Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Boris Johnson se ține de cuvânt. Livrează Brexit cu orice preț, chiar și cu prețul vieții umane

Boris Johnson - Getty

Foto Guliver/Getty Images

Negocierile comerciale între guvernul de la Londra și Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pe relația cu Regatul Unit, s-au încheiat, potrivit presei britanice. Premierul Boris Johnson s-a adresat națiunii vineri seara, la postul de televiziune ITV, declarând că negocierile economice dintre cele două părți au fost finalizate. Johnson a dat asigurări că Marea Britanie va prospera pe baza unui acord comercial de tip australian, expresie diplomatică pentru no deal, în traducere - fără acord comercial. Premierul a declarat că nu are sens continuarea negocierilor comerciale cu Uniunea Europeană, dacă blocul nu-și schimbă radical poziția. Michel Barnier își exprimase și anterior dezamăgirea față de poziția guvernului britanic. Dar vineri seara a spus că Uniunea Europeană va continua să negocieze, că nu-i totul pierdut. Deocamdată.

Într-un tweet, Caroline Lucas, membru în parlament, anunța la doar câteva ore distanță că deja a primit o scrisoare de la premierul Johnson, informând că se încep pregătirile pentru no deal și asigurând că Marea Britanie va prospera în afara Uniunii Europene. Domnia sa se întreabă, ca și mulți alții, printre care mă număr și eu, pe bună dreptate, cine va prospera, firma de construcții care a început deja lucrările la o parcare pentru camioane cu o capacitate de circa 1.700 de camioane menită să atenueze întreruperile în trafic în regiunea Kent. La încetarea perioadei de tranziție se prevăd blocaje imense în comerțul cu bunuri între UE și Marea Britanie care tranzitează portul Dover. Presa britanică speculează că există o legătură între firma care construiește parcarea și membri ai guvernului Johnson.

Dar să analizăm puțin efectele negative ale unui Brexit fără acord comercial. Mă voi concentra acum doar pe sectorul medical.

În urmă cu o lună, trusturile care administrează spitalele din Regatul Unit au primit o scrisoare prin care li se cere să se pregătească pentru încheierea perioadei de tranziție la sfârșitul acestui an. Scrisoarea informează personalul medical că Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la sfârșitul lunii ianuarie 2020 și ca urmare a retragerii din bloc spitalele sunt informate să se pregătească pentru a continua funcționarea fără întreruperi a activității medicale. Semnatarul scrisorii este Keith Willet, director național pentru Planificarea Urgențelor și Răspunsul la Incidente Majore în cadrul NHS.

„Cerem spitalelor să numească propriul SRO ( în traducere ofițer regional senior) care va lucra pe ambele planuri. „Vă rugăm să ne transmiteți detaliile de contact până la data de 21 septembrie. Planificarea va folosi prezumția guvernului că perioada de tranziție nu va fi prelungită. Ne așteptăm ca până în octombrie 2020 să putem hotărî o strategie capabilă de a administra sfârșitul perioadei de tranziție. Vom continua să vă informăm în legătură cu acest subiect. Între timp pentru orice informații referitoare la încheierea perioadei de tranziție vă rugăm să luați legătura cu Centrul regional de coordonare al incidentelor majore”, se arată în scrisoarea transmisă de Keith Willet și publicată pe site-ul guvernului britanic.

Spitalele din Marea Britanie sunt supuse unei presiuni imense din cauza pandemiei provocate de SARS-Cov-2, care în ultimul timp a dus la creșterea exponențială a numărului de îmbolnăviri și decese.

Regatul Unit are impuse lockdown-uri parțiale în special în nord și regiunea Midlands. Țara Galilor a impus recent un lockdown total de două săptămâni, în încercarea de a evita creșterea alarmantă a îmbolnăvirilor grave și a numărului de decese. Există alte măsuri restrictive - barurile și restaurantele se închid la ora 22:00, „regula celor 6” - care interzice socializarea în grupuri mai mari de șase persoane.

În primul val de Covid-19, în luna martie, Marea Britanie a înregistrat cel mai mare număr de decese din cauza coronavirusului în toată Europa. Acum spitalele de pe tot cuprinsul țării au de suportat o povară dublă. Trebuie să facă față presiunilor legate de îmbolnăvirile cu SARS-CoV-2 în sezonul rece, care se suprapune peste sezonul gripal. Și în plus trebuie să contracareze efectele negative rezultate din încheierea perioadei de tranziție care se încheie la 31 decembrie 2020, când Marea Britanie nu va avea după toate probabilitățile un tratat comercial cu Uniunea Europeană. În urmă cu mai bine de o lună, diversele asociații reprezentând profesia medicală avertizau asupra unor probleme majore în cazul scenariului no deal.

Reprezentanții cadrelor medicale atenționau că, în cazul unui Brexit fără acord comercial, pacienții cu cancer, ale căror tratamente au fost amânate din cauza pandemiei, sunt în pericol. Aceștia au dat exemplu cancerul de pancreas, care are o evoluție negativă foarte rapidă în lipsa tratamentului. 

Conform ziarului „The Independent“, pacienții diagnosticați cu cancer ar putea muri ca urmare a întreruperii furnizării de medicamente vitale în cazul unui Brexit fără acord comercial. Un reprezentant al Departamentului de sănătate a avertizat că o lipsă de medicamente vitale va pune în pericol viața pacienților oncologici. Sindicatele din sănătate au atras atenția în legătură cu blocaje majore legate de furnizarea de tratamente esențiale, întrucât multe dintre ele nu pot fi stocate.

„Nu pot garanta că nu vor fi decese și nu numai din cauza lipsei medicamentelor esențiale”, a spus Sally Davies, fost Chief Medical Officer.

Întrebată dacă viețile pacienților sunt în pericol, domnia sa a dat un răspuns categoric: „Da, sunt.” 

Un purtător de cuvânt al Departamentului de sănătate a declarat: „Înțelegem perfect îngrijorarea unor persoane în legătură cu lipsa de medicamente, facem tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că pacienții în stare gravă vor primi tratamentul necesar și după Brexit ( n.r. - în cazul scenariului fără acord comercial) și încheierea perioadei de tranziție”. 

Așa cum spunea premierul Boris Johnson în campania electorală de la sfârșitul anului trecut. „vom livra Brexit” (Get Brexit done”). Cu orice preț premierul Johnson se ține de cuvânt. Livrează Brexit cu orice preț, chiar și cu prețul vieții umane.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • SO Rin SO Rin check icon
    Marea Britanie face ceea ce știe mai bine . După ce autobiografie acestui prim- ministru se pare că nimeni nu merge în pierdere. Si noi ne lamentăm de guvernul meu. Despre viorica numai de bine .......
    • Like 0


Îți recomandăm

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult

RacketPal

„Două luni am făcut research, am vorbit cu peste 500 de oameni. I-am găsit pe grupuri de Facebook, m-am dus la terenuri. Am făcut un sondaj și peste 70% aveau aceeași problemă ca și noi”, spune unul dintre fondatori.

Citește mai mult