Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Bine ați venit la Sulina! „Camerele dvs. nu sunt încă gata, dar trebuie să plătiți acum 80 de euro pe noapte”

„Vruuum!” Rapida se îndepărtează de portul Tulcea Aval sărind pe suprafața Dunării, ca o mașinuță într-un parc de distracții. 

Într-o oră jumate de mers spre Sulina, cu motorul uruind și stropii de apă prinzându-te din urmă, simți că grijile au rămas în urmă, undeva în parcarea aglomerată. 

Mă bucur de drumul acela de apă, încadrat de stuf, pe care când și când mai vezi o barcă în paragină, un hotel plutitor de lux sau o casă care te privește cu ochii ascunși în acoperiș. 

Îmi răsfoiesc în minte imaginile de la ultima vacanță în Deltă: egrete delicat desenate pe cer, un stol mare de tot de pelicani, cormorani urcați pe crengile copacilor care-și întind aripile în vânt, la uscat, nuferi galbeni, nuferi albi, mai mulți nuferi galbeni. Mă bucur de pe acum de tot ce o să văd și o să simt și mă bucur de compania prietenilor noștri care au reușit în ultimul moment să își găsească o cazare, aproape de debarcader.

Dar uite că noi am reușit să ne cazăm la pensiunea noastră, iar de la ei niciun semn. Ne vedem într-un final pe plaja liniștită de la Sulina. A durat un pic mai mult cazarea la ei, vreo 40 de minute. Camerele nu erau încă gata. La propriu. Adică într-una nu exista capul de la duș. Niște fire ieșeau din perete în așteptarea unor veioze care rataseră întâlnirea cu turiștii. În ambele, uscătoarele erau la locul lor, însă, arogante, își păstrau doar un rol decorativ, refuzând până la capătul sejurului să se pună în slujba cuiva. „Uitați, noi ieșim puțin. Faceți ce știți și puneți lucrurile la punct”, i-au spus prietenii nostri recepționerului. Însă nimeni nu știa să spună nimic în afara prețului: echivalentul a 80 de euro pe noapte, cu un mic dejun format dintr-o omletă subțire cât o clătită, un cub de unt la mai multe persoane și ceva cârnați. „Trebuie să plătiți acum”. Aha.

În Sulina lucrurile merg ceas. Vreau să zic taxiurile. Comanzi unul la unul din numerele de telefon lipite pe geamurile pensiunilor și restaurantelor, vorbești direct cu șoferul care te servește în cel mult 15 minute. Sau cât ai zice pește ceva mai încet. E deviza unei firme de taxi care pare că are o flotă de Toyote. „Ce flotă, doamnă, eu am singura Toyotă?” „Păi și toate mașinile alea care au trecut pe lângă mine?” „Eu eram, doamnă, cât mergeți dumneavoastră pe jos la plajă eu fac patru drumuri”. Sunt 14 taxiuri în toată Sulina, care trag tare în cele două luni de sezon.

Însă dacă vrei să comanzi de mâncare, există, în destule locuri, șanse ca lucrurile să se complice puțin. Iei un platou pescăresc cu pâine prăjită pe faleză? Platoul ca platoul, dar pâinea îți ajunge după ce ceilalți au terminat de mâncat desertul și au cerut nota. Unul și-a terminat deja ciorba de pește, altul se uită încă cu ochi rugători după supa de pui. Ai cerut o apă minerală? Ia una plată! Vrei un suc de portocale? Na de piersici.

La una din cele două terase de pe plajă s-a terminat mâncarea, la cea de-a doua stai la o coadă lungă să dai comanda apoi te pui pe așteptat la masă. Nu trece niciun minut și o norocoasă din grup primește deja pizza pe care și-a comandat-o. În timp ce chelnerul se îndepărtează rapid, mințile noastre încearcă să proceseze informația. Cum? Așa de rapid? E refuzată de cei de la masa vecină. Voiau vegetariană, ne lămurește prietena noastră care a fost pe fază. Aha, așa se explică. Poftim niște ketchup.

Când intri în vorbă cu chelnerii vezi că mulți sunt de foarte puțin timp acolo. O fată era angajată de o lună. Alta abia de două zile. Chiar dacă stai cu masa nedebarasată, nu poți să nu remarci că sunt politicoși și că măcar se străduiesc. „Eu cred că ei chiar vor, dar nu știu cum. Mă uitam azi la un băiat, a făcut trei drumuri pentru un ceai: la primul a adus ceaiul, la al doilea zahărul și la al treilea lingurița”, remarcă cineva. Și vorba aia, glumim noi, aici e Deltă, natură sălbatică, trebuie să te agiți un pic pentru supraviețuire.

Adevărul e că nu te poți supăra pe nimeni. Nu te poate enerva în mod real o comandă întârziată când în jur e atâta frumusețe. E nevoie doar de o plimbare cu barca pe canale să uiți de tot și de toate câte te-au deranjat. Uite o găinușă de baltă alergând pe frunze plutitoare. Uite un stârc. Uite o egretă cenușie. Uite o broască verde fosforescent. Uite albul unor lebede în depărtare. Uite, uite, uită. Și amintește-ți doar esențialul. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Adevărat 100%!
    Din păcate am verificat asta pe pielea proprie și personală de două ori în ultimii cinci ani, așa că pe mine m-au pierdut definitiv de client!
    Păcat de locurile care merită văzute ...
    • Like 0
  • Raul check icon
    Apropo, doamna Raluca: cand cereti apa specificati daca doriti plata (sau carbogazoasa, dupa plac) pentru ca apa "minerala" inclunde ambele categorii.

    In rest, lucrurile stau chiar mai nasol in statiuni cu renume din tara asta... nu stiu cand se vor rezolva lucrurile astea care tin de o schimbare de mentalitate.
    • Like 0
  • Uitandu-ma la comentarii nu ma mir ca turismul romanesc este penibil, in pofida potentialului enorm. Cu asa turisti "intelegatori" operatorii nici nu au vreun motiv sa imbunatateasca lucrurile. Eu insumi sunt un turist ce prefera destinatia si ce are ea de oferit in detrimentul serviciilor, insa daca platesti €80/noapte (cat o camera la hotel de 4 stele in Roma) te astepti ca macar un dus functionabil sa ai. Sunt sigur ca daca prietenii autoarei planuiau sa se spele in galeata, ar fi ales sa vina in delta cu cortul. Nu cred ca ea se plangea ca nu-s servicii ca la Mamaia, ci ca de fapt sunt preturi mult prea mari pt conditiile oferite.
    • Like 0
  • Casargoz check icon
    Condiții de 4 stele in delta :) frumos. Dar dispare delta. Condițiile înseamnă infrastructura si asfalt. Beton si poluare. ECO ar fi fara fel in camera si ...
    Nu mai este nimeni in delta care sa facă un acoperiș de stuf. ( adică vin echipe de nemți daca vrei unul).
    Pensiunea plătea taxe? Nu? Banii de la veioza sunt șpagă pentru cele 7 Poliții ce activează in delta.
    In rest, multe fițe.
    Eu am găsit o arie protejata in Teleorman care are condiții peste Delta...
    Ponton de 4 stele, mâncare preparata in restaurant in Zimnicea ....
    Oricum am primit un sfat de un bunic care inspecta restaurantele de la mare:
    Niciodată, dar niciodată sa nu comanzi mâncare pe plaja, ma bucur ca sunt oameni întărâta asta care cred ca reglementarile europene au schimbat ceva.
    • Like 2
    • @ Casargoz
      "Condiții de 4 stele in delta :) frumos. Dar dispare delta. "
      Bineinteles ca aveti dreptate ... va rog sa-mi ziceti pe ce autostrada ajung la acest hotel http://www.wildretreat.com/ , cel mai scump din America de Nord, aflat in mijlocul unei rezervatii UNESCO. Nu va mai chinuiti, va zic eu, c-am fost acolo : se ajunge cu barca sau cu elicopterul. Deci nu e nevoie de infrastructura si asfalt.
      • Like 0
  • Mama, 80E/ noapte, taxi pana la plaja??? Coasta de Azur cumva? Dupa articolul cu Mamaia, asta imi confirma ca nu sunteti o turista tipica in Romania si cumva aveti pretentii potrivite pentru alt tip de turism.
    • Like 2
  • check icon
    Dragilor,
    Eu am fost la Sulina acum doua luni și a fost OK.
    Am locuit la o pensiune lângă ”Împuțita” și am avut parte de o cameră dublă de 50 Euro, beneficiind de ospitalitatea gazdei și a familiei sale. Totul fără cusur și efectiv aș reveni oricând. Singura ”problemă” a fost peștele care nu a prea v rut să puna gura...
    • Like 2
  • Cand citeam articolul exact la ceea ce comentati ma gandeam si eu...de ce sa mergi pana la Sulina sa mananci pizza, sa te coafezi si sa te imbaiezi in piscina? Adevarat, 80euro nu-s de ici-de-colo, dar trebuie sa fii dus cu capul sa platesti asa ceva si sa-ti imaginezi ca vei avea parte se servicii pe masura! Din fericire eu am rude in Sulina, si stiu de mica ce inseamna Delta Dunarii, dar nu ai ce cauta acolo daca vrei conditii de Mamaia. si-apoi cum sa circuli in vacanta pana la plaja cu taxiul???? Mie articolul mi se pare penibil!
    • Like 1
  • check icon
    Eu am senzația că acest text nu are alt rost decât să umple niște pagini, nimic relevant, clișee cu prețuri mari raportat la servicii, lucruri contrazise de alții. Nu am fost la Sulina, dar după un asemenea articol chiar m-aș duce, fiind convins că autoarea fie inventează, fie – bazată pe o experiență atipică – crede că peste tot e la fel. Da, există mulți „ziariști” care inventează reportaje, nu știați?
    • Like 0
  • Am fost in Sulina de mai multe ori - ultima data fiind cazata pentru o saptamana in 2015, si serviciile au fost ok. Banuiesc ca exista si locatii cu preturile mentionate de dvoastra, insa acestea sunt o exceptie si nicidecum o regula. Sulina ramane un orasel deosebit, simplu si frumos, chiar daca, intr-adevar, se pot face multe pentru a-i readuce faima de altadata.
    • Like 2
  • Aiurea. Daca vrei sa mananci pizza si sa stai in lux, n-ai ce cauta la Sulina. Sulina nu e all inclusive. Eu am fost exact acum un an, am stat 3 zile in gazda si 4 in cort pe plaja, cat am stat in gazda am primit la cina mancare locala, cat am stat la cort am mancat peste la terase. Cazarea ieftina mi-a permis sa mananc peste la dejun, pranz, cina. Si n-am luat niciodata taxiul la plaja, dar e bine ca localnicii pot face niste bani in sezonul estival, plus ca de la orasel la plaja e intr-adevar o bucata de mers.
    Si a fost perfect exact asa cum a fost, si nu as fi schimbat sejurul nici in ruptul capului pe unul in hotel de lux sau Constanta sau nici macar Vama Veche. Dar daca vii aici vii pentru natura, singuratate, si dispus sa pui putin osul la munca sa ajungi de pe plaja in orasel si sa cauti un loc bun unde sa stai si sa mananci.
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult