Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Brexodul - exodul de după Brexit. Mii de cețăteni europeni părăsesc Regatul Unit

Theresa May - Getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Peste trei milioane de cetățeni europeni trăiesc în Regatul Unit și peste un milion de britanici rezidă în alte țări ale Uniunii Europene. Cum era și normal, decizia UK de a divorța de UE aruncă incertitudini asupra viitorului acestora. Săptămâna acesta a fost programată o nouă rundă de negocieri referitoare la Brexit, unul dintre aspectele delicate ale negocierilor fiind tocmai soarta acestor cetățeni. 

Nu știu cum dorm britanicii din alte țări europene, dar pentru europenii de aici din Marea Britanie modul în care guvernul May gestionează problema migrației și a drepturilor cetățenilor europeni după părăsirea blocului le creează suficiente motive de îngrijorare. Cam toată lumea s-a obișnuit cu limbajul de lemn al premierului britanic, dar ceea ce s-a întâmplat la mai bine de un an de la referendum arată că sunt motive reale de îngrijorare. 

În ciuda promisiunilor repetate ale premierului Theresa May și a lozincilor reiterate la nesfârșit, lozinci de genul We want you to stay (vrem să rămâneți), nu s-a făcut niciun progres real în negocieri, iar Uniunea Europeană nu este deloc încântată. Conform unui raport recent, Parlamentul European a criticat aspru propunerile guvernului de la Londra în privința drepturilor cetățenilor europeni după Brexit. După cum se arată în raport, Londra nu face destule eforturi pentru a proteja familiile împotriva separării din motive legate de rezidență. În cadrul unor negocieri deja extrem de dificile, raportul este pesimist într-un punct în care ambele părți credeau inițial că vor progresa rapid. Dar care este punctul cel mai contestat? Uniunea Europeană insistă pe menținerea jurisdicției asupra cetățenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit și după Brexit, în timp ce guvernul britanic insistă că după părăsirea blocului tribunalele britanice trebuie să se ocupe de drepturile cetățenilor europeni. 

Și Bruxelles-ul este îndreptățit să nu aibă prea mare încredere în guvernul britanic. Din documente scurse în presă se pare că se intenționează înăsprirea condițiilor de acordare a rezidenței permanente cetățenilor europeni după părăsirea blocului, prin introducerea unei restricții legate de venit, similare celei pe care trebuie să o îndeplinească cetățenii din afara Uniunii Europene pentru a se putea stabili permanent. Pragul de venit este mare și ar exclude astfel pe cei cu venituri reduse. 

În prezent cetățenii europeni se bucură de libertatea de mișcare garantată de Tratatul Uniunii Europene și pot rezida în Marea Britanie atât timp cât au o slujbă, indiferent de venit. Un alt motiv de îngrijorare, potrivit ziarului The Telegraph, este că guvernul britanic a avertizat cetățenii europeni că vor îndura legi de deportare mai dure după Brexit. De exemplu vor putea fi deportați dacă comit infracțiuni care duc la pedepse cu închisoarea mai mult de un an. Conform Uniunii Europene, asta nu înseamnă menținerea drepturilor de care se bucură în prezent. În context președintele Parlamentului European a declarat că nu se dă înapoi niciun milimetru de la a apăra drepturile europenilor în timpul negocierilor Brexit.

Erori administrative ale Home Office intensifică panica în rândul cetățenilor europeni

Potrivit unora, insistența Bruxelles-ului de a se ocupa de cetățenii europeni este exagerată. După alții, și mă includ în a doua categorie, este îndreptățită, întrucât Londra a arătat până acum că nu gestionează prea bine procesul. Și asta înainte ca Home Office ( Departamentul guvernamental responsabil de migrație securitate și respectarea legii și ordinii în Regatul Unit) să fie inundat cu milioane de cereri de rezidență permanentă. 

În august anul acesta aproximativ 100 de cetățeni europeni care muncesc și trăiesc legal în Marea Britanie au primit scrisori prin care au fost informați să se pregătească să părăsească țara. Cazul cel mai notoriu este al unei finlandeze, Eva Johanna Holmberg, profesor asociat specializat pe istorie engleză la Universitatea Queen Mary din Londra, care a trăit în Regat cea mai mare parte a ultimilor zece ani, alături de soțul ei britanic. Doamna Holmberg a publicat detalii din scrisoarea oficială care o informa că a fost luată decizia de a fi îndepărtată din țară, în continuare fiind amenințată cu deportarea dacă nu părăsește Marea Britanie în decurs de o lună. Același tip de scrisori au fost trimise din greșeală de Home Office către 100 de cetățeni europeni. Eva Johanna Holmberg a declarat apoi jurnaliștilor că s-a simțit ca un infractor de rând.

Ulterior Home Office a recunoscut că a trimis scrisorile din greșeală. Eroarea și scandalul iscat după aceea apar într-un moment foarte sensibil, când guvernul britanic declară că-și modifică poziția de negociere a drepturilor cetățenilor europeni. În plus a dat apă la moară Partidului Laburist care și-a exprimat neîncrederea în guvernul May de a gestiona schimbările de legislație privitoare la emigrație. Și mai mult ca sigur creează o mai mare panică în rândul cetățenilor europeni care deja simt că sunt tratați ca pioni în negocierile cu UE și percep atitudinea guvernului ca fiind ostilă. Mulți sunt în dubii dacă mai vor să rămână sau nu în Marea Britanie. Unii au și plecat. Personal cunosc un caz, o familie mixtă, soțul britanic și soția din altă țară din UE, care au decis că nu merită să-și piardă nopțile așteptând să vadă ce se întâmplă, așa că s-au întors în țara soției.

Migrația netă scade semnificativ și creează nesiguranță pentru angajatori

După ultimele statistici, cunoscuții mei nu sunt singurii în această situație.

Potrivit celor mai recente date ale Oficiului Național pentru Statistică, migrația netă din țările Uniunii Europene (migrația netă este definită ca diferența dintre numărul celor care au venit în Marea Britanie și numărul persoanelor care au părăsit țara) a scăzut la 246 000.  Asta în principal pentru că mii de cetățeni europeni decid să părăsească Regatul. Potrivit analiștilor, votul Brexit a cauzat o scădere dramatică a migrației dinspre UE, ceea ce în continuare creează îngrijorări privitoare la scăderea ofertei de forță de muncă. Numărul celor veniți pentru a se stabili pe termen lung a scăzut cu 81.000 față de anul precedent.

44.000 de europeni au decis să părăsească Marea Britanie ( o creștere de 20.000 față de anul anterior, jumătate din ei fiind din țări din Grupul celor 8, care includ Polonia și Republica Cehă.)

Departe de a da motive să punem șampania la rece, la urma urmei scăderea migrației a fost decisivă în votul multora în favoarea părăsirii blocului, atât mediul de afaceri cât și cel academic avertizează că acesta este un semnal că țara devine din ce în ce mai neatractivă pentru forța de muncă, ceea ce în timp va duce la scăderea ofertei de forță de muncă atât calificată, cât și necalificată.

Deja au fost raportate scăderi masive ale numărului de aplicații pentru personal medical ( în special asistente medicale și moașe ) din țările europene, care să vină să lucreze în Anglia, iar unele spitale se confruntă de pe acum cu o lipsă de personal medical. În același timp, numărul lucrătorilor sezonieri a scăzut cu 17 la sută.

Așadar datele recente arată un trend pe care firmele deja l-au observat. Cetățenii europeni părăsesc Regatul Unit, iar alții nu prea se înghesuie să mai vină. Explicația constă nu numai incertitudinea legată de drepturile cetățenilor europeni, ci și în scăderea dramatică a lirei sterline, precum si creșterea violenței și atacurilor îndreptate împotriva străinilor.

Iată ce spune Lukasz, un polonez citat de The Independent: „I don't feel welcome here anymore” (nu mă mai simt binevenit aici). Polonezul în vârsta de 28 de ani trăiește în Anglia de la vârsta de 8 ani și spune că violența rasială, inclusiv înjunghierea unui concetățean, pentru că vorbea poloneza, l-au determinat să ia decizia de a părăsi țara în care și-a petecuț cea mai mare parte a vieții și să se întoarcă în Polonia înainte de 2019 .

Poate că votanții Leave își vor atinge în timp scopul. Migrația scade și își vor avea țara înapoi, fără străini, pentru că puțini vor mai dori să vină.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • UK este dovada vie cum pot distruge bunăstarea unei țări cînd niște incompetenți (ca să nu zic imbecili) ajung la putere.
    • Like 1
  • check icon
    Hi,hi, ca deobicei englezii, cu inteligența caracteristică !, fac totul pe invers, vor scăpa de emigranții europeni ce au culturi asemănătoare si se vor trezi că sunt nevoiți să aducă mână de lucru din lumea a treia, din culturi şi religii diferite, căci ei nu sunt în stare să muncească şi să ocupe noile locuri vacante. Probabil englezilor nu le plac emigranții mai apropiați cultural şi comportamental ci doar cei mai greu integrabili!!!
    • Like 1
  • Motivul principal pentru care o sa plece cetatenii UE din UK este dat de faptul ca se inrautateste nivelul de trai in UK. Una erau 1000 de lire acum 1 ani si alta e 1000 de lire acuma. Si asta e de-abia inceputul.
    Politicienii de ambele parti nu sunt capabili sa negocieze un Brexit ok (iar doamna May si guvernul ei au mari probleme si lipsuri in acest sens). Pentru UE o sa fie nasol, pentru UK o sa fie dezastros. Iar primii care o sa plece din UK pentru ca o sa fie nasol acolo, o sa fie bineinteles cetatenii UE.
    O sa ramana cei din UK cu mai putin straini europeni in tara, dar cu un pret economic foarte mare.
    • Like 1
    • @ Alexandru Amaricai
      E adevărat că se inrautateste situația economică dar nu din pricina emigranților. Situația s-a înrăutățit din cauza datoriei gigant și a deficitelor cronice dar și a lipsei de competitivitate a economiei britanice. Localnicii se vor bucura degeaba de plecarea străinilor pentru că odată cu ei vor pleca și banii câștigați de ei deci se va reduce cererea ,care concomitent cu pretențiile salariale ale britanicilor va determina și migrarea afacerilor.Deci piața se va regla la un nivel mai jos , atâta tot. Britanicii nu vor câștiga nimic din Brexit.
      • Like 3
  • Nu cunosc Marea Britanie decât prin prisma a ceea ce am citit prin internet (articole ori comentarii în diferite site-uri) sau din discuţiile pe care le-am avut cu diferiţi cunoscuţi rezidenţi sau foşti rezidenţi în Insulă.

    Cred că situaţia lor seamănă într-un fel, cu a noastră. Lipsa forţei de muncă necalificată sau mediu calificată. Pentru că (la fel ca şi la noi) britanicii nu sunt dispuşi să muncească pe salarii de doi lei (penny), patronii au apelat la imigranţi. Şi la noi se plâng patronii că n-au forţă de muncă, însă nu spun cum sunt angajaţi muncitorii, care este programul de lucru real, cum se respectă protecţia muncii şi care este salariul. Dacă aţi mai urmărit presa, aţi văzut că şi pe la noi se caută chinezi, vietnamezi şi, în general, asiatici.

    Dacă înăspresc condiţiile, britanicii (patronii din UK) este posibil să aibă o criză a forţei de muncă de calificare medie către necalificat. Pentru că ai lor n-or să se înghesuie să lucreze în construcţii şi în alte domenii care sunt "sub nivelul lor". Probabil că va creşte şomajul şi vor fi proteste. Este interesant de urmărit. Aşa cum am mai scris într-un comentariu la un articol al doamnei Ifrim Loveday {https://is.gd/woPYLk}, traversarea crizei depinde foarte mult de cum va şti guvernul să gestioneze situaţia şi, mai ales, nemulţumirile populaţiei. Pentru că nemulţumiri vor fi.
    • Like 2
    • @ Dragoş Anghelache
      Deși economia britanică e afectata de lipsa de competitivitate comparativ cu alte state europene, totuși nu se aseamănă cu cea românească. În primul rând noi nu avem o clasă patronala serioasă. Mulți patroni români de fapt sunt capitaliști fără capital care vor să facă acumulare primitivă fie în relația cu statul fie pe seama salariaților platind salarii de mizerie, în general minimul pe economie apoi se plâng ca nu găsesc forță de muncă calificată. De fapt nu poți fi competitiv pe o piață puternic concurențiala la nivel european plătind salarii de mizerie doar ca să acumulezi capital. Ca să găsești forță de muncă calificată care să -ți aducă inovare și competitivitate trebuie să plătești salarii corespunzătoare, altfel durata de viață a companiilor nu va depăși media de 7 ani.
      • Like 3
    • @ Dragoş Anghelache
      Cand ai o firma foarte mare, e posibil sa ai contracte pe termen mediu. Cand ai o firma mica, sub 9 angajati, te bucuri de fiecare firimitura pe care o primesti. Acum, scuza-ma, dar nimeni nu isi face o firma pentru a le fi bine angajatilor. Daca se lucreaza mai mult, se plateste mai mult. Cand esti platit 1,5 - 2 ori plata pe ora iti convine, dar daca trebuie sa mai stai 1-2 ore in plus te deranjeaza. Protectia muncii cred ca este asigurata, nu poti sa compari ceea ce este acum cu ceea ce era pe timpul lui Ceausescu. Dar daca mergi la un muncitor si ii ceri sa-si imbrace echipamentul de protectie, iti arunca faptul ca-l deranjeaza. Si daca se intampla ceva, binenteles ca da vina pe "patron". Nu prea cred ca muncitorului de la noi, i se ofera mai putine beneficii ca in exterior. Chiar din contra, productivitatea este mult mai mica, concentrarea pe munca este aproape inexistenta. Daca ar fi platiti doar sa fie prezenti la locul de munca, ar fi cea mai buna slujba din lume. Dar sincer, eu nu prea am vazut pe nimeni care sa cumpere taclale.
      • Like 0
    • @
      "Fa ceea ce faci cel mai bine, si gaseste pe cineva sa te plateasca pentru ceea ce faci..." Parerea mea este ca trebuie sa fii pregatit la nivel de doctor, daca vrei sa ai o sansa in societatea viitoare. Altfel, trebuie sa te multumesti cu ajutorul social, adunat din impozitul pe roboti... Si atunci traiesti dar nu mai poti sa visezi...
      • Like 0
    • @ Silviu Gordes
      @Silviu Gordes

      Citindu-vă răspunsul, stau şi mă întreb de ce naiba ai noştri pleacă la muncă în Vest, dacă la noi este fix ca acolo?

      Aşa cum am scris, realitatea o cunosc din cele povestite de cunoscuţi plecaţi la muncă "dincolo". Sunt hămăliţi şi acolo, nu-i vorbă, dar condiţiile sunt altele: şi de salarizare şi de muncă. Toţi, fără excepţie, mi-au spus că pentru nimic în lume nu s-ar mai întoarce în România.

      Deci, de ce nu vor să se mai întoarcă dacă aici, după descrierea dv., condiţiile sunt similare, dacă nu chiar mai bune decât cele "de-afară"?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult