Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Brexodul - exodul de după Brexit. Mii de cețăteni europeni părăsesc Regatul Unit

Theresa May - Getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Peste trei milioane de cetățeni europeni trăiesc în Regatul Unit și peste un milion de britanici rezidă în alte țări ale Uniunii Europene. Cum era și normal, decizia UK de a divorța de UE aruncă incertitudini asupra viitorului acestora. Săptămâna acesta a fost programată o nouă rundă de negocieri referitoare la Brexit, unul dintre aspectele delicate ale negocierilor fiind tocmai soarta acestor cetățeni. 

Nu știu cum dorm britanicii din alte țări europene, dar pentru europenii de aici din Marea Britanie modul în care guvernul May gestionează problema migrației și a drepturilor cetățenilor europeni după părăsirea blocului le creează suficiente motive de îngrijorare. Cam toată lumea s-a obișnuit cu limbajul de lemn al premierului britanic, dar ceea ce s-a întâmplat la mai bine de un an de la referendum arată că sunt motive reale de îngrijorare. 

În ciuda promisiunilor repetate ale premierului Theresa May și a lozincilor reiterate la nesfârșit, lozinci de genul We want you to stay (vrem să rămâneți), nu s-a făcut niciun progres real în negocieri, iar Uniunea Europeană nu este deloc încântată. Conform unui raport recent, Parlamentul European a criticat aspru propunerile guvernului de la Londra în privința drepturilor cetățenilor europeni după Brexit. După cum se arată în raport, Londra nu face destule eforturi pentru a proteja familiile împotriva separării din motive legate de rezidență. În cadrul unor negocieri deja extrem de dificile, raportul este pesimist într-un punct în care ambele părți credeau inițial că vor progresa rapid. Dar care este punctul cel mai contestat? Uniunea Europeană insistă pe menținerea jurisdicției asupra cetățenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit și după Brexit, în timp ce guvernul britanic insistă că după părăsirea blocului tribunalele britanice trebuie să se ocupe de drepturile cetățenilor europeni. 

Și Bruxelles-ul este îndreptățit să nu aibă prea mare încredere în guvernul britanic. Din documente scurse în presă se pare că se intenționează înăsprirea condițiilor de acordare a rezidenței permanente cetățenilor europeni după părăsirea blocului, prin introducerea unei restricții legate de venit, similare celei pe care trebuie să o îndeplinească cetățenii din afara Uniunii Europene pentru a se putea stabili permanent. Pragul de venit este mare și ar exclude astfel pe cei cu venituri reduse. 

În prezent cetățenii europeni se bucură de libertatea de mișcare garantată de Tratatul Uniunii Europene și pot rezida în Marea Britanie atât timp cât au o slujbă, indiferent de venit. Un alt motiv de îngrijorare, potrivit ziarului The Telegraph, este că guvernul britanic a avertizat cetățenii europeni că vor îndura legi de deportare mai dure după Brexit. De exemplu vor putea fi deportați dacă comit infracțiuni care duc la pedepse cu închisoarea mai mult de un an. Conform Uniunii Europene, asta nu înseamnă menținerea drepturilor de care se bucură în prezent. În context președintele Parlamentului European a declarat că nu se dă înapoi niciun milimetru de la a apăra drepturile europenilor în timpul negocierilor Brexit.

Erori administrative ale Home Office intensifică panica în rândul cetățenilor europeni

Potrivit unora, insistența Bruxelles-ului de a se ocupa de cetățenii europeni este exagerată. După alții, și mă includ în a doua categorie, este îndreptățită, întrucât Londra a arătat până acum că nu gestionează prea bine procesul. Și asta înainte ca Home Office ( Departamentul guvernamental responsabil de migrație securitate și respectarea legii și ordinii în Regatul Unit) să fie inundat cu milioane de cereri de rezidență permanentă. 

În august anul acesta aproximativ 100 de cetățeni europeni care muncesc și trăiesc legal în Marea Britanie au primit scrisori prin care au fost informați să se pregătească să părăsească țara. Cazul cel mai notoriu este al unei finlandeze, Eva Johanna Holmberg, profesor asociat specializat pe istorie engleză la Universitatea Queen Mary din Londra, care a trăit în Regat cea mai mare parte a ultimilor zece ani, alături de soțul ei britanic. Doamna Holmberg a publicat detalii din scrisoarea oficială care o informa că a fost luată decizia de a fi îndepărtată din țară, în continuare fiind amenințată cu deportarea dacă nu părăsește Marea Britanie în decurs de o lună. Același tip de scrisori au fost trimise din greșeală de Home Office către 100 de cetățeni europeni. Eva Johanna Holmberg a declarat apoi jurnaliștilor că s-a simțit ca un infractor de rând.

Ulterior Home Office a recunoscut că a trimis scrisorile din greșeală. Eroarea și scandalul iscat după aceea apar într-un moment foarte sensibil, când guvernul britanic declară că-și modifică poziția de negociere a drepturilor cetățenilor europeni. În plus a dat apă la moară Partidului Laburist care și-a exprimat neîncrederea în guvernul May de a gestiona schimbările de legislație privitoare la emigrație. Și mai mult ca sigur creează o mai mare panică în rândul cetățenilor europeni care deja simt că sunt tratați ca pioni în negocierile cu UE și percep atitudinea guvernului ca fiind ostilă. Mulți sunt în dubii dacă mai vor să rămână sau nu în Marea Britanie. Unii au și plecat. Personal cunosc un caz, o familie mixtă, soțul britanic și soția din altă țară din UE, care au decis că nu merită să-și piardă nopțile așteptând să vadă ce se întâmplă, așa că s-au întors în țara soției.

Migrația netă scade semnificativ și creează nesiguranță pentru angajatori

După ultimele statistici, cunoscuții mei nu sunt singurii în această situație.

Potrivit celor mai recente date ale Oficiului Național pentru Statistică, migrația netă din țările Uniunii Europene (migrația netă este definită ca diferența dintre numărul celor care au venit în Marea Britanie și numărul persoanelor care au părăsit țara) a scăzut la 246 000.  Asta în principal pentru că mii de cetățeni europeni decid să părăsească Regatul. Potrivit analiștilor, votul Brexit a cauzat o scădere dramatică a migrației dinspre UE, ceea ce în continuare creează îngrijorări privitoare la scăderea ofertei de forță de muncă. Numărul celor veniți pentru a se stabili pe termen lung a scăzut cu 81.000 față de anul precedent.

44.000 de europeni au decis să părăsească Marea Britanie ( o creștere de 20.000 față de anul anterior, jumătate din ei fiind din țări din Grupul celor 8, care includ Polonia și Republica Cehă.)

Departe de a da motive să punem șampania la rece, la urma urmei scăderea migrației a fost decisivă în votul multora în favoarea părăsirii blocului, atât mediul de afaceri cât și cel academic avertizează că acesta este un semnal că țara devine din ce în ce mai neatractivă pentru forța de muncă, ceea ce în timp va duce la scăderea ofertei de forță de muncă atât calificată, cât și necalificată.

Deja au fost raportate scăderi masive ale numărului de aplicații pentru personal medical ( în special asistente medicale și moașe ) din țările europene, care să vină să lucreze în Anglia, iar unele spitale se confruntă de pe acum cu o lipsă de personal medical. În același timp, numărul lucrătorilor sezonieri a scăzut cu 17 la sută.

Așadar datele recente arată un trend pe care firmele deja l-au observat. Cetățenii europeni părăsesc Regatul Unit, iar alții nu prea se înghesuie să mai vină. Explicația constă nu numai incertitudinea legată de drepturile cetățenilor europeni, ci și în scăderea dramatică a lirei sterline, precum si creșterea violenței și atacurilor îndreptate împotriva străinilor.

Iată ce spune Lukasz, un polonez citat de The Independent: „I don't feel welcome here anymore” (nu mă mai simt binevenit aici). Polonezul în vârsta de 28 de ani trăiește în Anglia de la vârsta de 8 ani și spune că violența rasială, inclusiv înjunghierea unui concetățean, pentru că vorbea poloneza, l-au determinat să ia decizia de a părăsi țara în care și-a petecuț cea mai mare parte a vieții și să se întoarcă în Polonia înainte de 2019 .

Poate că votanții Leave își vor atinge în timp scopul. Migrația scade și își vor avea țara înapoi, fără străini, pentru că puțini vor mai dori să vină.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • UK este dovada vie cum pot distruge bunăstarea unei țări cînd niște incompetenți (ca să nu zic imbecili) ajung la putere.
  • Like 1
 • check icon
  Hi,hi, ca deobicei englezii, cu inteligența caracteristică !, fac totul pe invers, vor scăpa de emigranții europeni ce au culturi asemănătoare si se vor trezi că sunt nevoiți să aducă mână de lucru din lumea a treia, din culturi şi religii diferite, căci ei nu sunt în stare să muncească şi să ocupe noile locuri vacante. Probabil englezilor nu le plac emigranții mai apropiați cultural şi comportamental ci doar cei mai greu integrabili!!!
  • Like 1
 • Motivul principal pentru care o sa plece cetatenii UE din UK este dat de faptul ca se inrautateste nivelul de trai in UK. Una erau 1000 de lire acum 1 ani si alta e 1000 de lire acuma. Si asta e de-abia inceputul.
  Politicienii de ambele parti nu sunt capabili sa negocieze un Brexit ok (iar doamna May si guvernul ei au mari probleme si lipsuri in acest sens). Pentru UE o sa fie nasol, pentru UK o sa fie dezastros. Iar primii care o sa plece din UK pentru ca o sa fie nasol acolo, o sa fie bineinteles cetatenii UE.
  O sa ramana cei din UK cu mai putin straini europeni in tara, dar cu un pret economic foarte mare.
  • Like 1
  • @ Alexandru Amaricai
   E adevărat că se inrautateste situația economică dar nu din pricina emigranților. Situația s-a înrăutățit din cauza datoriei gigant și a deficitelor cronice dar și a lipsei de competitivitate a economiei britanice. Localnicii se vor bucura degeaba de plecarea străinilor pentru că odată cu ei vor pleca și banii câștigați de ei deci se va reduce cererea ,care concomitent cu pretențiile salariale ale britanicilor va determina și migrarea afacerilor.Deci piața se va regla la un nivel mai jos , atâta tot. Britanicii nu vor câștiga nimic din Brexit.
   • Like 3
 • Nu cunosc Marea Britanie decât prin prisma a ceea ce am citit prin internet (articole ori comentarii în diferite site-uri) sau din discuţiile pe care le-am avut cu diferiţi cunoscuţi rezidenţi sau foşti rezidenţi în Insulă.

  Cred că situaţia lor seamănă într-un fel, cu a noastră. Lipsa forţei de muncă necalificată sau mediu calificată. Pentru că (la fel ca şi la noi) britanicii nu sunt dispuşi să muncească pe salarii de doi lei (penny), patronii au apelat la imigranţi. Şi la noi se plâng patronii că n-au forţă de muncă, însă nu spun cum sunt angajaţi muncitorii, care este programul de lucru real, cum se respectă protecţia muncii şi care este salariul. Dacă aţi mai urmărit presa, aţi văzut că şi pe la noi se caută chinezi, vietnamezi şi, în general, asiatici.

  Dacă înăspresc condiţiile, britanicii (patronii din UK) este posibil să aibă o criză a forţei de muncă de calificare medie către necalificat. Pentru că ai lor n-or să se înghesuie să lucreze în construcţii şi în alte domenii care sunt "sub nivelul lor". Probabil că va creşte şomajul şi vor fi proteste. Este interesant de urmărit. Aşa cum am mai scris într-un comentariu la un articol al doamnei Ifrim Loveday {https://is.gd/woPYLk}, traversarea crizei depinde foarte mult de cum va şti guvernul să gestioneze situaţia şi, mai ales, nemulţumirile populaţiei. Pentru că nemulţumiri vor fi.
  • Like 2
  • @ Dragoş Anghelache
   Mr.Oh check icon
   Se termina cu domnia. Ori esti genial, ori stii sa faci ceva ce robotul nu stie sa faca. Altfel vei astepta degeaba. Nimeni nu te va plati pentru ifose. Oamenii au dobandit o falsa impresie despre tehnologie. Ei cred ca prezenta tehnologiei in societate inlocuieste gandirea umana. Ori esti dintre cei care concep, creaza si controleaza tehnologia - aceasta ca sa ai un loc de munca in relatie cu tehnologia, ori esti dintre cei care o folosesc, platesc pentru ea, si fac munca manuala. Dar daca te-ai hotarat sa faci munca manuala, trebuie sa alegi un domeniu de mare importanta pentru clientii tai, sa vrea sa plateasca un salar mare. Sa nu vrei sa muncesti manual, si nici sa nu te pricepi (sa vrei sa inveti) sa lucrezi modern, atunci adio.....
   Iti vor lua locul, cei care vor si pot sa o faca. Si nu conteaza ca esti din Germania, Italia, UK sau SUA, si nici daca esti din Romania.
   • Like 3
  • @ Dragoş Anghelache
   Deși economia britanică e afectata de lipsa de competitivitate comparativ cu alte state europene, totuși nu se aseamănă cu cea românească. În primul rând noi nu avem o clasă patronala serioasă. Mulți patroni români de fapt sunt capitaliști fără capital care vor să facă acumulare primitivă fie în relația cu statul fie pe seama salariaților platind salarii de mizerie, în general minimul pe economie apoi se plâng ca nu găsesc forță de muncă calificată. De fapt nu poți fi competitiv pe o piață puternic concurențiala la nivel european plătind salarii de mizerie doar ca să acumulezi capital. Ca să găsești forță de muncă calificată care să -ți aducă inovare și competitivitate trebuie să plătești salarii corespunzătoare, altfel durata de viață a companiilor nu va depăși media de 7 ani.
   • Like 3
  • @ Dragoş Anghelache
   Cand ai o firma foarte mare, e posibil sa ai contracte pe termen mediu. Cand ai o firma mica, sub 9 angajati, te bucuri de fiecare firimitura pe care o primesti. Acum, scuza-ma, dar nimeni nu isi face o firma pentru a le fi bine angajatilor. Daca se lucreaza mai mult, se plateste mai mult. Cand esti platit 1,5 - 2 ori plata pe ora iti convine, dar daca trebuie sa mai stai 1-2 ore in plus te deranjeaza. Protectia muncii cred ca este asigurata, nu poti sa compari ceea ce este acum cu ceea ce era pe timpul lui Ceausescu. Dar daca mergi la un muncitor si ii ceri sa-si imbrace echipamentul de protectie, iti arunca faptul ca-l deranjeaza. Si daca se intampla ceva, binenteles ca da vina pe "patron". Nu prea cred ca muncitorului de la noi, i se ofera mai putine beneficii ca in exterior. Chiar din contra, productivitatea este mult mai mica, concentrarea pe munca este aproape inexistenta. Daca ar fi platiti doar sa fie prezenti la locul de munca, ar fi cea mai buna slujba din lume. Dar sincer, eu nu prea am vazut pe nimeni care sa cumpere taclale.
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   "Fa ceea ce faci cel mai bine, si gaseste pe cineva sa te plateasca pentru ceea ce faci..." Parerea mea este ca trebuie sa fii pregatit la nivel de doctor, daca vrei sa ai o sansa in societatea viitoare. Altfel, trebuie sa te multumesti cu ajutorul social, adunat din impozitul pe roboti... Si atunci traiesti dar nu mai poti sa visezi...
   • Like 0
  • @ Silviu Gordes
   @Silviu Gordes

   Citindu-vă răspunsul, stau şi mă întreb de ce naiba ai noştri pleacă la muncă în Vest, dacă la noi este fix ca acolo?

   Aşa cum am scris, realitatea o cunosc din cele povestite de cunoscuţi plecaţi la muncă "dincolo". Sunt hămăliţi şi acolo, nu-i vorbă, dar condiţiile sunt altele: şi de salarizare şi de muncă. Toţi, fără excepţie, mi-au spus că pentru nimic în lume nu s-ar mai întoarce în România.

   Deci, de ce nu vor să se mai întoarcă dacă aici, după descrierea dv., condiţiile sunt similare, dacă nu chiar mai bune decât cele "de-afară"?
   • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Cand vor cadea tarile est-europe din nou sub influenta Rusiei, si cand Germania si Franta vor fi pline de musulmani, europenii se vor reorienta catre UK. Cand nu stii ce sa faci, cand lumea e in haos, nu e neaparat gresit sa te retragi si sa astepti. Nu toate experiementele sunt sortite succesului. Parteneriatul Germania (UE)-China nu convine SUA si nici UK. Traditional, SUA si UK au interese in pacific, iar Germania ca sa isi vanda produsele face cadouri tehnologice Chinei care se extinde in pacific.
  Situatia aceasta va crea ceva convulsii pana ce lucrurile se vor clarifica.
  • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Asta e o prostie. Ce te face sa crezi ca UK nu e plina de musulmani ? Ce te face sa crezi ca UK nu e plina de indieni, din care 90% sunt si musulmani ? Daca maine se inchide China, toata planeta, inclusiv SUA si UK vor fi in faliment, si moarte de foame, la figurat. Aduna 10 lucruri din jurul tau si spune-mi cate din ele sunt "Made in UK" sau "Made in USA". Iti spun eu, niciunul. Cu traiul american sau englez, tarile astea nu vor putea produce niciodata oameni care sa lucreze atat de ieftin precum chinezii.
   • Like 7
  • @ Radu Andrei Malica
   Mr.Oh check icon
   Nu cred ca stii ce fac chinezii in pacific. Pescuiesc totul, fara nici un discernamant, chiar si vietuitoarele protejate.. Nu este suficienta hrana pentru chinezi si indieni. Asa ca pescuiesc hrana de natura marina a tuturor celor din pacific. Se duc pescadoarele chinezesti insotite de marina militara. Ceilalti pescuitori nu pot sa faca nimic -uneori in propriile ape teritoriale- si trebuie sa se retraga si sa lase chinezii sa-si procure hrana.
   Iar taberele se impart. Unii din teama se alataura Chinei, altii cer ajutorul traditional SUA, UK. Germania e "neutra". Isi vinde utilajele acolo pentru niste nimicuri.
   Lucrurile vor denatura mai devreme sau tarziu intr-o forma serioasa de violenta fie ea militarea, dar mai degraba economica. Nici nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla cand Chinei i se vor interzice categoric practiciile prezente.
   Germania importa musulmani, ca sa produca utilaje care sa fie exportate in China, cu pret convenabil, accesibil Chinei.
   Lucrurile sunt mai complicate. Nu tot ce se declara este si adevarat. Actiunile pe care le faci trebuie sa para ca sunt facute din alte ratiuni decat cele adevarate. E o forma de dezinformare.
   Si daca UK sau UE e plina de musulmani, ce te face sa crezi ca e loc de mai multi?
   UK a iesit din UE nu fiindca a vrut poporul, ci fiindca asa s-a vrut de catre altii. Poporul nu poate evalua o situatie atta de complicata.
   Si problema se intoarce in Germania. Dupa WW2 Germania mizeaza pe neutralitate militara, insa strategic si economic se pozitioneaza diferit fata de UK si SUA. Iar SUA nu vinde tehnologii dusmanilor. Ceea ce Germania face. Vinde tehnologie sensibila adversarilor SUA fiindc anu poate supravietui altfel. Cred ca UK nu poate sta in aceiasi tabara cu Germania in aceasta situatie. E evident.
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Pana se complica treburile geopolitice, planeta oricum nu mai poate sustine de ceva timp hrana pentru toti locuitorii ei, iar asta merge intr-o singura directie, in mai rau. De asta au aparut legume injectate, pui crescuti la bec, etc. Vom ajunge sa mancam insecte si radacini de copaci in 50 de ani, cand toate interesele marilor puteri nu vor mai conta. Brexitul nu a fost dorit de popor, dar poporul a fost manipulat destul de bine incat sa voteze. Toata destabilizarea Europei este dorita de Putin, care nu ascunde lucrul asta, dar mai mult, participa activ.
   • Like 2
  • @
   Nu exista islam radical, doar islam sincer, pentru ca e sigur pe el si islam ipocrit, atunci cand se considera in inferioritate. Saria este singura lege pe care o poate accepta un musulman credincios de bunavoie. Europa e condamnata fara drept de apel. Zbaterile ei sunt la fel de relevante precum cele ale bizantului izolat de otomani pe la 1400. Totul se va sfarsi inevitabil in maxim 50 de ani(daca tendintele actuale continua) sau in maxim 100(in situatia improbabila ca imigratia va fi oprita cu totul acum). Rusia ii va impartasi soarta. SUA va scapa dar va trebui sa se descurce cu o Canada islamizata. SUA pocedeaza bine ca vinde arme salafistilor. Incurajeaza islamul sa-si arate adevarata fata.
   • Like 2
  • @
   Care e relevanta pacifismului in aceasta discutie?
   Si nu, nici un crestin, incepand cu Isus, nu a respectat vreodata biblia cuvant cu cuvant. Nici nu ar fi posibil. Biblia e formata din juxtapunerea a doua carti diferite, care prin partile esentiale se bat cap in cap.
   Ce e relevant e insa faptul ca nu exista o saria crestina. Adica un cod imuabil, juridic si moral, care sa reglementeze in amanunt drepturile si obligatiile individuale si colective, pe care crestinismul sa il impuna tuturor, asa cum face islamul, in mod singular. Nici o tara crestina nu are un sistem juridic avand la baza biblia. Crestinismul a exercitat o influnta, dar atat. Comparatia ta e nepotrivita. Un credincios musulman nu poate renunta sa pretinda aplicarea sariei asa cum un credincios crestin nu poate inlocui biblia cu un manual de fizica. Nici un crestin nu inceteaza sa fie crestin pentru ca incalca poruncile biblice, ci doar in momentul in care nu mai recunoaste autoritatea bibliei. La fel nici un musulman nu inceteaza sa fie musulman pentru ca incalca saria. Doar atunci cand refuza sa ii recunoasca autoritatea. Asta e si motivul pentru care majoritatea tarilor musulmane resping aplicarea Delaratiei drepturilor omului. Aceste drepturi ar fi simple concepte crestine incompatibile cu saria si cu religia islamica. Au adoptat insa propria declaratie, aplicabila in islam, care elimina orice referire la libertatea religioasa si de constiinta, la egalitatea in fata legii si la democratie. In schimb iti garanteaza libertatea cuvantului atata timp cat respecti saria.
   • Like 1
  • @
   Cine este acea ilustra victima la care te referi? Lumineaza-ma, te rog, pentru ca modul in care a reusit inchizitia sa faca victime cu mai bine de 800 de ani inainte de a fi infiintata, intr-o perioada in care religia crestina inca era inca persecutata, adica cu aproape o suta de ani inainte de a deveni religie oficiala in imperiul roman, reprezinta pentru mine o enigma. Cunoastea cumva inchizitia secretul calatoriei in timp?
   Terorismul islamic e la fel de vechi ca islamul, il regasim de la inceput in actiunile lui Mahomed si ale adeptilor sai. Actiunile de tip terorist sunt definitorii pentru miscarea kharigitilor, foarte populara, care a luat amploare imediat dupa moartea profetului, de asemenea pentru secta siita a asasinilor, asta pentru a ne limita la cateva exemplele celebre.
   Toate statele islamice la care te referi, impreuna cu alte 38 de state, reprezentand majoritatea statelor islamice, au fost si semnatarele Declaratiei de la Cairo, care reinterpreteaza abrupt drepturile omului limitandu-le la prevederile din Saria. Ca aceste state sau altele au semnat o declaratie fara sa o aplice iar apoi au interpretat-o anuland-o de fapt, nu constituie nici un merit, este doar o dovada in plus a ipocriziei islamului, nimic altceva. Macar guvernele comuniste au avut decenta sa refuze ipocrizia. Desi e caraghios sa consideri ca aceste guverne marioneta, impuse cu forta de armata sovietica au reprezentat in vreun fel opinia populatiilor din tarile respective.
   • Like 1
  • @
   Episcopul Priscillian nu a fost condamnat de inchizite, care nu exista la vremea respectiva, nici macar de un tribunal religios. A fost condamnat si executat la cererea imparatului Magnus Maximus din motive politice, de un tribunal civil pe baza unor acuzatii inventate de vrajitorie, nu pentru erezie. Papa si principaliele personalitati ecleziastice, Sfantul Martin si Sf. Ambrozie, au condamnat ferm atat procesul cat si executia. Clericii care l-au acuzat pe Priscillian si au colaborat cu tribunalul care l-a condamnat au fost excomunicati. A fost vorba de fapt de primul exemplu de interventie a statului si a justitiei sale seculare in treburile bisericii.
   Inchizitia nu avea jurisdictie impotriva necrestinilor. Daca erai pagan, evreu, musulman, trebuia sa te convertesti mai intai la crestinism ca sa poti fi persecutat de inchizitie. Daca au existat persecutii impotriva necrestinilor acestea au fost opera statelor seculare si au avut in pricipal motivatii politice. Statul roman a persecutat initial crestinismul, ulterior pe necrestini din acelesi motive politice, asigurarea coeziunii politice care era pusa in pericol de diversitatea religioasa. Politica mostenita si de statele crestine de mai tarziu.
   Mongolii nu au fost musulmani, cel putin nu aceia cu care au incheiat alianta antiislamica cu crestinii. Ilkhanatul mongol s-a convertit tarziu la islam, abia incepand cu Ghazan in 1295. Odata cu convertirea sa, alianta cu occidentalii a inceput sa schioapete si s-a stins rapid. Pana atunci mongolii din Persia fusesera majoritar budisti, atunci cand nu au practicat samanismul. Islamul nu a fost nevoit sa se adapteze deloc in legatura cu mongolii, cel putin nu in primul secol de contact. Religiile mongolilor nefiind religii ale cartii, nu beneficiau de nici o toleranta din partea islamului. Coranul era suficient de ferm in privinta asta. Argumentul asta al vinovatiei mongolilor e doar una din gramada de justificari cusute cu ata alba, prin care se incearca deresponsabilizarea islamului pentru obtuzitatea si intoleranta sa. De fapt singura explicatie este necesitatea. In primele secole, datorita expansiunii spectaculoase, islamul s-a putut baza numai pe o numar redus de credinciosi, minoritari pierduti printre o masa de supusii de alte religii. Califatul lor nu putea supravietui in aceste conditii decat oferind o aparenta toleranta. Imediat ce situatia s-a schimbat si islamul s-a raspandit suficient si a devenit majoritar in provinciile ocupate, necesitatea tolerantei nu a mai fost o problema de viata si de moarte. Eliberat de constrangeri, islamul a putut sa isi arate in sfarsit adevarata natura, pe care si-o dezvaluie doar atunci cand se simte sigur pe sine.
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   "Chinei i se vor interzice categoric practiciile prezente..." De catre cine ? Sa nu uitam ca China, are capabilitatea de a distruge sateliti. Au trecut de mult vremurile cand vasele Mariei sale, bombarda porturile Chinei. China este un pion extrem de important din punct de vedere militar, si ei nu se apuca de plans pentru 2-3 milioane de soldati. Au capabilitati de productie enorme, si ceea ce a fost SUA in anii 40-45, e de mult legenda. Acestia fac mismasuri economice pe plan mondial, dar nu pot afecta moneda Chinei. Chinezii au posibilitatea de a aduce ploaia in deserti si de a fructifica fiecare palma de pamant. Au forta de munca, posibilitate de productie, armata cata frunza si iarba. Si mai ai langa ei si pe India cu peste 1,2 miliarde de oameni, care asteapta oportunitatea, dupa sute de ani de opresiune britanica, sa-si ia revansa. Ce o sa faca atunci o Europa dezbinata si SUA papagal ? Cine o sa se opuna ? SUA cu 7 portavioane ? China face un portavion pe saptamana si 10 avioane de vanatoare pe zi. E indeajuns sa taie cablurile de comunicatii din Pacific si Atlantic pe care le spioneaza acum si arunca toata lumea in evul mediu. BRICS. Asta e urmatoare putere mondiala, daca reusesc sa scape de coruptie. Dupa Rusia, si China are incepand de ieri presedinte pe viata. Nu poti compara asta cu o un presedinte marioneta a corporatiilor, care este schimbat din functie cand nu convine intereselor corporatiste...
   • Like 0
  • @ Radu Andrei Malica
   Nu conteaza ce-si doreste cineva din afara, conteaza ce accepti tu ca popor. Daca nivelul invatamantului scade, te multumesti cu nimicuri, daca creste iti poti transforma visele in realitate... La noi, deocamdata, asistam la inversarea valorilor. Punem repetentii in functii de conducere si ne plangem ca fac mizerii. Daca inainte de a-i vota am face o mica cercetare in legatura cu oamenii pe care ii avem pe buletinul de vot atunci treburile ar merge intr-o diectie buna, Altfel, ajungem toti sa muncim pentru sustinerea unui stat corupt...
   • Like 0
  • @
   "Rational", asta e cuvantul cheie. Ai impresia ca SUA o sa accepte vreodata cartela ? Nu o sa fie niciodata un echilibru. O sa fie intotdeauna "care pe care..." Din 6000 de ani, de cand avem ceva "documente" de atestare istorica, doar 247 de ani au fost ani de pace, si aceea au fost ani, in care s-a pregatit lumea de razboi. Asta e natura umana. E mai usor sa cerem scuze. decat voie...
   • Like 0
  • @
   Care indeamna la randul ei la uciderea celui care nu e de parere cu tine. Biblia are 3000 de traduceri. Care dintre ele e corecta ? Ortodoxa, catolica, baptista, penticostala, etc.etc. Fiecare traducere e facuta in FOLOSUL unei anumite dogme religioase. "Poporul evreu, popor sfant"Care popor ? Cel care l-a ucis pe Iisus acum 2000 de ani, sau cel care omoara in zilele noastre zeci de mii de copii palestinieni ? Biblia, my ass...
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult