Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

C.T. Popescu, despre ordonanța militară: Mai simplu și mai dur era să se folosească cuvântul interzicere. Indivizii care au ieșit să se vânture prin lume probabil că vor face asta în continuare, dacă e vorba de recomandări

CTP la digi24--

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a lăudat eforturile autorităților pentru noile restricții de circulație adoptate prin ordonanța militară numărul 2. El a spus sâmbătă seară, la Digi24, că este nevoie ca și populația să ajute autoritățile pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Totodată, gazetarul consideră că autoritățile s-au temut să adopte deocamdată măsuri mai dure, de teamă să nu piardă capital politic. Urmăriți mai jos comentariul său:

Direcția rămâne, e cea corectă, însă din considerente politice, de imagine, de comunicare, azi a fost aleasă o soluție intermediară. Adică acea formulare „recomandări” pentru ieșirile din domiciliu. Eu n-am reușit să înțeleg: acea declarație pe proprie răspundere să referă la timpul zilei sau la timpul nopții?

Deci în timpul zilei poți să ieși și să pretinzi că te duci la cumpărături sau că ai o urgență medicală, tu având cu totul alte treburi și nu suferi consecințe, că este vorba de recomandări.

De asemenea, n-am sesizat sancțiuni în legătură cu circulația pe timpul nopții sub declarația pe proprie răspundere. Declarația asta pe proprie răspundere cui o faci? Mă oprește cineva și eu completez o declarație? Bănuiesc că e un tipizat. După aceea ce fac cu hârtia aia? O iau ieu, le-o dau lor? O las la polițist și plec în treaba mea și poliția ce face, mă urmărește? Vă imaginați echipaje de poliție umblând după fiecare cetățean prin București? Nu prea înțeleg cum e...

Mai simplu și mai dur era să se pronunțe cuvântul „interdicție”, să se abandoneze cuvântul „recomandări”, pentru că nu vor fi foarte eficiente. Inșii care au ieșit și până astăzi să se vânture prin lume, probabil că vor face treaba asta în continuare, fiind vorba de recomandări. Nu cred că vor abandona mulți dintre ei. 

E destul de probabil ca în curând să fie nevoie de măsuri de felul acesta, pronunțate foarte limpede. Interdicție, nu recomandare. De altfel, Raed Arafat a și spus: luați recomandările ca pe obligații. E clar că au avut o discuție înainte, probabil foarte aprinsă și au zis hai să nu pronunțăm cuvântul interdicție, pentru imagine, să nu părem dictatură militară, să nu creadă cetățenii că îi arestăm.

(Ar fi fost o pierdere politică?) În capul dânșilor. Altă explicație nu există, pentru că au înmuiat în felul ăsta termenul. Pentru că s-au temut să nu piardă niște capital politic.

Modul ăsta prevenitor, blând, oarecum, ia în considerare buna credință a oamenilor. Or, autoritățile își fac treaba, după părerea mea, organizarea mi se pare în continuare bună, dar mai trebuie și noi să ajutăm autoritățile. Ele nu vor să instituie starea de asediu, cum spuneau unii să scoată armata pe străzi și să nu mai circule nimeni. În continuare aceste măsuri iau în seamă și așteaptă de la noi sprijin prin comportamentul nostru.

Nu sunt sigur că va fi clar pentru acești... sunt mulți inconștienți, imbecili, cretini, iresponsabili, cărora puțin le pasă de ceilalți, pe care nu îi interesează altceva decât să-și facă cumpărăturile la mall. Sunt mulți cu care nu te înțelegi.

Au anunțat aceste măsuri gradual, pentru că aveau nevoie și de un context internațional și intern. Altfel, atunci când aveai 20 de oameni infectați și încă nu se produsese măcelul din Italia, dacă veneau cu interzicerea circulației pe străzi, atunci știți ce ar fi urlat internetul și diversele site-uri?

Ar fi urlat că este o conspirație mondială venită și în România, acești trădători de țară, nu e adevărat nimic cu coronavirusul, și-așa sunt destui care spun asta și acum - ăștia vor să ne vaccineze, să ne bage cipul în cap ca să ne controleze.

Mi se pare corect ce au făcut, mai trebuie să reacționăm și noi pe măsură.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cum spune francezul nimeni nu poate spune că nu a știu lege ordonanța din 99 spune clar că în situații de urgență ordonanțele militare au caracter obligatoriu mulțumim domnule CTP
  • Like 0
 • 1. Recomandare = struțo-cămilă; nici nu poți să interzici, nici nu poți să pedepsești.

  2. Grupul de lucru nu este transparent - vezi ordinul către prefecturi de a nu se mai comunica numărul pacienților confirmați. Aceasta masură nu ameliorează reacția de panică (în caz că s-au gândit la așa ceva). În fapt, lipsa de transparență conduce la tot felul de așa-zise teorii, mai mult sau mai puțin conspiraționiste.

  3. Medicii și asistentele din țară (într-un procent foarte mare) nu au echipament de protecție. Practic sunt lăsați la mila pacienților (adică, dacă pacientul a intrat în contact cu un bolnav și nu spune acest lucru cadrului medical, atunci se intră în loteria COVIDULUI). Fapt demonstrat până acum. Cetățenii țării trebuie să înțeleagă că spitalele noastre nu sunt sub nici o o formă (dotare și personal) de nivelul spitalelor pe care le văd la TV (ex. Bergamo).

  4. Contrar a ceea ce cred domnul Arafat, ministrul sănătății și alți oficiali, în foarte multe spitale, managerii acestora, nu au stabilit cu claritate și în mod eficient zonele de triaj și circuitele bolnavilor sau suspecților de COVID. Există foarte mult neprofesionalism și lipsă de responsabilitate la nivelul acestora. Dacă vreți dovezi, întrebați pe cineva dintr-o localitate mica sau medie de provincie.

  5. Grupul strategic nu explică cetățenilor (deși opinii ale specialiștilor au apărut în presă) că distanța socială (cred că se putea găsi un echivalent românesc pentru această sintagmă, evitând o traducere mot à mot din engleză) e necesară deoarece există un procent foarte mare de infectați asimptomatici, infectați care nu pot fi recunoscuți și identificați pentru a te putea feri de ei, și atunci se impune această distanță socială plus măsura de a sta în casă. Nu înțeleg de ce este așa greu să comunici lucruri importante cetățenilor țării!

  6. Nu există un triaj eficient la punctele de trecere a frontierelor. Sunt cetățeni care intră în țară și mint cu privire la locul din care vin, numărul celor care fac triajul este mic, procedurile de verificare nu sunt tocmai eficiente. Există cetățeni care vin cu tirul, care mint, intră în țară și te trezești că ai caz de contaminare și nu știi de unde a apărut.

  7. Nu este normal, ca la nivelul statului să nu avem lideri care să dea, cel puțin, impresia că înțeleg ceea ce se întâmplă în țară și că iau măsuri în consecință. Deocamdată cei mai buni comunicatori (și specialiști pe domeniile lor) sunt domnii Tătaru și Rafila. Ei se substituie (fără voia lor) prin mesaje, explicații, apariții media, decidenților politici. Oamenii aceștia par epuizați. Presiunea pe ei este prea mare.

  8. Vela este speriat. Nu a fost în stare să citească cursiv și cu intonație logică textul ordonanței. Este o persoană slabă, incapabilă de decizii și care efectiv nu pare a înțelege ce se întâmplă. Cifrele spun anumite lucruri, dar nu spun totul,

  9. Există, în țară, cel puțin un caz de mușamalizare (e vorba de un om de afaceri) în ceea ce privește întocmirea dosarului penal cu privire la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. (Vezi https://mesagerulneamt.ro/2020/03/dosarul-penal-al-lui-vasile-ouatu-a-fost-clasat-chestionarul-upu-l-a-exclus-din-zona-de-risc/).

  10.Mass-media trebuie să înțeleagă și să lupte pentru apărarea drepturilor și libertăților individului, chiar și în situația stării de urgență, și să nu mai dea în buclă, ca unor tâmpi numărul infectaților, Adică, știrile și informările trebuie să fie periodice, fără exaltări, din diferite paliere ale vieții sociale. Mesajele trebuie să fie echilibrate și cu sens. Dacă fiecare oră de jurnal o începi cu numărul infectaților (care oricum e același până la comunicările de la ora 13.00), cred că nu îți dorești decât să ai un public tâmp. Calitatea analiștilor a scăzut. Nu poți chema pe oricine ca să vorbească despre orice. Se vede lipsa pregătirii,
  • Like 1
  • @ Cristian Aderca
   Dorin check icon
   Foarte ciudată treabă cu Ouatu ăsta,oare ce partid la ouat?
   • Like 0
 • Ha, ha, ha... ati imbulinat-o! Acest portal de stiri publica doar ce le convine. Stirea momentului este ca Europa ne dadu un miliard de euro. De fapt nu dadu nimic, au renuntat la niste chestii.. Iar acum vine stirea bomba: Franta va primi 300 de miliarde pentru sustinerea economiei afectate de covid. Adica Romania care are un PIB de 12 ori mai mic decat al Frantei nu va primi 25 de miliarde cat ar fi echitabil, proportional etc. ci... nimic.
  Cititori Republica, va sfatuiesc sa va obisnuiti ca-n urmatorii 4 ani veti fi condusi tot de PSD. Actualii catei nu stiu nici macar sa latre cum trebuie. Momentan traim o acalmie. Nici nu va imaginati cum va fi peste 2 luni! In aceste momente USR tace. Din cate vad eu, guvernul PNL l-a bagat pe Arafat la inaintare sa dea vestile proaste. Fricosilor! Sa vedeti voi ce scarba vor avea oamenii fata de PNL si USR, ce nu fac astia acum li se va sparge in cap. Nu doresc o Viorica, sau Dragnea. Problema este ca actualii sunt doar cu o juma de clasa peste ei. Va dau o imagine simpla:
  Viorica: Raza la patrat.
  Iohanis: ... (un ranjet ''eu stiu dar nu spun'' sau mai probabil este ca habar n-avea).
  • Like 1
  • @ Ciobanu Florin
   Parerist check icon
   Fake news, ca de obicei.
   Franța și-a dat singura cele 300 miliarde, de la trezoreria franceza, nu de la UE. UE nici nu are atâta buget.
   Pe bune, chiar nu va e rușine sa răspândiți minciuni într-un asemenea moment?
   • Like 3
  • @ Ciobanu Florin
   Norico - tu esti? Sau vreun pui de sputnik-el?
   https://www.g4media.ro/articol-al-propagandei-ruse-din-sputnik-catalogat-fake-news-de-comisia-europeana-articolul-se-baza-pe-o-afirmatie-a-noricai-nicolai.html
   • Like 2
  • @ Ciobanu Florin
   RUSINE ca raspanditi informatii false intr-un asemenea moment. Franta a obtinut ACCEPTUL UE pentru a folosi aceasta suma in sprijinul economiei franceze,deci sunt banii FRANTEI. Romania a PRIMIT suma de la UE FARA RAMBURSARE pentru a o folosi in sprijinirea actiunilor interne.
   • Like 2
 • Gabi check icon
  Știți care ar fi cea mai eficace pedeapsă pentru cei care ignoră regulile de distanţare socială? Nu recomandări. Nu avertismente verbale. Nici amenzi. Ignoranţii ar trebui luați din spaţiile publice și plasaţi forțat împreună cu suspecţii care sunt izolaţi în carantină. Îți place riscul? Hai că te punem intr-un loc chiar mai riscant! Da, știu că o asemenea măsură ar fi dură și nemiloasă. Dar ei cum se comportă faţă de semenii lor? Ignoră măsuri preventive obligatorii ce pot face diferența dintre viață și moarte.

  Păcat că mass-media deocamdată nu mediatizează îndeajuns studiul chinez care arată faptul că acest virus se transmite la o distanță de 4,5 metri și rezistă în aer până la 30 de minute:

  Sursa-1:
  https://bit.ly/2WAgEeJ

  Sursa-2:
  https://bit.ly/2webkTe

  Sursa-3:
  https://bit.ly/2IVlTxy

  Sursa-4:
  https://bit.ly/2IRXw3t
  • Like 3
  • @ Gabi
   Dorin check icon
   Da, așa ar trebuii cu babele și moșii inconștienți care populau in prostia lor băncile din parcurile și bulevardele multor orașe din țară.Nu știu ce au generațiile astea în cap in loc de creier.
   • Like 1
  • @ Dorin
   Nu doar "babele și moșii" ignoră, din prostie, masuri!e de protecție, sunt și mulți puțoi care se cred imuni și care cred că totul este exagerarea 'unei simple gripe. Hai să fim corecți!
   • Like 1
 • Gecaba Gecaba check icon
  Probabil ca mulți nu accepta psihic realitatea, alții aleargă după provizii, alții nu se pot adapta la lipsa socializării șamd. Eu cred ca prezenta armatei pe străzi ar fi aratat ca nu este de joaca și ar fi stat oamenii mai temători prin casa, politia nu are nici pe de parte aceeași prestanta, a se vedea cum își bat țiganii joc de polițiști. Și mai cred ca dacă nu îl aveau acum pe Arafat, nu se descurcau.
  • Like 1
  • @ Gecaba
   Țiganii nu trebuia să fie acceptați să mai intre în țară. S-au întors pentru că nu mai pot fura, tâlhari, înșela, trafica diverse din cauza armatei și a poliției care sunt acum pe străzile occidentului și care nu glumesc. Stați să-i vedeți când s-o reveni la normal, daca???, cum vor da buzna iar la granite. Sper să nu ne pricopsim cu ei pe cap. Avem și așa destui paraziti cu "gulere albe'.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult