Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

BOR i-a refuzat lui ÎPS Teodosie avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit. Arhiepiscopul Tomisului, acuzat de răzvrătire, sfidare a Patriarhiei și că permite doctorate plagiate

IPS Teodosie. -  Foto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Foto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) i-a refuzat lui ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit, se arată într-o scrisoare oficială consultată de G4Media.

ÎPS Teodosie este acuzat că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o „ambiție personală”, dar și că a permis doctorate plagiate la universitatea la care predă sau că Arhiepiscopia Tomisului nu își plătește către Patriarhie datoriile vechi, din 2016. În plus, în document se arată că Arhiepiscopia Tomisului creează frecvent notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române.

Teodosie ceruse ridicarea în grad printr-o adresă din 18 februarie 2021.

„Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”, se arată în scrisoare.

„Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, se arată în documentul prezentat de G4Media.

Documentul arată că unele inițiative al Arhiepiscopiei Tomisului din perioada pandemiei „au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”. Arhiepiscopia Tomisului nu a dorit să comenteze la solicitarea G4Media.

Citiți și

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Pe hartie se poate scrie orice, dar faptele sunt greu de facut. Din ceea ce scrie mai sus coroborat cu problemele penale din trecut, dovedite sau nu, indiferent cat de religios si evlavios ar fi iezuitul securist Mache, ar fi trebuit dat la o parte, daca tot vorbim de corectitudinea, cinstea si integritatea conducatorilor de orice fel, aici chiar in sanul Bisericii Romane.
    • Like 1
  • S-a facut ceea ce trebuia facut de mult. Turnatorul,derbedeul mache trebuia excomunicat. Aruncat din biserica ca un eretic ce este. A facut de ras, in permanenta prin comportamentul sau de golan mafiot, biserica. Din cauza lui multi au intors spatele institutiei numita biserica. Cu un specimen declasat ca mache securistul biserica nu mai corespunde intelesului acestui cuvant. Trebuie judecat, atat de cler cat si de instantele civile. Nu a facut decat blesfamii. Si nu este singurul.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult