Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Bogdan Sîrbu și Cătălin Savu, foști bancheri cu experiență în Private Banking și IT, au lansat împreună Finor - o aplicație destinată administrării averii. „În 2011 depozitele bancare reprezentau 95% din portofoliile clienților băncilor. Acum proporția s-a schimbat”

Accesul la informație, evoluția economiei, educația financiară, dar și schimbarea profilului omului bogat din România au generat modificări în ceea ce privește tipurile de investiții pe care oamenii care vor să-și sporească averile, aleg să le facă. Bogdan Sîrbu, unul dintre cei mai experimentați private bankeri din țară, a văzut această evoluție pe parcusul celor 16 ani în care a lucrat în cadrul a două bănci mari din România, iar asta i-a permis să identifice o nouă nevoie în rândul investitorilor și să vină cu o soluție. Pentru că vremurile în care banii ajungeau preponderent în depozite bancare sau erau investiți exclusiv în imobiliare, au apus. (foto credits: Radu Dumitrache).

Astfel, în toamna anului trecut, a lansat împreună cu Cătălin Savu, alături de care a lucrat mulți ani în banking, platforma Finor Online, care le permite utilizatorilor să aibă o imagine clară a investițiilor pe care le au in active lichide - acțiuni, obligațiuni, fonduri de investiții, portofolii administrate discreționar, conturi bancare - si non-lichide - imobiliare, părți sociale în companii nelistate. Arhitectura aplicației este una robusta și în același timp scalabilă, acordând o mare atenție securității datelor prin aplicarea celor mai moderne standarde de securitate cibernetică. Ideea era mai veche, dar abia în serile fără activitate socială din pandemie au găsit răgazul și energia de a lucra efectiv la acest proiect.

„Încă din 2018, am avut o primă discuție cu Cătălin și am realizat că e nevoie de o platformă care să ajute oamenii să aibă o vedere clară asupra întregii lor averi, pentru că există o nevoie reală în a ști valoarea plasamentelor. Și nu e vorba numai de activele lichide sau de imobiliare, ci și de investițiile pe care le fac în propria companie sau ale altora, ca angel investor, de exemplu. In viitor ne propunem să acoperim și zona de artă sau de cryptomonede, care sunt, de asemenea, alternative de investiții pe care nu le putem ignora.

Lucrurile au evoluat. Dacă în 2011, depozitele bancare reprezentau 95% din activele lichide ale investitorilor, anul trecut proporția era schimbată, iar depozitele mai reprezentau în jur de 5%. Restul investițiilor sunt pe piața de capital sau în obligațiuni. Primul pas către diversificare a fost trecerea de la depozite bancare la titluri de stat românești, acestea fiind cele mai uzitate instrumente cu venit fix datorită randamentelor superioare si a avantajului fiscal.”, spune Bogdan Sîrbu.

El explică faptul că majoritatea banilor ajungeau anterior în depozite pentru că băncile ofereau dobânzi foarte avantajoase, de 15-20% pentru lei, și de 7-8% pentru euro, iar asta îi făcea pe investitori să nu se deschidă foarte mult către alte riscuri. În ceea ce privește imobiliarele, Sîrbu spune că investițiile au fost favorizate pe de o parte de apetența din ADN-ul românilor pentru astfel de achiziții, iar pe de altă parte, de caracteristicele pieței din România de la începutul anilor 2000, când un apartament în București costa 5.000 de dolari.

Cum s-a schimbat profilul omului bogat din România

Bogdan Sîrbu spune că nu numai tipurile de investiții s-au schimbat, ci și categoria oamenilor care au reușit să acumuleze avere a evoluat foarte mult. Companii precum UiPath, GeCAD Software sau Bitdefender au inspirat și încurajat prin succesul lor dezvoltarea de noi afaceri, în special în zona tehnologiei, iar antreprenorii care au construit aceste companii reprezintă în același timp și modele din punctul de vedere al investițiilor pe care le fac.

„Dacă acum 15 ani cu toții aveam o imagine despre omul bogat din România, acum mi se pare că vedem cu totul și cu totul altceva. Sunt oameni care chiar au generat plus valoare. Oameni precum Daniel Dines, Florin Talpeș sau Radu Georgescu au făcut foarte mult bine ecosistemului din România, pentru că au pus țara noastră pe harta dezvoltării de produs din toată lumea și probabil că de aceea suntem tot mai mulți care încercăm să aducem soluții tehnologice. Pentru că funcționează exact ca în sport. Exact cum Generația de Aur a influențat copiii și o bună perioadă am avut fotbaliști în România, sau cum terenurile de tenis sunt pline acum sub efectul Simona Halep (...).

Accesul la informație, evoluția economiei, educația financiară, dar și schimbarea profilului omului bogat din România au generat modificări în ceea ce privește tipurile de investiții pe care oamenii care vor să-și sporească averile, aleg să le facă. Bogdan Sîrbu, unul dintre cei mai experimentați private bankeri din țară, a văzut această evoluție pe parcusul celor 16 ani în care a lucrat în cadrul a două bănci mari din România, iar asta i-a permis să identifice o nouă nevoie în rândul investitorilor și să vină cu o soluție. Pentru că au apus vremurile în care banii ajungeau preponderent în depozite bancare sau erau investiți exclusiv în imobiliare.

Astfel, în toamna anului trecut, a lansat împreună cu Cătălin Savu, alături de care a lucrat mulți ani în banking, platforma Finor Online, care le permite utilizatorilor să aibă o imagine clară a investițiilor pe care le au in active lichide - acțiuni, obligațiuni, fonduri de investiții, portofolii administrate discreționar, conturi bancare - si non-lichide - imobiliare, părți sociale în companii nelistate. Arhitectura aplicației este una robusta și în același timp scalabilă, acordând o mare atenție securității datelor prin aplicarea celor mai moderne standarde de securitate cibernetică. Ideea era mai veche, dar abia în serile fără activitate socială din pandemie au găsit răgazul și energia de a lucra efectiv la acest proiect.


Și chiar dacă existau, acum vizibilitatea pentru genul acesta de antreprenori este mai mare. Și apropo de ce fac oamenii bogați acum. Frații Pavăl, de exemplu, care au construit o companie mare și bună, și-au făcut family office-ul lor, unde au angajat oameni din corporații, și sunt foarte prezenți pe bursa locală. Și toți oamenii pe care i-am menționat sunt foarte prezenți în România, deși și-ar permite să trăiască și să investească oriunde în lume.

Cred că sunt aici pentru că România are în continuare foarte mult potențial și pentru că sunt investitori și acesta este ADN-ul lor, iar România e un canal foarte bun de a-ți plasa banii. E o țară cu potențial și cu capital uman. Au fost tranzacții despre care am citit recent in presă. Daniel Dines a cumpărat 10% din Rodbun, iar frații Pavăl au cumpărat 30% din Farmacia Tei. Acesta este un capital care se întoarce tot în economia românească. UiPath a creat o întreagă pătură de investitori și toți sunt prezenți în foarte multe companii, cu precădere în companii de tehnolgie”, spune Sîrbu.

Principalul concurent: propriul Excel

Pentru un investitor este foarte important să poată urmări dinamica investițiilor pe care le face, iar metoda clasică de a face acest lucru este prin intermediul unui Excel bine construit.

„Vrem să venim în ajutorul utilizatorului astfel încât acesta să poată vedea dintr-o singură privire care este averea pe care o are, cum a evoluat portofoliul pe diverse perioade, rezumate, rapoarte, statistici, detalii, într-o reprezentare grafică clară. Ne-am propus să oferim clientului o platformă ușor de folosit și care să ofere o experiență bună, astfel încât să ajungă foarte ușor la informația relevantă. Investim mult timp pe partea de customer experience și de utilitate. Culegem feedback de la utilizatori, încercăm să înțelegem nevoile lor și să le transpunem în aplicație. Ne ajută experiența pe care am acumulat-o dezvoltând produse digitale bancare, dar ne ajută și feedback-ul de la clienți și userii care testează aplicația.”, a precizat Cătălin Savu, responsabil de partea IT a proiectului.

Aplicația Finor se adresează așa-numiților „affluents”, adică celor cu o avere care nu depășește un milion de euro, și zonei de private banking, unde sunt cei care au trecut de acest prag. În prezent, media utilizatorilor care își gestionează averea prin intermediul platformei este de aproximativ 2 milioane de euro, dar pe măsură ce business-ul va scala, media ar putea coborî. Aplicația poate fi utilă oricui are un portofoliu de minim 2-3 active (o chirie, un cont de brokeraj la un fintech, fonduri de investiții etc.). Sloganul Finor este ,,Build Generational Wealth” (n.r. din eng. Construiește avere generațională), deviză care este susținută de credința lor că tehnologia unește generațiile.

Aplicația a avut un start bun datorită conexiunilor pe care cei doi fondatori le-au creat lucrând în private banking, iar acum, pe lângă metodele clasice de promovare, băncile care au interes în zona de educație financiară i-ar putea ajuta să-și facă și mai cunoscut produsul.

Tot în acest scop, fondatorii Finor își doresc să încheie un parteneriat cu Monica Niculescu, una dintre cele mai importante tenismene romane.

„Monica este o sportivă care a muncit mult și a arătat că poate performa la cel mai înalt nivel. Vom colabora cu ea în zona de PR și am ales-o tocmai pentru că este genul de sportivă în care ne regăsim. Noi suntem doi oameni simpli, din orașe mici, care au ajuns să lucreze în companii mari din București și să ne facem o carieră. Succesul Monicăi la nivel internațional ne inspiră.”, spune Sîrbu. 

În prezent, poți tranzacționa orice

Chiar dacă nu dispun de averi în euro de minim șase cifre, tot mai mulți tineri încep să devină interesați de acest subiect și să investească. Sîrbu pune acest trend pe seama faptului că tânăra generație are acces la informație și tehnologie care facilitează investițiile.

„Generația tânără a înțeles ce înseamnă crypto și poate în viitor vor ajunge să aibă mai multe active. Deschiderea lor e legată strict de timingul la care au avut acces la bani. Au început să câștige primele salarii într-un mediu foarte prietenos cu ideea de a investi, pe orice canal îți dorești. În momentul de față este foarte simplu să cumperi acțiuni la Coca Cola, Ford, Nike, care pentru celelalte generații nu erau la îndemână (...)

Cel mai senior utilizator al platformei noastre este o doamnă de 86 de ani. Dacă familia ei ar fi avut șansa ca în perioada interbelică să cumpere, de exemplu, acțiuni la Ford, cu singuranță ar fi făcut-o. Tinerii au această șansă de a avea acces la aceste instrumente și sunt multe. Acum e foarte ușor să investești în ce vrei, pe cont propriu sau prin intermediari. În momentul de față poți tranzacționa orice”, spune Bogdan Sîrbu.

Sfatul său pentru cei care cochetează cu gândul de a investi este ca mai întâi să citească în special despre finanțe comportamentale, să afle cât mai multe despre lumea investițiilor și să descopere maniera care li s-ar potrivi cel mai bine pentru a gestiona surplusul, care ar trebui să existe începând cu 30-35 de ani.

„Acum, dacă mă întrebi pe mine, ar trebui să economisim și să investim de la primul salariu, dar nu există un timing ideal. Important e ca mai devreme sau mai târziu să conștientizăm că trebuie să avem o oarecare diversificare. Nu trebuie să înțelegi toate tehnicalitățile instrumentelor financiare, ci mai degrabă să acumulezi noțiuni de educație financiară”, conchide fondatorul Finor. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult