Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

C. T. Popescu: Beuran și-a pus rezidenții „să-și facă bisturiul” pe pacienta de la Floreasca. Atunci când a luat foc, nu a venit să o salveze pe ea, a venit să salveze situația

Pacientă arsă la Floreasca

Dacă pacienta de la Floreasca nu era arsă în timpul intervenției chirurgicale, Mircea Beuran nu ar fi venit deloc în sala de operație, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

„Rămânea să-și bea cafeluța acasă duminica dimineața, deși semnase în clar ca fiind titularul operației. Operația o făceau sclavii lui Beuran, pentru că astfel de inși care vin dinainte de 1989 infectează spitalul cu această concepție adusă de dinainte de 1989 pe acești medici tineri. Rezidenții sunt sclavii lui. De ce nu au făcut operația medicii de la camera de gardă? Pentru că acest Beuran și-a pus ciracii să opereze pe un cadavru viu, după cum credea el, ceea ce era mai interesant să-ți faci mâna, ca experiment, decât un cadavru mort, dacă se poate spune așa.

Femeia era într-adevăr într-o stare gravă. Ce și-a spus Beuran: oricum moare – lucru pe care l-a și spus după aceea: a ars, dar oricum murea - ia să-i trimit eu pe cățelandrii ăștia tineri să-și facă bisturiul pe ea. De ce să vină medicii? Pentru că acestea sunt servicii pe care le face dl Beuran acestor inși ca să îi facă camarila în jurul lui.

Camarila, acei 25 de medici care, la fel ca acest Borcean, au sărit că lui Beuran i se extirpă scaunul de sub fese, dar niciunul nu s-a arătat revoltat că a ars o pacientă pe masa de operație la Spitalul Floreasca, cel mai mare spital de urgență din țară”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Atunci când Beuran a venit într-un final în sala de operații, nu a făcut-o pentru a salva pacienta, crede el.

„Beuran nu a venit să o salveze pe pacientă și să efectueze greaua operație, a venit acolo să salveze situația, pentru că a fost sunat și i s-a spus: dom doctor, e groasă, a luat foc aia pe masă, ce facem? El a venit să scoată vopseaua, puțin îi păsa de pacientă, a venit de urgență pentru că se produsese acest incident înfiorător”, a afirmat jurnalistul.

Cristian Tudor Popescu a domentat declarațiile șefului Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, care i-a luat apărarea lui Mircea Beuran înainte ca ancheta asupra incidentului să fie finalizată.

„Ce s-a întâmplat în acea zi și în acea sală de operații: începem cu versiunea acestui domn Borcean, șeful Colegiului Medicilor. S-a repezit să afirme că dl Beuran e nevinovat pentru că e dl Beuran. La asta se rezumă tot ceea ce a spus individul. A afirmat că Beuran este un erou. S-a dus acolo, spunea Borcean, ca să o salveze pe pacientă, a intrat să rezolve operația, care era foarte grea, pacienta era într-o stare critică și totuși eroul Beuran și-a asumat, a venit el și cu bisturiul său de artist a rezolvat situația. Actul de a veni de acasă duminică dimineața este prezentat ca un sacrificiu pe altarul medicinei.

Dl Borcean a fost acuzat pe nedrept de antepronunțare. Dânsul a practicat ceea ce se cheamă trafic de influență la scenă deschisă, care este de competența DNA. Aceasta este o formă de corupție foarte răspândită și e de competența DNA. Și-a folosit funcția, pentru că dacă vorbea nea Borcean nu-l auzea niciun pește mort.

Dar fiind președintele Colegiului Medicilor, care are peste 50.000 de membri, vorbind în numele a 50.000 de medici, face trafic de influență ca de manual. Și DNA văd că nu intervine”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a subliniat că din toți medicii care sunt membri ai Colegiului, doar unul singur, medicul Dan Grigorescu, de la Brașov, s-a delimitat de comunicatul lui Gheorghe Borcean.

„De unde vin atitudinea și tupeul acestui Borcean? Și el și Beuran sunt crescuți ca medici, până la vârsta de 36 de ani, în ceaușism. Medicul era nomenclatură. Șpaga era cvasioficială, nu umbla niciun DNA după medici care își luau plicul, Kentul, cafeaua. Nu exista malpraxis înainte de 1989. Acum există măcar în teorie”, a afirmat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • antonia check icon
    O veste proasta pentru toti medicii care s-au blazat si au ajuns sa considere oamenii doar ' cazuri' fara mare importanta : si voi sunteti muritori domnilor. Si voi ( sau cineva de care va pasa ) puteti face o boala crunta. Si voua va moare cineva apropiat.
    Asa doctori cum sunteti, oricum veti muri aidoma tuturor muritorilor.
    Macar sa nu muriti oricum, ci cu constiinta impacata pe cinstite, cu demnitatea datoriei de onoare indeplinite.
    • Like 5
  • Gabi check icon
    Se pare că multă lume nu știe ce se întâmplă în „culisele” sistemului mafiot medical românesc, cu cei aflaţi în fazele terminale. Sunt medici care vând speranțe deşarte, promiţând vindecarea chiar și atunci când nimic n-ar mai fi fost posibil, doar așa, ca să mai ia ultimul plic.
    Vă recomand să vizionaţi mărturiile d-lui Emanoil Ungureanu în urma activităţii sale de investigație prin spitale:
    https://youtu.be/7Q39oLu9t-Y?t=374
    • Like 5
    • @ Gabi
      Adi check icon
      am urmarit emisiunea cu emanuel ungureanu,,,jos palaria! omul asta ar trebui adus neaparat la 'In Fata Ta' pe Digi24,,,dar interviat pe bune,,,fara ocolisuri,,,si sa spuna acolo de ce asigurarea de malpractis nu plateste daune victimelor niciodata!
      omul asta ar trebui ascultat de toti romanii, ca sa stie ce-i asteapta prin spitale!
      • Like 4
  • Gabi check icon
    Din păcate NU se discuta nimic despre despăgubirea datorată familiei persoanei incendiate. Neimpunerea și neplata de daune va conduce la repetarea unor astfel de greșeli sau neglijenţe medicale.
    Există o Comisie de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis (în cadrul Direcției de Sănătate Publică DSP).

    Persoanele vizate de lege sunt obligate să posede asigurarea de răspundere civilă medicală pe tot timpul exercitării profesiei medicale. Asigurarea de malpraxis medical este o asigurare obligatorie. Potrivit dispoziţiilor art. 656 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 o copie după asigurare va fi prezentată înainte de încheierea contractului de muncă, fiind o condiţie obligatorie pentru angajare.
    Prin urmare, toţi cei care fac parte din personalul medical sunt obligaţi să aibă încheiată o asigurare obligatorie de răspundere civilă profesională. Textul legii face vorbire de obligaţia prezentării poliţei de asigurare la momentul încheierii contractului de muncă, dar este fără îndoială că asigurarea trebuie menţinută pe tot parcursul exercitării profesiei medicale.

    Potrivit dispoziţiilor art. 678 din Legea nr. 95/2006 omisiunea încheierii asigurării de malpraxis medical sau asigurarea sub limita legală de către persoanele fizice şi juridice prevăzute de lege se sancţionează cu suspendarea dreptului de practică a medicului sau suspendarea autorizaţiei de funcţionare a spitalului.

    Potrivit dispoziţiilor art. 2223 alin. (2) noul Cod Civil, prin contractul de asigurare părţile pot conveni să cuprindă în asigurare şi răspunderea civilă a altor persoane decât contractantul asigurării. De pildă, unitatea spitalicească furnizoare de servicii şi asistenţă medicală încheie o poliţă pentru propria răspundere civilă, dar poate cuprinde în asigurare şi răspunderea civilă a personalului medical - medici, asistente, moaşe.
    Însă, asigurarea de răspundere civilă medicală NU acoperă, NU plăteşte daune pentru raspunderea studenţilor-rezidenţi care efectuează intervenţii chirurgicale, (mai ales nesupravegheaţi).
    • Like 4
  • Cred că la noi sunt doua categorii de medici. Medici pasionați de meseria lor și medici dezinteresați,superficiali.Adica ,,ziua trece plata (babana) merge,noi cu drag plecăm acasă".Medicii pasionați de meserie sunt și ei de doua categorii. Medici OAMENI și medici ciubucari,hapsâni,spertari,care gândesc că ei sunt totul. ,,e rușine omenirii sa le zică astora OAMENI"
    • Like 3
  • profun check icon
    Nu te mai oprești nea CTP! Fandacsia-i gata, dar .... vezi să nu dai în alte alea.

    Da, nea, știe lumea că ai vorbe la tine, știe din gura ta și că ai cunoștințe solide de teoria manipulării. Ți-ai dorit-o și vei rămâne în istorie printre ăia deștepți de la natură... dar... cu un caracter infect, plin de ură și un narcisism dublat de exhibiționism al vorbelor murdare și al manipulării deșănțate.

    Îi faci sclavi pe cei tineri și ceaușiști pe cei din generația ta, invoci tălâmbește DNA-ul cu nostalgia vremurilor când ăia săreau pe fiecare țintă arătate de „binevoitori” ca tine, înainte de a se fi terminat investigarea faptelor de către specialiști - nu de „analiști” cu spume la gură. Cam ce te mână-n luptă, debarasat de orice lipsă de bun-simț dar îmbălat de voluptatea delațiunii în piața publică!? Ce ți-ar mai fi plăcut ... anii 50 din secolul anterior! Ai fi ajuns șeful lui Nicolski sau i-ai fi luat chiar locul lui Dej sau lui Ceaușescu.

    • Like 1
    • @ profun
      Delia MC Delia MC check icon
      Serios? Cum atunci explicați că s-au apucat s-o opereze pe biata femeie DUMINICĂ, zi în care se operează doar urgențele? Bun, era urgență, atunci de ce nu medicii de gardă? Cică familia a insistat. Dar familia hotărăște? Era, cred, caz depășit, de paliație. Sunt ei, și femeia, și familia atât de reduși să nu înțeleagă niște șanse, verde-n față cu procente: cu operație mori pe loc, 80% în cel mai bun caz mai trăiești 3 luni (așa se face adică s-ar face, cu cărțile pe față, cum e normal). Fără, una, cu morfină, etc. Asta e, cancerul este extrem de parșiv, o astfel de situație nu doresc nici dușmanilor. Iar dacă totuși optează pentru, de ce nu s-a asigurat că operația decurge în condiții optime? Tehnici există dar sunt prea ample pentru un pacient în vârstă și deja în mare suferință. Și necesită oricum un chirurg cu mare experiență. Deci, o încercare "eroică"? Unde a fost atunci eroul? Mă tem că a luat plicul de la familie și ceva și de la rezidenti căci se știe: ca rezident în clinica unui " tătic" intri in sală dacă ai cotizat. Practicile aberante duc la rezultate pe măsură!
      Și da, aceia chiar sunt in majoritate sclavi. S-au născut în sclavie (aici nu au vreo vină) și așa au rămas. Poți să scoți omul din sclavie dar sclavia din om ba, mai ales când are și de câștigat.
      • Like 4
    • @ Delia MC
      Roxana B check icon
      Sa nu trecem cu vederea si altceva: de obicei rudele apropiate ale unui pacient terminal nu vor sa aibe pe constiinta faptul ca, din punctul lor de vedere, "n-au facut totul" pt el.
      Este foarte frecvent intilnit acest aspect, de-aia mor atitia oameni bolnavi in stadii terminale in spital in loc sa li se asigure ingrijire paleativa acasa , inconjurati de familie.
      In al doilea rind avind in vedere ca atitia alti chirurgi au refuzat s-o opereze, este de mirare ca dr Beuran "s-a bagat" si nu a incercat sa explice familiei ca in acel stadiu, orice operatie din lume nu avea cum sa-i prelungeasca viatza.
      Probabil ca nimeni nu a explicat familiei de ce nu vor sa opereze pacienta.
      Inteleg ca Beuran a operat-o pt ca ea nu mai putea sa inghita, asta inseamna ca i-a facut o gastrostoma.
      Procedura destul de simpla si in nici un caz care sa se complice cu hemoragie interna, mai ales la atita timp de la operatie.Ma gindesc, ce s-a rezolvat prin aceasta procedura?
      Hranirea cu solutii special pregatite pt alimentatie enterala?
      Cit o mai tinea in viatza chiar si-asa?
      Ce calitate a vietii mai avea saraca femeie in ultimele sale zile in aceste conditii?
      Si, in ultimul rind si cel mai important: care a fost dorintza pacientei pentru ultimele sale zile de viatza?
      Nu a familiei, ca nu ei erau pe moarte.
      A intrebat-o cineva pina unde sa se mearga cu tratamentele invazive?
      A avut, ca nu-mi vine-n minte acum cum se zice in romana, un "power of attorney" in care sa scrie negru pe alb ce doreste pentru ultimele saptamini/zile de viatza?

      Aceste lucruri nu cred ca se discuta nicaieri in spitalele din Ro.
      Asta lasind la o parte greselile medicale facute in sala de operatie si care au dus la combustia femeii, ca si reactiile de dupa, atit ale medicilor cit si ale ziaristilor.


      • Like 4
    • @ Roxana B
      Chapeau!
      • Like 0
    • @ profun
      check icon
      Beurane, taci și pensionează-te!
      • Like 5
    • @ Roxana B
      Eugen check icon
      Bun raspuns. Intradevar pacienta nu trebuia operata.

      Daca familia vroia sa faca tot ce se poate atunci un doctor ar fi trebuit sa explice cum sta situatia! Consider ca unii sunt macelari.

      PS: recomand cartea Being Mortal
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult