(Foto: Guliver/Getty Images)
Valoarea bitcoin a crescut cu 600% în ultimele 12 luni și cu 1.600% în ultimele 24 de luni. Cotată la 4.200 de dolari, la începutul lunii octombrie, o singură unitate a monedei virtuale valora de trei ori mai mult ca o uncie de aur. În vreme ce unii dintre „evangheliștii” bitcoin consideră că moneda virtuală își va continua ascensiunea în următorii câțiva ani, profesorul de economie Kenneth Rogoff, fost economist șef al FMI între 2001 și 2003, este de părere că cea mai cunoscută criptomodenă se va devaloriza, notează The Guardian.
„Bitcoin a evoluat anul acesta ca într-un montagne russe. După ce a atins un record de aproape 5.000 de dolari pe unitate la începutul lunii septembrie, moneda a pierdut o treime din valoare în mai puțin de două săptămâni, ca apoi să ajungă la aproape 6.000 de dolari”, potrivit Reuters.
Bitcoin este în plină expansiune, fondurile speculative în monedă digitală cresc cu o rată cu două cifre, iar valoarea tuturor criptomonedelor a crescut de zece ori în acest an, la peste 170 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, marii investitori instituționali consideră că piața monedei virtuale este prea puțin reglementată, prea volatilă și prea puțin lichidă pentru a risca să investească în bitcoin.
Bitcoin, cea mai mare și cea mai cunoscută criptomonedă, a depășit toate monedele tradiționale ale lumii în fiecare an, începând cu 2011, cu excepția anului 2014. Mulți investitori îl văd drept un instrument opac, folosit de către traficații de arme și de droguri.
„Criptomonedele sunt dificil de analizat, sunt extrem de volatile și pot fi predispuse la fraudă", a declarat Trevor Greetham, reprezentant al Royal London Asset Management (RLAM), parte a companiei de asigurări de viață Royal London.
„Diversificarea investițiilor este un lucru bun, dar asta nu înseamnă să investești în orice, doar pentru că există. Ne vom orienta către activele cu o istorie lungă în ceea ce privește generarea de profituri sau reducerea riscurilor ", a adăugat Greetham, citat de Reuters.
Determinarea valorii bitcoin și a altor criptomonede este dificilă. În prezent există aproape 17 milioane de bitcoins, iar numărul maxim de bitcoins care se pot crea oricând nu poate depăși 21 de milioane. Spre deosebire de dolari de exemplu care teoretic pot fi creați într-un volum nelimitat, rețeaua bitcoin nu poate produce mai mult de 21 de milioane de unități.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Inclusiv ransomwarele alea...bitcoin a fost marele favorizant. Se poate repede, înainte să vină duba.
Și merge la toți fraierii, care dau clicce peste tot, dar nu fac nici un fel de backup niciodată.
Deodată...hop! Ai pierdut gestiunea.
Marcă 30 de bitcoin, repejor. Au făcut-o.