Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

BOR i-a refuzat lui ÎPS Teodosie avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit. Arhiepiscopul Tomisului, acuzat de răzvrătire, sfidare a Patriarhiei și că permite doctorate plagiate

IPS Teodosie. -  Foto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Foto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) i-a refuzat lui ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit, se arată într-o scrisoare oficială consultată de G4Media.

ÎPS Teodosie este acuzat că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o „ambiție personală”, dar și că a permis doctorate plagiate la universitatea la care predă sau că Arhiepiscopia Tomisului nu își plătește către Patriarhie datoriile vechi, din 2016. În plus, în document se arată că Arhiepiscopia Tomisului creează frecvent notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române.

Teodosie ceruse ridicarea în grad printr-o adresă din 18 februarie 2021.

„Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”, se arată în scrisoare.

„Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, se arată în documentul prezentat de G4Media.

Documentul arată că unele inițiative al Arhiepiscopiei Tomisului din perioada pandemiei „au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”. Arhiepiscopia Tomisului nu a dorit să comenteze la solicitarea G4Media.

Citiți și

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Pe hartie se poate scrie orice, dar faptele sunt greu de facut. Din ceea ce scrie mai sus coroborat cu problemele penale din trecut, dovedite sau nu, indiferent cat de religios si evlavios ar fi iezuitul securist Mache, ar fi trebuit dat la o parte, daca tot vorbim de corectitudinea, cinstea si integritatea conducatorilor de orice fel, aici chiar in sanul Bisericii Romane.
    • Like 1
  • S-a facut ceea ce trebuia facut de mult. Turnatorul,derbedeul mache trebuia excomunicat. Aruncat din biserica ca un eretic ce este. A facut de ras, in permanenta prin comportamentul sau de golan mafiot, biserica. Din cauza lui multi au intors spatele institutiei numita biserica. Cu un specimen declasat ca mache securistul biserica nu mai corespunde intelesului acestui cuvant. Trebuie judecat, atat de cler cat si de instantele civile. Nu a facut decat blesfamii. Si nu este singurul.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult