Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Bilanțul negru al operațiunii PSD de deschidere a pușcăriilor: peste 21.000 de deținuți au fost eliberați pe baza recursului compensatoriu, între care 634 de violatori și 110 pedofili

Închisoare

Foto Bogdan Dănescu/Inquam Photos

Nu mai puțin de 21.049 deținuți au fost eliberați mai repede din pușcării, în baza legii recursului compensatoriu, potrivit unor statistici oferite de Ministerul Justiției, în urma unei interpelări din partea deputatul PNL Florin Roman. 

„Din cei eliberați, 7003 deținuți au fost inițial încarcerați pentru fapte extrem de grave, precum crima, viol, tâlhărie, corupție etc. În acest moment, circula liberi pe străzile României: 943 criminali, 110 infractori condamnați pentru act sexual cu un minor, 2300 de deținuți eliberați mai repede după ce au comis fapte de tâlhărie, dar și 35 de persoane încarcerate pentru mită. Îngrijorător este și numărul violatorilor lăsați in libertate, nu mai puțin de 634”, se arată într-un comunicat al deputatului Florin Roman.

Din totalul celor eliberați mai devreme din penitenciare, 1.877 persoane au fost încarcerate din nou, fie pentru că au comis noi fapte grave, fie pentru că au fost condamnate în alte dosare. 

„Cel mai grav este însă că nu mai puțin de 507 infractori eliberați au comis noi fapte violente: 47 au comis omoruri și omor calificat; 357 au comis noi tâlharii; iar 47 au violat din nou”, adaugă deputatul liberal. 

Comparativ cu luna iunie, numărul celor eliberați mai repede a crescut cu 3000 de persoane.

„După tragedia de la Caracal, premierul Dăncilă promitea cu voce gravă, înăsprirea pedepselor și detenție pe viață pentru criminali. Toate aceste declarații au rămas vorbe. Mai mult decât atât, guvernul Dancila a blocat abrogarea recursului compensatoriu”, subliniază Florin Roman, care a anunțat că PNL solicită abrogarea în regim de urgentă a legii Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu.

„Solicităm totodată discutarea în regim de urgentă a proiectelor depuse de PNL în parlament, pentru sistemul de găsire urgentă a copiiilor dispăruți, pentru detenție pe viață pentru cei care ucid femei gravide și copii, introducerea brățărilor electronice. Fiecare oră de întârziere înseamnă noi drame pe străzile României, unde nimeni nu mai este in siguranță!”, mai adaugă deputatul liberal.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult