Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Bine ați venit în Constanța, imaginea dezolantă a dezastrului!

Ruine Constanța

O călătorie la malul mării nu poate fi decât incredibil de frumoasă, căci Constanța este surprinzătoare și uimitoare, atât prin frumusețe, indiferent de anotimp, cât și prin deschiderea ca oraș-port, prin celebrarea multiculturalismului, prin îmbinarea armonioasă a civilizației orientale cu cea occidentală.

Unul dintre cele mai frumoase și cosmopolite orașe din țară, minunea aceasta de loc, Constanța, pare mai degrabă un oraș al nimănui! Nicăieri, în ultimii ani, nu am văzut un dezastru mai mare decât aici! Toți cei care s-au perindat la putere au avut, cred, un singur scop, acela de a transforma acest loc într-un bun de unică folosință. „Cât sunt primar, fur tot ce se poate fura “, pare să fie sloganul acestora!

Chinuit de oameni incompetenți, orașul Constanța este imaginea dezolantă a dezastrului, în sensul adevărat al cuvântului! Cu un Mazăre care s-a folosit de spectacol pentru a distruge și a-și etala opulența, un Făgădău indolent și fără viziune, culminând cu marele contraamiral Chițac, care este mult prea ocupat de interesele proprii, orașul este trist, demoralizant și incredibil de murdar!

Privind spectacolul trist , de ziua națională, defilarea printre mormane de gunoi, noroi și trotuare, care sunt distruse încă din august, întrebarea firească este de ce ai fi mândru că ești român? Oamenii nu au pe unde să meargă, dezastrul unor borduri care ar fi trebuit refăcute durează de cel puțin patru luni și, ce este mai rău, este că va dura, pentru că nimeni nu lucrează! Au fost săpate șanțuri -tranșee, care au fost abandonate, iar noroiul te sufocă, de-a dreptul! La tot pasul, mii de animale abandonate, câini înfometați, urlând peste tot, pisici pe mesele goale, în parcuri, între blocuri, conturează o imagine deprimantă , care nu are nicio legătură cu mândria! Domnul contraamiral pare mai degrabă preocupat de discursurile pline de emfază, pe care le postează pe Facebook, și care încep, întotdeauna, cu “dragii mei “sau “dragi constănțeni”! Aceasta au un iz sumbru de batjocură la adresa acestora și nu are nicio legătură cu sensul propriu al cuvântului! Probabil că cei care îl consiliază pe acest domn Chițac ar trebui să arunce o privire în dicționar! Drag înseamnă a-ți păsa de locuitorii acestui oraș, nu de interesele meschine, care doar ție îți aduc profit! Dar cum ar putea un om de o moralitate îndoielnică să aibă vreo urmă de empatie pentru bătrânii care stau în casă și îngheață, când este bănuit că a înșelat chiar bătrâni? El le-a vândut apartamentele, pe care le-a cumpărat chiar soția sa, de care era despărțit în acel moment, dar cu care s-a recăsătorit, imediat ce situația materială le-a permis.

Străzile dintre blocuri aduc mai degrabă cu niște ulițe insalubre, căci frunzele căzute din copaci, pe care nimeni, niciodată, nu le-a măturat, s-au transformat , în amestec cu apa, în mocirlă. Sticle de plastic aruncate peste tot, doze de bere goale, pungi de plastic scoase de animalele înfometate din gunoiul aruncat de oameni, sunt lucruri pe care imaginația nu le poate bănui! Din pubelele de gunoi se scurge o zeamă urât mirositoare, lipicioasă, care, efectiv, îți provoacă scârbă! Fără nici urmă de exagerare, acest oraș încărcat de istorie, pare o navă în derivă, condusă de un contraamiral al cărui loc nu poate fi aici, ci mai degrabă alături de fiul său, la cârma agenției de imobiliare, pe care o deține, și din care face un profit uriaș! Căci nu din salariul de profesor și-a câștigat averea domnul Chițac, nu? 

Blocuri construite în spații verzi, fără aprobare, care sunt din altă poveste, nu din cea a frumosului colț de rai, care au autorizație de demolare , dar care nu au fost dărâmate de ani buni, completează imaginea dureros de adevărată a unui oraș condus de oameni fără scrupule, pentru care doar interesul personal contează! O simplă căutare pe internet poate demonstra calitatea îndoielnică a celui care, probabil, nu înțelege nimic din ce se întâmplă în Constanța, pentru că este preocupat de interesele personale: primarul Chițac!

 Vă invit, așadar, la o plimbare pe străzile acestui oraș plin de istorie, fascinant prin deschidere, sinonim, în mintea fiecăruia, cu dragostea, cu frumusețea! Și abia atunci veți înțelege mâhnirea din sufletul locuitorilor acestui oraș, captivi în jocuri de putere care le sunt străine, dar din care nu pot ieși! 

Căci, în fiecare zi, se naște un nou Mazăre, un alt Făgădău, un alt Chițac… Dar noi să rămânem mândri că suntem români și să recurgem mereu la același festivism, menit să ascundă gunoiul sub preș, căci, de ce nu, putem!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dintre noi, pentru noi! Nu avem motive să ne plângem! Dacă am fi vrut mai mult, am fi făcut mai mult! Căutând vina la alții și nu la noi nu ajută!
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult