Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Bitcoin s-a scumpit de șase ori în 12 luni. Fost economist șef al FMI: Valoarea monedei virtuale se va prăbuși

Bitcoin-

(Foto: Guliver/Getty Images)

Valoarea bitcoin a crescut cu 600% în ultimele 12 luni și cu 1.600% în ultimele 24 de luni. Cotată la 4.200 de dolari, la începutul lunii octombrie, o singură unitate a monedei virtuale valora de trei ori mai mult ca o uncie de aur. În vreme ce unii dintre „evangheliștii” bitcoin consideră că moneda virtuală își va continua ascensiunea în următorii câțiva ani, profesorul de economie Kenneth Rogoff, fost economist șef al FMI între 2001 și 2003, este de părere că cea mai cunoscută criptomodenă se va devaloriza, notează The Guardian.

„Bitcoin a evoluat anul acesta ca într-un montagne russe. După ce a atins un record de aproape 5.000 de dolari pe unitate la începutul lunii septembrie, moneda a pierdut  o treime din valoare în mai puțin de două săptămâni, ca apoi să ajungă la aproape 6.000 de dolari”, potrivit Reuters

Bitcoin este în plină expansiune, fondurile speculative în monedă digitală cresc cu o rată cu două cifre, iar valoarea tuturor criptomonedelor a crescut de zece ori în acest an, la peste 170 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, marii investitori instituționali consideră că piața monedei virtuale este prea puțin reglementată, prea volatilă și prea puțin lichidă pentru a risca să investească în bitcoin.

Bitcoin, cea mai mare și cea mai cunoscută criptomonedă, a depășit toate monedele tradiționale ale lumii în fiecare an, începând cu 2011, cu excepția anului 2014. Mulți investitori îl văd drept un instrument opac, folosit de către traficații de arme și de droguri. 

„Criptomonedele sunt dificil de analizat, sunt extrem de volatile și pot fi predispuse la fraudă", a declarat Trevor Greetham, reprezentant al Royal London Asset Management (RLAM), parte a companiei de asigurări de viață Royal London. 

„Diversificarea investițiilor este un lucru bun, dar asta nu înseamnă să investești în orice, doar pentru că există. Ne vom orienta către activele cu o istorie lungă în ceea ce privește generarea de profituri sau reducerea riscurilor ", a adăugat Greetham, citat de Reuters.

Determinarea valorii bitcoin și a altor criptomonede este dificilă. În prezent există aproape 17 milioane de bitcoins, iar numărul maxim de bitcoins care se pot crea oricând nu poate depăși 21 de milioane. Spre deosebire de dolari de exemplu care teoretic pot fi creați într-un volum nelimitat, rețeaua bitcoin nu poate produce mai mult de 21 de milioane de unități. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liviu check icon
    Trecem pe Dogecoin.
    • Like 0
  • ce dragutz <3 mor de ciuda borfasii de bancheri ca nu pot controla monezile criptografice, nu se pot falsifica asa cum sunt ei obisnuiti sa scoata bani la imprimanta cu vagoanele, si nu costa nimic sa transferi bitcoinuri in orice tara din lume, instantaneu ! incepe sa se vada caracterul parazit al bancilor care sug de pe noi comisioane si dobanzi cu orice ocazie.
    • Like 0
    • @ Merceanu Doru
      Bancile nu pot printa bani, in romania doar statul poate face acest lucru
      • Like 0
  • http://www.nasdaq.com/article/five-reasons-why-bitcoin-is-not-a-bubble-cm864891
    • Like 2
  • E cum zic băieții, dacă e de spălat ceva...ia cu bitcoin.
    Inclusiv ransomwarele alea...bitcoin a fost marele favorizant. Se poate repede, înainte să vină duba.
    Și merge la toți fraierii, care dau clicce peste tot, dar nu fac nici un fel de backup niciodată.
    Deodată...hop! Ai pierdut gestiunea.
    Marcă 30 de bitcoin, repejor. Au făcut-o.
    • Like 0
    • @ Floricel Campeanu
      Se cereau recompensa in cryptomonezi deoarece nu ai nevoie de un cont bancar conventional, deci politia nu poate prinde faptasii prin proceduri conventionale
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult