Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

BOR i-a refuzat lui ÎPS Teodosie avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit. Arhiepiscopul Tomisului, acuzat de răzvrătire, sfidare a Patriarhiei și că permite doctorate plagiate

IPS Teodosie. - Foto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Foto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) i-a refuzat lui ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit, se arată într-o scrisoare oficială consultată de G4Media.

ÎPS Teodosie este acuzat că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o „ambiție personală”, dar și că a permis doctorate plagiate la universitatea la care predă sau că Arhiepiscopia Tomisului nu își plătește către Patriarhie datoriile vechi, din 2016. În plus, în document se arată că Arhiepiscopia Tomisului creează frecvent notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române.

Teodosie ceruse ridicarea în grad printr-o adresă din 18 februarie 2021.

„Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”, se arată în scrisoare.

„Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, se arată în documentul prezentat de G4Media.

Documentul arată că unele inițiative al Arhiepiscopiei Tomisului din perioada pandemiei „au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”. Arhiepiscopia Tomisului nu a dorit să comenteze la solicitarea G4Media.

Citiți și

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Salutări!
  Nu mă ierta Doamne, era nevoie și de o pilulă de cărbune medicinal asortat negrei sutane; alba-i oricum- sângerată!
  Cu mine,
  Purice Narcis-Teofil
  • Like 0
 • Nume check icon
  Pe hartie se poate scrie orice, dar faptele sunt greu de facut. Din ceea ce scrie mai sus coroborat cu problemele penale din trecut, dovedite sau nu, indiferent cat de religios si evlavios ar fi iezuitul securist Mache, ar fi trebuit dat la o parte, daca tot vorbim de corectitudinea, cinstea si integritatea conducatorilor de orice fel, aici chiar in sanul Bisericii Romane.
  • Like 1
 • S-a facut ceea ce trebuia facut de mult. Turnatorul,derbedeul mache trebuia excomunicat. Aruncat din biserica ca un eretic ce este. A facut de ras, in permanenta prin comportamentul sau de golan mafiot, biserica. Din cauza lui multi au intors spatele institutiei numita biserica. Cu un specimen declasat ca mache securistul biserica nu mai corespunde intelesului acestui cuvant. Trebuie judecat, atat de cler cat si de instantele civile. Nu a facut decat blesfamii. Si nu este singurul.
  • Like 2


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult