Foto Inquam Photos / George Călin
Treisprezece culte religioase au cerut Ministerului Educației crearea posibilității ca elevii să poată susține, la alegere, proba la religie în cadrul examenului de bacalaureat.
Trebuie să stabilim un lucru: românii sunt ortodocși parțial. Credința lor este împănată cu superstiții precreștine, cum ar fi descântecul de deochi sau „să nu treci peste copil, că rămâne mic”, lucruri care sunt în afara ortodoxismului. Mai mult decât atât, există ceva în care românii cred – și de care se tem – mult mai tare decât de Dumnezeu: lumea, acea lume din sintagma care a marcat generații întregi, „ce-o să zică lumea?” Dacă nu ar fi gura lumii, românii, cu foarte mici excepții, nu ar pune piciorul în biserică. În aceeași situație se găsește și ora de religie, la care părinții își țin copiii din două motive: „Aoleu, mamă, ce-o să zică lumea, că suntem pocăiți?” și „lasă, nu fi fraier, mai ajută la medie”. Introducerea probei de bacalaureat la religie mizează pe partea a doua. Profesorul Marcel Bartic a făcut o comparație foarte bună cu perioada când îi apuca pe toți cheful de sport în clasa a XII-a și optau pentru proba la educație fizică. La fel va fi și aici. Decât să dai bacul la logică, unde e cu diagrame Euler și Venn, mai bine dai la religie, unde memorezi o cantitate de informație și ai scăpat. Nu mai zic de chimie, biologie sau fizică, ferească! Părinții și elevii se vor ascunde sub patrafirul preotului, în speranța că mai saltă nițeluș media finală, că la majoritatea facultăților se intră cu dosar, adică se intră ca prin brânză.
Acum, alt aspect. Ce interes au cultele în toată situația asta? Contraatacul. De când a apărut posibilitatea ca părinții să își retragă copiii de la ora de religie, cultele, în special BOR, s-au simțit sfidate, așa că speculează acum, folosindu-se de îndemânările căpătate din perioada când completau acatiste semnate cu nume conspirativ, viitorul copiilor.
Și, cel mai probabil, o să le iasă, că vin alegerile.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Vreau doar sà subliniez totusi cà e greu de suportat pentru multa lume, (stiu, pentru unii nu este pentru ca nu sesiseaza pur si simplu) faptul cà statul te vrea prost, umil, supus, inapoiat, dependent, cu mâna întinsà si cocosat, resemnat, pasiv, indoctrinat si cu creierul spalat, indiferent cum se numeste detergentul folosit : legiunea, garda, PMR, PCR, FSN, PSD, BOR, etc.
O natie responsabilà, desteaptà, treazà, solidarà, implicatà, activà, care se raporteazà la un set de valori comune, cu constiintà civicà si un dram de culturà, constituie o mare problemà pentru guvernanti, indiferent de tara sau regimul care este la putere.
După căderea Bizanțului, mulți teologi răsăriteni au fugit în zona apuseană, aducând cu ei o teologie clădită pe întreaga moștenire antică.
Frumusețea logicii și a retoricii antice s-a conservat în Bizanț, în timp ce apusenii au repudiat-o. Diagramele Euler și Venn nu au apărut prin combustie spontană. Originea lor apare în cărțile de patristică. Cei care au mintea deschisă și nu confundă lucrurile înțeleg.
Deci?
Istoric si cultural, daca scoti religia din scoli, nu mai dai copiilor cheia de intelegere a unei societati, epoci si civilizatii.
Pe plan moral acum (nu cultural), care-i faza cu religia? Care este acel mesaj periculos al religiei crestine? Iubeste-ti aproapele? Decalogul? Faptul ca religia vorbeste de deznadejde si suicid ca de un pacat? Faptul ca apara familia si femeia, vaduva si orfanul? Faptul ca tot ce e in administrarea bisericii e azi luminos si frumos?-manastiri curate si pline de flori, atelierele religioase ca aproape singurele pastratoare de mestesug (la cati sculptori, pictori, tamplari, mesteri da biserica de lucru si la cati statul)? Biserica ce ii asista pe romani in strainatate infinit mai mult decat consulatele? Ambasade si consulate ai in cateva mari orase, iar bisericile sunt mult mai dese? Faptul ca romani din strainatate care in tara nici macar nu mergeau la biserica au gasit in diaspora acolo un sprijin moral?
Ce ne-a facut Biserica?
Ce intrebare aiurea. Ea ne-a facut noua exact ce le-a facut si comunistilor: le-a stat ca sarea in ochi, in special in anii 50. au daramat-o, au inlocuit Craciun cu sarbatori de iarna si mos Gerila, au inlocuit periodizarea inainte/dupa Hristos cu i.e.n si e.n. (Era noastr). Ca sarea in ochi le-a stat biserica si unui Nero sau Diocletian. Nu exista perioada sa nu aiba ura ei impotriva bisericii, pentru ca ea nu e din lumea aceasta. Biserica e mireasa lui Hristos, dupa cum afirma Biblia. Ce ne-a facut El?
Inca o data, ce ne-a facut El, de Il uram asa de tare?
Si poate anterior era vorba despre bisericile care inghit miliarde de euro in loc sa ajute oameni, la cele reprezentate de plimbareti in masini de lux...zic si eu.
În numele credinței, al cunoașterii de tip religios se pot disimula de fapt acțiuni reprobabile, manipulatoare, militante.
Uneori, drumul spre iad e pavat cu bune intenții.
O singură corectură pentru Dvs, la final, cu bună credință. Așa cum bine știți Iisus, Fiul este un element al Sfintei Treimi, iar Tatăl este alt element distinct. Iisus nu se numește niciodată pe sine Tată. Dar ideea Dvs este clară: Iisus este CA UN TATĂ pentru noi, fiindu-ne îndrumătorul spiritual, aducătorul noii legi și mai mult decât atât, MÂNTUITORUL nostru, Cel care se sacrifică pe sine pentru noi. Da, ca un tată.
Religia este un fel de afacere ptr foarte multi popici ortodoxi mai ales ,De ce se plimba numai cu masini de lux ,,Mercedes si cu lanturi grele de aur de pilda ,este asa o ,mentalitate bolnava Iar pensionarii nu au bani ptr reparatii dantura etc,
Asta e teoria scoasa de biserica. Dovedeste ca nu e asa. Biserica s-a zidit singura pe baza ambitiilor, dorintei de putere si de bogatie a preotilor. Si nu s-a schimbat nimic.
Cum poti macar sa gandesti ca " nu exista credinta fara biserica" ??? Urmeaza sa spui ca nu exista Dumnezeu fara biserica si ca biserica a aparut intai. Incearca sa gandesti.
Dar autorul articolului se vede că face parte dintre cei anti-religie. Minimalizează și ridiculizează vocația ortodoxă profundă a poporului român. Peste tot în lume există credincioși mai în profunzime sau mai superficiali. De asemenea superstitiile și credințele vechi precreștine se îmbină uneori cu dogma creștină pură. Până la urmă nu e nimic anormal în asta și de multe ori nici de blamat. Oricum, pe lângă unii credincioșii mai ”soft” există și intelectuali creștini de mare forță, deci într-o societate găsim toate nivelurile de credință și spiritualitate. Dar să nu vezi și să nu interpretezi decât în rău tot ce ține de spiritualitatea ortodoxă a românior, așa cum face autorul articolului, asta înseamnă rea-voință. Și bineînțeles, propagandă anti creștină și ateistă agresivă. VADE RETRO Nicolae Cotruț!
Oricare din aceste materii poate fi predata astfel incat sa nu se favorizeze doar talentul si vocatia. Oricare are itemi si criterii concrete de evaluare. Eu predau romana si franceza, nu arte sau religie. Dar stiu elevi care nu sunt neaparat religiosi si care au 10 la religie, pe merit, pentru ca au cultura generala si pentru ca sunt atenti in clasa si vor sa aiba cunostinte variate. Deci cam asa se poate si cu celelalte materii. Proful de religie nu le pune note la morala (nu ii sanctioneaza el pe elevi daca injura sau nu isi asculta parintii). Cel mult ii poate sfatui. El le pune note conform unei programe care are si multa teorie, are si istorie, are si elemente de cultura nationala etc. Avand in vedere aceasta programa, ea e perfect incadrabila si pentru bac. In sfarsit.
Ps. Multumesc pentru apreciere si iertati.
În legătură cu materiile notate cu admis / respins, înțeleg ideea că s-ar crea o discriminare indirectă între profesori, dar nu știu dacă asta chiar e ceva inadmisibil. Dar poate că aveți dreptate, chiar nu știu cum să privesc problema asta. Mai departe, presupunând că, de exemplu la materia ”muzică” avem un elev muncitor și extrem de talentat și alt elev la fel de muncitor și el dar afon, chiar nu cred că merită amândoi tot nota 10. Ar fi o nedreptate față de micuțul Mozart, chiar dacă ar fi absolut corect față de micuțul afon cuminte și muncitor. Dar dacă ar fi pe bază de admis / respins atunci ar fi corect pentru amândoi, fiindcă amândoi știu că sub umbrela ”admis” poate sta o mare diversitate de elevi. Dl. Plesu a absolvit secția de ”Istoria și teoria artei” iar asta nu are legătură cu talentul în creația artsitică efectivă, ci cu CRITICA. Dar în școală, pe lângă teorie, se face și desen efectiv, cu bloc de desen și acuarele la purtător, nu (numai) critică în domeniul artelor plastice. La muzică se face ceva mai multă teorie din câte îmi amintesc. Iar sportul eu cred că ar trebui făcut obligatoriu ca metodă de păstrare a sănătății, iar aici notele chiar mi se par aiurea. Eu personal, în liceu mă împăcam bine cu muzica (ureche muzicală bună) dar prost cu desenul și sportul. La proba de rezistență la alergare (ce prostie!) eram disperat, mă duceam ca la tăiere și eram apoi toată ziua terminat. Nu ar fi fost mai bine să ne limităm la niște exerciții pentru menținerea sănătății și dezvoltarea unor abilități firești (agilitate, coordonare etc) plus spirit de echipă la jocuri? De ce să fac eu pe alergătorul de viteză sau de semifond să crape inima-n mine? În legătură cu religia, nu știu ce conține programa școlară. Deși eu sunt creștin ortodox, totuși cred că la această materie ar trebui să se facă mai mult cultură generală, morală creștină și ceva... atmosferă ”de poveste”. Dar mai puțin dogmă și aspecte ritualice stricte. Nu deloc, dar doar informații atât cât e necesar. Teoretic așa ceva ar putea fi materie de Bac, dar tot cred că nu e cazul. Dacă se teoretizează prea mult și mai e și grija Bac-ului, rezultatul poate fi o îndepărtare a copiilor de religie, în final. Ceea ce e fix ce nu ar trebui.
Confuzia vine din programa școlară, care nu face diferența dintre DISCIPLINĂ (care are un caracter vocațional) și EDUCAȚIE (cu caracter general).
Dar nu sunt de acord cu predarea religiei ortodoxe. Nu avem nevoie de o natie de preoti. Oricum pregatirea elevilor in mai toate domeniile este precara din cauza sistemului romanesc de invatamant si examenul acesta ar fi doar o metoda de a obtine mai usor note de trecere la Bacalaureat.