Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Bursa românească, promovată la statutul de piață emergentă secundară. Analist economic: „Mai mult ca niciodată, avem nevoie de predictibilitate! Aveți grijă pe ce butoane apăsați!”

bursa - Getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Agenția FTSE Russel a promovat Bursa de Valori București (BVB) de la statutul de piață de frontieră, la cel de piață emergentă secundară.

Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, consideră că promovarea României la statutul de piaţă emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piaţa de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană. 

„Un nou statut înseamnă noi posibilităţi de investiţii. Fonduri mult mai mari decât cele de până acum şi care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum aceşti administratori de fonduri erau restricţionaţi, prin prospect, să investească în pieţele de frontieră”, a spus Lucian Anghel, citat de Agerpres.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că decizia FTSE Russell, prin care statutul pieţei de capital din România este îmbunătăţit, se traduce prin accesul României la fonduri de investiţii de 30 de ori mai mari.

„Anunţul FTSE Russell de astăzi (26 septembrie, n.r.) este o decizie istorică pentru România, un nou pas cãtre realizarea unui proiect de ţarã pentru care am insistat în ultimii ani de zile şi care este legat şi de procesul de aderare la moneda euro. Piaţa de capital româneascã intrã într-un club mai select al burselor de profil, echivalentã categoriei «investment grade» de care beneficiazã ţara noastrã în clasificarea agenţiilor de rating şi are acum şansa de a contribui şi mai mult la capitalizarea economiei reale româneşti. Decizia de astãzi este atât o bãtãlie câştigatã dupã cinci ani de muncã intensã în sprijinul trecerii bursei româneşti la statutul de «piaţã emergentã», cât şi o realizare importantã pentru orice viitoare guvernare indiferent de culoarea politică”, a spus Teodorovici, într-un comunicat.

Iancu Guda, analist financiar, vede reclasificarea BVB în categoria piețelor emergente secundare drept „o veste extraordinar de bună pentru România”.

„BVB va intra pe radarul unor mari fonduri de investiții, ceea ce ar trebui să determine creșterea alocărilor de fonduri la BVB, un plus important de lichiditate și vizibilitate pentru companiile listate. Este momentul perfect pentru listarea mai multor companii la BVB”, crede Iancu Guda.

Analistul economic observă că deja „unii politicieni își alocă meritele” pentru promovarea BVB.

„Oare ce au făcut politicienii pentru a accelera dezvoltarea BVB? Mai multe companii detinute de stat listate la bursă? Nu! Stabilitate si predictibilitate? NU (ordonanta 114 a devastat BVB prin mai multe rafale in decembrie 2018 - februarie 2019)! Stimularea dezvoltarii Pilonului II de pensii? Nu (dimpotrivă)! Stimularea economiei albe, a economisirii si investițiilor? Nu!

Atentie, mesaj important pentru cei care sunt la butoane: începând de acum, piața de capital românească este mult mai interconectată cu cea internațională! Mai mult ca niciodată, avem nevoie de predictibilitate! Aveți grijă pe ce butoane apăsați!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult