Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bugetarii au în medie salarii cu 65% mai mari decât cei de la privat. Un angajat din administrația publică a câștigat în iulie cu 1.500 de lei mai mult decât un profesor

Oameni in cladire

(Foto: Guliver/Getty Images)

Să lucreze la stat a devenit visul tot mai multor români. Aici angajații au în medie salarii cu 65% mai mari decât cei de la privat. Ponderea salariului din administrația publică în salariul mediu pe economie este de 165% în România, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, care înregistrează o medie de 118%, explică analistul financiar Iancu Guda.

Astfel, funcționarii de la stat din România câștigă în prezent mai bine decât cei din administrația publică din state precum Polonia, Ungaria, Lituania sau Bulgaria. „Chiar dacă salariul mediu brut al bugetarilor români, de 1.121 euro, este la jumătate față de media din UE, acesta este deja peste nivelul mediu al unor țări cotate deasupra României din punct de vedere economic, respectiv Ungaria (1.005 euro) și Polonia (1.096 euro)”, este de părere Iancu Guda.

SALARIUL MEDIU BRUT ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ, PROCENT DIN MEDIA / ECONOMIE

(clic pe imagine pentru a o mări)

INS: Un bugetar a câștigat în iulie cu 1.500 de lei mai mult decât un profesor

În luna iulie anul acesta, salariul mediu net în administrația publică (aici precizări metodologice ale INS) a fost de 4.228 lei, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Cu 1.500 de lei mai mare decât salariul net din învățământ, și cu 700 de lei mai mare decât cel al unui medic.

Per total economie, în iulie câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.708 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 13 lei. Cele mai mari salarii medii s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei – 6.566 lei -, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.575 lei).

Cheltuielile statului cu salariile bugetarilor aproape s-au dublat în ultimii șase ani

Statisticile Ministerului Finanțelor relevă că statul cheltuie tot mai mult cu lefurile angajaților din administrația publică.

„Cheltuielile statului pentru salariile angajaților în sectorul public au crescut cu 25% în ultimul an, cu 50% în ultimii trei ani și aproape s-au dublat în ultimii șase ani. Astfel, cheltuielile de personal ale statului au ajuns la 41,3 miliarde de lei în primul semestru al acestui an, comparativ cu 33,2 miliarde de lei în aceeași perioadă a anului trecut sau 27,8 miliarde de lei în primul semestru din anul 2016”, explică pe blogul său Iancu Guda.

Analistul financiar spune că ritmul de creștere a salariului în sectorul public a depășit semnificativ creșterea salariului mediu înregistrat în sectorul privat, care contribuie în mod important la formarea veniturilor publice. „De aceea, majorarea salariilor în sectorul public s-a realizat în contextul unui deficit fiscal de aproape 15 miliarde de lei în primul semestru din acest an, cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani”, adaugă analistul financiar care avertizează că astfel statul recurge la majorarea salariilor actuale pe datorie, împovărând generațiile viitoare și sacrificând bunăstarea pe termen lung.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • prefer sa muncesc la multinationale, astfel nu o sa stau cu frica schimbarii partidului, crizelor economice si altor factori atat de volatili. Plus ca, la stat nu te trimite nici dracu la cursuri pe bune, sa inveti ceva despre administratie publica, ci doar pun pe hartie cursuri, dar trimit sefuletii pe mii de lei in concedii prin tara la mare munte ,etc. La privat (nu la patronul cu burta din coltul strazii) compania chiar tine la angajati si ofera destule specializari, facilitati, beneficii , etc. La ultima companie la care am lucrat in tara inainte sa plec afara, in fiecare sambata se faceau cursuri de parenting si wellbeing, daca voiai sa vii cu copilul sa stai de vorba cu oameni care cu asta se ocupau, sfaturi, etc. Asta era una din chestii... Plus ca astia la stat pe banii pe care i-au nu aduc niciun plus valoare cetatenilor, nu au niciun spirit de inovatie, managerii sunt pusi politic, niste habarnisti cronici.
    • Like 0
  • Soluția nu e să scădem salariul bugetarilor ,trebuie să scădem numărul lor şi implementat un sistem birocratic mai eficient . Putem aduce specialişti occidentali ( nemți de preferat) care să ne organizeze eficient . Cât despre salariile la privat ce să zic ,nu e reprezentativ ,patronul român nu ar da de loc salarii dacă s-ar putea ,se plâng de mizeria aia de salariu minim ,cică e mare .Nu dau doi bani pe 90% dintre patronii români ,ei nu sunt oameni de afaceri ,ei au rămas tot bişnițari. Nu-şi pun problema de management eficient ,pregătirea forței de muncă ( ultimii din UE) ,tehnologizare ,practic singura lor preocupare e traiul lor ,concedii ,vilă maaare,Jeepan maare şi cam atât. Intre un Jipan şi un utilaj modern patronul român va da banii pe Jipan , alb sau negru de preferință.
    • Like 2
    • @ Adrian Adrian
      Ai observat corect ca trebuie scazut nr. bugetarilor. Aceasta este singura, unica solutie.
      Iar acest lucru se poate face numai prin reducerea drastica pana aproape la eliminare a interventiei Statului in economie. Promovarea capitalismului laissez-faire asigura acel aparat de Stat mic si eficient pus in slujba cetateanului si a firmelor private si nu invers, cum e acuma.
      • Like 3
    • @ Adrian Adrian
      check icon
      Mai important încă decît ceea ce a menționat Sergiu F. mai sus (cu care sunt 90% de acord), e că recentele majorări de salarii din sectorul bugetar sunt o enormă șansă ratată pentru reformarea (ATÎT DE NECESARĂ în multe din aceste sectoare)!
      Pe de o parte, avem sectoare împănate artificial de angajați care prestează, artificial, o muncă din cauza unor cerințe artificiale (eram cît pe ce să folosesc ”angajați artificiali”, dar nu e doar despre L. Dragnea aici). Știți voi, ăia care-ți cer copii peste copii ale unor acte pe care le au deja ori chiar ei le-au emis). Ăștia sunt ”pătura vizibilă”. În spatele lor, există alții, probabil mai puțini dar plătiți muuult mai bine. Adică ăia de care aflați doar dacă se-ntîmplă ceva deosebit și-ți zici ”cum, bre, există și așa ceva?” (ei sunt similari cafengiului și pipangiului din perioada fanariotă).
      Pe de altă parte, avem sectoare bugetare cu deficit de angajați: învățămînt, sănătate, și cam orice implică contact direct cu populația.
      Nu zic ba, toate sectoarele bugetare sunt necesare (mai cu seamă, în primul rînd, educația și apoi sănătatea).
      Însă o majorare de salarii este ocazia perfectă pentru o reformă, pentru a-i elimina din sistem pe cei incapabili și a-i atrage, dacă e într-adevăr nevoie, pe alții mai pregătiți. Să te apuci să majorezi salariile ”in corpore” nu ajută cu nimic performanța (ba chiar, dimpotrivă). Nu mai zic de incapacitarea ALTUI guvern, care poate ar dori să facă o reformă, dar este lipsit de ”muniție” (ca să zic așa, acum degeaba-i mai aduci pe nemți).
      Însă toate cele de mai sus pălesc în fața altei fațete: ne place sau nu, sectorul PRIVAT este plămînul oricărei economii capitaliste (SINGURA care merită luată în discuție, indiferent de ce cred socialișitii sau comuniștii), sectorul bugetar, deși util, trebuie în mod natural să cadă pe locul doi întrucît nu este generator direct de capital.
      • Like 2


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult
sound-bars icon