(Foto: Guliver/Getty Images)
Să lucreze la stat a devenit visul tot mai multor români. Aici angajații au în medie salarii cu 65% mai mari decât cei de la privat. Ponderea salariului din administrația publică în salariul mediu pe economie este de 165% în România, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, care înregistrează o medie de 118%, explică analistul financiar Iancu Guda.
Astfel, funcționarii de la stat din România câștigă în prezent mai bine decât cei din administrația publică din state precum Polonia, Ungaria, Lituania sau Bulgaria. „Chiar dacă salariul mediu brut al bugetarilor români, de 1.121 euro, este la jumătate față de media din UE, acesta este deja peste nivelul mediu al unor țări cotate deasupra României din punct de vedere economic, respectiv Ungaria (1.005 euro) și Polonia (1.096 euro)”, este de părere Iancu Guda.
SALARIUL MEDIU BRUT ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ, PROCENT DIN MEDIA / ECONOMIE
(clic pe imagine pentru a o mări)
INS: Un bugetar a câștigat în iulie cu 1.500 de lei mai mult decât un profesor
În luna iulie anul acesta, salariul mediu net în administrația publică (aici precizări metodologice ale INS) a fost de 4.228 lei, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Cu 1.500 de lei mai mare decât salariul net din învățământ, și cu 700 de lei mai mare decât cel al unui medic.
Per total economie, în iulie câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.708 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 13 lei. Cele mai mari salarii medii s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei – 6.566 lei -, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.575 lei).
Cheltuielile statului cu salariile bugetarilor aproape s-au dublat în ultimii șase ani
Statisticile Ministerului Finanțelor relevă că statul cheltuie tot mai mult cu lefurile angajaților din administrația publică.
„Cheltuielile statului pentru salariile angajaților în sectorul public au crescut cu 25% în ultimul an, cu 50% în ultimii trei ani și aproape s-au dublat în ultimii șase ani. Astfel, cheltuielile de personal ale statului au ajuns la 41,3 miliarde de lei în primul semestru al acestui an, comparativ cu 33,2 miliarde de lei în aceeași perioadă a anului trecut sau 27,8 miliarde de lei în primul semestru din anul 2016”, explică pe blogul său Iancu Guda.
Analistul financiar spune că ritmul de creștere a salariului în sectorul public a depășit semnificativ creșterea salariului mediu înregistrat în sectorul privat, care contribuie în mod important la formarea veniturilor publice. „De aceea, majorarea salariilor în sectorul public s-a realizat în contextul unui deficit fiscal de aproape 15 miliarde de lei în primul semestru din acest an, cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani”, adaugă analistul financiar care avertizează că astfel statul recurge la majorarea salariilor actuale pe datorie, împovărând generațiile viitoare și sacrificând bunăstarea pe termen lung.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Iar acest lucru se poate face numai prin reducerea drastica pana aproape la eliminare a interventiei Statului in economie. Promovarea capitalismului laissez-faire asigura acel aparat de Stat mic si eficient pus in slujba cetateanului si a firmelor private si nu invers, cum e acuma.
Pe de o parte, avem sectoare împănate artificial de angajați care prestează, artificial, o muncă din cauza unor cerințe artificiale (eram cît pe ce să folosesc ”angajați artificiali”, dar nu e doar despre L. Dragnea aici). Știți voi, ăia care-ți cer copii peste copii ale unor acte pe care le au deja ori chiar ei le-au emis). Ăștia sunt ”pătura vizibilă”. În spatele lor, există alții, probabil mai puțini dar plătiți muuult mai bine. Adică ăia de care aflați doar dacă se-ntîmplă ceva deosebit și-ți zici ”cum, bre, există și așa ceva?” (ei sunt similari cafengiului și pipangiului din perioada fanariotă).
Pe de altă parte, avem sectoare bugetare cu deficit de angajați: învățămînt, sănătate, și cam orice implică contact direct cu populația.
Nu zic ba, toate sectoarele bugetare sunt necesare (mai cu seamă, în primul rînd, educația și apoi sănătatea).
Însă o majorare de salarii este ocazia perfectă pentru o reformă, pentru a-i elimina din sistem pe cei incapabili și a-i atrage, dacă e într-adevăr nevoie, pe alții mai pregătiți. Să te apuci să majorezi salariile ”in corpore” nu ajută cu nimic performanța (ba chiar, dimpotrivă). Nu mai zic de incapacitarea ALTUI guvern, care poate ar dori să facă o reformă, dar este lipsit de ”muniție” (ca să zic așa, acum degeaba-i mai aduci pe nemți).
Însă toate cele de mai sus pălesc în fața altei fațete: ne place sau nu, sectorul PRIVAT este plămînul oricărei economii capitaliste (SINGURA care merită luată în discuție, indiferent de ce cred socialișitii sau comuniștii), sectorul bugetar, deși util, trebuie în mod natural să cadă pe locul doi întrucît nu este generator direct de capital.