Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„În curând, hotelierii ne vor vinde șezlonguri cu etaj”. Bine ați venit în Mamaia, cutia cu sardele a litoralului românesc, la un preț care bate Dubaiul!

La început de august, tarifele hoteliere la Mamaia au reușit performanțe de invidiat. Practic, Mamaia a depășit Dubaiul. Mamaia este acum cea mai scumpă stațiune de la Marea Neagră. Nimic din Bulgaria nu poate rivaliza cu perla românească, prea puține resorturi din Turcia sau câteva aroganțe grecești ar putea fi mai scumpe decât Mamaia noastră dragă. Spaniolii sunt mult în urmă. În primul weekend din august un apartament pentru patru persoane în Mamaia era scos la închiriere cu 1400 euro pe două nopți, o cameră de hotel la patru stele, cu mic dejun inclus, 5-600 de euro, un hotel de trei stele în Constanța care în sezonul sănătos la cap costa 48 de euro pe noapte s-a vândut cu 120 de euro pe aceeași noapte. S-au vândut. Gradul de ocupare în Mamaia a fost de 95% (celelalte 5 procente, probabil, au fost reprezentate de cei care au băgat divorț pe drum din cauza aglomerației ori din imposibilitatea găsirii unui loc de parcare sau a celor care din alte motive pur și simplu nu au mai ajuns.)

Și nu, nu acest weekend a fost punctul culminant al sezonului. Acesta va veni săptămâna viitoare când, prin lege, weekendul va avea trei zile.

Cursa către litoral începe, așa cum am scris mai sus, cu o plată serioasă. Sigur, când achită, omul este conștient că serviciile nu fac banii, dar vorba românească „asta este, nu avem altă variantă” lovește din plin sub centură. Urmează drumul. La dus nu e așa groaznic, dar duminică la întors de la Vama Veche până la pod, la Agigea, coșmarul are sute de mii de roți și multe ore. 

La Mamaia sunt două etape foarte frustrante. Aceea în care zeci și zeci de minute cauți un loc de parcare si, probabil, cea mai frustrantă etapă este aia în care oamenii se trezesc cu noaptea în cap să ocupe un șezlong cu poziție bună. Este un fel, dacă îmi permiteți, coada de la butelii din februarie de acum 30 de ani, dar pe dos. Urmează partea cea mai penibilă, să lași semn ori om la șezlong atunci când te duci după bere la 15 de lei, un pepene la 8 lei kilogramul sau o limonadă la 20 de lei paharul. După această etapă urmează aia cea mai periculoasă – etapa cancerigenă. Dacă tot ai prins șezlong, dacă tot ai dat câteva sute de euro pentru un weekend, dacă tot ai bătut atâta drum, dacă weekendul are doar două zile, nu ar fi păcat să pleci? Trebuie să stai la plajă toată ziua.

La ora 14:00, la Mamaia, la 35 de grade Celsius si pe o intensitate maximă a radiației solare, plaja geme de turiști. Argumentele sunt foarte simple: dăm cu o cremă cu un factor de protecție solar mai bun, stăm sub umbrele, ne mai băgăm în apă și ne mai răcorim. Aceeași rețetă și pentru copii. Sub soarele lui august. Pe această premisă, oamenii mai degrabă îndură decât se bucură de razele soarelui.

Să nu mai aduc vorba că în România cancerul de piele este pe locul 1 în ceea ce privește incidența, nu? Vă dați seama unde am ajuns? Să plătești câteva sute de euro/weekend la Mamaia pentru o cură de cancer la piele...

Seara, la Mamaia, trebuie să faci ceva. Stațiunea este deja celebră - nu doar în România -pentru cluburile de noapte. De exemplu, din Israel vin turiști special pentru această distracție. Să nu credeți că in Israel nu sunt plaje. Dar dacă nu ai apetit pentru distracție de genul ăsta, singura variantă pe care o ai la dispoziție este o tură de aglomerație japoneză pe bulevarul principal. La Mamaia, în fiecare an calitatea și varietatea serviciilor crește, fără îndoială, dar din păcate tarifele cresc mult mai mult și mult mai repede și pe baze nu tocmai sănătoase economic. În mod normal, după un weekend pe litoralul românesc în august, îți trebuie o săptămână de concediu pentru recuperare psihică.

La Mamaia, în weekend, în august este aproape imposibil să înoți. Atât de mare este aglomerația. Bine, este aproape imosibil să te și îneci...

Un bun prieten de-al meu a făcut stânga-mprejur la propriu. A plecat la Băile Felix, stă la Oradea. La sfert de preț față de litoral. A avut un argument foarte sănătos. „Am copil de patru ani, cum să mă duc cu el la Mamaia??”

Am scris despre Mamaia, dar să nu credeți că celelalte stațiuni au rămas mai prejos, cu mic cu mare dublat, triplat tarifele și da! au vândut tot. Eforie, Venus, Jupiter, chiar și Mangalia au fost pline ochi. Iar Costineștiul... această perlă neagră a litoralului românesc, aceast exemplu perfect de evaziune tolerată de autorități, a fost și el plin. Ba chiar trecând granița, până la Primorsko sau Kiten, la vecinii noștri bulgari, totul a fost plin. Însă la vecinii bulgari, noțiunea de „last minute” a însemnat ceea ce scrie în carte, adică tarife mai mici.

Dar Mamaia este cutia cu sardele a litoralului românesc și, probabil, a Mării Negre. Nu cred să mai fie așa aglomerație undeva în sudul Europei. Este varianta europeană de litoral chinezesc.

Mai țineți minte anul trecut când TVA-ul, generic, în turism, pe tot lanțul de sevicii, a scăzut la 9%? Atunci toată lumea s-a bucurat că vom implementa si noi sistemul all inclusive în masă, că una peste alta tarifele în turism vor scădea. A venit sezonul următor. 2016. Constatăm că s-a întâmplat fix pe dos. Practic, pe litoral, taxele pot fi de 50%, 70%, nu contează, oricum, tarifele în vârf de sezon nu vor avea legătură cu realitatea, ci doar cu cererea. Și indiferent de prețul cerut, în august litoralul românesc va fi plin. Economic vorbind este un mecanism cât se poate de cinstit. Atâta timp cât se dă cât se cere, totul este în regulă.

Turcia nu a făcut bine poporului român iubitor de mare și de soare, a făcut bine hotelierilor iubitori de bani. Dacă criza din Turcia continuă, cu siguranță hotelierii de la Mamaia vor inventa șezlongurile cu etaj. Și le vor vinde. Cu cât vor vrea ei.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pentru perioada 15-22.06 am plătit 1460 € hotel 5* in Tunisia -Monastir cu all inclusive,transport si taxe incluse cu zbor de pe Timișoara,fiind din Arad ! Mai puneam 100 si asteptam o săptămână si zburăm din Arad!
    ÎN VECII VECILOR NU MAI MERG LA NOI ! SI CE prost am fost?recunosc,până in 2015 când mergeam la noi !
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Știți cum e , Nu-i vinovat ăla care cere,ci ăla care e fraier și plāteste.Dar unde să-ți folosești vauchere de vacanță primite MOCA decât la Mamaia.
    • Like 3
    • @ Dorin
      Gabi check icon
      Ştii ce mă enervează cel mai mult în ziua de azi? Bugetari în Vama Veche. Au început să asalteze până şi staţiunea aia, care dealtfel a fost iniţial destinaţia unor altfel de oameni. Acum vin familii întregi de bugetari în Vama Veche, cu tot cu copiii lor cu tot. Ei cred că asta âi va face cumva mai "cul". Vreau să le zic, nu sunteţi cool. A avea tot anul un serviciu predictibil şi plictisitor şi a sta la mâna statului pentru ca apoi să mergi cu familionul şi copiii într-un loc ca Vama Veche, asta nu te face neapărat cool. Toată lumea te observă şi poate să-şi dea seama imediat că nu aparţii acolo.
      Mi se face cald, aşa că ies din cort în <beep> goală, să fac o baie în mare. În faţa mea, la nici un metru de intrarea în cort sunt vreo patru puştani şi puştoaice care se tăvalesc prin nisip. Mă uit la ei nedumerit, în timp ce mama lor, o grăsană de vreo 150 kg, strigă la mine vădit supărată, "ALO! ce faceţi?! nu vedeţi că aici avem copii?" Îmi vine să-i răspund, - "Ba da doamnă, am observat, şi să ştiţi că mie îmi plac tocmai copiii!".
      Familii întregi de bugetari şi copiii lor în Vama Veche! Mă gândesc să le zic, măi neaveniţior, unde vă credeţi, în Venus? Dar mă abţin, căci lângă ea sunt doi bărbaţi cu tunsoare de poliţist.
      Data viitoare o să-mi îmi iau cu mine un semn pe care scrie "Nenea care te invaţă să Fumezi" şi câteva reviste d-alea deocheate, made în Danemarca pe care le voi aşeza strategic la intrarea în cort. Poate aşa ceva âi vor ţine la distanţă ; -)
      • Like 0
    • @ Gabi
      Dorin check icon
      O mare parte a bugetarilor nu au depășit stadiul de Maimuță Comunistoidā și se comportă ca atare.
      • Like 0
  • Gabi check icon
    Am citit articolul, precum şi o mulţime de comentarii - atât cât am rezistat.
    Am tras concluzia că, unii români, mai ales bucureştenii, sunt oameni bogaţi. Se pare că unii români âşi permit să cheltuie la mare aproape la fel -dacă nu mai mult- decât âşi pot permite să dea occidentalii pe o vacanţă scurtă.
    Am întrebat, de curiozitate, câteva cunoştiinte care sunt angajaţi la privat - dacă şi-ar putea permite şi ei să cheltuie atâţia bani pe o vacanţă scurtă? Ştiam răspunsul, dar a trebuit să-mi fac datoria şi să întreb.
    Răspunsul a fost scurt, aproape indignat, "Glumeşti?! noi deabia ne putem permite să ne achităm cheltuielile lunare cu întreţinerea şi mâncarea, darmite să cheltuim sute de euro pe cazare prin hotelurile de la mare!"

    Articolul ăsta e bine documentat, însă lipseşte şi o analiză al consumatorilor de servicii care sunt descrise în articol. De unde au astfel de bani oamenii care âşi pot permite astfel de cheltuieli? Unde lucrează oamenii ăştia şi ce fel de salarii au de-şi pot permite să cheltuie astfel de sume doar pentru o scurtă vacanţă de vară?

    De departe, se poate observa cu uşurinţă că Aristocraţia Bugetară a întrecut cu mult puterea de cumpărare a oamenilor care [încă] mai lucrează în privat. Sigur, litoralul românesc are numai atâtea locuri de cazare, care bineînţeles că sunt limitate - este normal să funcţioneaze principiul de cerere şi ofertă. Însă, ceea ce nu este normal, este că cei care sunt deserviţi sunt aproape în exclusivitate proveniţi din Aristocraţia Bugetară - adică cei angajaţi la stat şi care dispun de venituri cu mult peste veniturile oamenilor care lucrează în privat.
    Concluzia? Sistemul actual este o anomalie, o batjocură la adresa celor care încă mai muncesc în privat şi plătesc taxe pentru a susţine cheltuielile cu salarizarea Aristocraţiei Bugetare.
    • Like 0
    • @ Gabi
      Dorin check icon
      Se numește Aristocrația Imbecil Bugetară
      • Like 0
  • In general in turism preturile variaza in functie de cerere. Nu asta e problema.

    Problema e ca pretul in low season trebuie sa fie de maxim 30 de euro pe noapte iar vara sa tripleze pretul daca vor.
    • Like 0
  • Nenorocirea noastră a poporului român, este că mare majoritate dintre noi, sunt lacomi. Nu lacomi-lacomi, ci extraordinar de lacomi. De fapt lăcomia guvernează România. Practica de aplicare de plus valoare la mărfurile și serviciile oferite de 1500-3000 % nu știu dacă se mai practică în altă parte a lumii, între concetățenii aceluiași popor. Am mai spuso : dorință de căpătuială rapidă și consistentă ca a românilor, e greu să mai găsești. Acea parte a românilor care se comportă așa, sunt împinși de un egoism feroce. Poporul român este printre popoarele cele mai dezbinate din Europa.
    • Like 3
  • Foarte bun articolu ! asa si trebuie sa fie la Mamaia, sa devina o "perla" a litoralului romanesc, ca deh, vorba aia, fraier nu e ala care cere , ci ala care da ! :)
    • Like 1
  • Foarte inspirat titlu, exprimă esențialul.
    • Like 0
  • Din pacate romanii vor pleca pe alte plaje si sunt total de acord.
    • Like 1
  • Saraci Romani, li se pregatesc seslonguri supraetajate mai ai sa le puna catuse sa nu se piarda cuplurile "
    • Like 2
  • Oameni buni incercati sa vizati putin mai departe si nu va limitati doar la litoralele din Romania ,Bulgaria Turcia......Va dau un exemplu f simplu si foarte convenabil ptr anii viitori asa poate nu o sa mai existe atatea neplaceri. De ce trebuie sa plecati in concediu tocmai in luna iulie sau august si nu in iunie de exemplu? De ce trebuie sa alegeti Romania sau Bulgaria si nu Malaezia de exemplu? De ce trebuie sa platiti pe litoralul romanesc ptr o bere sau un suc 15-20 ron in loc sa platiti pe cel din Malaezia undeva intre 3 si 15 ron (un suc natural direct pe plaja preparat in fata dumneavoastra costa 3 ron) De ce trebuie sa platiti un sezlong si nu sa il aveti gratuit. De ce sa va inghesuiti 10 persoane pe o suprafata de 10 m² in loc sa aveti 10 m² doar pentru dumneavoastra. De ce sa suportati poluarea fonica,mizeria hoteliera,etc in loc sa ascultati doar valurile marii si sa va bucurati de confortul hôtelier situat pe plaja in fata marii. As avea atatea argumenté sa insiruii aici insa va las pe dumneavoastra dragi patrioti,compatrioti sa alegeti ce este mai bun pentru vacantele dumneavoastra. In final pentru à fi mai exact si à intari aceste argumenté va las cateva cifre ptr ça de fapt acest lucru intereseaza majoritatea persoanelor.Pentru o vacanta in doi trebuie sa scoateti din buzunar undeva in jurul à 2500 de euro (zbor inclus,cazare 3 stele,acces direct pe plaja in casute individuale cu un confort demn de 4 stele) ,insula,plaja ,nisip alb ,apa turcoaz cu o temp de 29 grade celsius,sute de pestisori colorati la picioarele dumneavoastra,o jungla minunata in spatele plajei unde puteti incerca cateva drumetii in toiul zilei . Pentru mai multe detalii pentru cei interesati va astept pe pagina personala facebook. Vacanta placuta la toata lumea!
    • Like 2
    • @ Ionut Mircea
      cat costa drumul pana in Malaezia, ca nu e la o aruncatura de bat de chibrit ? traversezi juma de glob pana acolo ! :)
      • Like 2
    • @ Ovidiu Gura
      A scris în comentariu cît costă: 2500 euro pentru două persoane, zbor și cazare incluse. Adică mult mai puțin decît la Mamaia. Și în condiții mult mai bune. Aș traversa și tot globul pentru calitate, respect și decență.
      • Like 0
    • @ Ionut Mircea
      poate ca vacanta mea e 250 de euro, nu 2500
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult