Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

BOR contraatacă

Patriarhul Daniel - Foto Inquam Photos / George Călin

Foto Inquam Photos / George Călin

Treisprezece culte religioase au cerut Ministerului Educației crearea posibilității ca elevii să poată susține, la alegere, proba la religie în cadrul examenului de bacalaureat.

Trebuie să stabilim un lucru: românii sunt ortodocși parțial. Credința lor este împănată cu superstiții precreștine, cum ar fi descântecul de deochi sau „să nu treci peste copil, că rămâne mic”, lucruri care sunt în afara ortodoxismului. Mai mult decât atât, există ceva în care românii cred – și de care se tem – mult mai tare decât de Dumnezeu: lumea, acea lume din sintagma care a marcat generații întregi, „ce-o să zică lumea?” Dacă nu ar fi gura lumii, românii, cu foarte mici excepții, nu ar pune piciorul în biserică. În aceeași situație se găsește și ora de religie, la care părinții își țin copiii din două motive: „Aoleu, mamă, ce-o să zică lumea, că suntem pocăiți?” și „lasă, nu fi fraier, mai ajută la medie”. Introducerea probei de bacalaureat la religie mizează pe partea a doua. Profesorul Marcel Bartic a făcut o comparație foarte bună cu perioada când îi apuca pe toți cheful de sport în clasa a XII-a și optau pentru proba la educație fizică. La fel va fi și aici. Decât să dai bacul la logică, unde e cu diagrame Euler și Venn, mai bine dai la religie, unde memorezi o cantitate de informație și ai scăpat. Nu mai zic de chimie, biologie sau fizică, ferească! Părinții și elevii se vor ascunde sub patrafirul preotului, în speranța că mai saltă nițeluș media finală, că la majoritatea facultăților se intră cu dosar, adică se intră ca prin brânză.

Acum, alt aspect. Ce interes au cultele în toată situația asta? Contraatacul. De când a apărut posibilitatea ca părinții să își retragă copiii de la ora de religie, cultele, în special BOR, s-au simțit sfidate, așa că speculează acum, folosindu-se de îndemânările căpătate din perioada când completau acatiste semnate cu nume conspirativ, viitorul copiilor.

Și, cel mai probabil, o să le iasă, că vin alegerile.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ca de obicei in acest gen de dezbateri incurcàm religia cu teologia si credinta cu institutia bisericii. Nu vreau sa intru mai departe in polemici interminabile si in dezbateri cu care sa ne dàm doctoratul in filosofie sau teologie.

    Vreau doar sà subliniez totusi cà e greu de suportat pentru multa lume, (stiu, pentru unii nu este pentru ca nu sesiseaza pur si simplu) faptul cà statul te vrea prost, umil, supus, inapoiat, dependent, cu mâna întinsà si cocosat, resemnat, pasiv, indoctrinat si cu creierul spalat, indiferent cum se numeste detergentul folosit : legiunea, garda, PMR, PCR, FSN, PSD, BOR, etc.
    O natie responsabilà, desteaptà, treazà, solidarà, implicatà, activà, care se raporteazà la un set de valori comune, cu constiintà civicà si un dram de culturà, constituie o mare problemà pentru guvernanti, indiferent de tara sau regimul care este la putere.
    • Like 2
  • Am o provocare pentru voi. Ce disciplină se studiază de la grupa mică de la grădiniță până în clasa a XII - a? Ați ghicit! Religia. Atunci de ce să nu devină obligatorie la Bacalaureat? Am văzut destui tineri ce spun că Isus la Crăciun învie iar la Paște se naște. Asta dacă nu spun doar că la Crăciun vine moșu și se taie porcul iar la Paște vine iepurașul și se taie mielul. Merită o asemenea generație un Bac obligatoriu la Religie? Merită! Cu cât mai multă dogmatică în subiecte, să încinga neuronul obosit.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Articolul amestecă lucrurile de la un capăt la altul. Ce legătura are ortodoxia cu școala? Dacă autorul s-ar fi obosit să caute programe școlare online, ar fi aflat că există programă adventistă, baptistă, evanghelică etc. Pe de altă parte, puțină istorie nu strică. Renașterea este văzută ca un reviriment al științelor, însă puțini știu că ea a fost clădită pe teologie.
    După căderea Bizanțului, mulți teologi răsăriteni au fugit în zona apuseană, aducând cu ei o teologie clădită pe întreaga moștenire antică.
    Frumusețea logicii și a retoricii antice s-a conservat în Bizanț, în timp ce apusenii au repudiat-o. Diagramele Euler și Venn nu au apărut prin combustie spontană. Originea lor apare în cărțile de patristică. Cei care au mintea deschisă și nu confundă lucrurile înțeleg.
    • Like 2
    • @ Valentin
      Mhai Nai check icon
      Valentin... cred ca amesteci tu lucrurile. Sau le ai gata amestecate. Istoria e istorie, iar in scoala nu se face nici istoria religiilor, nici studii comparative, nici macar despre suportul psihic pe care credinta il poate aduce. E doar ortodoxism! Politica! Dogma! Iar cei ce prezinta alfabetizarea adusa de biserica in trecut, nu ar trebui sa uite ca aceasta a fost fortata! Biserica nu a facut-o de buna voie....
      • Like 2
  • Dorin check icon
    Bine scris.Dar vă alegeți și cu o grămadă de afurisenii din partea cretinortocsimii dacice.
    • Like 4
  • Rucs Rucs check icon
    Autorul a scris un articol bun, acum cateva zile, despre pacanele. Ce nu intelege, este ca exact asta mai avem in fata asaltului de vulgaritate, saracie si impostura: religia. Este mentionat dl Bartic, prof de istorie. Autorul mai e si el student la Litere. Ei, bine, eu chestiunile astea nu le inteleg. Ca istoric si ca literat, nu ai cum sa fii militant ateist. Poti sa fii nepracticant, dar ca sa fii militant ateist, e exclus daca iti cunosti domeniul de studiu. Toata istoria noastra e impletita cu cea a bisericii. Ai contributii la unire colosale ale bisericii (preotii i-au adunat pe tarani la Alba-Iulia, ei au fost vectorul de chemare, declaratia unirii a fost citita de episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, Halippa si Inculet sunt absolventi de seminar etc), ai jurnale de preoti de front, ai nenumarati domnitori ctitori (nu doar Stefan), ai o fresca la Ateneu care prezinta istoria de la daco-romanitate pana la unire, iar aproape in fiecare scena, in plan secund, e pictata o biserica-cheie (Manastirea Argesului, Trei ierarhi, Cozia etc). Ai boieri extrem de credinciosi, ai filantropie nobilo-religioasa (Dalles, Cantacuzino), ai o casa regala cu deviza “Nihil sine Deo”. De literatura romana nu mai vorbesc, ca as lungi comentariul prea mult cu exemplificarile.
    Deci?
    Istoric si cultural, daca scoti religia din scoli, nu mai dai copiilor cheia de intelegere a unei societati, epoci si civilizatii.
    Pe plan moral acum (nu cultural), care-i faza cu religia? Care este acel mesaj periculos al religiei crestine? Iubeste-ti aproapele? Decalogul? Faptul ca religia vorbeste de deznadejde si suicid ca de un pacat? Faptul ca apara familia si femeia, vaduva si orfanul? Faptul ca tot ce e in administrarea bisericii e azi luminos si frumos?-manastiri curate si pline de flori, atelierele religioase ca aproape singurele pastratoare de mestesug (la cati sculptori, pictori, tamplari, mesteri da biserica de lucru si la cati statul)? Biserica ce ii asista pe romani in strainatate infinit mai mult decat consulatele? Ambasade si consulate ai in cateva mari orase, iar bisericile sunt mult mai dese? Faptul ca romani din strainatate care in tara nici macar nu mergeau la biserica au gasit in diaspora acolo un sprijin moral?
    Ce ne-a facut Biserica?
    Ce intrebare aiurea. Ea ne-a facut noua exact ce le-a facut si comunistilor: le-a stat ca sarea in ochi, in special in anii 50. au daramat-o, au inlocuit Craciun cu sarbatori de iarna si mos Gerila, au inlocuit periodizarea inainte/dupa Hristos cu i.e.n si e.n. (Era noastr). Ca sarea in ochi le-a stat biserica si unui Nero sau Diocletian. Nu exista perioada sa nu aiba ura ei impotriva bisericii, pentru ca ea nu e din lumea aceasta. Biserica e mireasa lui Hristos, dupa cum afirma Biblia. Ce ne-a facut El?
    Inca o data, ce ne-a facut El, de Il uram asa de tare?
    • Like 3
    • @ Rucs
      Excelent ați scris. Dacă aș putea aș da mai multe like-uri. Se vede că sunteți un om cult și spiritual, deci un pericol pentru acești tinerei neomarxiști care sunt azi pe cai mari în toată lumea. Oricât ar părea de pueril la prima vedere, eu cred că totuși asistăm în zilele noastre la o bătălie cruntă între bine și rău, între cei de partea luminii divine și cei fără Dumnezeu. Nu știu dacă e chiar bătălia finală, dar oricum e una semnificativă, nu a mai fost de pe vremea comunismului ceva asemănător. Poate părea că în comunism religia a fost mai năpăstuită, dar atunci Biserica a fost persecutată de CONDUCEREA statului, în schimb oamenii simpli nu-și pierduseră credința și respectul față de Biserică. Acum, din păcate, persecuția e mai perfidă, fiindcă, pe lângă o rejectare mai discretă și mai nuanțată a credinței de la nivelul administrației, sunt și destui oameni obișnuiți care sunt anti religie, cu o energie și o convingere demne de o cauză mai bună. Dar ghinionul lor: ”Piatra” pe care se sprijină duhul Bisericii nu se va sfărâma.
      • Like 3
    • @ Rucs
      Dorin check icon
      Păi nu făcut destule biserica!? A prostit și spălat generații întregi pe creier.A impus oamenilor să nu gândescă siguri și să pupe icoane și ciolane.Nu-i destul?
      • Like 2
    • @ Dorin
      Valentin check icon
      Depinde la care biserică vă referiți. Sunt mai multe, fiecare cu doctrina ei. Nu există o biserică generală, întinsă pe întreaga planetă. Cred că faceți confuzie. Dar nu are nicio importanță. Sunt confuzii atât de răspândite, încât se pot detecta imediat.
      • Like 1
    • @ Rucs
      Mhai Nai check icon
      El ne-a facut bine. Si buni (pe uni) Confuzia generala si rusinoasa este intre El si popii nesatuii si vulgari si ipocriti si fatarnici. El e credinta, nu biserica ortodoxa, nici catolica, nici alta.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Mhai Nai check icon
      Bine punctat: "fiecare cu doctrina ei". Biserica nu e credinta. Credinta nu poate fi impusa. Biserica insa incearca sa se impuna de la inceputurile ei.
      Si poate anterior era vorba despre bisericile care inghit miliarde de euro in loc sa ajute oameni, la cele reprezentate de plimbareti in masini de lux...zic si eu.
      • Like 1
    • @ Mhai Nai
      Rucs Rucs check icon
      Putem sa ne mandrim, sa ne credem speciali si sa ne mintim cat vrem. Dar nu exista credinta fara biserica si adevar revelat. Dumnezeu S-a intrupat si a avut apostoli si ucenici, pe care i-a trimis in lume. Pe ei a zidit biserica sa. El actioneaza in lume prin oameni, prin intermediari. Biblia scrie ca Hristos e capul bisericii, iar ea este mireasa lui. Crestinismul e dragoste si comuniune- nu poti ajunge in cer singur, pentru ca asta ar fi individualism, egocentrism. Nu poti sa iti faci dogmele singur, la tine in sufragerie, din moment ce avem intrupare si ni s-au pastrat cuvintele Sale, recomandarile Sale. El se numeste pe Sine Tata pentru noi. Care Tata isi lasa copiii fara sfat, fara indrumare? Indrumarea nu ne-o facem singuri, cum vrem noi, ci daca vrem sa il urmam, avem deja cuvintele Lui. Cand ne von trezi fata in fata, la judecata, nimeni nu va putea spune ca nu a stiut. Toata lumea stie, toata lumea a auzit.
      • Like 1
    • @ Rucs
      Daniel check icon
      Sa nu confundam biserica cu credința. Tema religiei în scoli este intens exploatata de către Biserica, în orice situație aceasta își trage spuza pe turta ei. De aceea se dorește introducerea la bac, tot din nevoia de control și putere a Bisericii. La noi, Biserica își perverteste menirea ei sacrosancta și tinde sa devina un centru de putere, ceea ce nu e de dorit într-un stat laic.
      În numele credinței, al cunoașterii de tip religios se pot disimula de fapt acțiuni reprobabile, manipulatoare, militante.
      Uneori, drumul spre iad e pavat cu bune intenții.
      • Like 2
    • @ Rucs
      Păi da. Ei, adepții întunericului militează pentru o DIVERSITATE în credință, fix în aceeași paradigmă în care militează pentru DIVERSITATE în viața sexuală a oamenilor. Aparent e o idee nobilă, dar nu, ea este de fapt foarte parșivă. Fiindcă aici nu e vorba de a accepta și a valoriza numai o diversitate de elemente ale binelui, ci și un amalgam între bine și rău. Între virtute și păcat. Așa spun ei: să conștientizăm că suntem diferiți. Asta e de la sine înțeles, românul chiar spune: ”mare e grădina lui Dumnezeu”. Dar atenție: nu toți din grădina Domnului sunt la fel de buni și virtuoși. Or, ei tocmai asta vor să inoculeze: ”totul e relativ, nu există o cale dreaptă și altele strâmbe, ci e numai după cum concepe fiecare. Nu există cică rău, anormal, păcat, deviație. Deci relativizarea valorilor. Toți o apă și-un pământ. Dacă Biserica vine și îți aduce Cuvântul divin revelat, atunci cică e dorință de putere, e autoritarism. De ce să credem în Iisus Mântuitorul când putem crede în orice vrea mușchiul nostru? Și să înțelegem totul după capul nostru. Să ne închinăm la idoli sau la cel rău. Doamne, iartă-mă că sunt fraze retorice!
      O singură corectură pentru Dvs, la final, cu bună credință. Așa cum bine știți Iisus, Fiul este un element al Sfintei Treimi, iar Tatăl este alt element distinct. Iisus nu se numește niciodată pe sine Tată. Dar ideea Dvs este clară: Iisus este CA UN TATĂ pentru noi, fiindu-ne îndrumătorul spiritual, aducătorul noii legi și mai mult decât atât, MÂNTUITORUL nostru, Cel care se sacrifică pe sine pentru noi. Da, ca un tată.
      • Like 2
    • @ Rucs
      Unde scrie in Sf Biblie ca trebuie sa fim idioti ,sa ne traghem pe coate si genunchi !
      Religia este un fel de afacere ptr foarte multi popici ortodoxi mai ales ,De ce se plimba numai cu masini de lux ,,Mercedes si cu lanturi grele de aur de pilda ,este asa o ,mentalitate bolnava Iar pensionarii nu au bani ptr reparatii dantura etc,
      • Like 1
    • @ Dorin
      FELICITARI !
      • Like 0
    • @ Rucs
      Mhai Nai check icon
      "a avut apostoli si ucenici, pe care i-a trimis in lume. Pe ei a zidit biserica sa."
      Asta e teoria scoasa de biserica. Dovedeste ca nu e asa. Biserica s-a zidit singura pe baza ambitiilor, dorintei de putere si de bogatie a preotilor. Si nu s-a schimbat nimic.
      Cum poti macar sa gandesti ca " nu exista credinta fara biserica" ??? Urmeaza sa spui ca nu exista Dumnezeu fara biserica si ca biserica a aparut intai. Incearca sa gandesti.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Mhai Nai check icon
      :D "adeptii intunericului". Oare cine incearca de vreo 2000 de ani sa pastreze intunericul si sa impiedice oamenii sa caute lumina. Oare cine vrea sa impuna calea si nu lasa oamenii sa aleaga? Eu doar intreb. Nu zic nimic de razboaie, crime, torturi samd.
      • Like 0
  • De la început trebuie să precizez că nu mi se pare oportun ca materia scolară ”Religie” să fie probă la bacalaureat. Dar vorbesc doar de bacalaureat, eu nu am nimic împotriva acestei materii, dimpotrivă, chiar cred că face parte din bagajul de cunoștințe necesar pentru cultura generală. Iar eu personal sunt creștin ortodox.
    Dar autorul articolului se vede că face parte dintre cei anti-religie. Minimalizează și ridiculizează vocația ortodoxă profundă a poporului român. Peste tot în lume există credincioși mai în profunzime sau mai superficiali. De asemenea superstitiile și credințele vechi precreștine se îmbină uneori cu dogma creștină pură. Până la urmă nu e nimic anormal în asta și de multe ori nici de blamat. Oricum, pe lângă unii credincioșii mai ”soft” există și intelectuali creștini de mare forță, deci într-o societate găsim toate nivelurile de credință și spiritualitate. Dar să nu vezi și să nu interpretezi decât în rău tot ce ține de spiritualitatea ortodoxă a românior, așa cum face autorul articolului, asta înseamnă rea-voință. Și bineînțeles, propagandă anti creștină și ateistă agresivă. VADE RETRO Nicolae Cotruț!
    • Like 5
    • @ Dan Cojocaru
      Liviu check icon
      Pai si ce facem cu acei copii care vor sa dea la Teologie ? Pe acest principiu ar trebui interzisa si materia Sport la Bac a carei singur rol e umflarea mediei finale.
      • Like 2
    • @ Liviu
      Da, cred că ar trebui interzis sportul la Bac. După mine, sportul e o ”materie” care ar trebui să fie apreciată cu ”admis / respins” chiar și pe timpul anilor de studiu. La fel pentru muzică, desen și eventual alte materii care se bazează pe talentul nativ într-un domeniu de nișă. Copiii care, spre lauda lor, vor să dea la facultatea de teologie, pot să se pregătească la ce nivel vor ei, fiindcă au posibilitatea. N-are asta nicio legătură cu Bac-ul, care, în mod ideal, ar trebui să testeze nivelul general de pregătire al absolvenților.
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Rucs Rucs check icon
      Totusi… Materiile mentionate de dvs au o componenta vocationala, dar si una teoretica, accesibila oricui. Adica artele plastice, muzica etc sunt discipline scolare la care si copiii netalentati pot lua note maxime daca dovedesc ca se straduiesc si ca asimileaza cunostinte asimilabile (adica nu trebuie sa faca acrobatii artistice). Pur si simplu notiuni de teoria si istoria disciplinei (cromatica, planuri, contraste, curente, reprezentanti etc etc). Oare dl Andrei Plesu, istoric al artei, absolvent de Arte, stie sa picteze? La fel si pt educatie fizica. Sunt criterii minimale, nu pentru cei care merg la olimpiada. Calificativele la astfel de materii ar fi ingrozitoare in invatamant si injuste: ar imparti profesorii in unii de rang prim si altii de rang secund. Nu mai vorbesc de faptul ca la orele acestor profesori ar creste astronomic indisciplina si absenteismul. Efectiv, prin admis/respins (cine ar fi respins?) nu mai ai parghii sa ii faci atenti. Da, te vor urmari cei cuminti (majoritatea), dar acei 2-3 problematici in fiecare colectiv (aproape) iti vor face ora praf.
      Oricare din aceste materii poate fi predata astfel incat sa nu se favorizeze doar talentul si vocatia. Oricare are itemi si criterii concrete de evaluare. Eu predau romana si franceza, nu arte sau religie. Dar stiu elevi care nu sunt neaparat religiosi si care au 10 la religie, pe merit, pentru ca au cultura generala si pentru ca sunt atenti in clasa si vor sa aiba cunostinte variate. Deci cam asa se poate si cu celelalte materii. Proful de religie nu le pune note la morala (nu ii sanctioneaza el pe elevi daca injura sau nu isi asculta parintii). Cel mult ii poate sfatui. El le pune note conform unei programe care are si multa teorie, are si istorie, are si elemente de cultura nationala etc. Avand in vedere aceasta programa, ea e perfect incadrabila si pentru bac. In sfarsit.
      Ps. Multumesc pentru apreciere si iertati.
      • Like 3
    • @ Rucs
      Dvs sunteți mai în măsură să apreciați cum e mai bine de procedat în învățământ, fiind cadru didactic. Eu îmi dau doar cu părerea, adică fac și eu ca Moromete. Sunt un (relativ bătrân) inginer electronist căruia îi place să mai converseze, să combată ce e de combătut sau să se audă ”vorbind” pe acest site. Deși, după ideile pe care le scriu, s-ar zice că nu prea mă potrivesc profilului meseriei :-) :-)
      În legătură cu materiile notate cu admis / respins, înțeleg ideea că s-ar crea o discriminare indirectă între profesori, dar nu știu dacă asta chiar e ceva inadmisibil. Dar poate că aveți dreptate, chiar nu știu cum să privesc problema asta. Mai departe, presupunând că, de exemplu la materia ”muzică” avem un elev muncitor și extrem de talentat și alt elev la fel de muncitor și el dar afon, chiar nu cred că merită amândoi tot nota 10. Ar fi o nedreptate față de micuțul Mozart, chiar dacă ar fi absolut corect față de micuțul afon cuminte și muncitor. Dar dacă ar fi pe bază de admis / respins atunci ar fi corect pentru amândoi, fiindcă amândoi știu că sub umbrela ”admis” poate sta o mare diversitate de elevi. Dl. Plesu a absolvit secția de ”Istoria și teoria artei” iar asta nu are legătură cu talentul în creația artsitică efectivă, ci cu CRITICA. Dar în școală, pe lângă teorie, se face și desen efectiv, cu bloc de desen și acuarele la purtător, nu (numai) critică în domeniul artelor plastice. La muzică se face ceva mai multă teorie din câte îmi amintesc. Iar sportul eu cred că ar trebui făcut obligatoriu ca metodă de păstrare a sănătății, iar aici notele chiar mi se par aiurea. Eu personal, în liceu mă împăcam bine cu muzica (ureche muzicală bună) dar prost cu desenul și sportul. La proba de rezistență la alergare (ce prostie!) eram disperat, mă duceam ca la tăiere și eram apoi toată ziua terminat. Nu ar fi fost mai bine să ne limităm la niște exerciții pentru menținerea sănătății și dezvoltarea unor abilități firești (agilitate, coordonare etc) plus spirit de echipă la jocuri? De ce să fac eu pe alergătorul de viteză sau de semifond să crape inima-n mine? În legătură cu religia, nu știu ce conține programa școlară. Deși eu sunt creștin ortodox, totuși cred că la această materie ar trebui să se facă mai mult cultură generală, morală creștină și ceva... atmosferă ”de poveste”. Dar mai puțin dogmă și aspecte ritualice stricte. Nu deloc, dar doar informații atât cât e necesar. Teoretic așa ceva ar putea fi materie de Bac, dar tot cred că nu e cazul. Dacă se teoretizează prea mult și mai e și grija Bac-ului, rezultatul poate fi o îndepărtare a copiilor de religie, în final. Ceea ce e fix ce nu ar trebui.
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Valentin check icon
      Nu există sport în sistemul românesc de educație, după cum nu există arte. Există EDUCAȚIE fizică. Educația fizică e a cea materie care te învață să te ferești de scolioză, de diabet etc. Să ai o viață sănătoasă prin mișcare. Sportul nu e întotdeauna sănătos. Sportivii de performanță au corpul uzat. La fel, nu există artă, ci educație plastică. Nu muzică, ci educație muzicală.
      Confuzia vine din programa școlară, care nu face diferența dintre DISCIPLINĂ (care are un caracter vocațional) și EDUCAȚIE (cu caracter general).
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Valentin check icon
      Din punctul meu de vedere, educația CONFESIONALĂ nu are ce căuta în școli. Am cunoscut chiar atei convinși, care aclamau ca potrivită o istorie a religiilor.
      • Like 5
    • @ Liviu
      Mhai Nai check icon
      Probabil ar trebui sa invete teologie in mod special, tot asa cum cei care merg la matematica invata in particular, tot asa cum cei care fac pian nu impun pianul intregului invatamant romanesc samd.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Mhai Nai check icon
      Si tot asa, probabil o "teorie a religieii care sa cuprinda istorie, elemente de psihologie, analiza comparativa ar fi o materie de dorit in scoala.
      Dar nu sunt de acord cu predarea religiei ortodoxe. Nu avem nevoie de o natie de preoti. Oricum pregatirea elevilor in mai toate domeniile este precara din cauza sistemului romanesc de invatamant si examenul acesta ar fi doar o metoda de a obtine mai usor note de trecere la Bacalaureat.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Autorul articolului spune mult Adevar ,care probabil NU place la toata lumea !
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult