Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Anul acesta a fost perfect la Mamaia. Până când am auzit un zgomot ciudat

Cu vreo săptămână înainte să plec în vacanță, vorbesc cu o prietenă la telefon. „I-am trimis pe ai mei în concediu cu copilul la Mamaia, la un hotel de două stele...” Și? „Și a fost OK. Mobilierul cam vechi, dar curățenie-lună, oamenii drăguți... S-au schimbat mult lucrurile”. 

La puțin timp după, informația se confirmă și din a doua sursă, cazată cu familia la un alt hotel de două stele. Camerele sunt mici, dar curățenia este ireproșabilă și personalul foarte amabil. „E chiar OK. Nu ne-am fi așteptat”. 

Mă relaxez și privesc  cu încredere la propria noastră minivacanță la un hotel de trei stele din Mamaia. 

Și chiar am de ce. Locul e OK. Foarte OK. Cearșafurile sunt albe și foșnitoare ca hârtia. Mobilierul nou. În cameră e curat-curat. Recepționerii sunt zâmbitori și relaxați. Cameristele sunt drăguțe. Mâncarea e bună și la hotel, și la un alt restaurant pe care l-am testat. Prețurile sunt decente. Chelnerii sunt politicoși și eficienți. Primim gratuit șezlonguri pe plaja din fața hotelului. La capătul primei zile de concediu, pot pune capul pe pernă ca un turist mulțumit. Am ajuns în paradisul normalității, din siguranța căruia îndrăznesc o profeție. Îi prevăd turismului românesc un mare viitor. Am zis! Noapte bună!

Numai de s-ar termina odată cu mirosul ăsta de gaze de eșapament și cu zgomotul ăsta de tractor care nu mă lasă să dorm! Ce naiba! Se aude într-una de când am venit, nici nu poți să stai cu geamul întredeschis la cameră. Dar ce o face așa? Creierul pe cale să adoarmă caută neobosit explicații. Vreun Titicar cu rezervorul cât al unui Boeing care se învârte în cerc pe acolo? Vreo instalație de aer condiționat de proporții cosmice montată undeva prin apropiere? Vreun tractor invizibil parcat sub geam cu motorul pornit? Vreo creatură a nopții care tunde iarba sub clar de lună? Visează androizii oi electrice? Habar nu am, dar sunt sigură că eu visez o turmă mare de oi diesel. 

Mă trezesc devreme și încep să investighez sursa problemei. Ies pe balcon, dar nu-mi dau seama ce obiect de pe pământ, din aer ori de sub pământ poate să facă în halul ăsta. „Auzi, pe tine nu te deranjează chestia asta?”, îl întreb pe colegul meu de cameră, partenerul meu în toate, la bine și la rău. „Ba da, dar ce vrei să fac?” „Păi hai să coborâm, să vedem ce face în halul ăsta”. „Păi văd de aici!” „Și ce e, mă rog?” „Ăștia de la hotelul de alături au un generator, hai să-l vezi”. Îl văd. Nu-mi vine să cred. Hai la plajă.

Ajungem la scări. O turistă urcă însoțită de doi polițiști. „Veniți să auziți cum face. E inadmisibil. Eu am făcut plângere și la Garda de Mediu, să știți”. Îmi vine să o îmbrățișez pe această doamnă hotărâtă și mă simt brusc cuprinsă de încredere. Iată că cineva a luat atitudine și lucrurile se vor rezolva. Doar că, evident, nu se rezolvă. 

Mă duc la recepția hotelului nostru să întreb ce se întâmplă, ca turist suferind, nu ca ziarist în căutare de subiecte. Managerul vine cu un dosar plin de hârtii. „E vorba despre generatorul de la hotelul vecin, Histria, care nu mai este racordat la rețeaua de curent electric. Noi am făcut numeroase sesizări”, spune femeia care răsfoiește filele din dosar. „Uitați: sesizare către Garda de Mediu, către Poliție, către Protecția Consumatorului, către ISU Dobrogea, pentru că prezintă risc de incendiu, către Direcția de Sănătate Publică, către Primăria Constanței. Azi noapte, la ora la unu, a venit DSP, a făcut și Garda de Mediu măsurători, să vedem rezultatul. De la Primărie nu a venit nimeni, deși situația datează de anul trecut. Au primit amenzi, noi nu credeam, sincer, că vor mai deschide anul ăsta, mai ales că a fost un incendiu la ultimul etaj în toamnă. Dar uite că au deschis. Ei au fost declasificați, nu mai sunt hotel, doar că spun că fac închirieri imobiliare”. Da, uite că au deschis. Și văd că e plin de turiști. Intru pe site. Motto-ul stabilimentului cu generator: „Nimeni nu deranjează pe nimeni”!

Aproape de el sunt alte patru hoteluri. „De anul trecut e așa și nimeni nu face nimic. Când sunt de noapte, am tot timpul senzația că îmi vâjâie urechile”, îmi spune o doamnă care lucrează la unul dintre ele.

Plec spre plajă, unde încep brusc să văd chiștoacele din nisip și să contorizez vânzătorii ambulanți de porumb fiert la găleată, învelit în sacoșă transpirată, vânzătorii de gogoși, vânzătorii de „aspra de baie”. Și totuși... Spre deosebire de alți ani serviciile oferite de hoteluri sunt mai bune, iar angajații mai profesioniști și mai prietenoși, chiar dacă litoralul românesc a semănat, din nou, ca întotdeauna, cu un pahar de vin din care a trebuit să scot iarăși o muscă. Iau în calcul că vinul a fost însă ceva mai bun... Și îmi păstrez încrederea în potențialul și destinul unui loc care are ceva de oferit, aflat la marginea unei țări frumoase și sigure care are ceva de oferit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am avut cam aceeasi experienta, am vazut aceleasi plusuri. Da, am fost idiot si m-am dus la Mamaia. Defapt n-am mai fost niciodata la Mamaia mai mult de 2 zile. Am fost cam in aceeasi zona parte din curiozitate, parte dintr-o suma de motive personale.
    Am auzit si eu intr-o noapte zgomotul. Noaptea urmatoare probabil a batut vantul invers si n-am mai auzit. Am avut parte insa de alte minusuri datorate cred eu tocmai turistilor romani. Aerul conditionat nu mergea decat pe automat, ca sa nu-l lasi pornit cand pleci la plaja. Televizorul era tot pe automat. Nu se putea da o cautare de canale si trebuia sa te multumesti cu "ordinea nationala" - A3, TVR1, A1, toate canalele sportive, 3 canale de manele si abia apoi Digi24, Pro Tv si un amarat de Discovery. Cred ca stie toata lumea ca exista o lista de "Must Carry" si in lista asta sunt prinse (obligatoriu) alea de la inceput (nu va miroase a indobitocire programata !?) - ca sa nu-l cifufuleasca toti cum vor, trasee unice catre restaurant si de la restaurant pe plaja - ca sa nu o vad la micul dejun pe tanti de 140Kg in tanga cum isi alege bufetul suedez.
    Da, pe plaja sunt in continuare vanzatori ambulanti care tin neaparat sa treaca printre sezlongurile tale. Au mai schimbat repertoriul. Acum striga "P-fletzi, porumbuuuuu !"
    Se vor regla toate cand se va regla si turistul. Daca turistul nu va mai cumpara tricouri de plastic cu imprimeu de jaguar din paiete, comerciantii aia vor renunta sa le mai vanda. Cand turistul nu va mai cumpara magneti chinezesti cu scoici fluorescente, poate vor incepe sa faca altceva sa nu moara de foame. Cand ne vom ridica de la masa daca nu ne place cum suntem serviti, vor deveni mai politicosi si mai serviabili.
    • Like 0
  • Pleci spre plajă, apoi vezi generatorul problemă, formula 1 si o exprimare cam greu de urmărit deși obișnuiesc sa citesc chestii mai complexe decât un articol despre poluarea fonică. Doamne ferește de firul poveștii dumneavoastră! Keep it simple...
    • Like 0
  • N-ai cei face daca continui cu insistenta sa mergi la mare in ROMANIA!
    • Like 0
  • Eu pot spune un singur lucru...Mamaia este statiunea copilariei si adolescentei mele, nicaieri marea nu e mai frumoasa si nisipul mai fin! Marea Neagra e precum o femeie frumoasa, cand linistita si zambitoare, cand tumultoasa si apriga, e vie! Din pacate in ultimii ani nu ne-am permis Mamaia, devenita un fel de Nisa a cocalarilor autohtoni...locatii decente de cazare am gasit, dar preturile pt. mancare sunt aberante! Nu ma intereseaza cluburile, nu am fost interesat niciodata de zgomot si muzica de proasta calitate, la mare, 5,7,10 zile nu doresc decat sa fac terapie pe nisip, in mare si la soare!!!!!Ultima data am fost in Mamaia in 2002, cu familia, la hotel Ambasador, inca era frumos, decent si relaxant! In rest, o data in sudul Greciei, si in Italia, la Lignano, unde ne-am simtit minunat! Dar... nici Mediterana nu e ca Marea Neagra, Adriatica parca lipsita de viata...fara valuri, fara o meduza, fara o alga!Sa stiti ca si in Italia era plin pe plaja de persoane care vindeau tricouri, ceasuri, curele...si in loc de porumb fiert, feliute de nuca de cocos!!!


    • Like 3
    • @ Dragos Ciocazan
      Dragos, inseamna ca nu ai fost in Cadrilater- la Şabla , Cavarna ori Kranevo( Ederne in toponimia interbelica si romaneasca).
      Iar Balcicul,desi cu doua plaje amarate, are un farmec cu un ordin de marime peste Mamaia. Plus gradinile reginei, s.a.m.d. Daca nu va puteti duce, cititi Panza de paianjen de Cella Serghi
      • Like 1
    • @ Mihailescu Daniel
      check icon
      Mamaia nu se poate compara cu Karvarna ori cu Balcic... Mamaia seamănă mult cu Sunny Beach (Slănčni Brjag) ori, poate mai exact, cu Albena. Balcic are este cel mai pictat oraș din istoria artei plastice din România, deci nu are nimic de-a face cu Mamaia ori cu Albena, la doi pași mai încolo...
      • Like 0
  • check icon
    Litoralul românesc este, cum să spun elegant ca să nu vă supărați că aș fi nepatriot, ca restul țării. Cîndva mergeam la Mamaia aproape în fiecare an, de mult de tot la festivalul de bridge, apoi așa, cu familia. Ultima oară în urmă cu 2 veri, am stat la Constanța 2 zile și plajă la Mamaia, am fost la Histria, apoi am dorit să facem un tur de litoral spre sud pînă la Sveti Vlas, la nord de Nesebăr. Ceea ce te nemulțumeste în România nu este că arată rău ori urît, din contra, strict vizual arată, poate, mai bine decît în Bulgaria, cel puțin pe alocuri. Te nemulțumește superficialitatea, golănia, cultura murdarului, cultura neglijenței, pe care o au și alți balcanici, inclusiv bulgarii, dar nu la acest nivel și, cel puțin, nu în zonele turistice, unde faci bani din venitul altora, să spun așa. Histria este, teoretic, mai interesantă decît Cap Kaliakra, dar acolo e totul mult mai bine aranjant, de la drumul de acces pînă la situl propriu-zis. Nesebăr, o bijuterie pe litoralul bulgăresc, la doi pași de Sunny Beach sau, pe bulgărește, Slănčni Bryag, un fel de Mamaia. Mamaia ar putea fi, teoretic, mai frumoasă ca Sunny Beach dar... dar acel ceva este zgomotul! Litoralul românesc este o sursă infernală de zgomot, muzică – cel mai adesea proastă – dată la volum maxim. Am fost, acum ceva ani, la un hotel de 4 stele din Mamaia. Frumos... Hotelul avea seara o formație de jazz. Da, sigur, veți spune că am ceva cu jazzul. Nu, nu am, m-am dus să ascult, doar că simultan auzeai 3-4 muzici de la hotelurile de alături, manele, muzică ușoară, hard rock... Ne-am dus să ne plimbăm pe faleză, PESTE TOT auzeai simultan 3-4-5 muzici diferite, toate la maximum. Ei bine, nu am reușit să identificăm asemenea locuri în Bulgaria, muzica de la localuri este discretă, în cel mai rău caz așa, un pic mai tare. Nu au voie să facă exces de volum. Teoretic, nu au voie nici în România, numai că, ah, numai că în România se poate, totul se poate fără să fii pedepsit. Sigur, dacă știu că nu vor fi pedepsiți, vor fi totdeauna niște golani care vor face zgomot, așa se simt bine.
    • Like 7
    • @
      Totusi,litoralul bulgar e mult mai generos. Partea "utila " a tarmului romanesc e pur si simplu ptea mica-de la Vadu la Vama veche.
      O rectificare- romanii nu sunt balcanici, le lipseste darzenia acestora - sunt mamaligari, din pacate
      • Like 1
  • pana la urma chiar asa mult conteaza culoarea cearsafului si meniul restaurantului? Ce te astepti de la un loc cu turism de masa? nu m-as duce la Mamaia nici dk m-ar plati. Exista suficiente locuri pitoresti si salbatice unde poti sta cu cortul sau la pensiuni ...
    • Like 3
    • @ Matei Negriu
      check icon
      Există o categorie de oameni care se duc numai în locuri precum Mamaia: zgomot, snobism... mă rog, românisme pentru o anumită categorie de „turiști”, de aia și scriu între semnele citării. Brandul de „țară turistică” îl capeți greu: Grecia, Franța, Italia, Austria, Cehia. Turcilor le-a trebuit mult să ajungă la un nr mare de turiști, mai ales la Istanbul, și a durat foarte puțin să pice rapid și să tot pice. E greu. Dacă a face turism ar depinde de o siglă cu o ramură verde și de o farfurie cu mici ar fi simplu, foarte simplu. Trendul pe România mi se pare bun, chiar neașteptat de bun, dacă ne uităm la ce oferă multe zone din România. În măsura în care nu vom nimici acest trend bun prin tot felul de politici imbecile, va fi spre tot mai bine.
      • Like 1
  • Lol. Așa a fost și anul trecut, am crezut că e temporară situația :))) Dacă stați la hotelul la care cred eu, în weekend veți avea o altă surpriză, vizavi, peste șosea, e Mecca maneliștilor. X6-uri de toate culorile (nici nu m-am gândit că voi vedea vreodată unul portocaliu cu negru) cu motoarele ambalate, bătăi, etc.

    Trebuie să recunosc că a fost o vacanță interesantă. Dar nu, nu m-aș mai duce decât dacă plătește altcineva.
    • Like 4
  • Crede cineva ca ar cam fi vremea ca astfel de reportaje,dar si comentariile aferente,sa fie scrise cu AK 47?
    • Like 0
  • Frumos scris. Chiar imi place stilul. Pur jurnalistic, fara interpretari. Bravo. Continua !...
    • Like 1
  • Asta nu e nimic.....In cartierul Pajura din Bucuresti,considerat unul din cele mai linistite cartiere, cu strazi largi si multa verdeata, nu se mai poate locui din cauza celor 2 generatoare de la Hotelul Best Western Expocenter Hotel! Urla zi si noapte. Bietii locatari ai blocului din spatele hotelului au facut reclamatii peste reclamatii de un an (!) de cand sunt torturati de zgomot. Degeaba! Hotelul este al lui Padure, fost primar si om de afaceri......Sa iti strici o vacanta e nimic pe langa sa fii obligat sa locuiesti langa astfel de uruitoare. Nu mai zic ca au construit ilegal, nerespectand distantele dintre blocuri. Hotelul si Scoala Europeana au mancat un parc si s-au bagat peste blocurile construite din anii 60, cu spatii verzi largi, frumoase, care ,datorita pasarilor iti dadeau impresia ca locuiesti in mijlocul padurii. s-au dus! Si Garda de Mediu e surda.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult