Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bogdan Badea, eJobs: Angajatorii ar putea condiționa prezența fizică la birou de vaccinarea anti-Covid

Bogdan Badea

Procesul de vaccinare a început duminică în Uniunea Europeană și o nouă discuție ar putea apărea între angajați și angajatori, pe măsură ce serul va deveni disponibil pentru majoritatea cetățenilor.

Bogdan Badea, CEO eJobs, este de părere că angajatorii ar putea condiționa prezența fizică la birou a angajaților de efectuarea vaccinului anti-Covid. 

„Sunt convins că se va întâmpla acest lucru. Avem companii în acest moment care le cer angajaților să se întoarcă la birou, le plătesc testele astfel încât să se întoarcă la birou și le fac testele săptămânal și lunar. Principiul este foarte simplu. Într-o companie de 200 de oameni, dacă unul are coronavirus sau nu are vaccinul, poate să infecteze o mare parte din ei, dacă masca nu este purtată corect sau igiena nu este corectă. Cred că angajatorii vor face acest lucru, vor condiționa. Cred că vor apela la principiul liberei mișcări. Cine se va vaccina va putea să revină, cine nu, poate să rămână să lucreze de acasă”, a declarat Badea în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

Astfel, deși vaccinarea nu este obligatorie, va exista o presiune informală ca oamenii să se vaccineze. 

Discuții pe tema vaccinului ar putea exista și la interviuri, a continuat Badea, răspunzând la o întrebare a lui Florin Negruțiu, care a spus că există oameni care sunt gata să își treacă această mențiune în CV. 

„Nu cred că va fi un diferențiator. Dar cred că o să fie un subiect de discuție. O noua rubrică în CV, după hobby-uri”, a declarat CEO-ul eJobs.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gecaba Gecaba check icon
    Asta este discriminare, căci sunt oameni care au contraindicații la vaccin. Ca sa nu mai spun ca vaccinarea este facultativa.
    • Like 2
  • @ autor
    Nu poti conditiona pe cineva pentru realizarea unei activitati a carei programare in timp nu depinde de el.
    Nu e ca si cum m-as duce la farmacia din colt sa iau o pastila.
    Practic, chiar daca eu, angajat, doresc, sa ma vaccinez, nu pot stabili eu cand. Ci alte autoritati.
    • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Aș categorisi acest fel de afirmații ca moderat hazardate. Fiindcă există prea mulți de "dacă" și "când". A emite în spațiul public asemenea idei înseamnă să-ti asumi și riscul pierderii credibilității. S-a mai întâmplat și încă cum!
    Întâi că procentul la care populația ar fi oarecum protejată se poate să fie sub 70% vaccinați. E posibil ca imunitatea de turmă să fie atinsă înainte pe seama celor care au trecut, aparent sau nu, prin infecție. Încă nu se știe clar măsura contribuției imunității celulare, care nu poate fi obiectivată prin titrul de anticorpi.
    Apoi e posibil sa apară reglementări în acest sens. Fiindcă dl Badea vorbește de 2 categorii: angajații prezenți ( pe care poți să-i trimiți să lucreze de acasă, în fond de bun simț dar numai dacă-i și posibil ) și cei noi. Nu-i prea în regulă să condiționezi angajarea de prezența vaccinului dar precedente există ( în unele țări
    nu-ți admit copilul la grădiniță decât vaccinat, de exemplu).
    Se mai pune și întrebarea când. Fiindcă o asemenea problemă se poate pune când toate categoriile de populație au fost vaccinate și există vaccin disponibil. Cum acești angajați sunt de regulă tineri, grupa lor e ultima. Posibil să nu se mai ajungă la asta.
    Și mai e posibil ca această decizie să nu fie lăsată la latitudinea șefului companiei X ori Y cu n angajați. Pentru că e o problemă de sănătate publică. Iar societățile tind să-și protejeze membrii. Ești liber pe o insulă pustie. Între alți oameni ajungi, vrei nu vrei, să încalci libertatea altora care au exact aceleași drepturi ca și tine.
    • Like 2
  • am motive serioase sa ma indoiesc de contagiozitatea virusului corona,sint unul din cele 3 cazuri-stiute de mine- care a avut nu doar contact direct efemer cu un bolnav covid,ci a dormit in pat cu "dusmanul"e vorba de sotia mea care s-a stins in urma infectiei,la fel ca mine 2 familii din bloc au fost in aceiasi situatie,sintem 3 indivizi care am avut un contacat mai mult decit direct cu acest virus si nu am avut absolut nici un simptom,inclin sa cred tot mai mult ca acest virus este o creatie de laborator,dotat cu inteligenta,alege doar anumite gene unde devine letal,osirdia cu care sintem impinsi sa facem vaccinul ma face mai mult decit circumspect,apoi o intrebare banala,esti vaccinat,normal nu ar trebui sa ai nici un stres,cu ce iti pune sanatatea in pericol unul nevaccinat?plecind de la realitatea prin care am trecut eu,nu voi face vaccinul,
    • Like 2
    • @ Stefan 51
      ”Cu ce îți pune viața în pericol unul nevaccinat ? ” Vrei să spui că cineva asimptomatic (dar infectat, n.n.) nu poate infecta pe alții ? Ba exact aceștia sunt cei mai performanți răspândaci ai virusului ! Dacă n-ai suficienți neuroni mergi pe varianta asta și ... te infectezi și tu. Cred că printre aceștia se află și cei mai numeroși inconștienți votanți la alegeri !
      • Like 2
    • @ Stefan 51
      Deci sotia a murit de co-vid iar tu nu vrei sa te vaccinezi? Ok , ma cam indoiesc de poveste. Ori nu a fost sotia ta ori nu a murit. Faptul ca vorbesti cu asa o lejeritate despre decesul propriei sotii , cred doar ca esti bagator in seama.
      • Like 2
    • @ Ion Filip
      Nevaccinat , adica eu am boala , cu ce afectez pe cel vaccinat. Raspunsul pe termen scurt cu nimic. Dar in termen lung sunt altii nevaccinati si le transmit si lor , iar in timp cei vaccinati isi pierd imunitatea iar daca virusul inca ii in zona iar ii va afecta, vaccinul fiind doar pe o perioada limitata. O alta teorie ii ca in timp virusul va suferii o mutatie care ii va afecta chiar si pe cei vaccinati, asta pe termen mediu.
      PS . Nu sunt nici pentru nici impotriva vaccinului.
      Cat despre articol mi se pare o prostie. Ii pur si simplu discriminare, si vor fi procese fara numar. O firma nu are cum sa interfereze cu problemele medicale personale a unui individ. Daca ar fi fost asa s-ar fi gasit unii ca sa nu primeasca oamenii cu hepatita sau SIDA de exemplu la lucru , ceea ce ii imposibil.
      • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Mda, frumos rationament... Da' cica chiar si cei vaccinati pot raspindi virusul. De aceea se recomanda, chiar daca te-au vaccinat, sa porti masca si sa pastrezi distanta fizica. Asa ca mai incercati.
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Mda, frumos rationament... Da' cica chiar si cei vaccinati pot raspindi virusul. De aceea se recomanda, chiar daca te-au vaccinat, sa porti masca si sa pastrezi distanta fizica. Asa ca mai incercati.
      • Like 0
    • @ Stefan 51
      Interesant cum in urma decesului sotiei ati ajuns direct la concluzia ca acest virus este o creatie de laborator dotata cu inteligenta, dar nu pareti sa va fi pus nicio clipa problema ca vectorul de transmitere ati fi putut fi dvs insiva. Ca doar cazurile de purtatori asimtomatici ai virusului fac deliciul bulei conspirationiste...
      • Like 2
  • Parerist check icon
    Pentru antivaxxeri nu exista și nu vor exista niciodată suficiente date statistice.
    La fel cum cineva să-și asume răspunderea pentru efectele nedorite ale vaccinului, și cineva are efecte negative, cineva ar trebui s-o facă și pentru cele ale bolii, deoarece acum a devenit evitabila. Dacă o firma poate fi trasa la răspundere pentru obligativitatea vaccinării personalului, la fel ar trebui trasa la răspundere și dacă accepta personal nevaccinat și cineva de îmbolnăvește. Și n-au decât să decidă singuri care e mai periculos. Sau anti-vaxxerul însuși ar putea fi tras la răspundere dacă contaminează pe cineva. Inclusiv penal dacă moare.
    Eu am 4 prieteni în România care s-au îmbolnăvit fiind obligați sa vina la servici de șefi idioți. Unul dintre ei trebuie sa facă 6 luni reeducare pentru refacerea capacității pulmonare. Nu a fost nimeni tras la răspundere. Ăștia sunt cazuri concrete nu povesti pe web.
    • Like 3
    • @ Parerist
      Tot povesti pe net spui si matale.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult