Procesul de vaccinare a început duminică în Uniunea Europeană și o nouă discuție ar putea apărea între angajați și angajatori, pe măsură ce serul va deveni disponibil pentru majoritatea cetățenilor.
Bogdan Badea, CEO eJobs, este de părere că angajatorii ar putea condiționa prezența fizică la birou a angajaților de efectuarea vaccinului anti-Covid.
„Sunt convins că se va întâmpla acest lucru. Avem companii în acest moment care le cer angajaților să se întoarcă la birou, le plătesc testele astfel încât să se întoarcă la birou și le fac testele săptămânal și lunar. Principiul este foarte simplu. Într-o companie de 200 de oameni, dacă unul are coronavirus sau nu are vaccinul, poate să infecteze o mare parte din ei, dacă masca nu este purtată corect sau igiena nu este corectă. Cred că angajatorii vor face acest lucru, vor condiționa. Cred că vor apela la principiul liberei mișcări. Cine se va vaccina va putea să revină, cine nu, poate să rămână să lucreze de acasă”, a declarat Badea în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.
Astfel, deși vaccinarea nu este obligatorie, va exista o presiune informală ca oamenii să se vaccineze.
Discuții pe tema vaccinului ar putea exista și la interviuri, a continuat Badea, răspunzând la o întrebare a lui Florin Negruțiu, care a spus că există oameni care sunt gata să își treacă această mențiune în CV.
„Nu cred că va fi un diferențiator. Dar cred că o să fie un subiect de discuție. O noua rubrică în CV, după hobby-uri”, a declarat CEO-ul eJobs.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu poti conditiona pe cineva pentru realizarea unei activitati a carei programare in timp nu depinde de el.
Nu e ca si cum m-as duce la farmacia din colt sa iau o pastila.
Practic, chiar daca eu, angajat, doresc, sa ma vaccinez, nu pot stabili eu cand. Ci alte autoritati.
Întâi că procentul la care populația ar fi oarecum protejată se poate să fie sub 70% vaccinați. E posibil ca imunitatea de turmă să fie atinsă înainte pe seama celor care au trecut, aparent sau nu, prin infecție. Încă nu se știe clar măsura contribuției imunității celulare, care nu poate fi obiectivată prin titrul de anticorpi.
Apoi e posibil sa apară reglementări în acest sens. Fiindcă dl Badea vorbește de 2 categorii: angajații prezenți ( pe care poți să-i trimiți să lucreze de acasă, în fond de bun simț dar numai dacă-i și posibil ) și cei noi. Nu-i prea în regulă să condiționezi angajarea de prezența vaccinului dar precedente există ( în unele țări
nu-ți admit copilul la grădiniță decât vaccinat, de exemplu).
Se mai pune și întrebarea când. Fiindcă o asemenea problemă se poate pune când toate categoriile de populație au fost vaccinate și există vaccin disponibil. Cum acești angajați sunt de regulă tineri, grupa lor e ultima. Posibil să nu se mai ajungă la asta.
Și mai e posibil ca această decizie să nu fie lăsată la latitudinea șefului companiei X ori Y cu n angajați. Pentru că e o problemă de sănătate publică. Iar societățile tind să-și protejeze membrii. Ești liber pe o insulă pustie. Între alți oameni ajungi, vrei nu vrei, să încalci libertatea altora care au exact aceleași drepturi ca și tine.
PS . Nu sunt nici pentru nici impotriva vaccinului.
Cat despre articol mi se pare o prostie. Ii pur si simplu discriminare, si vor fi procese fara numar. O firma nu are cum sa interfereze cu problemele medicale personale a unui individ. Daca ar fi fost asa s-ar fi gasit unii ca sa nu primeasca oamenii cu hepatita sau SIDA de exemplu la lucru , ceea ce ii imposibil.
La fel cum cineva să-și asume răspunderea pentru efectele nedorite ale vaccinului, și cineva are efecte negative, cineva ar trebui s-o facă și pentru cele ale bolii, deoarece acum a devenit evitabila. Dacă o firma poate fi trasa la răspundere pentru obligativitatea vaccinării personalului, la fel ar trebui trasa la răspundere și dacă accepta personal nevaccinat și cineva de îmbolnăvește. Și n-au decât să decidă singuri care e mai periculos. Sau anti-vaxxerul însuși ar putea fi tras la răspundere dacă contaminează pe cineva. Inclusiv penal dacă moare.
Eu am 4 prieteni în România care s-au îmbolnăvit fiind obligați sa vina la servici de șefi idioți. Unul dintre ei trebuie sa facă 6 luni reeducare pentru refacerea capacității pulmonare. Nu a fost nimeni tras la răspundere. Ăștia sunt cazuri concrete nu povesti pe web.