Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

C.T. Popescu, despre Stela Popescu: „Mare actriță! Actriță născută, cu instinct, adică niște lucruri nu le-a învățat de la nimeni”

Stela Popescu a fost utilizată în special ca actriță cu geniu comic, dar putea să joace orice, a comentat la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul este de părere că un criteriu pentru a defini un actor adevărat este capacitatea lui de a juca în roluri proaste, iar Stela Popescu a avut parte de multe filme proaste. Cristian Tudor Popescu a exemplificat cu „Nea Mărin miliardar” - pe care jurnalistul îl include în top 5 cele mai proaste filme românești, mărturisind că nu îl face nimic să râdă în acest film, cu excepția unei scene în care jocul Stelei Popescu îi provoacă hohote de neoprit.

Cum e Stela Popescu? a fost întrebat Cristian Tudor Popescu la Digi24, în seara în care vestea că actrița a murit a picat ca un trăznet.

„Mare actriță! Actriță născută, cu instinct, adică niște lucruri nu le-a învățat de la nimeni, se vede că s-a născut cu ele, cu ceea ce eu numesc calcă replica. Știți că sunt actrițe și actori cu firmă care o carieră întreagă nu calcă replica. Ce înseamnă asta? Înseamnă, când spui ceva, indiferent că joci într-un scheci sau că joci în Hamlet sau că faci un film de televiziune, când spui replica aia, trebuie să fii lipit intim, să nu ai niciun spațiu între tine și replică, să te suprapui perfect acelei replici, să vină din tine, nu să se vadă că e spusă de tine. E, așa era Stela Popescu, avea acest simț formidabil”, a comentat jurnalistul și criticul de film Cristian Tudor Popescu la Digi24.

„Poate că un criteriu pentru a defini un actor adevărat este capacitatea de a juca în roluri proaste. Acolo se vede cât de bun este actorul. Stela Popescu a avut „noroc” de zeci de filme proaste în care a jucat. Eu, în calitate de critic de cinema, îi cunosc în special cariera din cinematografie. Toate proaste! Toate! De la Alo? Ați greșit numărul până la Sexy Harem Ada-Kaleh și Despre o anume fericire, Ultima noapte a singurătății, ceva... Mă rog... Un singur film bun în toată filmografia ei: Toată lumea din familia noastră a lui Radu Jude din 2012 unde Stela Popescu nu joacă un rol comic. Nu! Joacă un rol să-i spunem serios și îl joacă foarte bine. Foarte bine. Ea a fost utilizată în special ca actriță cu geniu comic, dar putea să joace orice”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Și capacitatea extraordinară de a modifica știți cum funcționează la genul acesta de actriță? Simte ca un cod detector și corector de eroare. Există în informatică acest concept, de coduri care detectează eroarea și o și corectează în clipa în care a detectat-o. Ei, în clipa când avea de spus niște replici inepte, lipsite de umor, ale unui textier prăpădit, ale unui scenarist vai de capul lui, cum erau atâția, reușea din instinctul acesta formidabil ale ei să scoată ceva din replica aia, să dea o tentă, să dea un accent acolo, care te făcea să râzi sau să surâzi, în orice caz o salva acea replică. Mie mi-a rămas în minte - din filmul clasat în top, pentru mine, între primele cinci filme românești ale tuturor timpurilor ca prostie, Nea Mărin miliardar. Este o prostie monumentală de top, trebuie să recunosc, deci în filmul ăla la care se presupune că trebuie să râzi - și au râs, se pare, niște milioane de spectatori - eu rămân sobru ca un bolovan, nu reușesc să râd de la cap la coadă. În schimb, are Stela o replică în filmul ăsta la care m-am cocoșat, am căzut cu scaunul, am intrat în convulsii. Ea joacă o vampă acolo și îl seduce pe Amza Pellea, pe nea Mărin. Și ce zice vampa, văzându-l pe nea Mărin în costumul lui de la Băilești: trebuie să-i aplice un erotism de CAPeu, un erotism sătesc, se gândește ea așa. Și în timp ce îi deschide cămașa îi spune: Miroși a pământ!, la care nea Mărin, săracu', zice: Îu!, adică ea a vrut să dea specific local - miroși a pământ, ești un bărbat cu picioarele bine înfipte în pământ - și ăsta, săracu', se și vedea mort!”, a povestit Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a mărturisit însă că scheciul preferat cu Stela Popescu este altul (vezi video mai jos), în care actrița are un rol „mers pe sârmă”:

(Video. Sceneta „Ava, Eva, Iva" de Octavian Sava; interpreți: Stela Popescu și Radu Zaharescu, sursa: TVR)

„Sunt zeci de actrițe cu pretenții care nu pot să treacă prin acest moment. Mers pe sârmă: poți să-ți frangi gâtul în fiecare secundă în acest rol. E o probă de control al dicției, al creierului, al gesticii și în același timp să generezi efect comic. Să nu se vadă efortul. Pentru că vă dați seama ce efort e să aduci toate elementele acestea la un loc, să nu greșești și în același timp să realizezi comicul. E o proba de foc, după părerea mea, pentru o actriță”, a explicat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Jurnalistul a povestit că a întâlnit-o personal pe Stela Popescu în urmă cu doi ani, la profesorul Laurențiu Damian acasă, era multă lume și a avut prilejul să constate că actrița așa era și în viața de zi cu zi. „Cât a stat Stela, nu mai avea nimeni nicio treabă decât să o asculte pe Stela. Acapara instantaneu orice auditoriu în 2-3 minute”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu am citit până acum comentarii atât de pătrunzătoare ca cele expuse aici de dl. Cristian Tudor Popescu .
    Toată stima!
    • Like 0
  • "Si tu, Popescule?"
    Da, a fost o actrita remarcabila si, cum spui tu, inzestrata de la natura.
    Da nu ma asteptam ca si tu sa cazi lat, cum o fac atatia bubuini acum, ca nu cred ca nu te revolta aparitiile ei alaturi de haidamaua aia susanista care mai juca uneori si in travesti si a facut-o si pe ea susanista. Si mai ales daca ai luat la cunostinta ca unul din Haita A3 (dar nu unul slab la minte, ci, dimpotriva) propunea grabit ca ziua inmormantarii ei sa fie declarata oficial Zi de doliu national. Chiar asa? Cu steagurile in berna?
    • Like 1
  • check icon
    Din păcate rămân tot mai puțini și se mărește pustiul...
    • Like 0
  • Ioan check icon
    Ma dezamagiti. Cred ca ii puneti in gura d-lui Popescu, cuvinte pe care nu le-ar rosti. Nu sincer. Despre defuncta, nimic-asa e omeneste. Despre actrita, din nou, nimic-ce se poate spune despre improvizatie ? ...
    • Like 1
    • @ Ioan
      Corina check icon
      E dânsul sută la sută și demn de crezare, dar cititorul acestor opinii trebuie să fi avut răbdare pentru mai mult de două-trei scheciuri de revelion. Merită văzută măcar sceneta de aici.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult