Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

BREAKING. Ursula von der Leyen a anunțat lista portofoliilor pe țări din viitoarea Comisie Europeană. României i-a revenit portofoliul Transporturilor

Ursula von der Leyen - Foto Guliver/Getty Images

(Foto Guliver/Getty Images)

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen,  a anunțat marți lista portofoliilor pe țări din viitoarea Comisie Europeană. României îi va reveni portofoliul Transporturilor, unde a fost propusă Rovana Plumb.

„Statul de drept va rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană”, a spus marți Ursula von der Leyen. 

(Foto Twitter)

„Această echipă va defini calea europeană: vom acționa cu hotărâre împotriva schimbărilor climatice, ne vom consolida parteneriatul cu Statele Unite, ne vom defini relațiile cu o Chină mai autonomă și vom fi un vecin fiabil, de exemplu pentru Africa. Această echipă va trebui să apere valorile și standardele noastre de nivel mondial. Vreau o Comisie condusă cu hotărâre, care se axează în mod clar pe aspectele care ne preocupă și care oferă răspunsuri. Vreau să fie o Comisie bine echilibrată, agilă și modernă. Această echipă va trebui acum să câștige încrederea Parlamentului. Comisia mea va fi o comisie geopolitică dedicată politicilor durabile și doresc ca Uniunea Europeană să fie gardianul multilateralismului, pentru că știm că suntem mai puternici realizând împreună ceea ce nu putem face singuri”, a declarat președintele ales Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Frans Timmermans va fi vicepreședinte al Comisiei Europene pentru politica de mediu și schimbări climatice. Margrethe Vestager a fost anunțată pentru portofoliul de vicepreședinte și comisar în domeniul concurenței.

comisarii europeni

Ursula von der Leyen și-a prezentat luni propunerile pentru următoarea Comisie Europeană. Politico.eu a făcut publică lista candidaților, ale căror portofolii se anunță astăzi. 

Toți vor avea nevoie de aprobarea Parlamentului European înainte de a-și putea prelua funcțiile - cu excepția lui von der Leyen, care a câștigat în iulie confirmarea din partea parlamentarilor. 

Din partea României figura pe listă Rovana Plumb, contestată de USR-PLUS, ai căror parlamentari i-au cerut Vioricăi Dăncilă să renunțe la această nominalizare „a nu face România de rușine" în Uniunea Europeană. 

„Europarlamentar român din partea PSD, partidul de guvernământ. Loial fostului lider PSD Liviu Dragnea, aflat acum în închisoare pentru un dosar care implică locuri de muncă false pentru lucrătorii de la partid. A avut disensiuni cu actualul comisar român, Corina Crețu. Fost ministru al fondurilor UE. A fost suspect în 2017 într-un caz al agenției anticorupție din România, dar a evitat investigarea, deoarece parlamentarii au votat să-i păstreze imunitatea. Vicepreședinte al grupării socialiștilor și democraților”, este descrierea Rovanei Plumb, făcută de Politico.eu.

Ursula von der Leyen (Germania), președinte

Frans Timmermans (Olanda), vicepreședinte executiv

Margrethe Vestager (Danemarca), vicepreședinte executiv

Austria — Johannes Hahn. Johannes Hahn (Austria) va fi responsabil de „Buget și administrație” și va raporta direct președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen. Ca membru cu vechime al colegiului, el cunoaște importanța promovării unei administrații moderne.

Belgia — Didier Reynders. Avocat de profesie, are foarte multă experiență ca ministru de finanțe, ministru al afacerilor externe și europene și ca ministru al apărării la nivel național. În noua Comisie, el va fi responsabil de „Justiție” (inclusiv tematica statului de drept).

Bulgaria — Mariya Gabriel. Este în prezent comisar european. Ea s-a ocupat cu dedicație și energie de portofoliul digital și i se încredințează acum crearea de noi perspective pentru generația tânără (portofoliul „Inovare și tineret”).

Croația — Dubravka Šuica, deputat în Parlamentul European. Democrație și demografie.

Cipru — Stella Kyriakides. Este un psiholog clinician cu mulți ani de experiență în domeniul afacerilor sociale, al sănătății și al prevenirii cancerului. Ea va avea portofoliul „Sănătate”.

Cehia — Věra Jourová. Valori și transparență.

Estonia — Kadri Simson. Este un deputat cu vechime în Parlamentul estonian și a fost ministru al afacerilor economice și al infrastructurii. Ea se va ocupa de portofoliul „Energie”.

Finland — Jutta Urpilainen. Nu a fost numai ministru de finanțe și membru al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului finlandez, ci și trimis special în Etiopia. Ea va fi titulară a portofoliului „Parteneriate internaționale”.

Franța — Sylvie Goulard. A fost deputat în Parlamentul European, este o europeană dedicată și convinsă. În calitate de comisar pentru piața internă, ea va gestiona activitatea noastră privind politica industrială și va promova piața unică digitală. De asemenea, ea va fi responsabilă pentru noua Direcție Generală pentru Industria de apărare și Spațiu.

Grecia — Margaritis Schinas. Portofoliu: Protejarea modului nostru de viață european;

Ungaria — László Trócsányi. Este fostul ministru al justiției din Ungaria. El va avea portofoliul „Vecinătate și extindere”.

Irlanda — Phil Hogan. Actualul comisar pentru agricultură, își va pune experiența la dispoziția noii Comisii având în responsabilitate portofoliul „Comerț”.

Italia — Paolo Gentiloni.  A fost prim-ministru al Italiei și ministru al afacerilor externe, va împărtăși din vasta sa experiență ca titular al portofoliului „Economie”.

Letonia — Valdis Dombrovskis. Vicepreședinte executiv. Va coordona activitatea privind o economie în serviciul cetățenilor și va fi comisarul pentru servicii financiare, sprijinit de Direcția Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital.

Lituania — Virginijus Sinkevičius, ministrul lituanian al economiei și inovării, va fi responsabil pentru „Mediu și oceane”.

Luxemburg — Nicolas Schmit își reunește experiența de la Parlamentul European și pe aceea de ministru pentru ocuparea forței de muncă la nivel național, și va prelua responsabilitatea portofoliului „Locuri de muncă”

Malta — Helena Dalli și-a dedicat viața politică egalității, ocupând atât postul de ministru pentru dialog social, protecția consumatorilor și pentru libertăți civile, cât și pe acela de ministru al afacerilor europene și al egalității. Ea va avea portofoliul „Egalitate”.

Polonia — Janusz Wojciechowski  a fost vreme îndelungată deputat în Parlamentul European, membru al Comisiei pentru agricultură și este în prezent membru al Curții de Conturi Europene. El va fi responsabil pentru portofoliul „Agricultură”

Portugalia — Elisa Ferreira este în prezent viceguvernator al Banco de Portugal. Ea a fost deputat în Parlamentul European timp de mai mulți ani și a fost, pe plan național, atât ministru al planificării, cât și ministru al mediului. Ea va avea portofoliul „Coeziune și reforme”.

România — Rovana Plumb este deputat în Parlamentul European (vicepreședinte al Grupului Socialiștilor și Democraților) și a ocupat, la nivel național, posturile de ministru al mediului și schimbărilor climatice, ministru al muncii, ministru al fondurilor europene, ministru al educației și ministru al transporturilor. Ea se va ocupa de portofoliul „Transporturi”.

Slovacia — Maroš Šefčovič. Relații interinstituționale și prospectivă.

Slovenia — Janez Lenarčič este un diplomat, a fost secretar de stat pentru afaceri europene și a colaborat strâns timp de mai mulți ani cu Organizația Națiunilor Unite, cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și cu Uniunea Europeană. El se va ocupa de portofoliul „Gestionarea crizelor”.

Spania — Josep Borrell - vicepreședinte. Actualmente ministrul spaniol al afacerilor externe.

Suedia — Ylva Johansson este, pe plan național, ministru pentru ocuparea forței de muncă, dar și fost ministru al școlilor și ministru al sănătății și îngrijirii persoanelor în vârstă, precum și deputată în Parlamentul suedez. Este, în același timp, un expert foarte respectat în domeniile ocupării, integrării, sănătății și bunăstării. Ea va avea portofoliul „Afaceri interne”.


Dăncilă: Solicit susținerea candidaturii Rovanei Plumb

Viorica Dăncilă a anunţat, luni seară, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD că s-a discutat şi despre nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european.

„Solicit tuturor membrilor Parlamentului European, indiferent de culoarea politică, să susţină această candidatură pentru că este în interesul României. Dacă am văzut membri ai Parlamentului European în care s-au poziţionat împotriva propriei ţări, cred că mesajul de unitate trebuie să fie cel care trebuie avut în vedere în perioada următoare, având în prim-plan imaginea României şi modul cum ar fi perceput un deputat român, un deputat european român atunci când ar vota sau ar veni cu atacuri împotriva candidatului nostru la Comisia Europeană”, a declarat Viorica Dăncilă, potrivit News.ro.

CE, în noua componență, își va începe activitatea în noiembrie

Comisarii desemnaţi urmează să fie audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, în intervalul 30 septembrie - 8 octombrie. După audieri, Parlamentul European va da votul final cu privire la componenţa Comisiei în ansamblu.

Au fost cazuri în care, în urma audierilor, s-a ajuns la retragerea unui candidat sau la modificarea portofoliilor. De exemplu, în 2014, Alenka Bratušek, propusă pentru portofoliul de energie, și-a retras candidatura, ca urmare a unei evaluări negative din partea comisiilor Parlamentului pentru energie și mediu. Candidatul a fost retras din proces, iar procedura a fost reluată.

Comisia Europeană, în noua sa componenţă, îşi va începe activitatea la data de 1 noiembrie 2019.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O țară în care infrastructura, în general, iar în transporturi în mod special, este nula nu ar avea dreptul la un asemenea portofoliu. Cat despre plumb numai de rău. Doar prin rău s- făcut remarcată
    • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Foarte interesant cine s-a infipt sa ocupe portofoliul „Vecinătate și extindere”. >> Ungaria — László Trócsányi. Aviz celor interesati !
    • Like 0
  • Tare rau! După 4 ani sigur UE va avea transporturi mult mai performante beneficiind de vasta expertiză a madamei Plumb în domeniu. Cred ca vor călători pe Luna europenii.... cu covorul fermecat!
    • Like 1
    • @ Iuliana Stoica-Diaconovici
      AlexisZ check icon
      Asta daca doamna comisar european la transporturi nu va pune ...plumb in aripile covorului zburator :-)
      • Like 1
  • mike mike check icon
    Nu, n-ati inteles, doamna Plumb va transporta servietele , cafelele si sandwich-urile comisarilor, de aceea a fost numita la transporturi. Cu toate ca dansa are experienta in spalatorie. In fine... nu-mi este rusine nici cu ceilalti comisari. Multi dintre ei sunt controversati in tarile lor.
    • Like 1
  • Parerist check icon
    Trebuie sa-i invatam pe astia din Europa cum se fac autostrazile.
    • Like 2
  • Dan Dinu Dan Dinu check icon
    Două imagini am cu doamna Plumb deghizată. Una în care se deghizase în Ana Pauker, răcnind la un miting PSD. O alta, după revolta şi punerea cu botul în fund a lui Grindeanu. Atunci, doamna Plumb se deghizase în metresa gânguritor - zâmbitoare, triplu şi multiplu satisfăcută de el, de la a cărui mustaţă nu-şi lua, zâmbitoare, ochii, o clipă.
    • Like 1
  • Un portofoliu foarte important si extrem de sensibil. Desi aduc unele dintre cele mai mari venituri din export, contribuind la echilibrul balantei comerciale si la stabilitate valutara, transportatorii romani sunt abandonati in fata diverselor abuzuri subtile ale occidentalilor. Asta in timp ce Polonia protesteaza pe toate caile posibile impotriva diverselor masuri luate in Occident impotriva transportatorilor est-europeni. Poate din pozitia asta comisarul roman, indiferent cine va fi el, va milita pentru interesele celor din est.
    • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      AlexisZ check icon
      Abuzurile subtile cum le spuneti dvs trebuiau pur si simplu negociate atunci; sau comisarul urmator n'are decat sa puna umarul si sa remedieze... Iar romanii n'au decat sa nu mai fie principalii actori ai dumpingului social in Europa...
      • Like 2
    • @ AlexisZ
      Dumping-ul social e o foarte convenabila formula care sa excluda de pe una dintre putinele piete pe care pot concura de la egal la egal cu vesticii pe estici. Cand importa imigranti, inclusiv din est, oferindu-le salarii mai mici decat angajatilor lor, cand isi transfera productia in diverse regiuni mai ieftine, pentru a obtine produse cu costuri mai mici pe care sa le vanda pe pietele atat de primitoare din est, unde nu mai exista restrictii vamale, nu se mai aminteste de dumping social. Acolo e "cutting cost". A, nici macar atunci cand operatori de transport romani lucreaza ca subantreprenori pentru mari companii de transport din vest nu mai vorbim de dumping social. Vad ca va insusiti cu multa osardie explicatiile vesticilor. Felicitari.
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      AlexisZ check icon
      Bineinteles, cà intotdeauna altii sunt de vina pentru toate nenorocirile, neputintele, neimplinirile, ratarile, gugumaniile si nimicniciile noastre, indeobste vestul putred, gàunos si decadent, care ne exploateaza forta de munca, ne fura copii pentru organe si ne traficheaza fecioarele. Vad din pacate doar ca romanii si-au asumat cu multa osardie rolul de slugoi ai vesticilor. Sa fim clari, nu e vina celui care cere ! Avem dintotdeauna mentalitatea asta de slugi cu spinarea indoita, fara pic de demnitate, care se multumeste cu o coaja uscata si-un scuipat in fata si mai si pupa mana boierului cand ii violeaza fata, frecandu-si mainile ca i-a pus Dumnezeu mana in cap si s-a procopsit. O coaja pe care altii, nu neaparat mai breji ca noi din punct de vedere economic, au bunul simt, inteligenta, puterea si demnitatea sa o refuze ! De ce ? Pentru ca minte burta doar 2-3 ceasuri si nu asigura nevoile pentru un trai de minima decenta macar. De ce la 30 de ani dupa revolutie suntem inca in coada clasamentului la salarii ? Noroc cu Bulgaria sau Letonia ca sa nu fim chiar ultimii; dar si asa, dupa scaderea din brut a birului, dijmei, zeciuielii, fumaritului, corvezii si altor bucurii de genul asta, ne depasesc pana la urma chiar si àstia cand vorbim de puterea de cumparare. Dar vad ca ne indepartam de subiect...
      • Like 2
    • @ AlexisZ
      E bine ca ati observat ca V-AȚI ÎNDEPĂRTAT de subiect. Intre povestea modificărilor unilaterale ale regulilor din transportul auto, incriminate de fapt și în primul de polonezi (!), și ce spuneti dumneavoastra... mi-e foarte greu să sesizez legătura. Dar probabil ca toti esticii care s-au plâns de abuzurile în cauză sunt niște plangaciosi. O zi bună.
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      AlexisZ check icon
      N-am facut decat sa raspund la postarea Dvs precedenta, daca ati urmarit firul cumva...
      • Like 0
    • @ AlexisZ
      A, deci acolo vorbeam despre furtul de copii pentru organe si de traficul de fecioare. E in regula, nu mi-am dat seama.
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      AlexisZ check icon
      Vorbeam despre postarea dvs in care ne prezentati cum vestul e tartorul dracilor iar noi suntem niste ingeri...
      • Like 1
  • Un portofoliu foarte important si extrem de sensibil. Desi aduc unele dintre cele mai mari venituri din export, contribuind la echilibrul balantei comerciale si la stabilitate valutara, transportatorii romani sunt abandonati in fata diverselor abuzuri subtile ale occidentalilor. Asta in timp ce Polonia protesteaza pe toate caile posibile impotriva diverselor masuri luate in Occident impotriva transportatorilor est-europeni. Poate din pozitia asta comisarul roman, indiferent cine va fi el, va milita pentru interesele celor din est.
    • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Wow ! Tara cu viteza medie de 35 km/h la trenuri si cu autostrazi muzeu va avea portofoliul transporturilor ! Dupa cel de la fonduri europene in care am batut recordul la neabsorbtie, sa vezi de-acum ce avant inapoi va lua infrastructura noastra ...
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult