Foto: Inquam Photos
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat la România TV că a redactat un proiect de OUG prin care se vor putea contesta sentinţele date de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
„Dăm OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, va judeca”, a declarat ministrul Justiţiei, potrivit RomâniaTV.
Astfel, Guvernul urmează să adopte o OUG prin care să se extindă termenul contestaţiei în anulare, de la 30 de zile în prezent, la toate cazurile în care completul care a judecat a fost constituit nelegal.
Astfel, ar exista baza legală să se anuleze toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014. Liviu Dragnea este unul dintre beneficiarii acestei măsuri, el având o condamnare penală la 2 ani cu suspendare în Dosarul Referendumului. Această condamnare i-a barat lui Liviu Dragnea accesul la funcția de premier, în condițiile în care legea spune că nu poate fi prim ministru o persoană condamnată penal.
„Am pregătit un proiect de OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor condamnați de către complete nelegal constituite și vor vor putea face contestație în anulare, iar instanța îi va judeca. OUG pentru contestația în anulare de către cei condamnați definitiv care au pierdut termenul de contestație. Eu propun soluția, am făcut draftul, doamna premier va decide”, a spus Tudorel Toader.
Toader a mai spus că nu crede că partenerii europeni vor avea ceva de criticat: „Ar însemna o invalidare a deciziei CCR, ceea ce nu s-a făcut niciodată până acum”.
Protocoalele secrete: decizia CCR îl încurcă pe Tudorel Toader, dar nu-l oprește
Graba lui Tudorel Toader are legătură cu decizia din această săptămână a Curții Constituționale. Deși nu există o motivare a deciziei care să arate calea de urmat, ministrul Justiției pare să știe foarte clar care este această cale. Însă minuta CCR nu susține elanul ministrului. Acolo se spune clar că decizia CCR se aplică în „cauzele pendinte”, adică în acele cazuri care se află încă sub anchetă sau judecare, adică nu se referă la sentințele definitive pe care vrea acum să le revizuiască Tudorel Toader.
Mai mult, decizia CCR nu anulează probele obținute în baza protocoalelor dintre SRI și parchete, ci cere procurorilor sau judecătorilor, după caz, să constate dacă acestea au fost legal administrate.
Saga completurilor de 5
Tudorel Toader a decis să nu-și motiveze ordonanța pe decizia CCR privind protocoalele, ci pe decizia privind completurile de judecată. Curtea Constituţională a admis, în 7 noiembrie, sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători, scrie News.ro.
Curtea anunţa că a admis sesizarea formulată de prim-ministru şi „a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013".
În 9 noiembrie, s-a desfăşurat o tragere la sorţi a completurilor de 5 judecători de la ICCJ, iar preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, afirma că speră ca astfel să se încheie epopeea acestor completuri, deşi avea dubii că acest lucru se va întâmpla.
În 3 ianuarie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit completurile de cinci judecători pentru anul 2019.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Bine! Asteptam ordonantele dvs. (hehe)