Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Brașov - afară-i vopsit gardul... Ce vezi cu neplăcere la o privire mai atentă

Orașul Brașov

Foto: Inquam Photos/ Attila Szabo

Grija pentru mediu ar trebui să reprezinte una dintre prioritățile oricărei adminstrații. În această preocupare se reflectă respectul pentru cetățeni, pentru contribuabili, pentru cei care au dreptul să trăiască într-un oraș frumos și modern, și să se bucure de o natură curată. Iată că realitatea ne contrazice și ne arată un dezinteres total față de curățenia din oraș și față de curățenia din natura din jurul acestuia. Este foarte trist să observăm că un oraș frumos, cu o istorie și o cultură bogată, și anume Brașovul, devine pe zi ce trece un oraș murdar.

 


Dovadă sunt străzile pe care gunoiul se adună zilnic, din cauza modului superficial în care lucrătorii firmei de salubritate își fac datoria, dacă și-o fac. Oamenii aruncă gunoiul la întâmplare, lipsa de educație și simt civic își spune cuvântul. Există, de asemenea, un vid de autoritate, prin lipsa de implicare a autorităților locale, prin lipsa supravegherii video din cartiere și a tomberoanelor care pe unele străzi sunt de negăsit. Am făcut numeroase sesizări către cei care ar trebui să cunoască ei înșiși situația și să ia măsuri. Am primit răspunsuri evazive, promisiuni. Este o situație care nu face cinste orașului Brașov, care, pe vremuri, avea renumele unui oraș curat, îngrijit, cochet.

O altă problemă este mizeria din pădurile de lângă Brașov - Dealul Melcilor, Drumul Forestier Crucur, zona La Iepure din Cartierul Valea Cetății.


Orice drumeț poate observa gunoiul aruncat la întâmplare pe poteci, poate observa urme de grătare în arii protejate prin lege. Am telefonat la Regia Pădurilor Kronstadt în ianuarie să le aduc la cunoștință starea deplorabilă de pe Forestierul Crucur. O voce feminină mi-a spus că vor fi luate măsuri, că se vor deplasa în zonă, dar nu au făcut nimic. Pădurea este a nimănui, lăsată pradă celor care doar vandalizează și lasă mizerie. 

Aceeași situație este pe Dealul Melcilor, iar La Iepure este plin de gunoi. O imagine dezolantă a nepăsării și lipsei de educație. Este frustrant și revoltător ceea ce se întâmplă. Toate sesizările se izbesc de un zid al indolenței și reflectă neputință și aroganța unui sistem birocratic tentacular. Garda de Mediu Brașov a fost înștiințată, am trimis imagini și sesizări pe pagina oficială. Nu pot să cred că nu pot fi găsite soluții pentru a rezolva această situație. Un efort comun și sustinut al Gărzii de Mediu, Poliției Locale, Primăriei, Jandarmeriei Montane, comunității locale ar reuși cu siguranță să schimbe starea lucrurilor în bine. Și acest lucru ar trebui făcut până nu este prea târziu, pentru că Brașovul merită să fie curat, iar natura merită toată grija noastră!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Problema sunt maneliștii și țăranii care nu lasă curat în urma lor. O dați cu primarul actual, dar situația din păduri, la iepure, și alte locuri de agrement e neschimbata de ani buni. Toți turiștii care vin arunca gunoaie, nu brașovenii. Duceți-vă în Poiana Brașov ca vi se face silă de turiștii infecți care vin și lasă doar gunoaie.
  • Like 0
 • partial adevarat.Ramane unul din orasele curate ale tarii.Personal , m-am mutat aici impreuna cu sotia ,satul de orasul infect Constanta.Un oras al mafiei imobiliare cu blocuri construite in strada , s-au taiat trotuare pt a face fundatii... , un oras unde cocalarii mishuna in masini zgomotoase , un oras unde nu gasesti un loc de parcare .Si multe altele. Este adevarat ca mizeria din Brasov se datoreaza multor nesimtiti , care spre mirarea mea sunt in numar destul de mare: se opresc la o vorba exact pe mijlocum trotuarului , arunca chistoacele de tigara la intamplare ...si multe alte chestii marunte caracteristice unui om caruia nu-i pasa de altii.
  • Like 0
 • Dar nu ştim noi să criticäm?Dar să facem ceva...asta mai greu.
  Mă uit la maşini şi sânt multe murdare ,cu toate ca Braşovul are spălatorii dar na ,
  ,de ce să le spălam?Asta e valabil şi pentru turişti.Şi ăsta e doar un aspect.
  Hai să ne spălam maşina, să fim civilizati şi nu doar Braşovul va fi mai curat ci întreaga țara.
  Asta dacă vrem o țară ca afară.
  O zi bună.
  • Like 0
 • Așa primar , așa rezultate ...
  Adevărat ,Brașovul arată trist .
  • Like 0
  • @ CConstantin Cristina
   Nu primarul e problema, ci oamenii care nu au educație. Probabil ai votat cu cine n-a ieșit, nu?
   • Like 0
 • Da, starea Brasovului se degradeaza intr-un ritm destul de alert. Multumim domnule Alien Coliban (nu domnule primar, pentru asta trebuie competenta). Incercati sa va gasiti un serviciu.
  • Like 1
 • Bună ziua,e adevărat e rușinos un oraș emblema turismului romanesc, să avem străzile așa de murdare,au pur și simplu un strat gros de pământ pe lîngă borduri iar pe trotuare găsești de la câini trebuie să fii atent sa nu calci pe ceva să-ți poarte noroc ,e mare păcat ar fi mai mică poluarea dacă s-ar rezolva aceste deficiențe, mulțumesc .
  • Like 0
  • @ Nicu Bornaz
   Nume check icon
   Intr-adevar, niciodata nu am mai vazut pana acum strazile atat de murdare. Trotuarele sunt negre de noroi. Parca nici atunci cand orasul era plin de turisti nu arata atat de rau ca acum.
   In plus, foarte multi nesimititi aciuati in ultimii ani, pe langa cei care oricum erau mai mult decat suficienti de dinainte.
   • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult