fost în tranziţie. (...) Avem nevoie de un moment zero, o graţiere largă de la care să spunem: «Oameni buni, ştiţi ce se poate întâmpla, aşa că terminaţi cu hoţia. Aşa, tensiunea va rămâne încă mulţi ani în societate»", spune fostul președinte la postul public de televiziune. Prin amendamentele propuse și declarațiile tot mai apăsate împotriva justiției și în favoarea indivizilor cu dosare penale, fostul șef de stat s-a poziționat explicit ca fiind unul din cei mai mari apărători ai corupților.

În viziunea lui, ar trebui să scape de închisoare prin grațiere largă toți condamnații care au primit pedepse până la 10 ani cu privare de libertate (inclusiv pentru fapte de corupție, dacă nu au fapte cu violență sau nu au recidivat), condamnații care au 60 de ani și mamele cu copii de până la 14 ani. În cazul ultimei prevederi, întrebare legitimă care-ți vine în minte este în cât timp va rămâne Elena Udrea însărcinată, ca să-și asigure locul automat pe listele de salvare.

De remarcat este termenul pentru recuperarea prejudiciilor, care crește, prin semnarea unui angajament de către condamnat, de la 1 an la 3 ani. În traducere, Traian Băsescu ne spune că indivizii care vămuiau fiecare contract cu instituțiile statul umplându-și buzunarele cu șpăgi și comisioane sunt niște victime ale tranziției (au crezut că în tranziție se poate fura).

Fostul președinte se alătură, astfel, liderilor PSD care doresc să ne demonstreze, cu tot dinandinsul, că după 1990 numai cine a fost prost și-a achitat taxele, a muncit corect și nu a primit mită. Cu alte cuvinte, în ultimele aproape 3 decenii, cinstea este atributul proștilor. Cine a fost șmecher, a furat cât a putut, s-a cocoțat la putere ca să facă bani azi are toate șansele să scape, ori pentru că vor fi slăbite parchetele și intimidați magistrații, ori pentru că va avea 60 de ani sau un copil în întreținere și o condamnare mai mică de 10 ani.

O altă observație de făcut este că Traian Băsescu decide că s-a cam terminat tranziția, că acesta este momentul zero, la care cei care au furat de-a lungul și de-a latul primesc un avertisment - «Oameni buni, ştiţi ce se poate întâmpla, aşa că terminaţi cu hoţia.». Ca și cum, dacă ai furat sau luat șpagă și nu ai fost prins, nu ai cum să știi ce se poate întâmpla și în consecință, nu termini cu hoția.

Eforturile extraordinar de mari făcute de Traian Băsescu și liderii partidelor care au dominat România pentru a-și salva confrații ascund intenția de a se apăra de cel mai mare pericol căruia sunt supuși toți, aproape fără excepție: investigarea finanțărilor în campaniile electorale și metodele de capitalizare a partidelor politice. Acestea sunt sursa răului, iar procurorii trebuie opriți. Prin condamnarea Elenei Udrea și eventuala trimitere la închisoare a lui Sebastian Ghiță- așa cum spuneam și aici- tocmai acest nerv extrem de sensibil poate fi atins, și la PSD și la PDL.

Dacă vă cuprinde un sentiment înduioșător de iertare a „victimelor” care au furat și au luat comisioane devalizând România, nu uitați ce probleme de supraviețuire au avut prin jungla tranziției (cea declarată încheiată de fostul președinte) cinstiții (a se citi proștii) care nu au fost și nu sunt azi grațiați de nimeni. Iată performanțele clasei politice care se dorește azi salvată de la închisoare într-o grațiere largă, căci, nu-i așa, oameni suntem și toți am furat.

În țară s-a construit în 3 decenii un singur spital (oncologie, Iași). În toate orașele se moare din cauza infecțiilor instraspitalicești, iar corupția a făcut posibilă o oroare națională cu numele Hexipharma. Niște indivizi cu spate în politică, plătitori de șpăgi și comisioane vindeau spitalelor dezinfectanți diluați de zeci de ori. Conducerile unităților aflate în subordinea primăriilor s-au umplut de secureni și copci numiți și susținuți politic de partide, care toacă zeci, dacă nu sute de milioane de euro din banii noștri, nu-și trec vilele în declarațiile de avere și-și aranjează nevestele și vrăbiuțele în afaceri.

În ultimii 27 de ani, în România s-au devastat pădurile, s-a tăiat la ras în zone virgine, șmecherii au exportat masă lemnoasă în cantități colosale. S-au tăiat 3 hectare pe oră. Să-i batem, așadar, pe toți cei responsabili pe umăr și să le spunem: «Oameni buni, ştiţi ce se poate întâmpla, aşa că terminaţi cu hoţia.»

Pe căile ferate din România, se merge cu o viteză mai mică decât în perioada interbelică. Un detaliu interesant, fostul președinte- care simte nevoia unei grațieri largi- a fost ministru al transporturilor în 5 guverne (Roman, Stolojan, Ciorbea, Vasile și Isărescu). Ca să rămânem la libertatea de mișcare în România, azi, un șofer face de la București la Iași (aproape 400 de kilometri) în 6 ore, iar cu trenul în 7 ore.

În capitala cea mai poluată din Europa, fostul primar Sorin Oprescu nu punea mâna pe plic, îi îndemna pe șpăguitori să așeze comisionul sub perna de la canapea. Traian Băsescu ne învață să-i iertăm pe cel ca el: «A luat o dată o mită, acum nu îi distrugem toată viaţa.» Bucureștiul zace blocat în intersecții, a bătut pasul pe loc la marile lucrări de infrastructură, s-a dezvoltat haotic, nu are parcări, taie parcurile și-și omoară în fiecare zi cetățenii. Stațiile de metrou pe care le inaugurează oficialii cu atâta fală sunt, de fapt, săpate în mare parte pe timpul lui Ceaușescu. Se cumpără în continuare cu cel mai mare tupeu panseluțe cu sute de milioane de euro, iar în spitale pacienții sunt mâncați de viermi. 

Celor dispuși să le ierte păcatele, le amintesc că hoții n-au făcut o pauză nici măcar când au fost cele mai grele momente pentru popor. În mandatul lui Traian Băsescu, salariile au fost tăiate cu 25% într-o mișcare extrem de dureroasă, nedreaptă pentru toți angajații aparatului bugetar, fără diferențiere pe categorii de venituri și pregătire, de la medici la profesori și femei de serviciu. În aceeași perioadă, în timp ce românilor li se tăiau veniturile (iar mamelor le erau plafonate indemnizațiile de creștere a copiilor) Elena Udrea organiza Gala Bute, dosar în care a primit o pedeapsă de 6 ani de închisoare cu executare de la prima instanță pentru infracțiuni de mită și abuz în serviciu. În aceiași ani, în București lucrarea prioritară era schimbarea bordurilor pe toate străzile, iar Sebastian Ghiță prindea contract după contract pentru informatizarea instituțiilor. Astăzi, ei au pretenția să fie iertați prin grațieri largi, iar progeniturile lor le iau locul în politică.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Imi vine greu sa fac un comentariu , dupa cele scrise de acesti jurnalisti , oameni integri , romani autentici prim atitudine , prin cea ce scriu . Imi vine greu , pentru ca eu l-am votat pe domnul presedinte Traian Basescu , am crezut in politica fata de Romania , a domniei sale ! Dar in perioada celui de al doilea mandat ( eu l-am votat de doua ori ) , am constatat ca mi-a inselat asteptarile . Si din aceasta cauza , acum , imi vine usor sa sciu despre acest individ .
  Imi vine usor , pentru ca in perioda ultimului mandat , cat si dupa ce a devenit parlamentar , acest personaj si-a aratat adevarata credinta despre aceasta tara , despre romani . Am crezut in el ca va lupta impotriva coruptiei , a hotiei generalizate din Romania . M-am inselat si trebuie sa recunosc ca a fost abil , a reusit sa insele pe marea majoritate a romanilor , adica acei oameni cistiti , corecti , care au credinta ca banul se castiga prim munca si numai prin munca . Acum , acest individ nenorocit si-a dat masca jos si arata cum este el in realitate , adica o fiinta josnica ( nu este om ) , fara scrupule , care arata ce crede despre coruptie , despre hotia din aceasta tara . Comcluzionez ca in perioada mandatului , el a stiut cata coruptie este , cat s-a furat in Romania , cum s-a devalizat tara si nu a luat o atitudine ferma , pentru a stopa acest flagel periculos . Acum , acest nenorocit , in loc sa aiba remuscari , mustrari de constiinta si sa ia atitudine in Parlamentul Romaniei impotriva coruptiei , el , individul Traian Basescu , fostul presedinte al Romaniei , da mana cu hotii , cu coruptii din puscarii , cu acei nenorociti care au devalizat Romania si vrea sa-i scape de inchisoare , adica de cea ce merita , dupa gandirea oricarui om cinstit din aceasta tara . Are aceeasi atitudine ca a PSD-ului si ALDE . Nu cred ca trebuie sa lasam , sa se intample asa ceva stimati oameni cinstiti , majoritari in aceasta tara . Daca se va intampla totusi , va trebui sa iesim din nou in strada . Este pentru omul cinstit din Romania , singura arma cu care se poate lupta impotriva lor : iesitul in strada , protestul hotarat al romanilor cinstiti , corecti impotriva hotilor , impotriva coruptiei . Aceasta-i convingerea mea !
  • Like 2
  • @ Gheorghe Plesnila
   RazvanM check icon
   Cel mai bun comentariu din ultima vreme de aici de pe Republica. Sintetizează ceea ce cred și eu.
   • Like 0
 • check icon
  Dacă e să avem un moment zero,păi atunci ar trebui ca toți care au furat țara în frunte cu Băsescu, să fie ori exterminați ori băgați la zdup pe viață și gata,avem moment zero.Simplu.
  • Like 0
 • Alcoolul dăunează grav sănătății mintale , in cazul de fata !
  • Like 0
 • Cel mai grav lucru nu este că scapă Dragnea sau Tăriceanu, Udrea sau Băsescu de închisoare.
  Cel mai grav este că sistemul nostru de valori, deja foarte alterat, va fi distrus.
  Am fost învățat că nu e bine să mint, să fur, să înșel, să omor. Și dacă o fac, sunt blamat de societate și mai suport și o pedeaspă.
  Acum, exemplul care li se dă tinerilor este acela că poți scăpa cu bani furați și dacă ești mare parlamentar sau șef de stat (gen Ion Iliescu) scapi și de infracțiunea de instigare la omor sau de mineriade.
  Ei bine, mafioții care ne conduc și care vor să ne distrugă și ultima fărâmă de ADN uman trebuie să plece. Nu acasă, ci acolo unde merg cei care comit infracțiuni.
  • Like 2
 • Buna metafora titlu.Ceea ce nu accept eu este fascinatia grotescului acestui personaj,vizibila din avion inca de e vremea cand a determinat caderea lui Petre Roman si apoi a guvernului Ciorbea,(nu ca astia ar fi fost icoane) asupra romanilor care acuma se lamenteaza ca l-au ales de 2 (doua-ptiu) ori! In rest,tot articolul este o radiografie lucida si amara a realizarilor capitalismului nostru de cumetrie. Cine dracu' ne da anii pierduti inapoi? Cat o sa-l mai auzim pe grobianul asta dandu-ne lectii? Cine dracu' l-a votat sa ajunga in Parlament? Cat de bolnavi suntem la cap sa ne alegem cu masochism niste psihopati in fruntea tarii ca apoi sa ne jelim prostia? Eh!
  • Like 1
  • @ Viorica Muntean
   Cata dreptate ai dna Viorica Muntean . Asa e , romanii sunt orbi sau orbiti !
   • Like 0
 • Toata tarasenia politica din ultimii ani supusi tranzitiei pana in prezent in Romania se rezuma simplu in expresia "Le roi est mort Vive le roi " !. si se aplica mot a mot la toti actorii politici post sau ante decembristi. Viitorul politic apropiat apartinand insa anomaliilor politice si sociale de care tot acesti actori au bagat de seama si le exploateaza !
  • Like 0
 • Ca un "basist", ce l-am votat la vremea aia ca fiind raul cel mai mic, ma incearca acum un sentiment de lehamite si de dispret fata de matrozul nostru, si anume de ce:
  Istoria peste ani si ani va consemna si va lega de numele lui pornirea luptei anticoruptie in Romania. Putem discuta mult si bine detalii despre acest lucru dar la nivel "grosier", macro, el a dat semnalul de "Go" intr-o Romanie incremenita in mafia putreda si generalizata de sub Adrian Nastase. Desigur la nivel "micro" de detaliu, sunt convins ca el nu si-a imaginat ca tavalugul odata pornit ii va lua si membri apropiati ai familiei, basca preteni si amici/amice de tot felul.

  In fine, odata mandatele terminate, un gest aristocratic, de bun simt si noblete ar fi fost sa taca dracului in banca lui, sa se ocupe de fundatii non-profit, conferinte, institute care lupta pentru mai stiu eu ce, de la incalzire globala pana la efectul razelor de luna asupra cizmelor de guma, asa cum fac alti fosti presedinti in lumea civilzata.
  Astfel ar fi ramas in memoria colectiva ca un presedinte activ care mai cu un cap in gura, mai cu un ranjet, a mai si facut una alta pentru tara in timpul domniei sale.
  Dar nu, el nu si nu. Tine neaparat sa "moara" urat. Apare acum mai mereu abonat pe canale TV de scursura, da interviuri de expert justitiar in mai toate chestiunile, ca deputat, incearca gratieri mizerabile pentru acoliti mizerabili.
  Asistam cum spuneam la moartea urata a animalului politic care a fost tata Base.
  • Like 3
 • IM check icon
  Din păcate, greu puteți fi contrazis. Dl. Basescu a trecut de la "Arde-i pe corupți!" (+un ardei iute) la "Au luat si ei o spaga ....ce, o sa le distrugem toată viață pentru o spaga?" A mai făcut el si alte mișcări bruște zicând ca până-și dau amărăștenii seama - gata, s-a si uitat.
  Mi-a plăcut trimiterea pe care o faceți la romanul lui Hemingway, "Bătrânul si marea". Se cam potrivește.
  In roman, bătrânul pescar prinde un peste imens pe care nu-l poate aduce la mal decât ca schelet. Intorcandu-se din larg spre mal cu imensa captura legata de barca, e atacat de nenumărate fiare marine care se înfrupta din captura lui.
  Cam la fel a pățit si bătrânul din povestea dvs. Marea lui captura, cea cu care se putea mândri, a fost " intre fratele meu si justiție aleg justiția", a fost punerea pe picioare a justiției care să-i arda pe corupți. Dar când a fost sa se întoarcă din larg la mal, ce sa vezi?, din toate părțile a fost împresurat de rude, amici, subalterni, buni prieteni - toți prădători in adevăratul înțeles al cuvântului. I-au ciugulit captura cu care s-a întors acasă sub forma de schelet.
  Raționamentul lui: In tranziție se poate fura fara pedeapsa. Pentru 27 de ani de furt continuu un om nu merita sa înfunde pușcăria 9 -10 ani. Actualele sale amendamente la legea grațierii (pe care o considera buna) sunt de-a dreptul rușinoase. El le considera pragmatice, capabile sa detensioneze societatea. La fel propovăduia si dna. Pippidi nu cu mult timp in urma. Poate-i spune cineva fostului președinte ca tranziția se va încheia când toți acești prădători își vor fi ispășit pedepsele cu executare sau vor fi in curs de a le ispăși. Sa speram ca asta se va întâmpla destul de curând.
  • Like 1
  • @ IM
   check icon
   Corect! Grațierea corupților și modificarea codului penal ar fi cea mai proastă mișcare pentru România, deoarece le-ar da tuturor acești hoți semnalul că pot continua la fel, de data aceasta legal și pe față...
   • Like 0
 • Scirba si boceste si cu aceasta ne linistim baut ageazma si asa ne mingiem .
  • Like 0
 • Ce credeţi că se va întâmpla dacă amendamentul Băsescu va fi aprobat ?
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult