Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bogdan Badea, eJobs: Angajatorii ar putea condiționa prezența fizică la birou de vaccinarea anti-Covid

Bogdan Badea

Procesul de vaccinare a început duminică în Uniunea Europeană și o nouă discuție ar putea apărea între angajați și angajatori, pe măsură ce serul va deveni disponibil pentru majoritatea cetățenilor.

Bogdan Badea, CEO eJobs, este de părere că angajatorii ar putea condiționa prezența fizică la birou a angajaților de efectuarea vaccinului anti-Covid. 

„Sunt convins că se va întâmpla acest lucru. Avem companii în acest moment care le cer angajaților să se întoarcă la birou, le plătesc testele astfel încât să se întoarcă la birou și le fac testele săptămânal și lunar. Principiul este foarte simplu. Într-o companie de 200 de oameni, dacă unul are coronavirus sau nu are vaccinul, poate să infecteze o mare parte din ei, dacă masca nu este purtată corect sau igiena nu este corectă. Cred că angajatorii vor face acest lucru, vor condiționa. Cred că vor apela la principiul liberei mișcări. Cine se va vaccina va putea să revină, cine nu, poate să rămână să lucreze de acasă”, a declarat Badea în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Astfel, deși vaccinarea nu este obligatorie, va exista o presiune informală ca oamenii să se vaccineze. 

Discuții pe tema vaccinului ar putea exista și la interviuri, a continuat Badea, răspunzând la o întrebare a lui Florin Negruțiu, care a spus că există oameni care sunt gata să își treacă această mențiune în CV. 

„Nu cred că va fi un diferențiator. Dar cred că o să fie un subiect de discuție. O noua rubrică în CV, după hobby-uri”, a declarat CEO-ul eJobs.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gecaba Gecaba check icon
  Asta este discriminare, căci sunt oameni care au contraindicații la vaccin. Ca sa nu mai spun ca vaccinarea este facultativa.
  • Like 2
 • @ autor
  Nu poti conditiona pe cineva pentru realizarea unei activitati a carei programare in timp nu depinde de el.
  Nu e ca si cum m-as duce la farmacia din colt sa iau o pastila.
  Practic, chiar daca eu, angajat, doresc, sa ma vaccinez, nu pot stabili eu cand. Ci alte autoritati.
  • Like 2
 • Delia MC Delia MC check icon
  Aș categorisi acest fel de afirmații ca moderat hazardate. Fiindcă există prea mulți de "dacă" și "când". A emite în spațiul public asemenea idei înseamnă să-ti asumi și riscul pierderii credibilității. S-a mai întâmplat și încă cum!
  Întâi că procentul la care populația ar fi oarecum protejată se poate să fie sub 70% vaccinați. E posibil ca imunitatea de turmă să fie atinsă înainte pe seama celor care au trecut, aparent sau nu, prin infecție. Încă nu se știe clar măsura contribuției imunității celulare, care nu poate fi obiectivată prin titrul de anticorpi.
  Apoi e posibil sa apară reglementări în acest sens. Fiindcă dl Badea vorbește de 2 categorii: angajații prezenți ( pe care poți să-i trimiți să lucreze de acasă, în fond de bun simț dar numai dacă-i și posibil ) și cei noi. Nu-i prea în regulă să condiționezi angajarea de prezența vaccinului dar precedente există ( în unele țări
  nu-ți admit copilul la grădiniță decât vaccinat, de exemplu).
  Se mai pune și întrebarea când. Fiindcă o asemenea problemă se poate pune când toate categoriile de populație au fost vaccinate și există vaccin disponibil. Cum acești angajați sunt de regulă tineri, grupa lor e ultima. Posibil să nu se mai ajungă la asta.
  Și mai e posibil ca această decizie să nu fie lăsată la latitudinea șefului companiei X ori Y cu n angajați. Pentru că e o problemă de sănătate publică. Iar societățile tind să-și protejeze membrii. Ești liber pe o insulă pustie. Între alți oameni ajungi, vrei nu vrei, să încalci libertatea altora care au exact aceleași drepturi ca și tine.
  • Like 2
 • am motive serioase sa ma indoiesc de contagiozitatea virusului corona,sint unul din cele 3 cazuri-stiute de mine- care a avut nu doar contact direct efemer cu un bolnav covid,ci a dormit in pat cu "dusmanul"e vorba de sotia mea care s-a stins in urma infectiei,la fel ca mine 2 familii din bloc au fost in aceiasi situatie,sintem 3 indivizi care am avut un contacat mai mult decit direct cu acest virus si nu am avut absolut nici un simptom,inclin sa cred tot mai mult ca acest virus este o creatie de laborator,dotat cu inteligenta,alege doar anumite gene unde devine letal,osirdia cu care sintem impinsi sa facem vaccinul ma face mai mult decit circumspect,apoi o intrebare banala,esti vaccinat,normal nu ar trebui sa ai nici un stres,cu ce iti pune sanatatea in pericol unul nevaccinat?plecind de la realitatea prin care am trecut eu,nu voi face vaccinul,
  • Like 2
  • @ Stefan 51
   ”Cu ce îți pune viața în pericol unul nevaccinat ? ” Vrei să spui că cineva asimptomatic (dar infectat, n.n.) nu poate infecta pe alții ? Ba exact aceștia sunt cei mai performanți răspândaci ai virusului ! Dacă n-ai suficienți neuroni mergi pe varianta asta și ... te infectezi și tu. Cred că printre aceștia se află și cei mai numeroși inconștienți votanți la alegeri !
   • Like 2
  • @ Stefan 51
   Deci sotia a murit de co-vid iar tu nu vrei sa te vaccinezi? Ok , ma cam indoiesc de poveste. Ori nu a fost sotia ta ori nu a murit. Faptul ca vorbesti cu asa o lejeritate despre decesul propriei sotii , cred doar ca esti bagator in seama.
   • Like 2
  • @ Ion Filip
   Nevaccinat , adica eu am boala , cu ce afectez pe cel vaccinat. Raspunsul pe termen scurt cu nimic. Dar in termen lung sunt altii nevaccinati si le transmit si lor , iar in timp cei vaccinati isi pierd imunitatea iar daca virusul inca ii in zona iar ii va afecta, vaccinul fiind doar pe o perioada limitata. O alta teorie ii ca in timp virusul va suferii o mutatie care ii va afecta chiar si pe cei vaccinati, asta pe termen mediu.
   PS . Nu sunt nici pentru nici impotriva vaccinului.
   Cat despre articol mi se pare o prostie. Ii pur si simplu discriminare, si vor fi procese fara numar. O firma nu are cum sa interfereze cu problemele medicale personale a unui individ. Daca ar fi fost asa s-ar fi gasit unii ca sa nu primeasca oamenii cu hepatita sau SIDA de exemplu la lucru , ceea ce ii imposibil.
   • Like 0
  • @ Silviu Pop Sese
   Mda, frumos rationament... Da' cica chiar si cei vaccinati pot raspindi virusul. De aceea se recomanda, chiar daca te-au vaccinat, sa porti masca si sa pastrezi distanta fizica. Asa ca mai incercati.
   • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   Mda, frumos rationament... Da' cica chiar si cei vaccinati pot raspindi virusul. De aceea se recomanda, chiar daca te-au vaccinat, sa porti masca si sa pastrezi distanta fizica. Asa ca mai incercati.
   • Like 0
  • @ Stefan 51
   Interesant cum in urma decesului sotiei ati ajuns direct la concluzia ca acest virus este o creatie de laborator dotata cu inteligenta, dar nu pareti sa va fi pus nicio clipa problema ca vectorul de transmitere ati fi putut fi dvs insiva. Ca doar cazurile de purtatori asimtomatici ai virusului fac deliciul bulei conspirationiste...
   • Like 2
 • Parerist check icon
  Pentru antivaxxeri nu exista și nu vor exista niciodată suficiente date statistice.
  La fel cum cineva să-și asume răspunderea pentru efectele nedorite ale vaccinului, și cineva are efecte negative, cineva ar trebui s-o facă și pentru cele ale bolii, deoarece acum a devenit evitabila. Dacă o firma poate fi trasa la răspundere pentru obligativitatea vaccinării personalului, la fel ar trebui trasa la răspundere și dacă accepta personal nevaccinat și cineva de îmbolnăvește. Și n-au decât să decidă singuri care e mai periculos. Sau anti-vaxxerul însuși ar putea fi tras la răspundere dacă contaminează pe cineva. Inclusiv penal dacă moare.
  Eu am 4 prieteni în România care s-au îmbolnăvit fiind obligați sa vina la servici de șefi idioți. Unul dintre ei trebuie sa facă 6 luni reeducare pentru refacerea capacității pulmonare. Nu a fost nimeni tras la răspundere. Ăștia sunt cazuri concrete nu povesti pe web.
  • Like 3
  • @ Parerist
   Tot povesti pe net spui si matale.
   • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  Nu e treaba angajatorului sa stie ce vaccinuri are un X sau un Y din companie.

  E adevarat ca daca legea cere testare CoVid pe banii companiei si masuri de carantina pentru angajati, atunci compania se concentreaza pe reducerea costurilor datorate acestei cauze.

  De unde se observa haosul creat de politicieni prin masurile lor. Nu avem stare de necesitate dar actionam ca atare. Adica starea de necesitate devine normalitate.

  Pe de alta parte e prematura obligativitatea vaccinarii tuturor datorita insuficientelor Date statistice privind vaccinele.

  Mie mi se pare ca s-a deschis larg poarta abuzurilor si discrininarii.

  Daca Firma considera ca vaccinarea e obligatorie atunci sa preia si responsabilitatea posibilelor efecte secundare si sa asigure compensatii financiare in cazul in care cineva sufera de invadilitate in urma vaccinarii. Sa plateasca pensie de invadilitate. Cineva trebuie sa-si asume riscul.

  De cand cu Corona apar tot felul de aberatii si ingradiri de libertati nejustificate. Si zero dezbatere. Doar lobbisti care propun solutii. S-a creat artificial o problema care cere o solutie. Ghici care? Ingradirea libertatii.

  • Like 4
  • @ Mr.Oh
   Parerist check icon
   Antivaxxerii au creeat artificial o problema care acum un secol sau 50 ani nu exista. A apărut de la câțiva escroci și a explodat odată cu rețelele sociale care te fac sa te crezi genial și învață să te înconjoare cu prosti care cred în aceleași prostii ca tine cerându-ti iluzia ca bula ta e realitatea obiectiva.
   • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Spuneți/scrieți ”...e prematură obligativitatea vaccinării tuturor datorită insuficientelor date statistice privind vaccinele (de fapt, vaccinurile, n.n.” ) Dar când (după mintea d-tale) nu e prematură : după ce s-a infectat deja ? Atunci vaccinul nu mai are efect și nici un rost ! Bravos, ”minte limpede” !
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   Mr.Oh check icon
   Lasa-ti va rog morala. Analizati relatia cauza efect si pe urma supuneti tema unei dezbateri etice.

   Virusul e parte din viata. Responsabilitatea infectarii cu un virus revine vietii si nu omului. Nu exista un vinovat.

   Vaccinul este un produs uman. De aceea vaccinul trebuie testat si garantata calitatea acestuia. Responsabilitatea tuturor efectelor adverse cade in sarcina omului.

   Cu alte cuvinte oamenii decid asupra vietii altor oameni. In aceasta situatie nu este admisa nici o greseala majora iar o bligativitatea vaccinarii fara clarificarea anterioara cine suporta costurile cazurilor nefericite nu este acceptabila.

   Colectivitatea impune vaccinare, atunci sa clarifice so cine suporta costurile unui esec dovedit peste 5 ani.

   Unde e dezbaterea? Multe oi viteje se arata pe aici. Tare as vrea sa vad ce vor zice peste 5 ani.
   • Like 2
  • @ Parerist
   Delia MC Delia MC check icon
   Exact.
   Funcționează pe principiul "o minciună spusă de un milion de ori devine adevăr".
   De fapt ei mai ies din bulele lor dar numai ca să "dea cu vaporul peste cap". În rest, convingerile li se auto-întrețin și se întăresc.
   Există antivaxx moderați și extremi, care sunt pierduți. Prin frecventarea unor astfel de bule, de obicei moderații se pierd și ei și în asta rezidă pericolul.
   Se poate încerca o campanie de informare pe diverse căi însă rezultatul pe termen scurt e cel puțin modest. Oamenii nu renunță așa ușor la niște convingeri iar frica e practic imposibil de depășit. E un sentiment primar. Dacă a apucat să se înrădăcineze, aleluia. Iar logica nu-i punctul lor forte.
   Pentru unul de durată trebuie investit masiv în educație.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Parerist check icon
   Sau mulți oameni au discernământul unui copil de 4 ani. Mie mi-e bine acum, nu ma doare nimic asa ca n-o sa ma poți convinge de voie buna sa fac ceva perceput ca dezagreabil.
   Dacă unuia cu tubul în nas ii propui un tratament super invaziv și periculos îl va accepta cu ambele mâini. Dacă unuia sănătos ii propui un vaccin care poate avea un efect nasol la 5 milioane însă îți reduce de 20 ori șansele sa ajungi la tubul în nas, sunt șanse mari sa refuze. Pentru ca acum e mai important decât mâine.
   Revenind la paralela cu copii, sunt curios câți antivaxxeri își altoiesc copii arunc când nu fac ce li se spune...
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Presupun ca sunteti genul care asteapta sa i se strice mai intai masina. Eu prefer reviziile preventive. Revenind la dezbaterea care nu poate avea loc (oare din ce motive?), am doar cateva argumente: poliomelita, difterie, tetanos, holera.
   • Like 1
  • @ Laura Balaura Trestian
   Parerist check icon
   ... variola...
   • Like 1
  • @ Laura Balaura Trestian
   Mr.Oh check icon
   Ca sa raspund pe limba dvs. Mergeti la mecanic si puneti ulei de Cutie de viteza in motor. Sa vedeti rezultatul.
   Deocamdata despre acest vaccin nu se stie in Detaliu ce efecte produce. Sunt evidentiate efectele imediate. Cele lente nici vorba. Se presupune TEORETIC s iNU PRACTIC ca nu vor fi efecte negative pe termen lung.
   Scuzati-ma, natura profesiei mele si anii de practica ma determina sa fac diferenta intre presupunere si realitate.
   Dvs. Nu aveti decat sa presupuneti ca totul va fi bine.
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Parerist check icon
   Teoretic nici dacă pui un ulei mai nou, sau unul cu specificații superioare într-o mașină mai veche nu știi sigur ce efecte va avea. Însă poți sa bănuiești, cu un grad rezonabil de încredere.
   Tu chiar ai impresia ca oamenii care dezvolta vaccinuri (sau uleiuri) sunt niște cretini care au nevoie de lecții de la un programec, un contabil, un jurnalist sau un analfabet functional? Natura meseriei tale e complet irelevanta, dacă nu ești specializat fix pe felia respectiva, și dacă nu ai la dispoziție toate datele brute. Poți sa fii și laureat Nobel, nu are legătură. Tu poți sa fii realmente mai deștept decât toată lumea, însă în domeniul tău, nu în unul strain.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult