Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Bugetul Marii Britanii prevede 3 miliarde de lire în gaura neagră provocată de Brexit

Philip Hammond

(Foto: Guliver/Getty Images)

La prezentarea bugetului Marii Britanii, ministrul Finanțelor Philip Hammond a anunțat miercuri că au fost puși deoparte 3 miliarde de lire sterline pentru pregătirile țării de a părăsi Uniunea Europeană. Este vorba de Brexit Preparation Fund (Fondul de pregătire pentru a părăsi UE).

Bugetul de toamnă al Regatului Unit, anticipat ca fiind unul istoric întrucât este ultimul care va avea un impact semnificativ înainte de Brexit, pune la dispoziția guvernului o suma de 3 miliarde de lire sterline pentru a pregăti țara, oricare ar fi rezultatul negocierilor cu Uniunea Europeană. Philip Hammond a declarat în același timp că alte sume vor fi disponibilizate pentru a fi siguri ca Marea Britanie este pregătită pentru părăsirea blocului.

Bugetul ministrului britanic de Finanțe se bazează pe o creștere economică de 1,5 la sută pentru 2017. Pentru anii 2018, 2019, 2020 și 2021 se anticipează o creștere economică de 1,4 procente, 1,3 procente, 1,5 procente și 1,6 procente. De asemenea se pornește de la o productivitate și investiții scăzute. 

Se estimează că datoria publică va fi de 2,4 din Produsul Intern Brut, urmând ca pe termen lung datoria publică să fie redusă la 1,3 la sută din PIB .

Veștile bune privind finanțele publice sunt umbrite de realitatea economiei britanice, a cărei productivitate continuă să dezamăgească, ceea ce reduce veniturile disponibile.

Cu toate acestea Philip Hammond se arată în continuare dedicat reducerii datoriei publice chiar cu riscul de a rămâne fără venituri disponibile dacă economia va suferi șocuri ulterioare și va avea nevoie de fonduri suplimentare. Potrivit experților, ministrul Finanțelor oscilează între prudența fiscală și austeritate.

Dar ce înseamnă prevederile bugetului pentru momentul istoric în care Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană? Bugetul lui Philip Hammond pornește de la premisa că în timp ce restul cabinetului lucrează la negocierile cu UE și încearcă să obțină o înțelegere favorabilă pentru insulari, se pregătesc în același timp pentru orice rezultat al negocierilor, inclusiv pentru a părăsi Europa fără nicio înțelegere.

Philip Hammond, care este proeuropean, a încercat probabil în discursul lui din 22 noiembrie să promită stabilitate atât pentru mediul de afaceri cât și pentru publicul larg, cu scopul de a avansa spre partea a doua a negocierilor.

El a admis că deja s-au cheltuit 700 de milioane de lire în pregătirile pentru Brexit, în timp ce sume mai mici au fost alocate pentru sănătate, educație sau protecție socială. Bugetul lui Philip Hammond este pesemne pe placul euroscepticilor din guvernul conservator, care îl critică de luni de zile pentru refuzul de a aloca bani în cazul în care UK părăsește blocul fără un deal. În același timp stârnește furie în rândul politicienilor proeuropeni care îl acuză că va arunca banii contribuabililor în gaura neagră provocată de Brexit.

Bugetul lui Hammond vine cu o săptămână înaintea discuțiilor de la Bruxelles la care guvernul britanic va încearca să convingă liderii europeni să avanseze discuțiile la tema viitoarelor relații comerciale după Brexit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • cifrele lor sunt foarte bune si putem presupune, si corecte
    in restul de 27 sunt cateva tari care depasesc sistematic (si iertate de sanctiuni) pragul de 3%,, prag de care britanicii par sa se departeze
    si, sa reamintim ca aceiasi comentatori anuntau nu de mult cifra de 60 de miliarde costul brexitului,, inclusiv alte cataclisme financiare si sociale!!
    • Like 0
  • check icon
    MULT PREA PUTIN pentru obligatiile contractuale pe care le mai are GB, as zice eu, asa, ca o europeanca naiva...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult