Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Burnout: Am trecut recent printr-un episod de depresie cruntă

Burnout

Foto: Guliver Getty Images

Am trecut recent printr-un episod de depresie cruntă. A durat câteva săptămâni și tind să cred că a fost provocat de burnout. Am tras de mine din ce în ce mai tare în ultimul an, cu convingerea că o să țin. Aveam proiectele de consultanță, lucrul cu studenții la facultate, însă apoi am început să dedic, în plus, și timp, zile, seri și weekenduri pentru implicarea în politică. În timpul ăsta nu voiam să sacrific nici timpul cu familia. Am început să rămân în urmă cu lucruri, apoi să mă simt prost din cauza asta, apoi să reduc somnul și tot așa. Apoi, în ianuarie, a venit un feedback de la grupa mea de studenți, că am făcut greșeli ca team coach în primul semestru.

Am continuat să trag. La un moment dat însă, am simțit că nu mai sunt eu. Nu e ușor de descris în cuvinte. Dar simțeam că sunt altceva. De felul meu, sunt, în general, o natură veselă și pozitivă. Oricând dau de greu, caut în mine și găsesc o sursă sau o resursă să zâmbesc, să văd partea bună a oamenilor și a lucrurilor și să continui să construiesc.

Acum, căutam în mine și nu găseam nimic. Era gol, era pustiu. Simțeam literalmente cum se scurge din mine pofta de viață. Mâncam fără să-mi fie foame, dormeam fără să-mi fie somn, vorbeam fără să vreau realmente să spun ceva. Ca un fel de existență în reluare, într-o pâclă căreia nu-i vedeam nici rostul, nici capătul. Nu eram eu, nu știam cum să ajung înapoi la mine și, ce mă intriga cel mai mult, nici nu-mi doream să ajung nici la mine, nici la altcineva.

O singură interacțiune m-a mișcat în săptămânile alea. Atunci când o strângeam în brațe pe Selona, fetița mea de 6 ani, simțeam, aproape palpabil, cum viața intră din nou în mine. Fără să știe, îmi făcea cel mai mare bine posibil. Îmbrățișările astea zilnice m-au ținut pe linia de plutire. Nu le înțelegeam foarte bine, n-aveam puterea să le analizez, dar le simțeam efectul vital.

Apoi am avut noroc. Într-o luni dimineață m-am trezit pur și simplu bine. M-am simțit din nou eu, în sufletul și în pielea mea. Exact așa cum te trezești dintr-o boală. Aproape îmi venea să mă ciupesc. Cerul avea din nou culoare, oamenii, zâmbet și aerul, putere. Am reușit să mă bucur cu adevărat abia spre seară, de teamă că e ceva temporar, care va trece și voi cădea din nou. Dar n-am căzut.

N-am mai trăit un astfel de episod de depresie de vreo 15-20 de ani, cred. Am trăit cu credința că nu mi se mai poate întâmpla. Acum voi fi mai atent cât și cum trag de mine, că am nevoie de mine și vreau să mă pot bucura de toate împreună cu cei din jurul meu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • https://doxologia.ro/societate/terapie-pentru-suflet/depresia-o-chemare-de-conectare-la-partea-adevarata-din-noi
    • Like 0
  • Cred că nasoanele astea de le-a simțit autorul i se trag de la finetzurile lingvistice, dacă se ferea de,, Burnout" scapa și de depresii. Când te strofoci atât să faci praf limba română , chiar și într-un mod finutz, te poți pricopsit cu dureri de cap. Am totuși o întrebare. Cum să fi profesor universitar și să ai un vocabular finutz plin de țopisme romglezite? În ce hal vor vorbii (scrie) viitorii intelectuali ai țării? O să avem intelectuali finutzi? Sună nașpa.
    • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Corina check icon
      Cum să ---fii--- profesor... și în ce hal vor ----vorbi--- (scrie). Nu credeam că nu știți. Cu adevărat nașpa e să scrii cu tz.
      • Like 0
    • @ Corina
      Scriu repede pe telefon și mai greșesc dar eu nu sunt profesor universitar. Se scrie cu tz finutz în,, lumea bună ", cea care primește,, feedback-uri" și comite greșeli în calitate de,, team coach". Cam așa arată elita României, de asta avem cea mai mare migrație din lume. Eu unul mă inspăimânt, sunt o fire mai sensibilă. Vi-l închipuiți pe Andrei Pleșu folosind un limbaj finutz ? Teoretic sunt colegi, împart aceiași meserie dar atât.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Corina check icon
      Nu oricine lucrează cu studenți e profesor universitar. E o întreagă ierarhie acolo, mai sunt și colaboratori. Ați mai comis una între timp. --Aceeași-- meserie. Nu cred în grabă, cu greșeli de genul ăsta. Ați chiulit de la română în generală, asta-i.
      • Like 0
  • Nu stiu daca a fost episod de burnout sau oboseala cronica.
    Din ce stiu, oamenii cu burnout nu reusesc sa mai iasa din problemele de la munca, ajung sa doarma 1-2 ore si apoi sa se trezeasca sa le faca, de cate ori e nevoie la munca ei sa spuna ca le fac si vin in weekend/noptile pt., in paralel randamentul scade, imunitatea scade, cosmaruri legate de taskuri care intuneca toate celelalte parti ale vietii etc. iar impactul se vede pe termen lung (luni, ani).

    Fara sa incerc sa va dau un diagnostic, e firesc ca iarna sa ne scada "performantele" profesionale- vitamina D, tendinta de a dormi mai mult, mancarea de iarna prea greoaie si reducerea miscarii fizice etc. - de cand ne petrecem cate 2 sapt. de iarna la plaja, cateva saptamani dupa se vede diferentza.
    • Like 1
  • Totuși întreb și eu: ce înseamnă „burnout”? Se înțelege din articol, dar mi-ar plăcea să știu ce se înțelege prin el... Asta după ce am căutat în vreo două-trei dicționare și nu am găsit decât explicația „ars”... Mi se pare că persoanele care ne împărtășesc niște experiențe, niște idei ar trebui s-o facă mai pe înțelesul tuturor... Perioada de timp recentă este prea încărcată de neologisme englezești... Zic și eu, nu dau cu parul...
    • Like 2
    • @ Cornelia Elena Topala
      Corina check icon
      Stare de epuizare, cam asta.
      • Like 1
    • @ Cornelia Elena Topala
      Ina18 check icon
      Este o manifestare a unei epuizari totale fizice si psihice.In faza incipienta este nebagata in seama,,mai apoi diagnosticata gresit drept depresie.
      Este extrem de greu,in mult timp,tratabila.
      Iar in Germania(nu am informatii cum este in alte tari)este luata in serios,provocand multe decese,in mod paradoxal in randul tinerilor(in jur de 30 de ani) cu aparent succes,profesional.
      Si nu trece,in nici un caz de azi pe maine.
      Cineva imi povestea ca se uita in oglinda si nu stia cine este in imaginea pe care o privea.
      Este foarte important ajutorul profesional.
      Stiu ca bolile care nu se vad(fizic)sunt uneori tratate ca nefiind amenintatoare.
      Si este o mare greseala.

      • Like 1
    • @ Ina18
      Mulțumesc pentru răspunsul detaliat... Se înțelegea și din context, dar am pus întrebarea pentru că mi se pare că există o inflație de neologisme englezești și că, dacă dorești să ai un public cititor mai mare, e bine să te gândești și la cei cu mai puține cunoștințe de limbi străine... După câte știu, domnul Cosmin Alexandru este membru USR, iar acum niște ani mai încercase să dezvolte un partid de oameni cinstiți și profesioniști pe care l-am admirat... Sperasem să citească și dumnealui comentariul meu și să-i folosească în comunicarea cu electoratul... Vă mulțumesc încă o dată pentru efortul de a-mi explica... Nu mulți oameni au tipul acesta de amabilitate și deschidere față de semenii lor...
      • Like 2
    • @ Cornelia Elena Topala
      fc check icon
      cum, n-ați văzut StarTrek?? toate galaxiile vorbesc engleza! )) dincolo de glumă, le doresc puriștilor blândețea îngăduinței, expresiile englezești sunt cochetării lingvistice, nicidecum epatări. ține de dozaj, corect, ...dar să nu fim mai rotunzi decât cercul.
      arderea nu e depresie dar e în sensul ei. în ardere nu apare demagnetizarea. pierderea orientării-n baza busolei interne e ceea ce face diferența. aplicând, obținem diagnosticul corect: autorul căzuse-n depresie. și s-a salvat grație alegerilor bune. un copil e cea mai bună alegere...
      • Like 1
    • @ Cornelia Elena Topala
      Corina check icon
      Cu plăcere.
      • Like 0
    • @ Cornelia Elena Topala
      Ina18 check icon
      Cu placere.
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult