Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Bitcoin s-a scumpit de șase ori în 12 luni. Fost economist șef al FMI: Valoarea monedei virtuale se va prăbuși

Bitcoin-

(Foto: Guliver/Getty Images)

Valoarea bitcoin a crescut cu 600% în ultimele 12 luni și cu 1.600% în ultimele 24 de luni. Cotată la 4.200 de dolari, la începutul lunii octombrie, o singură unitate a monedei virtuale valora de trei ori mai mult ca o uncie de aur. În vreme ce unii dintre „evangheliștii” bitcoin consideră că moneda virtuală își va continua ascensiunea în următorii câțiva ani, profesorul de economie Kenneth Rogoff, fost economist șef al FMI între 2001 și 2003, este de părere că cea mai cunoscută criptomodenă se va devaloriza, notează The Guardian.

„Bitcoin a evoluat anul acesta ca într-un montagne russe. După ce a atins un record de aproape 5.000 de dolari pe unitate la începutul lunii septembrie, moneda a pierdut  o treime din valoare în mai puțin de două săptămâni, ca apoi să ajungă la aproape 6.000 de dolari”, potrivit Reuters

Bitcoin este în plină expansiune, fondurile speculative în monedă digitală cresc cu o rată cu două cifre, iar valoarea tuturor criptomonedelor a crescut de zece ori în acest an, la peste 170 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, marii investitori instituționali consideră că piața monedei virtuale este prea puțin reglementată, prea volatilă și prea puțin lichidă pentru a risca să investească în bitcoin.

Bitcoin, cea mai mare și cea mai cunoscută criptomonedă, a depășit toate monedele tradiționale ale lumii în fiecare an, începând cu 2011, cu excepția anului 2014. Mulți investitori îl văd drept un instrument opac, folosit de către traficații de arme și de droguri. 

„Criptomonedele sunt dificil de analizat, sunt extrem de volatile și pot fi predispuse la fraudă", a declarat Trevor Greetham, reprezentant al Royal London Asset Management (RLAM), parte a companiei de asigurări de viață Royal London. 

„Diversificarea investițiilor este un lucru bun, dar asta nu înseamnă să investești în orice, doar pentru că există. Ne vom orienta către activele cu o istorie lungă în ceea ce privește generarea de profituri sau reducerea riscurilor ", a adăugat Greetham, citat de Reuters.

Determinarea valorii bitcoin și a altor criptomonede este dificilă. În prezent există aproape 17 milioane de bitcoins, iar numărul maxim de bitcoins care se pot crea oricând nu poate depăși 21 de milioane. Spre deosebire de dolari de exemplu care teoretic pot fi creați într-un volum nelimitat, rețeaua bitcoin nu poate produce mai mult de 21 de milioane de unități. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Liviu check icon
  Trecem pe Dogecoin.
  • Like 0
 • ce dragutz <3 mor de ciuda borfasii de bancheri ca nu pot controla monezile criptografice, nu se pot falsifica asa cum sunt ei obisnuiti sa scoata bani la imprimanta cu vagoanele, si nu costa nimic sa transferi bitcoinuri in orice tara din lume, instantaneu ! incepe sa se vada caracterul parazit al bancilor care sug de pe noi comisioane si dobanzi cu orice ocazie.
  • Like 0
  • @ Merceanu Doru
   Bancile nu pot printa bani, in romania doar statul poate face acest lucru
   • Like 0
 • http://www.nasdaq.com/article/five-reasons-why-bitcoin-is-not-a-bubble-cm864891
  • Like 2
 • E cum zic băieții, dacă e de spălat ceva...ia cu bitcoin.
  Inclusiv ransomwarele alea...bitcoin a fost marele favorizant. Se poate repede, înainte să vină duba.
  Și merge la toți fraierii, care dau clicce peste tot, dar nu fac nici un fel de backup niciodată.
  Deodată...hop! Ai pierdut gestiunea.
  Marcă 30 de bitcoin, repejor. Au făcut-o.
  • Like 0
  • @ Floricel Campeanu
   Se cereau recompensa in cryptomonezi deoarece nu ai nevoie de un cont bancar conventional, deci politia nu poate prinde faptasii prin proceduri conventionale
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult