Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bine ați venit în România, țara tuturor păcănelelor, unde orașele mici sunt împânzite de case de pariuri, bărbații în putere merg la amanet cu bijuteriile soacrei, oamenii se împrumută la IFN-uri la costuri amețitoare, iar cetățenii liberi au fost înlocuiți de galerii fanatice de fani

Păcănele

Foto: George Călin/ Inquam Photos

„Republica cetățenilor” cedează pas cu pas locul „republicii fanilor”, spre aceasta din urmă îndreptându-se „en fanfare” societatea românească din ce în ce mai polarizată. 

Odată cu suprimarea republicii socialiste în urmă cu 34 de ani, România pornise pe drumul unei republici a democrației participative, „a cetățenilor”. Clădirea unei democrații funcționale și construcția unei economii de piață liberă s-au dovedit a fi mai dificile și de mai lungă durată decât credeam în zorii acestor transformări. După ce o scurtă durată post-decembristă devenise „țara speranțelor”, România își pusese în frunte dezonoranta etichetă a „țării mineriadelor”. Reinterpretând sintagma „țara tuturor posibilităților”, România țintea integrarea ei în clubul „țărilor europene”. 

Însă, încă de atunci, insidios și tenace, un alt proces de transformare punea stăpânire pe această țară. Poate că fără să vrea neapărat, dar poate pe alocuri chiar plăcându-i, România a devenit „țara păcănelelor” (după cum a definit-o un antreprenor autohton), îndreptându-se în același timp cu pas alert spre o „republică a fanilor”, lăsând în urmă mult inițial râvnita „republică a cetățenilor”.

România a devenit „țara păcănelelor” și este astfel pentru „un milion și unu” de motive. În România, se pun în joc ca la ruletă viitorul și educația copiilor, se riscă -precum la poker- sănătatea semenilor, se joacă la „șeptica” soarta autostrăzilor, iar ca la „păcănele” așteptăm să ne pice fondurile europene. Sărăcia și rudimentarul ce caracterizează societatea, economia, politica și administrația publică nu-și găsesc leacul în muncă asiduă și cinstită, în inovație, în educație sau în investiții pentru dezvoltarea țării. De peste treizeci de ani, statul aruncă cu banii pe pomeni electorale, pe proiecte aiuristice și pe diverse „învârteli” și „aranjamente” care costă miliarde; și când dă de fundul sacului, statul dă fuga și se împrumută și mai mult la costuri și dobânzi și mai mari. Sau crește și mai mult povara fiscală.

Ce vede la vlădică face și opinca; deloc întâmplător, oamenii fac ce face și statul, munca e înlocuită de „învârteli”. Orașe mari și mici sunt împânzite de case de pariuri, de birouri de amanet, de mini-cazinouri mai mult sau mai puțin strălucitoare și de maghernițe sordide pline de „păcănele”. Când nu are bani, românul dă fuga să se împrumute la IFN-uri (la costuri amețitoare), dă fuga la amanet să ia bani pe bijuteriile subtilizate soacrei, sau dă fuga să schimbe suta de euro trimisă de ruda ce trudește „afară”. Sau dă fuga la jocurile de noroc, în speranța că îl prinde pe Dumnezeu de un picior. Sau se înghesuie în casele de pariuri, fizice sau online. Sau, mai de curând încoace, se lasă vrăjit de mirajul îmbogățirii rapide prin cripto-monede fals tranzacționate pe platforme fantomă. Apoi, trist și în continuare sărac după ce și-a vărsat în păcănele agoniseala familiei, se înghesuie la birt înjurând de toți sfinții din calendar capitalismul lacom, guvernul incapabil, primarul mincinos și bancherul hoț, toți laolaltă fiind de vină pentru insuccesul lui.

„Norocul”, „păcănelele” și nu munca guvernează realizările de zi cu zi atât în gospodării individuale cât și în „gospodăria” de partid și de stat. „Maeștrii păcănelelor” populează masiv aparatul administrativ, central și local; autorități menite să contribuie la construcția unei republici a cetățenilor strâng de fapt rândurile unui sistem anti-cetățean. Ca la cazinou, se țintește o miză - puterea - și se joacă un as din mânecă: minciuna populistă. „Cetățeni” fără pregătire, fără educație, fără cultură, adesea fără suflet și sigur fără valori și fără noimă reală în viața comunității se pun în praștia politică și se aruncă în structurile de conducere, jucând la propriu viitorul unei țări susurând în urechile mulțimii mesaje seducătoare, dar mincinoase și construind în jurul lor comunități de fani ce doresc să ajungă la rândul lor șefi în țara păcănelelor, călcând în picioare prezentul și viitorul „republicii cetățenilor”.

Polarizarea politică ce a transformat „republica cetățenilor” ideală într-o „republică a fanilor” atât în Europa Centrală, cât și în alte părți ale lumi era semnalată încă de la începutul anului pandemic 2020, în ediția specială a revistei Economistul realizată cu Project Syndicate, când am publicat o traducere și adaptare după Ivan Krastev, Președintele Centrului pentru Strategii Liberale din Sofia. Autorul, sub titlul „Republicile de fani din Europa Centrală”, spunea că loialitatea fanilor „este zeloasă, nechibzuită și statornică”. Bucuria fanilor captivați, cu facultățile critice blocate, reflectă și își consolidează sentimentul de apartenență, care este esențial pentru înțelegerea de către populație a politicii ca joc de loialitate, mai scria Ivan Krastev în articolul citat.

Cele semnalate în urmă cu 4 ani le trăim azi în anul cu patru alegeri. Cei care refuză să fie aplaudaci sunt automat trădători. Orice înfrângere electorală este nedreaptă (sau o conspirație) și orice critică a propriului partid este o trădare. Iar dacă sunt deja la putere, maeștrii păcănelelor politice se consideră o minoritate persecutată, „victime care au dreptul să acționeze, asemeni unor răufăcători demni de empatie”.

În țara păcănelelor, cei ce doresc mai multă republică participativă și mai puțină republică pentru fanii de partid pot mai ușor să plece decât să schimbe „sistemul”. Granițele libere ale Uniunii Europene favorizează emigrarea; în spatele lor, republicile fanilor iau treptat-treptat locul republicilor cetățenilor.

Și am senzația că, în anul cu patru alegeri, România - cu democrație din ce în ce mai ne-participativă și finanțată de diverse „păcănele” - riscă să mărșăluiască „en fanfare” spre „republica fanilor”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vinovatul principal este categoric burghezia exploatatoare privată din România!

    E logic că România a ajuns țara păcanelelor, atât timp cât și fiindcă burghezia exploatatoare din România manifestă cel mai mare dispreț față de muncă și de omul muncii și plătește cele mai mici salarii din UE, de câteva ori mai mici decât în Germania și alte țări europene normale!

    Atât timp cât omul de rând vede că, în țara asta, prin muncă nu o scoate la capăt, normal că nu mai are alte așteptări decât să se întâmple vreo minune, cum ar fi, de exemplu, să câștige la păcănele!

    Și cine e în spatele mafiei intangibile a păcănelelor? Nu cumva "serviciile" și/sau oameni de "servicii"???
    • Like 1
    • @ Ovidiu Jurj
      Foaie verde de batista, uite o teza comunista
      • Like 0
  • Crayven check icon
    Cand preturile au luat-o razna la orice încât ce ai economisit in ultimii zece ani s-a evaporat.
    Cand pretul unei case e cat salariul unui roman pe doua vieti. Cand taxele cresc si cresc de ce dracu ne miram ca populatia nu vede vreun viitor in investitii serioase??
    Da, ESTE o problema cu capitalismul cand 10% din țară o duce faraonic si restul se taraie.
    Si nu, nu e doar in Romania. E ceva global.
    Si nu sunt "comunist" dar niste limite trebuie ca pt orice sistem.
    Cacanarii de la ASF, acele loaze incompetente au salariul mai mare ca Macron!!
    • Like 2
    • @ Crayven
      Bugetarii de ,,lux,, nu sunt capitalisti, sunt personificari ale socialismului pervers
      • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      Crayven check icon
      Lasa ca nu ii mituieste sOcIaLiSmUL, da?
      Hai sa nu o dam de gard. Sunt mizerii si la stat si la privat.
      Dar discuția pe tema asta trebuie avuta fara neo-McCarthyisme
      • Like 0
    • @ Crayven
      bugetarii de lux sunt platiti de catre capitalisti si nu stiam eu ? Ii plateste statul din taxele luate fortat de la capitalisti
      • Like 0
  • sheicu check icon
    ati uitat sa precizati in prezentarea autorului ca a fost/este director de comunicare la ASF, acea institutie care are nevoie de 6 luni pentru a calcula un indicator de solvabilitate in cazul unei societati de asigurari, care, surpriza, a intrat in cele din urma in faliment/insolventa.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult